serka mascarpone 250-300 ml śmietanki 30% 200-250 g kremu typu nutella 1/2 szklanki wiśni (z syropu lub nalewki ) Dodatkowo: syrop z wiśni ze słoika wiśnie tarta gorzka czekolada galaretka z czarnej porzeczki 1 galaretka wiśniowa zrobiona wg przepisu na opakowaniu (odrobinę zmniejszamy ilość wody) Sposób wykonania: 1.Robimy biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, potem kolejno żółtka, mąki(...)Pozostawionym kremem bez wiśni smarujemy cały tort. Wokół układamy wiśnie z zalewy, a w środku rozkładamy stężoną i pokrojoną w kosteczkę galaretkę wiśniową. Krawędzie tortu posypujemy tartą gorzką czekoladą. Tort schładzamy, najlepiej zostawiamy do na noc w lodówce. Smacznego!!! P.S. Tort przygotowałam na 30-tą rocznicę ślubu moich rodziców
Kuchnia domowa Animąki 3 łyżki miękkiego masła 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych 50 g orzechów ziemnych solonych 50 g orzechów laskowych 4 łyżki masy krówkowej 4 łyżki masła orzechowego 50 g czekolady 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 jajko Przygotowanie: Płatki owsiane mielimy na mączkę. Nie muszą być idealnie zmielone, jednak większość powinna być rozdrobniona. Orzechy również mielimy(...)malakserze do momentu aż będą rozdrobnione (mogą pozostać większe kawałki) Czekoladę siekamy na bardzo drobne kawałeczki. Wszystkie suche składniki mieszamy w misce. Do miski dodajemy masę krówkową, jajko, masło, masło orzechowe. Zagniatamy dokładnie masę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni. Z masy formujemy ciasteczka i układamy na blaszce. Najlepiej nieco zmoczyć dłonie, gdyż
Mania Gotowanianajważniejsze smaczny! Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 pomarańcze (ciasto może być tylko z pomarańczy) 1 duży grejpfrut ( nadaje lekkiej goryczy) 50 g gorzkiej czekolady 200 g serka mascarpone 100 g płatków migdałowych 50 g cukru trzcinowego Przygotowanie: Pomarańcze sparzmy i ścieramy skórkę. Cytrusy obieramy i kroimy w krążki o grubości 0,5 cm. Serem mascarpone(...)koniec dodajemy 50 g płatków migdałowych. Ciasto rozkładamy, boki ciasta zawijamy. Na środek ciasta rozkładamy masę serową i układamy na niej cytrusy. Wszystko posypujemy pozostałymi płatkami migdałowymi i posiekaną czekoladą. Pieczemy w rozgrzewamy piekarniku na 190 C przez 20-30 minut, aż brzegi się zarumienią. Słodkich Świąt
Niezły Młynekcukru 4 jajka (rozmiar L) lub 5 mniejszych 2-3 łyżki mleka szczypta soli konfitura różana (200-250 g) opcjonalnie: cukier puder lub biała czekolada Przygotowanie: Na początku łączymy tzw. składniki płynne . Miękkie masło ucieramy z cukrem na gładką masę mikserem. Dodajemy żółtka i mleko, mieszamy. Następnie, stopniowo wsypujemy przesianą przez sito mąkę. W drugim naczyniu(...)nią drugą połowę. Na pewno część konfitury będzie próbowała nam uciec, ale nie należy się tym przejmować i ewentualnie pomóc sobie nożem. Ciasto dekorujemy, np. cukrem pudrem lub białą czekoladą w zależności od poziomu słodkości jaki lubimy :) Ciasto kroimy dopiero po podaniu , zaraz przed nałożeniem na talerz, żeby nam się nie rozleciało. Pysznie smakuje z herbatą, do której dodamy łyżeczkę
Zakręcony Widelecszklanki) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 250 g maślanki (1 szklanka) 110 g cukru (1/2 szklanki) 1 opakowanie cukru wanilinowego 75 ml oleju (6 łyżek) + ulubione owoce, czekolada, orzechy... Przygotowanie: Do miski wrzucamy jajka i wsypujemy cukier oraz cukier wanilinowy. Używając miksera mieszamy. Następnie dodajemy maślankę oraz olej i ponownie mieszamy. Stopniowo dosypujemy przesianą przez sito mąkę(...)środka). Babeczki przekładamy do silikonowych lub papierowych foremek i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (termoobieg) na 20-25 minut. Po ostudzeniu możemy posypać cukrem pudrem, polać rozpuszczoną czekoladą lub przyozdobić kremem maślanym
Zakręcony Widelecbudowały fortuny, wywoływały wojny i wpędzały ludzi w szaleństwo ". Już sam tytuł jest zapowiedzią niesamowitych opowieści o pochodzeniu i historii różnych produktów i potraw. Jest rozdział o pomidorach, mące, czekoladzie, czosnku i cebuli. Jak przeczytałam na odwrocie książki: " Autor, wędrując po obu Amerykach, Europie i północnej Afryce, opowiada historie pożądania i miłości, zazdrości i chciwości, a główną rolę w jego(...)opowieściach zawsze grają smakowite potrawy lub ich składniki. Bryan Bruce poszukuje źródeł powstania czekolady w Meksyku, uczy się, jak przyrządzać najprawdziwszą nowoorleańską jambalayę z sosem Tabasco, przekonuje się, czy transylwański sos czosnkowy chroni przed wampirami. " To mi się podoba. Książka historyczna o jedzeniu, którą można czytać z wypiekami na twarzy niczym najlepszy kryminał! Cena: 59,90 zł Moja kuchnia
Chilli Czosnek i Oliwaświęta. Łatwiejszych ciasteczek nie znam. Składniki: 180 g masła zimnego 90 g cukru pudru 230 g mąki pszennej szczypta soli 1 płaska łyżka cynamonu 40 g mąki ziemniaczanej czekolada do ozdobienia Przygotowanie: Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować na wolnych obrotach na jednolitą konsystencję. Z ciasta uformować kulkę, owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Odrywać(...)ciasteczka, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach około 12-15 minut. Po upieczeniu wystudzić na metalowej kratce. Zimne ciasteczka do połowy zanurzyć w rozpuszczonej czekoladzie i ozdobić. Przepis z bloga Moje Wypiek
Ala piecze i gotujepełne łyżki domowej przyprawy do piernika , lub 3 opakowania gotowej przyprawy do piernika www.Skworcu.com.pl 3 łyżeczki sody Dodatkowo: 2 - 3 słoiki powideł śliwkowych Polewa: 15 - 20 dag czekolady 3-4 łyżki mleka 1. W garnku z grubym dnem podgrzewamy masło, smalec, miód i cukier aż składniki się połączą, nie doprowadzamy masy do wrzenia. Odstawiamy do przestudzenia(...)Ciasto przełożone powidłami potrzebuje jeszcze ok 5-7 dni, aby było miękkie. W dniu podania ciasta można je pokroić na trzy podłużne wąskie pierniki, aby ułatwić sobie krojenie. Dekorujemy czekolada roztopioną z mlekiem i dowolnymi dekoracjami
Apetyczna babeczkadrobnego cukru do wypieków (dałam 2/3) 3 jajka Przełożenie: 250 g serka mascarpone 10 czekoladek Michałki (klasyczne) 2/3 słoiczka dżemu pomarańczowego z kawałkami skórki Polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady 150 ml słodkiej śmietanki 18% pół łyżeczki oleju ew. łyżka cukru złote perełki do dekoracji Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do naczynia przesiać mąkę pszenną, kakao, proszek(...)pierwszy z blatów czekoladowych. Posmarować dżemem z pomarańczy. Wyłożyć krem, równo go rozsmarowując. Na górę wyłożyć drugi blat czekoladowy, lekko dociskając. Ciasto schłodzić. Przygotować polewę. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, dodając stopniowo słodką śmietankę i ewentualnie cukier, by złamać gorzki smak. Wymieszać na gładki krem, dodając olej (dla połysku), posmarować wierzch ciasta. Dowolnie udekorować - na przykład złotymi perełkami i cukrem
Czerwień i błękitcukru 5 kropli aromatu waniliowego 500 g serka mascarpone 175 ml mocnej kawy espresso 125 ml rumu lub brandy 24 biszkopty "języczki" 2 łyżki kakao 2 łyżki startej czekolady (opcjonalnie) przygotowanie 4 żółtka, cukier i aromat waniliowy wymieszać w żaroodpornej misce, umieścić na garnku z gotującą się wodą. (najwygodniej miseczkę ustawić na sitku a sitko oprzeć na garnku(...)Ułożyć kolejną warstwę biszkoptów, przykryć kremem, wyrównać. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę, a najlepiej na całą noc. Tuż przed podaniem posypać kakao i ewentualnie czekoladą . Smacznego! Uwagi. To duża porcja, na 4 osoby spokojnie wystarczy połowa. Dałam mniej cukru, robiłam w jednym naczyniu, ale można też zrobić małe porcje indywidualne. Zamiast aromatu waniliowego dałam
Stare Garypłaskie łyżeczki * laska wanilii- pół (lub kilka kropli aromatu) * sól- szczypta * wiśnie- 500 g (mogą być mrożone lub w syropie) Dodatkowo: * masło- do posmarowania blachy * kasza manna- do obsypania * czekolada- 80 g Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wiśnie odsączyć i osuszyć. Masło ubić na puszystą masę z cukrem, szczyptą soli i wanilią. Miksując, dodawać jajka i advocat. Odjąć(...)delikatnie wciskając je w masę. Wierzch ciasta wyrównać łopatką, tak by zakryć wciśnięte wiśnie. Piec około 50 minut, ale najlepiej sprawdzać ciasto patyczkiem. Ostudzone polać roztopioną, w kąpieli wodnej, czekoladą. Smacznego
Kraina Miodem Płynącazajadać ze smakiem i to bez żadnych wyrzutów sumienia!!! :))) * płatki owsiane- 2 szklanki * bakalie- 2 szkl. (u mnie to rodzynki, żurawina, pestki słonecznika i dyni) * woda- 1 szkl.** * opcjonalnie: czekolada gorzka- 100 g + 1 łyżka oleju kokosowego Piekarnik nastawić na 180 stopni. Płatki owsiane wymieszać z bakaliami, syropem z agawy i stopniowo dolewać wodę. Konsystencja ciasta powinna być(...)przypaliły, bo wtedy bakalie robią się pełne goryczy więc najlepiej zerkać do piekarnika!) Po wystudzeniu pokroić na paski o szerokości około 3,5 cm. W kąpieli wodnej rozpuścić gorzką czekoladę wraz z olejem kokosowym. Polać batoniki. Smacznego! :) * Jeżeli masa jest za sucha i się nie klei, to trzeba dolewać tyle wody, by uzyskać pożądaną konsystencję. Jeżeli jednak masa wyjdzie rzadka
Kraina Miodem Płynącaszklanki * cukier- 1 szklanka * masło- 250 g * powidła śliwkowe- 1 słoiczek * kakao- 3 czubate łyżki * przyprawa do piernika- 1 łyżeczka * proszek do pieczenia- 1 łyżeczka * soda- 1 łyżeczka Polewa: * czekolada mleczna- 100 g * powidła śliwkowe- 2 czubate łyżki Ciasto: Piekarnik nastawić na 175 stopni. W garnuszku zagotować mleko wraz z masłem, cukrem i kakao. Masę przelać do dużej misy miksera(...)delikatnie dodać pianę z białek. Ciasto przelać do dużej formy (wyłożyć papierem do pieczenia bądź wysmarować masłem i obsypać mąką/kaszą manną). Piec około 40-45 minut. Polewa: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać powidła i wymieszać. Przestudzić i przełożyć na wierzch ciasta. Smacznego
Kraina Miodem PłynącaPolecam kolejne kruche ciasteczka ze skórką pomarańczową i czekoladą, przepis zaczerpnęłam ze strony mojeciasto.pl. Ciasteczka robiłam już kilka razy bo bardzo nam smakują. Są proste w wykonaniu i nie potrzeba foremek do wykrawania. składniki: 125 g masła lub margaryny 170 g mąki pszennej, użyłam pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 100 g mąki ziemniaczanej 100 g cukru pudru 2 łyżki(...)cukru waniliowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 100 g skórki pomarańczowaej kandyzowanej 80 g płatków czekoladowych (lub startej czekolady) Na stolnicę wysypać mąki. Dodać proszek do pieczenia oraz cukry, wymieszać. Dodać masło i posiekać nożem. Dodać jajko i zagnieść ciasto. Następnie dodać skórkę pomarańczową i płatki czekoladowe, ja dodałam też trochę posypki dekoracyjnej bo miałam zbędną. Zagnieść
Monia miesza i gotujeszklanka) mleka 2 jajka 300 g mąki pszennej Przełożenie: kilka łyżek dżemu pomarańczowego i powideł śliwkowych masa marcepanowa Polewa: ok 80 ml śmietanki kremówki 30% - 36% 100 g gorzkiej czekolady Przygotowanie: W szerokim, niskim garnku na małym ogniu roztapiamy masło, dodajemy cukier i mieszamy. Lekko studzimy. Dodajemy miód, powidła śliwkowe, przyprawę piernikową i cynamon. Podgrzewamy na malutkim ogniu(...)dżem pomarańczowy, drugi placek, powidła i trzeci placek. Części piernika układamy jedna na drugiej. Na koniec lekko przyciskamy. Przełożony piernik polawamy polewą: w rondelku zagotowujemy śmietankę, odstawiamy, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy aż całkowicie się rozpuści. Polewę studzimy i polewamy nią ciasto. Niestety nie wiem ile czasu taki piernik może leżeć, ten zniknął
Mia Cucina Sofieta