czyli lubię go po prostu w święta :) ) Co zrobić, jak nagle ni z tego ni z owego, robi się zimno? Nakładamy dodatkową parę skarpetek, zimową kurtkę i popijamy gorącą czekoladę :) Ale w sumie sama czekolada ma w sobie coś takiego, że jak robi się zimno to moja spiżarnia, naglę się nią zapełnia :) Zima to dla mnie również czas przygotowywania wszystkich
Słodkie Przyjemnościmasła 3 łyżki cukru waniliowego 3 jajka 1 łyżeczka cynamonu po 1 łyżeczce mielonego kardamonu, goździków, gałki muszkatołowej 250 g mąki łyżeczka proszku do pieczenia 50 g pokruszonej czekolady Sposób przygotowania: W garnuszku mieszamy wodę z kawą i masłem. Po rozpuszczeniu się masła dodajemy cukier i kakao i mieszamy. Dodajemy Sułtanki i gotujemy jeszcze jakieś 5 minut na małym(...)waniliowym, do momentu wytworzenia się pianki. Mąkę mieszamy z przyprawami i proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej dodajemy rozpuszczone kawowe masło z dodatkami, następnie dosypujemy mąkę z przyprawami, pokruszoną czekoladę i mieszamy. Prostokątną dużą formę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią naszą masę, dokładnie rozprowadzając ją po blaszce. Pieczemy w rozgrzanym do 180`C piekarniku przez około
Słodkie PrzyjemnościSłodkie Święta Bożego Narodzenia kojarzą mi się z piernikami, sernikami, makowcami i czekoladą, dużą ilością czekolady. Do tego wszystkiego dochodzą kruche ciasteczka i wieczory spędzane na dekorowaniu pierniczków. Tak, w tym roku postaram się aby wszystkie te słodkości wylądowały na moim świątecznym stole. Pomysły już są, szafki wypełnione zostały już produktami które będą mi do tego potrzebne. Pozostaje jedynie znalezienie
Słodkie Przyjemnościrozłożyć tak, aby się ze wszystkim wyrobić na czas. Zobaczymy jak mi pójdzie. Dziś kawowo-czekoladowe brownie Składniki : 3 jajka 200 g masła 150 g cukru pudru 100 g czekolady 200 g mąki 1/3 szklanki espresso łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki połamanych orzechów włoskich Sposób przygotowania: Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy rozpuszczone espresso, cukier puder , czekoladę i wszystko
Słodkie Przyjemnościświeże. Wracając do biscotti - te kruche, podwójnie wypiekane ciasteczka idealnie nadają się do ciepłej kawy albo herbaty. Są mega chrupiące i świetnie komponują się z rozpuszczoną gorącą czekoladą. Tak naprawdę można do nich dodać wszystko co Mamy pod ręką. W tym roku przygotowałam dwie propozycję, pierwsza - to Biscotti (inaczej zwane cantuccini) Bożonarodzeniowe. W Wigilię dopełnię je pewnie rozpuszczoną(...)białą czekoladą. Koniecznie wypróbujcie! " Składniki : 100 g orzechów ziemnych niesolonych 60 g suszonej żurawiny 15 imbiru suszonego 15 g suszonej moreli 20 g suszonej brzoskwini 350 g mąki 100 g cukru brązowego 100 g cukry białego 2 jajka 100 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sposób przygotowania: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i odstawiamy. Do malaksera
Słodkie Przyjemnościwłaśnie tym trunkiem. Ja lubię jeszcze połączenie z nalewką wiśniową, polecam, wypróbujcie może Wam również przypadnie do gustu :) Dziś przepis na Biscotti pomarańczowo-żurawinowe z migdałami." Składniki : 100 g czekolady gorzkiej skórka otarta z 1 pomarańczy 1 łyżeczka zmielonych goździków 1 łyżeczka proszku do pieczenia 30 g pokrojonych migdałów 40 g zmielonych żurawin 85 g masła 2 jajka(...)skórką pomarańczową. Migdały miażdżymy na mniejsze kawałki, żurawinę kroimy na pół. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy kolejno po jednym jajku, następnie dorzucamy migdały, żurawinę i drobno posiekaną gorzką czekoladę. Całość łączymy z mąką. Ciasto rolujemy w długi cienki pasek i w foli wkładamy do lodówki na godzinę. Piekarnik rozgrzewamy do 180`C. Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem
Słodkie Przyjemnościmąki 200 g miodu 150 g masła 150 g cukru trzcinowego 5 jaj 50 g orzechów włoskich 4 łyżeczki skórki pomarańczowej w syropie łyżeczka sody Dodatkowo : 100 g czekolady mlecznej garść orzechów laskowych Sposób przygotowania: Do rondelka wsypujemy łyżeczkę cukru i karmelizujemy, dodajemy pół szklanki wody i mieszamy. Dodajemy miód, resztę cukru, masło i wszystko dokładnie mieszamy. Dodać sodę rozprowadzoną(...)bakaliami - lekko mieszając. Przełożyć do dwóch prostokątnych keksówek, lub małych kwadratowych form wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180`C przez godzinę. Polać roztopioną mleczną czekoladą i posypać orzechami laskowymi. Smacznego
Słodkie Przyjemnościsię blogiem, ale tylko dziś, bo jutro mam kolejny egzamin. Grr.. W poniedziałek był dzień Babci, wczoraj dzień Dziadka, świętowaliście? Ja przygotowałam karnawałowe Churros! Świetne z kawą, gorącą czekoladą, albo sprawdzone na Babcinym przykładzie - z korzenną herbatą. Ten Hiszpański smakołyk przygotowuje się z ciasta ptysiowego, ten który zamieszczam poniżej, jest moją wersją tych słodkości. Zapraszam na Churros!" Składniki(...)jednej strony, a następnie tyle samo z drugiej, do złotego koloru. Ciasteczka odsączać z oleju na kawałku ręcznika papierowego. Posypujemy je cukrem pudrem, albo podajemy razem z rozpuszczoną czekoladą, w której można maczać je pojedynczo. Najlepsze zdecydowanie na ciepło. Smacznego
Słodkie Przyjemnościzdecydowanie najlepiej smakuje na ciepło, więc lepiej jeść je w domu. Spróbujcie koniecznie! Dosłownie rozpływa się w ustach" Składniki : 100 g masła 100 g maki 5 jaj 230 g czekolady łyżka kakao 150 g cukru Sposób przygotowania: W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło i czekoladę i odstawiamy do przestudzenia. Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy żółtka z cukrem na gładką masę
Słodkie PrzyjemnościSkładniki : 600 g sera chudego 5 jaj 125 g masła 150 g cukru łyżeczka proszku do pieczenia pół laski wanilii dwie łyżki mąki ziemniaczanej 150 g białej czekolady 100 g herbatnków Sposób przygotowania: Ser ucieramy na gładka masę, odstawiamy. W oddzielnej misce miksujemy masło z cukrem, a następnie stale mieszając dodajemy po żółtku i po łyżce sera(...)piekarnika i pieczemy około 45 minut. Studzimy w piekarniku - ciasto powinno lekko opaść. Po około 20-30 minutach ciasto wyjmujemy z piekarnika i polewamy rozpuszczona białą czekoladą. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia - najlepiej na noc do lodówki, ale nie jest to konieczne. Smacznego
Słodkie Przyjemnościcukru 300 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 100 ml oleju rzepakowego 100 g orzechów włoskich + mała garstka do ozdobienia ciasta 120 g gorzkiej czekolady - na polewę Sposób przygotowania: Do miski wbijamy jajka, dodajemy żółtka i ubijamy, gdy powstanie piana dodajemy cukier połączony z przestudzonym espresso i dalej ubijamy. Dolewamy olej i lekko mieszamy(...)ciasto. Wyrównujemy. Babkę wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 30 minut. Studzimy w formie. Gdy ciasto ostygnie wyjmujemy z formy, a wierzch ciasta polewamy roztopioną czekoladą i posypujemy połamanymi orzechami. Smacznego
Słodkie Przyjemnościuważacie? Zapraszam na Sernik na czekoladowym spodzie z kruchą posypką." Składniki : Na kruche ciasto: 200 g masła 500 g maki 3 żółtka 180 g cukru 100 g czekolady deserowej Masa serowa: 1 kg mielonego sera białego 5 jaj 3 białka 150 g cukru 1/3 szklanki oleju rzepakowego 3 łyżki mąki pszennej 4 łyżki maki ziemniaczanej 1 łyżka ekstraktu waniliowego Sposób(...)przygotowania: Na samym początku przygotowujemy kruche ciasto. To wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy żółtka wymieszane z cukrem, pokrojone na małe kawałki miękkie masło i wszystko mieszamy, następnie dodajemy rozpuszczoną czekoladę i ugniatamy do momentu, aż masa będzie zwarta. Ciasto dzielimy na dwie równe części, następnie jedną z nich ścieramy na tarce (grube oczka) do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy
Słodkie Przyjemnościkruchych ciastek puszka masy kajmakowej 25 g ryżu preparowanego 2 garście żurawiny garść orzechów: włoskich, laskowych, brazylijskich, migdałów 1/2 szklanki płatków śniadaniowych - ryżowych garść płatków owsianych 350 g gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: Puszkę kajmaku wstawiamy do rondelka ze wrzącą wodą i podgrzewamy około 3 minut. Po tym czasie, masę kajmakową przelewamy do miski, dodajemy połamany ryż preparowany, płatki owsiane(...)kajmakowej i wszystko dokładnie mieszamy. Ciasteczka rozkładamy na tacy, każde z nich smarujemy około 1 łyżeczką przygotowanej masy. Tak przygotowane ciasteczka zanurzamy w gorzkiej, rozpuszczonej w kąpieli wodnej/mikrofali czekoladzie. Odsączamy - odkładamy na kratkę i pozostawiamy do całkowitego zastygnięcia. Ciasteczka możemy przechowywać w chłodnym miejscu zamknięte w szczelnym pojemniku. Smacznego
Słodkie PrzyjemnościJeden kawałek zadowoli Was na cały dzień. Choć szczególnie polecam do na zimne wieczory. Zapraszam na Chocolate cake!" Składniki : 5 białek 5 żółtek 125 g masła 150 g gorzkiej czekolady 60 g mąki łyżka kakao 120 g cukru Dodatkowo : 50 g masła 3 łyżki kakao pół szklanki cukru pudru łyżka mleka Sposób przygotowania: Żółtka ubijamy razem z cukrem. Masło rozpuszczamy(...)kąpieli wodnej lub mikrofali razem z połamaną na małe kawałki gorzką czekoladą. Do ubitych żółtek dolewamy masę czekoladową, dosypujemy kakao i mąkę. Całość mieszamy. Białka w temperaturze pokojowej ubijamy do momentu uzyskania puszystej, sztywnej piany. Do czekoladowej masy dodajemy 1/3 białka i lekko mieszamy, następnie dodajemy resztę białek, mieszamy i przelewamy do tortownicy. Pieczemy w rozgrzanym do 175`C piekarniku
Słodkie PrzyjemnościinsertCookd("fa881d9c6331ad8ae88cbed2d748d2f2"); Składniki 115 g masła 120 g cukru 3 jajka 300 g mąki płaska łyżeczka poszku do pieczenia 75 g orzechów włoskich drobno posiekanych 100 g gorzkiej czekolady łyżka mąki ziemniaczanej Sposób przygotowania: Do miski wrzucamy masło pokrojone na małe kawałki, dodajemy cukier i miksujemy. Następnie wbijamy kolejno po 1 jajku i mieszamy do uzyskania jednolitej masy(...)drugiej misce mieszamy mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Mieszankę dosypujemy do masy jajeczno-maślanej i miksujemy. Orzechy i czekoladę siekamy na drobne kawałki które dodajemy do masy. Całość mieszamy i przekładamy za pomocą małych łyżeczek na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 12-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 175`C. Studzimy na blaszce. Smacznego
Słodkie Przyjemności