Szakszuka pomidorowa

Szakszuka pomidorowa

Szakszuka pomidorowa

Przepis na : śniadanie

Nazwa tego dania brzmi egzotycznie i zdaje się szeptać o czymś pysznym. Shakshuka (szakszuka) pochodzi z Afryki Północnej, ale na Bliskim Wschodzie również zyskała popularność. Po polsku przetłumaczylibyśmy to jako "mieszanka". Mieszanka esencjonalnego pomidorowego sosu z sadzonym jajkiem, całość jest doprawiona kuminem, papryką, natką kolendry, pietruszki i bazylią. Takie smaki są idealnie zgrane. Mnie szakszuka najlepiej smakuje wyjadana prosto z patelni, z kawałkiem bagietki, maczanym w pysznym sosie aż ... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Obiad gotowy

Warto przeczytać

Jajka faszerowane - najlepsze przepisy

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.

Czytaj dalej...

Dlaczego warto jeść jajka?

Jajka są bardzo popularne w kuchni ze względu na smak i ilość zastosowań.

Czytaj dalej...

Gotowanie jajek na miękko, półtwardo, twardo i w koszulce

Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.

Czytaj dalej...

Jak łatwo i szybko obrać jajka ze skorupki?

Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.