czekolada - 27946 przepisów (strona:1070/1864)

Ekspresowe pierniczki ala Lamington z powidłami śliwkowymi 619

piernika 2-3 łyżki miodu Polewa: ½   szklanki śmietany kremówki (30%) 40 g margaryny Palma w złotym opakowaniu 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki ciemnego kakao 80 g gorzkiej czekolady szczypta soli  ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii Dodatkowo: powidła śliwkowe posypki do ozdoby, wiórki kokosowe Przygotowanie: Margarynę w temperaturze pokojowej, cukier, miód oraz ekstrakt z wanilii ucieramy na jasną masę(...)pasowały do siebie. Bierzemy jeden kwadracik i smarujemy powidłami, następnie przykrywamy drugim. Przygotowujemy polewę. Margarynę roztapiamy, dodajemy śmietanę oraz pozostałe składniki. Podgrzewamy na małym ogniu do momentu rozpuszczenia czekolady i uzyskania gładkiej polewy. Każde ciasto zanurzamy w  polewie czekoladowej, następnie dekorujemy

Mania Gotowania
Makaroniki - esencja Paryża 138

nagrzanego na 180 stopni piekarnika na 10 minut. Po wystudzeniu ściągnąć połówki z maty i odłożyć. Przygotować kolejne masy. Masa pistacjowa: 200 g niesolonych pistacji 100 g białej czekolady 100 ml kremówki Pistacje zetrzeć w młynku lub w malakserze. Kremówkę zagotować, a następnie zdjąć z gazu. Dodać posiekaną czekoladę, rozpuścić. Dosypać następnie pistacje. Wystudzić, a następnie włożyć do lodówki celem

Food Square
Tort Rafaello 387

przygotować biszkopt z 8 jaj. Po upieczeniu biszkopt przekroić na 3 równe blaty. Krem: 400 ml śmietany kremówki 36% 250 ml śmietanki kokosowej 500 g mascarpone 200 g białej czekolady 4-6 łyżek cukru pudru 150 g wiórek kokosowych Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Następnie powoli dodawać zimną śmietankę kokosową, dalej ubijając. (Można uzyskać ją po schłodzeniu przez noc puszki(...)mlekiem kokosowym i odlaniu wody. Śmietanka zbiera się na wierzchu). Do masy dodać mascarpone. Ubić ze śmietanami. W kąpieli wodnej rozpuścić białą czekoladę. Jeszcze ciepłą dodać do masy i szybko zmiksować. Następnie wsypać cukier puder oraz wiórki kokosowe. Wszystko połączyć. Krem przed przełożeniem można włożyć na chwilę do lodówki aby łatwiej się go nakładało. Dodatkowo: 120 ml amaretto lub malibu

Food Square
Wrocławski Bazar Smakoszy 175

miody w tym aromatyzowane ciekawymi przyprawami - miętą, różą, czy korzeniami. A to stanowczo moje ulubione stoisko -  Pizca del Mundo. Tam odkryłem jedne z najlepszych wegańskich i ręcznie robionych czekolad Seeds&Beans . Moim absolutnym faworytem jest ciemna czekolada z solą morską z Kornwalii (gorąco polecam!). Oprócz tego znajdziemy tam pięknie zapakowane i aromatyczne kawy, kakao i herbaty z plantacji

Food Square
Muffinki marchewkowo-jabłkowe 104

proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki przyprawy do piernika 150g marchwi, obranej i startej na tarce 1 jabłko, obrane i starte na tarce 100g czekolady mlecznej, posiekanej na małe kawałki Przygotowanie: Jajka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy olej rzepakowy. Mąkę, proszek, sodę, przyprawę do piernika i cynamon mieszamy w misce i dodajemy do jajek(...)koniec dodajemy tartą marchew, jabłko i posiekaną czekoladę. Wszystkie składniki mieszamy łyżką. Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami, napełniamy masą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy około 25-30 minut. Przed podaniem muffinki możemy oprószyć cukrem pudrem

Smakowity Blog Kulinarny
Muffinki czekoladowe 219

Składniki: tabliczka czekolady deserowej 125 ml oleju roślinnego 2 jajka 100g cukru trzcinowego 225g mąki pszennej 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia   Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i pokrojoną drobno czekoladę. Do suchych składników wlewamy olej i wbijamy jajka. Całość mieszamy łyżką. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Foremkę do muffinek wykładamy

Smakowity Blog Kulinarny
Naleśniki czekoladowe z serkiem waniliowym 187

łyżka roztopionego masła + odrobina do smażenia 300 ml mleka opakowanie cukru z prawdziwą wanilią (15g) Serek waniliowy: 150g twarogu 200g serka waniliowego cukier puder do smaku Do podania: czekolada mleczna rozpuszczonej w kąpieli wodnej płatki migdałów uprażone na suchej patelni cukier puder Przygotowanie: Przesiewamy do miski mąkę, kakao, sól i mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym. W środku robimy wgłębienie(...)około 1 i 1/2 minuty z jednej strony, przewracamy na drugą stronę i smażymy przez minutę. Powtarzamy aż wykorzystamy całe ciasto. Na naleśniki nakładamy serek waniliowy, zawijamy, polewamy rozpuszczoną czekoladą, posypujemy cukrem pudrem i uprażonymi płatkami migdałów

Smakowity Blog Kulinarny
Deser z ciasteczkami amaretti i mascarpone 284

mascarpone. To deser dla prawdziwych fanów słodkości! Składniki na 4 porcje: 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 200 g śmietany 30% likier amaretto 100 g ciasteczek amaretti czekolada deserowa (roztopiona w kąpieli wodnej) Przygotowanie: Ciasteczka amaretti rozdrabniamy blenderem. Ubijamy śmietanę. Serek mascarpone ucieramy z cukrem na puszysty krem. Następnie delikatnie łączymy z bitą śmietaną (nie miksujemy, mieszamy łyżką(...)Pokruszone ciasteczka i krem nakładamy warstwami do szklanek lub kieliszków. Każdą warstwę amaretti skrapiamy likierem. Na wierzchu każdego deseru układamy kilka całych ciasteczek i dekorujemy płynną czekoladą

Smakowity Blog Kulinarny
Pyszny piernik 513

Inka 250 ml mleka 2 jajka 2 szklanki mąki pszennej ( tortowej) orzechy włoskie do posypania Polewa czekoladowa: 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30 % 1 łyżka kawy zbożowej 100 g gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: Piernik rozgrzewamy do temp. 175 C. W garnku na małym ogniu rozpuszczany masło , dodajemy cukier i mieszamy. Następnie dodajemy miód , powidła śliwkowe, przyprawę do pierników, cynamon i kakao(...)foremki pokrytej papierem do pieczenia. Piec ok. 50 - 55 minut. Upieczony piernik polewamy polewą czekoladową i posypiemy orzechami włoskimi.  Polewa czekoladowa: Do rondelka wlewamy śmietankę , wrzucamy połamane kawałki czekolady i wsypujemy kawę. Mieszamy aż polewa zgęstnieje. Polewany nią ostudzony piernik i posypujemy orzechami włoskimi. Smacznego

Słodkości i nie tylko
Strucla makowa krucho - drożdżowa 349

wanilią szczypta soli 1 białko do posmarowania wierzchu makowców Masa makowa: 50 dag maku niebieskiego ok 3/4 szklanki miodu rodzynki, morele, orzechy, kandyzowana skórka pomarańczowa 4 białka Polewa: tabliczka czekolady  4-5 łyżek mleka skórka pomarańczy lub migdały w płatkach 1. Śmietanę lekko podgrzewamy, dodajemy cukier kryształ i drożdże, mieszamy i odkładamy na 20 minut do wyrośnięcia. Do dużej(...)Odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. 4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, czas pieczenia ok 60 minut, ale najlepiej zrobić próbę ,,suchego patyczka,,. Po upieczeniu odstawić do wystudzenia. 5. Czekoladę rozpuszczamy w rondlu z dodatkiem mleka, polewamy nią wierzch ciasta i posypujemy dowolnymi bakaliami

Apetyczna babeczka
Takie łatwe, takie dobre... 177

Ostatnio, muszę przyznać, mam farta. Pod koniec roku udało mi się wygrać cudną filiżankę ze spodeczkiem, a dzisiaj przeczytałam u  Moniki , że niedługo przyjedzie do mnie książka o czekoladzie. Jupi! Dziękuję ogromnie i cieszę się bardzo; nie mogę się już doczekać wyjazdu do Polski, żeby nacieszyć się moimi nagrodami. Czekolada to przecież to, co Tygryski lubią najbardziej ... W marcu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Nie wymagająco, ale z sercem 174

Plany walentynkowe miałam ambitne. Przede wszystkim: czekolada. Dużo czekolady.  Zamiast tego pociągam nosem, w gardle drapie mnie do tego stopnia, że kupiłam miód i piję ciepłe mleko w jego zacnym towarzystwie, czuję wszystkie kości w moim ciele, a szczególnie dają mi się we znaki te w okolicach kręgosłupa. Zamiast więc czekoladowego szaleństwa jest kanapa, kołdra i ciepłe skarpetki. Kubek

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Historia pewnego wina 128

Nawet, kiedy wyjazd to były zaledwie cztery dni. Skoro jednak w końcu mam chwilę, żeby spokojnie usiąść, opowiem Wam o Jeżynowym winie właśnie. Czytałam wcześniej dwie powieści Harris - słynną Czekoladę , która stała się bestsellerem po nakręceniu filmu z Johnnym Deppem i Juliette Binoche (swoją drogą muszę gdzieś znaleźć Rubinowe czółenka , kontynuację Czekolady ); oraz Dżentelmenów i graczy . Obie bardzo mi się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pączki parzone. Z wanilią 178

pojęcia. Co do świeżości, nie było nam dane się przekonać, bo zniknęły tego samego dnia. Kilka zjedliśmy jeszcze cieplutkich, reszta pojechała do koleżanki. Nadziałam je powidłami śliwkowymi z czekoladą - pyszności! Poza dwoma, bo synek Karoliny dżemów nie jada. I faktycznie, pączkami bez nadzienia się zajadał z przyjemnością, a na te z powidłami tylko krzywo popatrzył. Ja zawsze właśnie za pączkowym(...)mąki pszennej 100 g cukru 100 g masła 6 żółtek 250 ml letniego mleka 30 g świeżych drożdży ziarenka z 1 laski wanilii nadzienie: 100 g powideł śliwkowych z czekoladą dodatkowo: 3 łyżki cukru pudru 2 kg smalcu Połowę mleka zagotować, zalać 85 g mąki, dobrze wymieszać i odstawić do ostudzenia. Drożdże pokruszyć, rozpuścić w pozostałym mleku (ma być letnie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Czekoladowe serniczki ze słonym karmelem 206

Dziś Międzynarodowy Dzień Kawy. Życzę wszystkiego najlepszego fanom tego magicznego napoju :) . Do kawy czekoladowe serniczki ze słonym karmelem. Zapewniam pozytywne zaskoczenie :) Czekoladowy, puszysty serniczek i słony karmel, podkręcający smak czekolady. Koniecznie musicie tego spróbować! Czas przygotowania: 60 minut Porcje: 5 Składniki: ·      350 g zmielonego twarogu, ·      150 g serka Almette śmietankowego(...)wanilii lub esencja waniliowa, ·        4 łyżki kakao, ·         1 łyżka budyniu śmietankowego, ·         Biała czekolada do dekoracji. Spód: ·        100 g herbatników czekoladowych, ·        Masło do smarowania foremek. Słony karmel: ·          ½ szkl

SzczyptaSmaQ

Proponowane wyszukiwania