Składniki na 5 porcji: 5 kubków kawy ( z kawy rozpuszczalnej albo z sypanej) - u mnie sypana dowolna ilość cukru ( wg własnego uznania) 2 szklanki mleka 2 banany 1 czekolada mleczna albo gorzka (starta na tarce), bądź 2 łyżki nutellii kremówka do ubicia bitej śmietany albo gotowa bita śmietana Parzymy kawę, słodzimy cukrem, dodajemy mleko oraz 2 banany a także(...)łyżki nutelli. Wszystko mieszamy w blenderze a następnie chłodzimy w lodówce. Dekorujemy bitą śmietaną oraz tartą czekoladą i herbatnikiem. I już...cała filozofia ;P Kawa bananowo - czekoladowa
Bon Appetit Małgorzatypucharki: kubełek 400 ml serka homogenizowanego 4 paczuszki herbatników pół kilograma truskawek 2 łyżki cukru dowolne owoce do dekoracji ( u mnie czereśnie, brzoskwinie i truskawki) bita śmietana 4 kostki czekolady Truskawki myjemy i obieramy z szypułek, kilka zostawiamy a resztę miksujemy z dodatkiem cukru w blenderze na mus. Herbatniki kruszymy na piasek (ja robię to w miseczce przy pomocy tłuczka(...)pucharków dajemy pokruszone herbatniki, następnie około 2 - 3 łyżek serka, polewamy musem z truskawek, ozdabiamy bitą śmietaną, owocami i czekoladą. Szybkie i pyszne :) Truskawkowy sernik na zimno w formie deseru
Bon Appetit MałgorzatyKawa idealna na upały! Składniki: 200 ml zaparzonej i ostudzonej kawy około 50 ml mleka cukier wg uznania 1 gałka lodów śmietankowych parę kostek lodu bita śmietana starta czekolada szczypta kawy sypanej Parzymy kawę, słodzimy, dodajemy mleko i studzimy. Kawę wlewamy do szklanki, dodajemy kostki lodu, gałkę lodów śmietankowych, dekorujemy bitą śmietaną, czekoladą i szczyptą kawy :) Mrożona kawa
Bon Appetit Małgorzatyskładniki: 2 paczki ciastek owsianych słoik masła orzechowego 1/4 kostka masła tabliczka czekolady najlepiej gorzkiej Ciastka rozkruszamy na piasek w blenderze albo wałkiem do ciasta. Rozkruszone ciastka mieszamy z masłem orzechowym i masłem. Gotową masę chłodzimy w lodówce. Następnie w dłoniach formujemy kulki i wstawiamy do lodówki. W tym czasie w kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę
Bon Appetit Małgorzatyłyżeczki proszku do pieczenia 100 - 150 ml rumu garść skórki kandyzowanej 200-300 g wiśni - wydrylowanych pół aromatu rumowego do ciasta szczypta soli do ubijania białek 1 czekolada gorzka dobrej jakości odrobinę mleka i cukru do zrobienia polewy. Wydrylowane wiśnie moczymy minimum 30 minut w rumie. Następnie wiśnie odsączamy na sitku obtaczamy w mące(...)Pieczemy ok. 30-40 minut. (na mojej gazowej kuchence było ponad godzinę). Po wystygnięciu wlewamy resztę rumu na ciasto (albo wypijamy :-p). W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę z dodatkiem mleka i cukru, energicznie mieszając. Gotową, gorąca polewę polewamy ciasto i czekamy aż stężeje. Spajki i murzynek z wisniami Białka mieszamy z ciastem Murzynek po upieczeniu
Bon Appetit Małgorzatymasła 80 ml rumu 200 g cukru pudru polewa: sok z 1 cytryny 200 g cukru pudru ok. 80 ml gorącej wody i trochę czekolady do dekoracji świeża mięta do dekoracji. Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem i 150 ml gorącej wody. Masę żółtkową wymieszać z mąką tortową przesianą(...)morelowym i odstawić do lodówki do stężenia. Lukier:Z cukru pudru, z soku z cytryny i wody gorącej zrobić lukier energicznie mieszając. Wylać na ciasto. Udekorować tartą czekoladą, cytryną albo miętą. cytrynowo - rumowe ciacho z lukrem
Bon Appetit Małgorzatyłyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki cukru 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki sody szczypta soli pół szklanki orzechów włoskich pół szklanki rodzynek składniki na polewę: 2 łyżeczki cukru gorzka czekolada łyżka masła 2 łyżki mleka Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać przesianą mąkę, oraz olej cały czas miksując. Na końcu dodać(...)marchewkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, orzechy i rodzynki. Piec w 200 stopniach C. około 55 minut. W kąpieli wodnej roztopić czekoladę, dodać masło, mleko oraz cukier. Gotową polewę wylać na schłodzone wcześniej ciasto. Można Ciasto udekorować malutkimi, ugotowanymi marchewkami albo wiórkami. ciasto marchwiowe
Bon Appetit Małgorzatyszklanki mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka olejku o aromacie wanilii albo śmietankowego 1 czubata łyżka kakao około 10 mandarynek 1 tabliczka gorzkiej czekolady łyżka mleka mleka lu śmietanki mięta do dekoracji Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier, olejek waniliowy i ubijamy mikserem na puszysta masę. dodajemy stopniowo przesianą mąkę, oraz mleko(...)Układamy obrane mandarynki (można obtoczyć w mące by nie opadły na dno ciasta)(można dodać z puszki). Ciasto pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej z dodatkiem odrobiny mleka albo śmietanki, następnie wylewamy na schłodzone ciasto. Dekorujemy wg uznania. ciasto po upieczeniu
Bon Appetit Małgorzatygałązki rozmarynu 4 liście laurowe 4 ziela angielskie 2 kulki jałowca olej do smażenia Składniki na sos: 150 ml porto (lub innego słodkiego czerwonego wina) 6 kostek gorzkiej czekolady (dobrego gatunku) 2 łyżki miodu naturalnego 2 łyżki masła 2 gwiazdki anyżu 1 pałka cynamonu 1/4 skórka pomarańczy 2 szczypty chili 1 łyżka octu balsamicznego 2 garści wiśni (lub żurawina albo(...)patelnię wlewamy wino, dodajemy cynamon, skórkę pomarańczy, gwiazdki anyżowe oraz wiśnie albo żurawinę oraz sos balsamiczny. Gdy połowę wina odparuje dodajemy miód i masło. Później dodajemy kostki czekolady i czekamy aż się rozpuści (ciągle mieszając). Wszystko mieszamy. Na koniec dodajemy szczyptę chili. Sos gotowy. Po upieczeniu kaczki możemy do sosu dodać wytopiony tłuszcz i wymieszać z sosem. Prażoki - kluseczki ziemniaczane
Bon Appetit Małgorzatywaniliowy 25 dag śmietany kremówki 3 łyżki czerwonego dżemu / marmolady Ponadto: słoiczek dżemu u mnie wiśniowy słoiczek ulubionego dżemu (u mnie wiśniowy) opakowanie biszkopcików kilka kostek czekolady cukierki cukiernicze do dekoracji mozna dodac żelki oraz ciasteczka wiórki kokosowe do dekoracji 100 ml esencji z kawy 6 łyżek likieru czekoladowego albo kawowego Krem:Serek utrzeć z mlekiem, cukrem(...)masą serową. Później ostrożnie wymieszać z dżemem. Na dnie pucharków układamy po parę biszkopcików i nasączamy je kawą oraz likierem. Na nasączone biszkopciki układamy krem. Dekorujemy wiórkami czekoladowymi (czekoladę trzemy na tarce), cukiereczkami, wiórkami kokosowymi oraz dżemem. deser z mascarpone
Bon Appetit Małgorzatyłyzki cukru pudru 8 łyżek mleka 1 cukier waniliowy 25 dag śmietany kremówki 100 ml naparu kawy 100 ml likieru kawowego albo czekoladowego 10 dag posiekanej czekolady 2 łyżki kakao do posypania wierzchu tortu. Biszkopt: białka ubić ze szczyptą soli mikserem, żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia albo sodą i zaczekać(...)pudrem. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno i połączyć z masą serową. Namoczoną żelatynę rozpuścić, podgrzewając ją na małym ogniu. Wymieszać z kremem. Do tężejącego kremu dodać posiekaną czekoladę. Tort: Wystudzony biszkopt przekroić na 2 placki. Skropić je naparem z połowy kawy wymieszanym z połową likieru. Na spodnim placku rozsmarować 2/3 krem. Przykryć drugim plackiem
Bon Appetit Małgorzatykawy rozpuszczalnej 4 łyżki rodzynek 100 ml rumu albo amaretto - do nasączenia rodzynek i biszkopcików 100 ml likieru kawowego lub czekoladowego czekoladki do dekoracji albo tarta gorzka czekolada Wykonanie: Rodzynki zalewam odrobiną rumu i odstawiam na pół godziny. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno, później dodaję kakao oraz esencję z kawy i delikatnie mieszam(...)dodajemy pokruszone bezy oraz namoczone rumem rodzynki. I mieszamy już drewnianą łyżką. Na dnie pucharka układam pokruszone biszkopty, zalewam odrobiną rumu albo amaretto i dodaję krem. Na wierzch dekoruję czekoladą oraz polewam likierem kawowym kadr z filmu "Dziewczyny do wzięcia" reż. Janusza Kondratiuka i krem sułtański :) kawowy krem sułtański
Bon Appetit Małgorzatywłączoną opcją grillowania). Deser podajemy od razu po karmelizowaniu cukru. Robi wrażenie prawda? :) karmelizujemy cukier palnikiem Następnym razem zrobię wersję z rabarbarem, może z malinami oraz z białą czekoladą a potem z ciemną czekoladą
Bon Appetit MałgorzatyBlok czekoladowy, inaczej nazywany "salcesonem", ponoć to hit z czasów PRL-u. Zapewne dlatego, że otrzymywano mleko w proszku dla dzieci, a o zwykłą tabliczkę czekolady było ciężko uświadczyć. A, że człowiek lubi czekoladę, to wyczarował takie cudo...:) Czekoladowy "Salceson" przyjmuję formę okrągłą i jest robiony w plastikowej butelce. Mój blok to po prostu blok, prostokątny :) cudownie
Bon Appetit Małgorzatypieczenia szczypta soli 2 łyżki Nutelli Krem: 100 g masła 3 łyżki cappuccino 200 g serka mascarpone, 2 łyżki cukru pudru polewa: 1 tabliczka gorzkiej czekolady dobrej jakości 2 łyżki śmietanki kremówki albo zwykłego mleka 1 łyżka masła Dodatkowo: 3 banany kilka truskawek sok z połowy cytryny Ciasto: Mokre składniki łączymy ze sobą w misce(...)suchego patyczka. Krem: Mikserem ucieramy miękkie masło z serkiem, po chwili dodajemy cukier puder oraz cappuccino. Krem przed posmarowaniem schłodzić na 20 minut do lodówki. Polewa: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietanki oraz masła, dokładnie mieszamy. (Pamiętajmy, że salaterka nie może dotykać wrzątku). Torcik: Na cieście układamy banany przekrojone wzdłuż, skrapiamy je cytryną, następnie smarujemy krem
Bon Appetit Małgorzaty