czekolada - 27946 przepisów (strona:1064/1864)

Mazurek chałwowo-orzechowy 183

pudru 3 ugotowane żółtka 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa chałwowo –orzechowa: 1/2 szklanki śmietany 30% 200g chałwy 80 g laskowych, mielonych orzechów ½   tabliczki gorzkiej czekolady Dekoracja:  motylki i kwiatuszki z masy z marshmallow lub z gotowej masy cukrowej 80 g pianek 180 g cukru pudru 1 1/2 łyżki wody Kruche ciasto: Zagniatamy kruche ciasto(...)garnka,  wstawiamy  na gaz i doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy jeszcze przez 2 min do zgęstnienia. Studzimy. Ostudzoną masę rozsmarowujemy na kruchym ciescie, zostawiamy do zastygnięcia. Dekorujemy rozpuszczoną czekoladą i kolorowymi kwiatuszkami i motylkami. Dekoracja: Do zrobienia ozdób użyłam masy cukrowej z pianek marshmallow i barwników w żelu. Pianki marshmallow roztopiamy w kąpieli wodnej, dodając do nich 2 łyżki

Mia Cucina Sofieta
Ekspresowe ciasto kakaowe 1093

dodatkami :) Składniki: - 1 l mleka - 1 szklanka cukru pudru - 1 margaryna - 2 łyżki kakao - 1 cukier waniliowy - 1 szklanka kaszy manny - 2 opakowania herbatników - 1/2 szklanki wiórków kokosowych - 1 czekolada gorzka Przygotowanie: W garnku rozpuszczamy margarynę, dodajemy do niej oba cukry, wlewamy mleko i zagotowujemy. Do gotującej się masy wsypujemy kaszę mannę, gdy zacznie gęstnieć dodajemy kakao i zdejmujemy(...)ognia. Dno blachy wykładamy papierem do pieczenia, następnie układamy na nim herbatniki, na herbatniki wylewamy masę i przykrywamy herbatnikami. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy i polewamy nim herbatniki a wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi

Zainspirowana w kuchni
46. Słoneczny poranek i bananowe ciasto z karobem (bez jajek!) 221

zrzucić trochę zimowego ciała, a przede wszystkim być zdrowym. Właśnie dlatego serdecznie polecamy wszystkim karob - melasę i proszek z chleba świętojańskiego. To propozycja idealna dla alergików, zamiennik kakao i czekolady. Nie jest to (niestety!) powszechnie znany produkt, tak więc udostępnimy Wam sporo informacji na jego temat od samego producenta, ale najpierw coś słodkiego i przepis na ciasto z wyżej wspomnianym(...)100g produktu:   - wartość energetyczna 1155 kJ/275kcal, - białko: 1,16-1,18g, - węglowodany 62 g, - tłuszcz 0,2-0,6g   PROSZEK Z CHLEBA ŚWIĘTOJAŃSKIEGO - wyśmienity substytut kakao, zamiennik czekolady. Zalety: nie zawiera alergenów, kofeiny i teobrominy obecnej w kakao. Zawiera także mniej tłuszczu i więcej cukru niż kakao.  pudrowa konsystencja to doskonałe źródło minerałów, witamin oraz wartości odżywczych

Symfonia Smaków
Ciasto marchewkowe z kremem czekoladowym 182

21cm. Piec ok. 35-40min w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na 2 warstwy.     Krem czekoladowy: 250g półtłustego twarogu, 100g jogurtu naturalnego, 170g mlecznej czekolady, 130g cukru pudru.       Biały ser dokładnie utrzeć z cukrem pudrem oraz jogurtem naturalnym. Następnie dodać stopioną, przestudzoną czekoladę i dokładnie wymieszać. Połową kremu przełożyć warstwy ciasta, resztę rozsmarować

Z miłości do słodkości
Deser z wiśniami i musli Fitella 142

żurawiną, które doskonale komponowało się z wiśniami.  Składniki: 250g serka waniliowego homogenizowanego, 300ml wiśni z kompotu, opakowanie musli z żurawiną Fitella, 6 małych bez, 3 kostki gorzkiej czekolady, 6 kandyzowanych wiśni (użyłam Gold Pack), mięta do dekoracji.  Przygotowanie Na dno pucharków nałożyć po łyżce serka waniliowego. Nałożyć po czubatej łyżce odsączonych wiśni. Posypać łyżeczką musli. Nałożyć kolejne dwie(...)warstwy serka, odsączonych wiśni i musli.  Na koniec do każdego pucharka pokruszyć po dwie bezy, posypać startą czekoladą, udekorować dwiema kandyzowanymi wisienkami oraz miętą.                                         Smacznego

Z miłości do słodkości
Babeczki na Halloween 219

muffinki wyłożyć papilotkami. Nalać ciasto do 3/4 wysokości.  Piec ok. 18minut w temp. 180st. Ostudzić. Krem:  250g serka mascarpone,  1/2 szklanki śmietany 18%,  100g białej czekolady,  3 łyżki cukru pudru,  szczypta pomarańczowego barwnika,  kapelusze z masy cukrowej .   2 łyżki śmietany zmieszać z połamaną na kawałki czekoladą i stopić na parze. Przestudzić. Dodać

Z miłości do słodkości
Tiramisu z dynią 221

Przykryć kolejną warstwą umoczonych w kawie ciastek. Wyłożyć resztę masy dyniowej, przykryć ostatnią warstwą namoczonych biszkoptów. Śmietanka:  250g serka mascarpone, 1/2 szklanki śmietanki 30%, 1/4 szklanki cukru, starta czekolada. Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier i mascarpone, krótko zmiksować. Masę rozsmarować na wierzchu deseru. Schłodzić. Przed podaniem posypać startą mleczną i gorzką czekoladą. Tiramisu przechowywać w lodówce

Z miłości do słodkości
Krem budyniowy z owocami 167

waniliowy z cukrem,  1/2 l mleka,  laska wanilii,  1/2 szklanki śmietanki 30%,  50g masła,  4 łyżki cukru pudru,  3 biszkopty,  kostka gorzkiej czekolady.   Wykonanie: Owoce oprószyć cukrem pudrem i odstawić do całkowitego rozmrożenia.  450ml mleka zagotować, w reszcie rozrobić budyń. Wlać na gotujące się mleko, gotować, aż zgęstnieje. Następnie ostudzić(...)cukier puder oraz nasiona z laski wanilii. Ubitą śmietankę połączyć budyniem.  Na dno pucharków nałożyć owoce, przykryć kremem, ponownie nałożyć owoce i krem, udekorować pokruszonymi biszkoptami, wiórkami z czekolady oraz kilkoma owocami

Z miłości do słodkości
Zbiór wielkanocnych przepisów 2075

Babka z porzeczkami  Babka serowo - cytrynowa      Babka żurawinowa     Babka serowa     Drożdżowa baba wielkanocna z czekoladą   Babka z kardamonem      Babka z szafranem     Babka kakaowo - cytrynowa         Mazurek z wiśniami i masą kawową  Mazurek kokosowo - czekoladowy(...)nutką pomarańczy  Wielkanocny mazurek z masą krówkową  Mazurek fistaszkowy z czekoladą        Mazurek kokosowy na kruchym cieście Mazurek z białek    Mazurek orzechowy na andrucie   Mazurek migdałowo - czekoladowy      Sernik waniliowo - czekoladowy Sernik czekoladowy  Sernik cynamonowo - pomarańczowy  Jeżeli dodam jeszcze na bloga jakiś wielkanocny

Z miłości do słodkości
Ciasto balowe z karmelem 477

Masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodawać masę budyniową.  Dodatkowo: 1/2 l śmietany 30%,  2 łyżki cukru pudru,  2 śmietan-fiksy,  50 g gorzkiej czekolady,   200g herbatników,  100g krakersów,  puszka mleka skondensowanego słodzonego.   Mleko gotować 3 godz na wolnym ogniu. Śmietanę ubić z pudrem na sztywno, dodać śmietan-fiksy(...)zimny biszkopt wyłożyć masę budyniową, na to herbatniki.  Rozsmarować karmel i wyłożyć krakersy.  Na wierzch wyłożyć bitą śmietanę, posypać startą czekoladą. Ciasto przechowywać w lodówce

Z miłości do słodkości
Rabarbarek - biszkopt z masą rabarbarową oraz mleczną pianką 200

dobrze wymieszać i lekko przestudzić. Tężejące wylać na ciasto. Ostudzić. Pianka:  1 dowolna galaretka (u mnie truskawkowa),  1 Śnieżka,  200 ml mleka,  50 g gorzkiej czekolady.  Galaretkę rozpuścić w 250ml wrzątku, przestudzić.Śnieżkę wymieszać z mlekiem, ubić na sztywno. Miksując na niskich obrotach wlewać powoli przestudzoną galaretkę. Wylać na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki(...)pianka zastygła. Posypać startą gorzką czekoladą. Ciasto przechowywać w lodówce.                                                              Smacznego:)) Przepis dodaję do akcji

Z miłości do słodkości
Ciasto porzeczkowe z masą serową 8649

rozsmarować na cieście. Przykryć drugim blatem. Naponczować i posmarować resztą dżemu. Wierzch: 500ml śmietanki 30%,  2 łyżki cukru pudru,  4 łyżki serka mascarpone,  50 g startej czekolady. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder oraz serek mascarpone. Zmiksować na gładką masę. Rozsmarować na wierzchu ciasta. Posypać startą czekoladą. Źródło:  Moje wypieki

Z miłości do słodkości
Tort komunijny 193

200g masła,  100g margaryny,  800ml mleka,  2 budynie waniliowe,  szklanka cukru,  2 żółtka,  łyżka mąki pszennej, łyżka mąki ziemniaczanej,  100g białej czekolady,  dżem z czarnej porzeczki. W szklance mleka rozrobić budynie, dodać mąki, dokładnie wymieszać. Dodać utarte żółtka. Wymieszać na jednolitą masę. Resztę mleka zagotować z 1/2 szkl. cukru. Na gotujące się(...)minut. Stopniowo dosypywać cukier. Następnie dodawać po łyżce masy budyniowej, stale ucierając. Całość ucierać ok. 15-20minut. Pod koniec dodać stopioną na parze przestudzoną białą czekoladę. Pierwszy blat ciasta nasączyć ponczem, posmarować cienką warstwą dżemu oraz kremu, przykryć drugim blatem. postąpić tak samo. Przykryć ostatnim blatem ciasta, nasączyć resztą ponczu. Wierzch i boki tortu posmarować kremem. Udekorować według uznania

Z miłości do słodkości
Zbiór deserów i ciast na zimno z truskawkami 284

musem truskawkowym       Truskawkowa kopuła       Czekoladowe tiramisu z truskawkami i miętą     Sernik na zimno z truskawkami i białą czekoladą      Grysikowe z kremem czekoladowym i truskawkami       Jogurt z truskawkami i otrębami     Deser lodowy z czekoladą i sosem owocowym

Z miłości do słodkości
Przepisy na ciasta z truskawkami 401

ciasta z truskawkami, jednak wszystkie pieczone;) Mam nadzieję, że zbiór okaże się pomocny:) Ciasta z truskawkami:      Placek z kremem i truskawkami Kokosowa roladka z białą czekoladą i truskawkami   Ciasto Leśne smaki   Serniczki z truskawkami         Wyznanie miłosne Drożdżowe z czekoladą i owocami      Tort Pavlova

Z miłości do słodkości