Składniki: 1/4 szklanki wody 150g zmiksowanych orzechów (najlepiej laskowych) 100g czekolady (mlecznej lub gorzkiej) 2,5 łyżki cukru 1 łyżka kakao 120g masła 1. Gotujemy wodę z cukrem, dodajemy kakao. 2. Zdejmujemy z ognia i dodajemy czekoladę i orzechy. 3. Na końcu łączymy z masłem. 4. Przechowujemy w lodówce. Smacznego
Diteczpieczenia skórka otarta z pomarańczy Masa śliwkowo-truflowa. 30 dag masła 125 ml mleka 30 dag czekoladek truflowych 10 dag śliwek suszonych 2 łyżki spirytusu Polewa. 1 tabliczka czekolady z orzechami 1 łyżka masła 50 ml kremówki Wykonanie. Śliwki pokroić i zalać spirytusem. Jajka ubić z cukrem, dosypać mąkę z proszkiem i skórką pomarańczową, wymieszać. Ciasto przelać do formy(...)rozpuścić w nim trufle. Wystudzić. Utrzeć masło i połączyć z masą truflową i śliwkami osączonymi ze spirytusu.Jeżeli możemy to dodajmy spirytus do masy. Masę wyłożyć na upieczony biszkopt. Czekoladę z orzechami, łyżką masła i kremówką podgrzewać do utworzenia polewy.Ostudzić i polać nią ciasto. Smacznej rozpusty z... jednym kawałkiem
Kulinarny karnet Christopherawyciągnięcia. Ciemny biszkopt: 4 jajka 50 g cukru 100 g mąki pszennej 1/2łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki kakao 50 g gorzkiej czekolady, startej 16 g cukru wanilinowego Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypywać partiami cukier, ubijając. Partiami wlewać żółtka i nadal(...)ubijać. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i wsypać startą czekoladę. Wymieszać delikatnie, by piana nie opadła. Przygotować ręczniczek kuchenny, posypać lekko cukrem wanilinowym. Wlać masę na upieczony wzorek żyrafy i wyrównać. Piec około 10-15 minut w temperaturze 180ºC. Natychmiast po upieczeniu z erwać powoli papier, a roladę wzorem do dołu z ręczniczkiem zwinąć, wzdłuż
Malinowe Pocałunkinutellę, smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy cukrem i pieczemy 15-20 min w temp ok 200stopni. Co mnie miło zaskoczyło, to nutella po upieczeniu nie zachowuje się tak jak normalna czekolada. Jest cały czas miękka. No może nie tak jak w słoiku, ale nie kruszy się i się nie waży. Nie ma też tego dziwnego posmaku co podpieczona czekolada. Dlatego też
Malinowe Pocałunkinagrzanego piekarnika ok 200 st. I patrzymy. Jak tylko się roztopią wyjmujemy i studzimy. Mi z 1 opakowania wyszło 6 lizaków. Kiedy chcemy jeszcze je ulepszyc, można rozpuścic czekoladę i pozwoli maluszkom na dekorowanie. Oj zabawa będzie przednia. Zapewne więcej czekolady i ozdób będzie na buziach, stole, ścianach....;) ale czy nie jest to tego warte? Gorąco polecam. NALEŻY BARDZO UWAŻAĆ
Malinowe Pocałunkicukru pudru małe opakowanie cukru waniliowego owoce: borówka amerykańska, truskawki maliny Nasączenie: ok 1 l przegotowanej ostudzonej wody sok z cytryny cukier Do dekoracji: tylka gwiazdka czekolada masa cukrowa barwnik spożywczy różowy wykałaczki Wykonanie: Biszkopt jasny. Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec dodajemy partiami cukier, kolejno żółtka stale ubijając. Na koniec wsypujemy przesiane mąki(...)śmietankową a do reszty dekoracji użyłam tylki Wilton M1. Czyli napełniłam woreczek masą i wyciskałam owieczkowe "kłaczki" po bokach tortu, dookoła wierzchu. Oczy i usta zrobione zostały z rozpuszczonej czekolady. Nosek i uszka ulepiłam z masy cukrowej. Polecam tylko umieszczenie dekoracji tuż przed samym podaniem, Ponieważ masa cukrowa rozpuszcza się w zetknięciu z masą śmietankową
Malinowe Pocałunkimasła 200 g nutelli 250 g suszonych śliwek Kresto 100 ml spirytusu Polewa 3 łyżki masła 3 łyżki cukru 3 łyżki kakao 3 łyżki jogurtu naturalnego Do dekoracji bezy czekolada gorzka śliwki suszone Kresto Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo aż ciasto będzie sztywne i nie będzie spadać z łyżek(...)chwilkę do rozpuszczenia się wszystkich składników i połączenia w kremową masę. Lekko przestudzić i rozprowadzić na górze tortu. Ponownie odłożyć tort do schłodzenia. Przed podaniem udekorować bezami, startą czekoladą i suszonymi śliwkami
Ala piecze i gotujejajek 200g masła 150g masy marcepanowej* 100g cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego szczypta soli 100g cukru 50g mąki pszennej 50g mąki ziemniaczanej Składniki na polewę: 1 tabliczka czekolady gorzkiej lub mlecznej 1 łyżka mleka 1 łyżka masła CZAS PRZYGOTOWANIA: 60-90 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: TRUDNY 1. Żółtka oddzielamy od białek. Mąki przesiewamy i łączymy ze sobą. Masło miksujemy(...)wykończenia ciasta. Po nałożeniu ostatniej warstwy pieczemy kilka minut dłużej (u mnie 6), żeby ciasto mocniej się przypiekło. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 5. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i masło z dodatkiem mleka. Na garnku z gotującą się wodą stawiamy miskę odporną na wysokie temperatury, a w niej umieszczamy nasze składniki na polewę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
My Culinary ArtPanią Beatą wspaniały, dogadać szczegóły było samą przyjemnością co ostatnio nie zdarza się we współpracach z firmami. I tak w moim domu pojawiła się wczoraj paczuszka z : * Belgijska czekolada deserowa z owocami leśnymi, bez dodatku cukru * Stewia w płynie * Crunchy owoce leśne, bez dodatku cukru W listopadzie pojawią się recenzje tych produktów, już na wstępie mogę Wam zdradzić, że czekolada
Magiczne Życie Martyherbatę o pięknej nazwie AMELIA. AMELIA to żeńskie imię, którego posiadaczkę charakteryzuje „uczulenie na nudę”. Imię to doskonale pasuje do wspaniałej kompozycji na bazie owoców z dodatkiem białej czekolady. Każdy łyk aromatycznego naparu odkrywa nowe smaki zamknięte w tym naparze. Składniki: kawałki jabłka, kawałki brzoskwini, owoce dzikiej róży, kawałki buraka, kawałki karmelu, kawałki białej czekolady, paczki róży, kwiaty
Z Kuchni Do Kuchnisamemu w 10-15 minut i jest go wystarczająco dużo, aby przełożyć nim miodownik na dwóch poziomach. Składniki: 12 dag cukru kryształu 250 ml śmietany 30-36 % 10 dag czekolady 1 łyżka masła 1. Na patelni rozpuszczamy cukier, karmelizujemy go. Do gotującego się karmelu dojemy łyżkę masła i wlewamy słodką śmietankę małymi porcjami. Mieszamy i rozpuszczamy bardzo dokładnie(...)Patelnie odstawiamy na bok i dokładamy czekoladę, rozpuszczamy ją z resztą składników. Kajmak jest już gotowy, gdy zacznie stygnąć, to zacznie się zagęszczać. 3. Wystudzonym kajmakiem przekładamy ciasto w dwóch poziomach, dodatkowo na górny placek przygotowujemy masę z kaszy manny. Masa z kaszy manny: 2 szklanki mleka 1/2 szklanka kaszy manny 15 dag masła 3 łyżki cukru cukier
Apetyczna babeczkacukru ok. 150 g roztopionego masła (niegorące) 70 g drobno posiekanych orzechów (dowolne) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju łyżka przyprawy do piernika rozpuszczona tabliczka białej czekolady Wykonanie: Utrzeć marchewki i odsączyć od nich sok. Do odsączonych marchewek dodać pozostałe składniki w dowolnej kolejności i dobrze wszystko wymieszać (ja wymieszałam mikserem). Wylać do formy i włożyć do nagrzanego(...)już piekarnika (180-200 stopni). Piec około 40 min. Po upieczeniu, gdy ciasto ostygnie, polewamy je rozpuszczoną białą czekoladą
Gorący kąsekowocowej 3 łyżki powideł śliwkowych 4 jaja 1/2 łyżeczki sody 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Przyprawy znajdziecie na stronie www.skworcu.com.pl Do dekoracji: tabliczka czekolady 3 łyżki mleka Do przełożenia: słoik powideł śliwkowych 1. Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, goździki, sodę, sól, przyprawę do piernika, dokładnie wymieszać. 2. Zaparzamy pół(...)pieczemy przez 60-70 minut. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. 4. Po wystudzeniu piernik kroimy wzdłuż trzykrotnie i przekładamy powidłami śliwkowymi. Przełożony piernik polewamy czekoladą rozpuszczoną z mlekiem
Apetyczna babeczkaPiec około 25 minut w temp. 175st. Ostudzić. Masa serowa: 700g twarogu z wiaderka, 200ml śmietanki 30%, 3/4 lub całą szklankę cukru pudru, 100g mlecznej czekolady, 2 łyżki śmietany 18%. Śmietankę 30% ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Dodać twaróg, zmiksować chwilkę do połączenia się składników. Masę wyłożyć na pierwsze ciasto, przykryć drugim blatem ciasta(...)Polać czekoladą stopioną ze śmietanką na parze. Źródło: Cukierenka Klementynki Smacznego
Z miłości do słodkościtwarogu 4 dag masła 2 jajka 15 dag cukru pudru 1 łyżeczka sody 1 laska wanilii 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej 10 dag powideł śliwkowych Wierzch. 10 dag czekolady białej 1 łyżka masła 50 ml śmietanki 12 śliwek suszonych 100 ml śliwowicy 3 plastry pomarańczy kandyzowanej Wykonanie. Śliwki zalać śliwowicą i odstawić, to dla dorosłych. Dla dzieci ,śliwki trochę obgotujmy(...)tortownicy, 20 cm, natłuszczonej i piec w temperaturze 180 stopni trochę ponad 1 h. Po kilku godzinach przekroić i posmarować powidłami śliwkowymi, również wierzch. Do rondelka włożyć połamaną czekoladę, masło i wlać śmietankę. Podgrzewać do rozpuszczenia składników. Polewę wylać na górę tortu. Udekorować suszonymi śliwkami namoczonymi w śliwowicy i kandyzowanymi plastrami pomarańczy
Kulinarny karnet Christophera