Przepis na : śniadanie
Nazwa tego dania brzmi egzotycznie i zdaje się szeptać o czymś pysznym. Shakshuka (szakszuka) pochodzi z Afryki Północnej, ale na Bliskim Wschodzie również zyskała popularność. Po polsku przetłumaczylibyśmy to jako "mieszanka". Mieszanka esencjonalnego pomidorowego sosu z sadzonym jajkiem, całość jest doprawiona kuminem, papryką, natką kolendry, pietruszki i bazylią. Takie smaki są idealnie zgrane. Mnie szakszuka najlepiej smakuje wyjadana prosto z patelni, z kawałkiem bagietki, maczanym w pysznym sosie aż ... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...