czekolada - 27946 przepisów (strona:1063/1864)

Wielkanocne ciasteczka ryżowo kokosowe 141

pieczenia - 3 jajka - 200g miękkiego masła Składniki na masę do przełożenia: - 400ml mleka kokosowego - 1 łyżka cukru pudru - 100g wiórków kokosowych Dodatkowo, do ozdoby, polewa czekoladowa: - 50g dobrej czekolady - 1 łyżka oleju kokosowego - 1 łyżka mleka kokosowego   Kilka dni (może być dłużej) przed robieniem ciasteczek wkładamy do lodówki mleko kokosowe, które będzie nam potrzebne do masy kokosowej. Można też(...)smarujemy połówki „jajek” składając po dwie. Nadmiar masy zbieramy nożykiem. Ciasteczka ozdabiamy według upodobania. Można zrobić polewę rozpuszczając w rondelku olej kokosowy z mlekiem kokosowym i połamaną na cząstki czekoladą. Inwencję twórczą pozostawiam Wam i Waszym dzieciom. Zapewne pomocników do dekoracji nie zabraknie. Najwięcej czasu zajmuje oczekiwanie na zestalenie się mleka kokosowego, dlatego warto taką rezerwową puszkę, czy nawet dwie

mojewypiekiinietylko
Biszkopciki z masą kokosową i truskawkami 145

przeszukać szafki, popatrzeć co mamy w lodówce, połączyć składniki i mamy gotowe… biszkopciki z masą kokosową i truskawkami.   Składniki: - 20 podłużnych biszkoptów (na 10 ciastek) - truskawki (kilka sztuk) - czekolada (na polewę do ozdoby) Masa kokosowa: - 200 ml mleka kokosowego - 1 łyżeczka cukru pudru - ok. 50g wiórków kokosowych   Umyte i pozbawione szypułek truskawki kroimy na plasterki. Z mocno schłodzonego(...)Gotową masą smarujemy biszkopty i składamy po dwa. Nadmiar masy zbieramy nożykiem. Na wierzchu każdego ciastka wyciskamy workiem cukierniczym rozetki. Plasterki truskawek układamy, po kilka sztuk, między rozetkami. Z czekolady robimy polewę i ozdabiamy ciasteczka. Podajemy posypane cukrem pudrem lub bez. Biszkopciki z masą kokosową i truskawkami, to deser nieskomplikowany, bardzo smaczny, nie wymagający wielkiego nakładu sił i środków. Zaspokoi

mojewypiekiinietylko
WuZetka 181

rozpuszczenia żelatyny) Składniki na poncz do nasączenia biszkoptu: - 1 szklanka wrzątku - 1 łyżka kakao - 2 łyżki alkoholu (wódki) - 1 łyżka syropu waniliowego Składniki na polewę czekoladową: - 125g dobrej czekolady - 3 łyżki słodkiej śmietanki - ok. 35g miękkiego masła Dodatkowo: - dżem lub powidła do posmarowania spodu ciasta (dałam morelowy)   Przesiewamy obie mąki i kakao. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy pianę(...)ciasta i smarujemy cienką warstwą dżemu lub powideł. Na dżem wykładamy masę śmietanową (zostawiamy trochę do ozdobienia ciastek), wyrównujemy powierzchnię. Nasączamy ponczem drugą połowę biszkoptu i kładziemy na masę. Czekoladę łamiemy na kawałki, dodajemy śmietankę (powinna mieć temp. pokojową) oraz masło. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Gorącą polewą smarujemy ciasto. Odstawiamy do lodówki na min. 2 godziny (albo

mojewypiekiinietylko
Tort maślano migdałowy 317

nasączenia biszkoptu (marakuja) - konfitura malinowa (lub z czarnej porzeczki) - kilka łyżek uprażonych wiórków kokosowych do oprószenia boków - podprażone płatki migdałowe - wiśnie w syropie - ok. 35 g dobrej czekolady (81%) Masło o temperaturze pokojowej ucieramy robotem na puszystą białą masę, stopniowo dodając przesiany cukier puder. Gdy masa jest całkowicie gładka dodajemy mielone migdały, odrobinę esencji migdałowej, alkohol oraz 2 łyżki cappuccino(...)kokosowymi. Do pozostałego kremu dodajemy 1-1,5 łyżeczki kakao – mieszamy i przy użyciu worka cukierniczego z tylką ozdabiamy nasz tort. Do ozdoby używamy również startej na tarce jarzynowej – czekolady. Uwieńczeniem są pokrojone na ćwiartki wiśnie w syropie imitujące „pazurki” oraz płatki migdałów. Tort wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny, do stężenia kremu. Wyjmujemy na ok.15 minut przed podaniem

mojewypiekiinietylko
Czekoladki 208

ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 100 g czekolady mlecznej kalendarz adwentowy Wkład z kalendarza adwentowego, który został po zjedzeniu przez dzieci czekoladek, możemy wykorzystać ponownie. Rozcinamy opakowanie i wyjmujemy ze środka wkład plastikowy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej

kulinarnyswiatdomi
Ciasto Cassis 402

zniknęło w mig, więc chyba wszystkim smakowało. Składniki na biszkopt czekoladowy: 5 jajek 3/4 szklanki cukru  2/3 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki kakao 50 g startej gorzkiej czekolady Sposób przygotowania biszkoptu: Najpierw ubijamy 5 białek z odrobiną soli, by łatwiej się ubiły, stopniowo dodając cukier. Dopiero gdy piana będzie sztywna, dodajemy po 1 żółtku. Następnie przesiewamy do miski mąkę(...)kakao, dalej startą czekoladę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy około 30 minut w temperaturze 160 stopni. Biszkopt, by nie był suchy, należy nasączyć. Ja zmieszałam połowę szklanki przegotowanej wody z 2 łyżkami spirytusu z 2 łyżkami domowego soku z czarnej porzeczki. Po nasączeniu, wierzch biszkoptu smarujemy konfiturą z czarnej porzeczki

upichcic
muffinki jabłkowe czyli polskie jabłka jemy... 137

mleko 3,2% 1,5 szklanki, jajka 2 sztuki, cukier 1 szklanka, mąka tortowa 2,1/4 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, jabłka 3 sztuki, czekolada gorzka 1 tabliczka biorę udział w akcji CIASTO NA NIEDZIELĘ - MUFFINKI .... "TUTAJ" olej, jajka, mleko, cukier i cukier wanilinowy dobrze rózga roztrzepać wsypać mąkę z proszkiem i niebyt dokładnie wymieszać(...)skórką pokroić na cienkie ósemki i po kilka sztuk powkładać do foremek na muffinki - silikonowe użyłam na jabłka dać ciasta do prawie pełnej foremki na wierzch położyć kostkę gorzkiej czekolady piec w 200C około 25 minut i zostawić w foremkach do wystudzenia muffinki są pyszniutkie z naszych polskich jabłek............SMACZNEGO!!! te muffinki można podać z lodami jakie lubisz

W Mojej Kuchni Lubię
Katarzynki Śnieżynki czyli poWeekendowe Łakocie odc.29 169

dziecka kochałam pierniczki i te alpejskie z marmoladka i czekolada, i te pyszne same w sobie bez żadnych dodatków :) Katarzynki, niemalże wielkości dłoni, bez lukru i czekolady, moje ukochane... szczególnie z kubkiem kakao lub herbaty z cytryną :) Zrobiłam je w sobotę. To w ogóle była pierniczona sobota bo córcia warsztatowała się lepiąc i wycinając pyszne pierniczki z innymi koleżankami

Dzieje kuchennej Wiewióry
Makowa Panienka 368

skórka z 2 cytryn 2 małe budynie śmietankowe 2 szklanki mleka - niepełne 4 żółtka 150 g cukru 250g dobrej jakości masła - miękkie w temp. pokojowej polewa - np. z białej czekolady UWAGA! Jeżeli macie 2 takie same blaszki można zrobić to za jedynym razem, a jeżeli jedną to radzę podzielić składniki na ciasto na połowę i zrobić je 2 razy - ponieważ(...)jednej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy jeden spód wykładamy całą masę budyniową i na to drugi placek. Górę polewamy polewą - w moim przypadku 2 rozpuszczonymi tabliczkami białej czekolady

Piekę, bo lubię
Styczniowe Wyzwanie z Chocolate Stop Tempting 115

tego wyzwania planuję ćwiczyć 4 razy w tygodniu Pilates z Ewą i raz w tygodniu mam zamiar wybrać się na basen.  Mówisz,że nie będziesz już codziennie jadła czekolady i chipsów? Postanowiłaś ćwiczyć od Stycznia i zdrowo się odżywiać? Kłamać nie będę,nie jest łatwo; potrzeba dużo motywacji i cierpliwości, ale jest dużo osób, które(...)posiłki  każdego dnia co 3-4 godziny.  Nie podjadamy  i  pijemy  dużo  wody  każdego dnia! Oczywiście ważne też jest,aby przestać jeść czekolady, cukierki i chipsy, jeśli macie ochotę na coś słodkiego to zapraszam tu -  Owocowy Eden   po koktajlowo-owocowe pomysły.  Koniecznie zmierz swoje obwody i zapisz na kartce,żebyś

Chocolate Stop Tempting
Torcik piernikowy przekładany powidłami śliwkowymi w mlecznej polewie 225

margaryny 3 jajka 3 łyżki śmietany 18% 1 i 1/2 łyżki przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżki kakao garść orzechów włoskich  Dodatkowo: powidła śliwkowe 100 g czekolady mlecznej 100 g kremówki 1/2 szklanki wiórek kokosowych Wykonanie: Żółtka oddzielić od białek. Masło utrzeć z cukrem, ucierając dodawać po jednym żółtku. oraz porcjami dodawać miód. Wymieszać dokładnie.  Mąkę(...)małej tortownicy, wyłożonej papierem i wkładamy do piekarnika nastawionego na 160 stopni. Pieczemy 55-60 minut. Wyjmujemy z formy i studzimy. Przekroić na trzy części i przełożyć powidłami. Polewa: Czekoladę i kremówkę topimy nad parą i delikatnie studzimy. Oblewamy naszego piernika. Następnie dekorujemy kokosowymi wiórkami. Pierniki najlepiej smakują po dwóch, trzech dniach. Smacznego

Moje pyszne gotowanie
Sałatka z owoców tropikalnych z sosem kokosowym 193

Wybrane owoce tropikalne (w tym przypadku owoc kaki, avocado i pomarańcza) 5 łyżek oleju kokosowego  5 łyżek wiórek kokosowych 1 łyżka pestek słonecznika 75g miękkiej bądź roztopionej białej czekolady Przygotowanie: 1/ Upłynniony olej, wiórki, pestki słonecznika oraz czekoladę miksujemy w pojemniku od blendera aż do uzyskania jednolitej konsystencji  2/ Kroimy ulubione owoce i polewamy sosem. 3/ SMACZNEGO

Kuchnia PROzdrowotna
MuffinkiCzekoladowo Piernikowe z Powidłami Śliwkowymi 206

babeczek: 2/3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g masła 55 g gorzkiej czekolady, posiekanej 1/2 szklanki kakao 2 duże jajka 3/4 szklanki cukru trzcinowego 1 łyżeczka syropu korzennego z cukrem trzcinowym ETERNO (lub ekstrakt waniliowy) 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18% 3/4 szklanki powideł(...)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.  Mąkę pszenną, cynamon, przyprawę piernikową, sodę i proszek do pieczenia przesiałam.  W rondelku rozpuściłam masło, zestawiłam z ognia, dodałam posiekaną czekoladę i po chwili wszystko rozmieszałam, na koniec dodałam kakao. Odstawiłam do ostygnięcia. W tym czasie wbiłam do miski jajka, wsypałam cukier trzcinowy i miksowałam do czasu aż cukier przestał być

Blondynka Gotuje
Piernik staropolski - część 2, pieczenie 234

tego dzisiaj tylko uzupełnienie obiecanego przeszło miesiąc temu wpisu. Składniki: gotowe ciasto na piernik staropolski (z tego przepisu) 600-800 g domowych powideł śliwkowych Polewa czekoladowa: 200 g czekolady (mlecznej lub gorzkiej) 60 g masła 100-200 g orzechów włoskich do posypania Ciasto , które już dojrzało odpowiednią ilość czasu dzielimy na 3 równe części. Rozwałkowujemy każdą na ok. pół centymetra(...)blaty przekładamy powidłami śliwkowymi. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, równomiernie obciążamy i odstawiamy na 2-3 dni w chłodne miejsce. Przed samymi świętami przygotowujemy polewę czekoladową. Masło rozpuszczamy z czekoladą w kąpieli wodnej i smarujemy nimi piernik równomiernie. Na koniec posypujemy czym dusza zapragnie: prażonymi orzechami włoskimi, płatkami migdałów, czy skórką pomarańczową. Do jeszcze nieupieczonego ciasta można dodać również dowolne

Food Square
Świąteczne ciasteczka korzenne :) 211

przygotować na Wigilię ;) Składniki: pół kilograma mąki 250 g miodu 120 g masła przyprawa korzenna 2 łyżeczki sody oczyszczonej około 100 g cukru pudru jajo 2 duże łyżki czekolady na gorąco (w proszku) Przepis: Mąkę, cukier puder, czekoladę, sodę i przyprawę korzenną przesiewamy oraz dokładnie ze sobą mieszamy. W międzyczasie rozpuszczamy (ze sobą) masło i miód, które po ostygnięciu dodajemy

WeAreCrazy

Proponowane wyszukiwania