czekolada - 27946 przepisów (strona:1074/1864)

Muffiny jogurtowe z nektarynką 159

muffinek  2 szklanki mąki pszennej ¾ szklanki cukru pudru ¾ szklanki  gęstego jogurtu naturalnego 2 jajka pół margaryny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 duża nektarynka ¼ tabliczki czekolady Nektarynkę kroimy w kostkę. Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Dodajemy do niej jajka i jogurt. W drugim naczyniu łączymy mąkę, cukier i proszek. Wszystkie składniki niedbale mieszamy łyżką. Do przygotowanych papilotek nakładamy(...)łyżkę ciasta, łyżeczkę nektarynek, ciasto aż do ¾ wysokości papilotek. Na wierzch możemy również dodać kilka kostek nektarynki ewentualnie kawałki czekolady.  Dla wygodnych lepsza opcją będzie dodanie pokrojonej nektarynki do ciasta i wymieszanie. Wówczas nakładamy gotowe ciasto do ¾ wysokości papilotek lub foremek. Pieczemy w nagrzanym do 180 C piekarniku około 25 minut

Humanistka w kuchni
Zupa śliwkowa 107

porcje: 0,5 kg węgierek mały, gęsty jogurt naturalny 4 łyżki cukru pudru pół paczki herbatników posypka czekoladowa lub 3 kostki czekolady do starcia ewentualnie pół szklanki mleka Śliwki blenderujemy cukrem. Dodajemy jogurt, ewentualnie mleko, blend ujemy. Wstawiamy do lodówki na 15-20 minut, żeby zupa się ochłodziła. Podajemy posypane czekolada i herbatnikami

Humanistka w kuchni
Ciasteczka do kawy 149

margaryny 6 łyżek cukru 2 szklanki mąki jajko łyżka mleka 3 krople olejku pomarańczowego 2 łyżki kakao Lukier: ¾ szklanki cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny Dekoracja: tabliczka gorzkiej czekolady Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajko, mleko. olejek i mąkę  z kakao. Zagniatamy szybko ciasto. Ciasto wałkujemy na grubość ok. 4 mm i za pomocą foremek(...)nagrzanym do 180 C  przez około 15 minut. Z cukru pudru i soku z cytryny przygotowujemy lukier, który nakładamy  na zimne ciastka. Następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę   i dekorujemy nią ciasteczka.  Przepis pochodzi z jednego z numerów czasopisma „Świat kobiety

Humanistka w kuchni
Murzynek wg starej receptury 301

bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} 1 kostka margaryny ½ szklanki wody 1 szklanka cukru 1 cukier wanilinowy 2 łyżki kakao pół tabliczki gorzkiej czekolady Powyższe składniki gotujemy. Na koniec dodajemy cukier wanilinowy. 4 jajka 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku pół łyżeczki mielonego kardamonu Masę z masłem studzimy, dodajemy do niej żółtka, mąkę(...)proszkiem. Na koniec łączymy z pianą z białek. Pieczemy   w podłużnej formie w temperaturze 180 C przez około 50 minut.  Upieczone ciasto studzimy, smarujemy odrobiną rozpuszczonej białej czekolady i posypujemy słupkami z migdałów

Humanistka w kuchni
Makaroniki - Macarons 199

drobno zmielone migdały bez skórki ( można rownież użyć mąki migdałowej) 3 białka jaj 200 g cukru pudru 30 g cukru barwnik spożywczy / niekoniecznie  Na krem: 150 g białej czekolady 250 g serka mascarpone Sposób przygotowania : Zmielone migdały  zmieszać z cukrem pudrem (najlepiej jeśli dodatkowo zmielimy połączone składniki). Białka ubić. Gdy masa zacznie osiągać sztywność, stopniowo dodawać cukier(...)dotkniemy wierzch opuszkiem palca. Makaroniki pieczemy w temperaturze 140 stopni z termoobiegiem można również bez termoobiegu ale wtedy pieczemy o kilka minut dłużej. Od 13 do 15 min. Krem : Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej zmiksować z serkiem mascarpone . Przełożyć do rękawa cukierniczego i nakładać na połówki makaroników. Moje spostrzeżenia : Pękanie makaroników powstaje gdy makaroniki za krótko leżakowały zawsze lepiej zostawić

Wypieki Uli
"Hiszpański bufet śniadaniowy" w restauracji Leniviec 171

inne napoje były dodatkowo płatne, co w rezultacie podwyższało rachunek. Bufet był nie wielki, ale za to obfity w różne potrawy z Hiszpanii takie jak flan, churros z gorzką czekoladą, gazpacho, pieczone sardynki, różnego rodzaju tortille z warzywami, oliwki, owoce charakterystyczne dla tego regionu i wiele innych. Do potraw serwowanym pieczywem były bagietki, które bardziej kojarzą się z Francją niż(...)Hiszpanią. Na przystawkę wybrałam ser brie przyozdobiony rukolą, marynowane w przyprawach czarne oliwki, rulonik z serów żółtych z orzechem laskowym w środku, churros polane czekoladą i oczywiście bagietkę. Do picia wybrałam kawę latte (10 zł). Wszystko było świeże i smaczne, a porcje odpowiedniej wielkości. Następnie do zjedzenia wybrałam tortilla Espanola oraz naleśnika z warzywami. Tortilla Espanola to nic innego

Projekty ze smakiem
Snikers 317

szklanki mleka 3 łyżki cukru 1 1/3 kostki miękkiego masła (82%!) *Dodatkowo: puszka mleka skondensowanego tzw. Masa Krówkowa np. https://3-mmedia.frisco.pl/id,79442/h,360/w,360/ posiekane orzechy, gorzka czekolada potarta do dekoracji Wykonanie: Robimy ciemny biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z cukrem pudrem na białą, sztywną pianę. Dodajemy żółtka i dokładnie miksujemy. Następnie przesiewamy mąkę, kakao i proszek(...)masy budyniowej, następnie biszkopt orzechowy, kolejno "Masę Krówkową" (rozprowadzamy po całości), przykrywamy drugą częścią czarnego biszkoptu. Na koniec wykładamy 1/4 masy budyniowej posypujemy do dekoracji startą gorzką czekoladą i orzechami. Polecam wstawić na trochę do lodówki, aby się "przegryzło

Piekę, bo lubię
Muffiny super czekoladowe 269

Składniki : 330 g masła 330 g cukru pudru 6 jaj 450 g mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 75 g kakao 165 ml mleka 165 ml śmietany 30 % czekolada mleczna 20 dag i biała 10 dag Przygotowanie : Mąkę, kakao i proszek przesiać i odłożyć na później Cukier, masło i jajka dodawane po kolei utrzeć na puszystą masę Do utartej(...)masy dodać suche składniki oraz mleko, śmietanę, pokruszoną na drobno czekoladę- wymieszać szpatułką Do foremki na muffiny włożyć papilotki, nakładać masy po 3/4 ich objętości Piec w temp. 190 *C przez około 20 - 25 min. do tzw. suchego patyczka.                        Inspirowałam się przepisem  stąd . Wyszło mi 30 babeczek

Proste Potrawy
Ciasto z brzoskwiniami i bitą śmietaną 1955

puszce 2 torebki budyniu śmietankowego (każdy na dwie szklanki mleka) 2 szklanki soku pomarańczowego z kartonu 3 szklanki śmietany kremówki 6 łyżek cukru pudru 3 torebki śmietan fix starta czekolada Żółtka ucieramy z cukrem. Białka ubijamy z cukrem waniliowym na sztywną pianę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, mieszamy z żółtkami i łączymy z ubitymi białkami. Ciasto wykładamy na blachę(...)budyniowym przykrywamy brzoskwinie i wyrównujemy. Ciasto wstawiamy na godzinę do lodówki. Schłodzoną kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan-fix. Bitą śmietanę rozsmarowujemy na kremie budyniowym. Na tarce ścieramy czekoladę i posypujemy wierzch ciasta. Smacznego

Salonik smaków
Czekoladowa kawa ze śmietanką 107

uwielbiam, szczególnie smakową - chociaż zwykła z mlekiem też smakuje wybornie. Dzisiaj taka mocno czekoladowa z pyszną śmietankową nutą. Już późno, ale zapraszam Was na kawę! Składniki : * pół tabliczki gorzkiej czekolady * filiżanka świeżo zaparzonej kawy * łyżeczka brązowego cukru * kremówka Przygotowanie : Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ozdobić nią szklanki. Resztę rozmieszać z kremówką i kawą. Posłodzić, przelać do szklanek. Kawę podawać

Magiczne Życie Marty
Wafle czekoladowe z migdałami i goji 291

lodówki by zmiękły po paru godzinach. Sądzę że to najlepsza propozycja na posłodzenie weekendu :) Zapraszam! Przepis na opakowanie andrutów 225g Czas przygotowania: 15 minut Składniki: Andruty 225g 270g czekolady gorzkiej 60-70% 300ml kremówki 30% tł. 3,5 łyżki serka mascarpone 1,5 łyżki miodu 100g zmielonych migdałów 50 g. drobno pokrojonych suszonych jagód goji bita śmietana do dekoracji Przygotowanie(...)Śmietankę doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy połamaną czekoladę i rozpuszczamy mieszjąc. Dodajemy serek mascarpone i miód, zmielone migdały oraz jagody goji i jeszcze raz dokładnie mieszamy. 2/ Gotowym kremem smarujemy pierwszy wafel nakładając kolejny i tak aż do ostatniego. Kroimy, nakładamy bitą śmietanę i posypujemy całymi jagodami goji i podajemy lub podajemy po wyjęciu z lodówki. SMACZNEGO

Kuchnia PROzdrowotna
3 bit 879

dużą blachę) -3-4 paczki herbatników po 130 g -1 masa krówkowa kajmakowa -400 g śmietany kremówki 30% -3 łyżki cukru pudru -2 fixy do śmietany -100 g czekolady deserowej -2 budynie waniliowe -3/4 l mleka -100 g masła / margaryny w temp. pokojowej -cukier waniliowy Wykonanie: Na dno formy układamy warstwę herbatników. Na to smarujemy masę krówkową (w temp(...)Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na niemal sztywno. Wsypujemy 2 fixy i ubijamy na sztywno. Smarujemy warstwę śmietanki na wierzchu, a na to posypujemy startą czekoladę. Wkładamy na min. 6 godzin do lodówki. Po tym czasie herbatniki idealnie zmiękną i smaczki się przenikną. Smacznego! dobra rada: warstwę herbatników można zastąpić biszkoptami lub krakersami

KasiekGotuje
Przekładaniec z masą jabłkowo-budyniową 519

przeze mnie ;) 1. miała być galaretka w środku, o której zapomniałam... 2. zamiast polewy czekoladowej i wiórek kokosowych wierzch wykończyłam cienką warstwą masy budyniowej i posypałam na nią startą czekoladę... taki psikus :) :) ale wyszło smaczne, szczególnie przez ten korzenny placek :) Składniki: -250 g margaryny -4 jajka -1/4 szklanki płynnego miodu -1/4 szklanki esencji z herbaty -300 g mąki(...)stopniowo dokładamy do niej przestudzony budyń. Miksujemy na jednolitą masę. Przełożenie ciasta: ciasto masa budyniowa masa jabłkowa biszkopty  masa budyniowa masa jabłkowa ciasto cienka warstwa masy budyniowej starta czekolada deserowa Smacznego

KasiekGotuje
Ciasteczka pieguski 132

temp. pokojowej -1 jajko -1 szklanka cukru -2,5 szklanki mąki -0,5 łyżeczki sody -0,5 łyżeczki soli -1 szklanka rozdrobnionych orzechów włoskich lub migdałów -1 tabliczka gorzkiej czekolady posiekanej w drobną kostkę -garść rodzynków lub żurawiny suszonej -0,5 szklanki płatków owsianych (opcjonalnie) Wykonanie: Margarynę ucieramy z cukrem, wbijamy jajko i dokładnie mieszamy. Mąkę mieszamy z sodą(...)solą, dodajemy do margaryny i dokładnie mieszamy lub miksujemy. Dodajemy orzechy, czekoladę, płatki oraz rodzynki, mieszamy. Z masy tworzymy małe kuleczki i układamy w odstępach na blaszce, lekko spłaszczając. Pieczemy w 200 stopniach ok. 15 minut. Smacznego! przepis bierze udział w akcji

KasiekGotuje