Babeczki upiekłam z czekoladowymi dropsami i skórką pomarańczową - to akurat wpadło mi w ręce :) Gniazdka, które widzicie na zdjęciach zrobiłam z masy cukrowej , bardzo dobrze spisałaby się tutaj też czekolada plastyczna , którą można zrobić samemu w domu. Składniki: 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 0,5 szklanki oleju 1 szklanka(...)mleka 1 jajko +skórka pomarańczowa i dropsy czekoladowe Składniki na krem z twarożku Składniki na domową masę cukrową lub czekoladę plastyczną Suche składniki mieszamy razem w misce. Jajko, olej oraz mleko dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy skórkę pomarańczową i czekoladowe dropsy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 200 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli
Ciastkozercywszystko można znaleźć rozwiązanie ! Czy w dwadzieścia minut można przygotować pyszny deser? Oj Można ! Przekonaj się sam :) Potrzebujesz opakowanie ciasta francuskiego 3 gruszki 1 jajko 2 kostki czekolady pół cukru wanilinowy Ciasto kroimy na 6 części. posypujemy cukrem wanilinowym. Układamy pokrojone w paski gruszki. Brzegi ciasta smarujemy jajkiem i wkładamy do piekarnika na 20 minut, temp(...)już cały przepis. Po wyjęciu możemy posypać, jeszcze gorące gruszki, kawałkami gorzkiej czekolady. Pięknie się rozpuszczą :) SMACZNEGO
Mój Smak na Życiemasła 250 g margaryny mlecznej 1 opakowanie (50g) żelatyny 1 opakowanie (460g) masy krówkowej o smaku tradycyjnym 1 szklanka mleka 2 opakowania herbatników np. Szkolnych Do dekoracji: 100 g czekolady mlecznej 3 łyżki mleka Żelatynę zalać niewielką ilością przegotowanej, zimnej wody. Wymieszać, odstawić na kilka minut. Gdy żelatyna napęcznieje zalać ją gorącym mlekiem, rozpuścić, wystudzić. Masło i margarynę utrzeć(...)posypać połamanymi herbatnikami. Pozostałą część masy zmiksować z masą krówkową, wyłożyć na herbatniki. Wyrównać powierzchnię, włożyć na kilka godzin do lodówki. Gdy masa serowa dobrze stężeje udekorować sernik rozpuszczoną czekoladą
Praktyczna plpomada kakaowa 170 g masła 1,5 szklanki cukru 4 jajka 6 łyżek kakao 220 ml śmietany 18% krem 500 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru do dekoracji czekolada gorzka Wykonanie: Ciasto Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić dołek i wbić dwa żółtka, dodać cukier i rozdrobnione zimne masło. Szybko zagnieść ciasto,owinąć w folię i wstawić do lodówki(...)piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 50 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno wraz z cukrem pudrem i wyłożyć na zimne ciasto. Posypać startą czekoladą. Schłodzić w lodówce. Źródło przepisu: gazetka Ciasta i torty z kolekcji dobrej kuchni. z moimi małymi zmianami
O kuchni z uczuciemPtasiego Mleczka Wedel o smaku rajskiej wyspy (190 g) 6 żółtek 20 dag masła, w temperaturze pokojowej 250 ml śmietany kremówki 36% 250 g cukru pudru 150 g gorzkiej czekolady Wedel 70%, rozpuszczonej i przestudzonej Połowę opakowania ptasiego mleczka kroimy w mniejsze cząstki (1 ptasie mleczko na 3 części). I odstawiamy na bok. Następnie ucieramy żółtka z cukrem, na puszystą(...)garnuszka i podgrzewamy, cały czas mieszając. Masa powinna lekko zgęstnieć, ale nie można dopuścić do zagotowania. Do masy dodajemy twaróg, miękkie masło i miksujemy na gładką masę. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i miksujemy. Potem dodajemy pokrojone ptasie mleczko i mieszamy drewnianą łyżką. Duże sito wykładamy gazą. Następnie wlewany do niego masę, lekko ugniatając. Przykrywamy gazą, następnie obciążamy talerzykiem. Naczynie wstawiamy
Bon Appetit Małgorzatydrożdży 5 łyżek cukru 500 g mąki 3 jajka szczypta soli 50 g stopionego masła olej do smażenia polewa: masa czarna i masa biała: śmietana 36% czekolada deserowa- pół tabliczki Przygotowanie: W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i 1 łyżeczkę cukru. Odstawić na 10 minut. Mąkę mieszać z resztą cukru, solą, jajkami i masłem. Następnie wlać mleko i drożdże, wyrabiać(...)użyć foremek do ciastek. Wrzucać na rozgrzany olej i smażyć przez kilka minut, aż oponki się zarumienią. Poczekać aż oponki ostygną na papierze kuchennym. Przygotować masy. masa czarna: rozpuścić czekoladę w gorącej kąpieli, następnie dodać 50 ml śmietany, wymieszać. masa biała: śmietana 100 ml Nakładać masy po połowie na każdą oponkę. Smacznego
KreatywnePinyszklanki mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki stołowe cukru 2 łyżki kwaśnej śmietany nadzienie: krem jagodowy serek mascarpone śmietana 36% 2 łyżeczki cukru pudru jagody 3 garście dekoracja: czekolada mleczna bądź deserowa: rozpuszczona w kąpieli wodnej 2 garście jagód Przygotowanie: Mąkę przesiać, dodać resztę składników. Wyrabiać ciasto aż będzie gładkie i nie będzie się lepiło do rąk; w razie(...)tłuszczu kilka minut po każdej ze stron. krem jagodowy: Jagody rozdrobnić w blenderze, dodać śmietanę, mascarpone, cukier, wymieszać. Gotowym kremem nadziewać pączki. Nadziewać pączki po ostudzeniu. Polać je gorącą czekoladą i wyłożyć na nie pokrojone w plasterki jagody Smacznego
KreatywnePinysoli 2 łyżki cukru (do puree) 1 łyżeczka cukru (do rozczynu drożdżowego) 1-2 roztrzepane białka- do smarowania bułeczek opcjonalnie sezam- do posypania bułeczek przystrojenie: krem: ser mascarpone, roztopiona czekolada deserowa- pół tabliczki, trochę mleka zielone wiórki kokosowe całe płatki migdałów Przygotowanie: ciasto: Ziemniaki pokroić na małą kosteczkę i ugotować do miękkości. Zrobić puree, dodając 1 łyżkę masła, mleko(...)godziny by jeszcze ciasto podrosło. Przy pomocy pędzelka smarujemy bułeczki roztrzepanym białkiem. Możemy również opcjonalnie posypać bułeczki sezamem. piec: 25-30 minut w temperaturze 190 stopni. krem: Rozpuścić czekoladę w odrobinie mleka, następnie gdy się trochę ostudzi dodać ją do serka mascarpone, dokładnie wymieszać Po ostudzeniu rozkroić bułeczki na pół, Na spodnią część nałożyć dużą ilość kremu, posypać płatkami migdałowymi
KreatywnePinypapryczki chilli 2 szczypty cukry waniliowego odrobina whisky lub rumu 200 g ubitej śmietany 30% 2 małe gałki lodów waniliowych pokruszony herbatniczek typu bebe odrobina miodu odrobina startej deserowej czekolady Przygotowanie: Na patelnie położyć banany, przecięte na pół w szerz. Polać je z obu stron alkoholem i posypać również z obu stron cukrem waniliowym. Gdy banan się troszkę zarumieni posmarować(...)odrobiną i posypać dużymi kawałkami chilli. Ubić pianę na sztywno, położyć na talerzyku i posypać skruszonym ciasteczkiem, położyć grillowanego banana i szybko położyć gałkę lodów waniliowych, posypujemy ją startą czekoladą. Podawać natychmiast, gdy banan jest jeszcze ciepły. Smacznego :) Wpis dodaje do akcji
KreatywnePinySkładniki: kawa świeżo mielona- na 2 espresso bita śmietana 36%- około 50 ml pół łyżeczki cukru pudru rozpuszczona czekolada deserowa o min. 70% zawartości kakao, 1 paseczek wiśnie- mogą być mrożone, około 1 garści 1/2 łyżeczki rumu 1 łyżka mleka 2 plasterki suszonej truskawki- opcjonalnie Przygotowanie: Kawę zaparzyć w zaparzaczu, nalać kawę do szklanki. Śmietanę ubić z odrobiną cukru pudru(...)masa będzie puszysta i lekka. Nakładać śmietanę na wierzch kawy. Przygotować wiśnie. Rozpuścić wiśnie, poczekać aż puszczą sok, dodać odrobinę rumu, poczekać nadal podgrzewając aż syrop trochę odparuje. Czekoladę rozpuścić w garnuszku na odrobinie mleka. Polać śmietanę syropem wiśniowo-rumowym naprzemiennie z sosem czekoladowym. Ustrajamy kawę na wierzchu owocami wiśni i opcjonalnie suszonymi truskawkami. Smacznego
KreatywnePinySkładniki: (na około 4 porcje) 150 g gorzkiej czekolady 1/2 litra mleka 2 jajka 2 żółtka 20 g cukru do dekoracji: 2 garście mrożonych wiśni 1 łyżeczka cukru kilka kropel soku z cytryny garstka płatków migdałów Przygotowanie: Czekoladę rozpuszczamy w gotującym się mleku, mieszamy aż się całkowicie rozpuści. Jajka, żółtka oraz cukier ucieramy. Gdy mleko czekoladowe ostygnie wlewamy
KreatywnePinymielonego najlepiej podwójnie 60 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka soku ze świeżej cytryny 250 g śmietany kremówki 36% 5 łyżek kajmaku 1/4 tabliczki deserowej czekolady Dekoracja: pokruszone na puder suszone wiśnie syrop ze świeżymi lub mrożonymi wiśniami gałązka świeżej mięty- opcjonalnie Przygotowanie: 1. Herbatniki pokrusz. Następnie używając blendera zmielić je na proszek. Dodaj ciepłe masło(...)herbatników. Wymieszaj do otrzymania jednolitej masy. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i dodaj ją do masy ciasteczkowej- dokładnie wymieszaj. Masę ciasteczkową przełóż do tortownicy, rozprowadź na cały spód, delikatnie przyciśnij i włóż do lodówki. 2.Pora na masę serową. Ser wymieszaj z cukrem, wanilią i sokiem z cytryny do otrzymania gładkiej masy. Delikatnie ubij śmietanę i dodaj ją do serowej masy
KreatywnePinytwarogowego kanapkowego- ja użyłam serków naturalnych firmy turek 50 g śmietany 36% sok z miąższem z 1 limonki odrobina soku z cytryny 2 łyżeczki cukru pudru Dekoracja: migdały w czekoladzie białej obtoczone w kakao starta skórka z limonki garstka posiekanych pistacji opcjonalnie: pokruszone bezy Przygotowanie: Ciasto: 1. Mąkę przesiać, dodać sól, 50 g cukru, cukier waniliowy, margarynę, żółtko i zagnieść(...)lodówki i przyszykować krem limonkowy. Krem limonkowy: 1 Zmieszaj wszystkie składniki mikserem. 2. Nakładaj na ostudzony mus. Dekoracja: Dekorować startą skórką z limonki, jajeczkami z migdałem obtoczonymi białą czekoladą i kakao- Moje miały jeszcze delikatny posmak cappuccino oraz posiekanymi pistacjami. Ja dodałam jeszcze odrobinę kruszonych bezików. Chłodzenie: Trzymać 1h w zamrażalniku. Następnie w lodówce. Podawać schłodzone. Smacznego
KreatywnePinyherbatników 65-75 g masła 400 g czekoladowego kajmaku 1 łyżka whisky 250-250 g śmietany 30% odrobina cynamonu 1 łyżka cukru pudru 3 banany Dekoracja: starta czekolada deserowa Przygotowanie: 1. Ciasteczka pokruszyć na piasek, następnie dodać miękkie masło i zmieszać. 2. Gotową masą wykładać dno tortownicy i jej boki na około 2-3 cm. 3. Schłodzić w lodówce(...)banany 7. Ubijać Bitą śmietanę do momentu otrzymania lekkiego puchu, następnie dodawać cukier puder oraz odrobinę cynamonu. 8. Nakładać bitą śmietanę na wierzch ciasta i dekorować startą deserową czekoladą. Chodzenie: Wstawić na około 30 min do 1 godziny przed podaniem do zamrażalnika bądź na kilka godzin do lodówki. Można jednak jak widać po nas jeść je od razu
KreatywnePinypewno przyjemne dla podniebienia. Zapraszam skuszenia się! Dla 1 osoby Czas przygotowania 15minut Składniki: 3 duże truskawki Pół banana 3 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżeczki cukru brzozowego 6 kostek czekolady mlecznej kilka migdałów, orzechów włoskich i orzechów nerkowca 1 łyżka miodu wielokwiatowego Pół łyżki masła Mleko 3,2 % tł Przyprawy mielone: kolendra,goździki, gałka muszkatałowa, cynamon, kardamon Garść muesli tradycyjnego(...)Przygotowanie: 1/ Na małej patelni rozgrzewamy masło i lekko obsmażamy orzechy dodając miód i przyprawy. Następnie dodajemy mleka by rozrzedzić masę, a na sam koniec czekoladę by utworzyła się gęsta ale lejąca konsystencja która nie zastyga na kamień :). 2/ Jogurt mieszamy z cukrem brzozowym i pokrojonymi w duże kostki owocami 3/ Podajemy na talerzu owoce obok sosu z orzechami
Kuchnia PROzdrowotna