czekolada - 27946 przepisów (strona:1051/1864)

Sernik Tradycyjny po mojemu. 141

pieczenia.  Ja piekłam prawie 2 godziny w temperaturze 180 stopni. Ale w moim piekarniku czas zawsze jest dwa razy dłuższy niż normalnie.  Ciasto udekorowałam polewą z gorzkiej czekolady E.Wedel, Mieszanką suszonych owoców: ananas płatki kokosowe papaja i posiekanych migdałów oraz musli z czekolada Sante

ClauditteMissCooking
Malinowy deser z kaszą manną i bananami 181

sito) 12 łyżeczek kaszy manny błyskawicznej 1 szklanka mleka 1/2 szklanki śmietanki 30% 2 łyżeczki cukru 1 1/2 łyżeczki cukru waniliowego 1 średni banan opcjonalnie czekoladowe serduszko lub starta czekolada Przygotowanie: Mleko, śmietankę i cukier gotuje w garnku z grubym dnem. Dodajemy 12 łyżek kaszy manny ciągle mieszając. Gdy masa zaczyna gęstnieć dodajemy sok malinowy. Mieszamy jeszcze chwilę. Przekładamy(...)przygotowanych szklanek (lub innych foremek). Na wierzch układamy pokrojonego banana i czekoladowe serduszko (lub posypujemy startą czekoladą). Deser można jeść na ciepło lub zimno. Smacznego

Słodkie okruszki
Panna cotta 116

cukru laska vanilli lub 2 - 3 krople ekstraktu 2 łyżki żelatyny w proszku owoce do dekoracji ( u mnie tutaj truskawki, można też brzoskwinie ) tabliczka gorzkiej czekolady Przygotowanie: Żelatynę rozpuścić w ciepłej wod zie ( 2 łyżki żelatyny = 2 łyżki wody ) Śmietankę z mlekiem , cukrem i vanilią podgrzać ( nie zagotować ) , zdjąć z ognia , dodać żelatynę i wymieszać tak aby się wszystko ładnie(...)rozpuściło. Czekoladę rozpuścić w miseczce położonej na garnku z wodą. Przelać do pojemniczków i do lodówki na 4 godz. Nie dawajcie za dużo żelatyny bo deser będzie za bardzo "twardy

Gaździnka warzy
Gruszka pomarańczowo - karmelowa 108

Składniki:   3 gruszki  100 ml soku pomarańczowego 50g masła 100g cukru ( można mniej ) gorzka czekolada Przygotowanie: Gruszki obrać i pokroić ( jak kto woli ). Na patelnię wsypać cukier i podgrzewać, aż się rozpuści ( na biało ) dodać masło i pomieszać. Wlać sok pomarańczowy mieszać, mieszać, zredukować sos..  Dodać gruszki i karmelizować. Często obracając i pilnując, żeby się nie przypaliły(...)Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej do polania gruszek i.... Smacznego  Pysznie smakuje z kieliszeczkiem wiśnióweczki

Gaździnka warzy
Sorbet owocowy z białą czekoladą 104

Składniki: maliny truskawki czarna porzeczka czerwona porzeczka wiśnie bez pestek cukier tabliczka białej czekolady Przygotowanie: Wszystkie owoce zmiksować blenderem( użyć tyle ile chcemy zjeść ). Jeśli będzie za gęsta masa dodać odrobinę wody, posłodzić do smaku. Żeby sorbet był aksamitny przecedzić przez sitko pestki ( ja nie robiłam bo lubię je gryźć ) Rozlać do salaterek i do zamrażarki.Zagotować wodę w garnku(...)położyć na nim szklaną miskę i wsypać czekoladę, roztopioną polać sorbet i ................ Smacznego

Gaździnka warzy
Czekoladowa granola 157

wiórek kokosowych 3 łyżki ziaren słonecznika po 1/3 szklanki suszonej śliwki, moreli, żurawiny 5 daktyli 2 łyżki owoców goji 2 łyżki kakao 3 łyżki miodu wrzosowego 2 kostki czekolady gorzkiej o zawartości kakao minimum 77% z dodatkiem kardamonu i kawy łyżeczka cynamonu Orzechy siekamy. Dokładnie mieszamy z płatkami owsianymi, siemieniem lnianym, wiórkami kokosowymi, słonecznikiem, cynamonem, kakao oraz miodem. Przesypujemy(...)naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 25 minut. Po tym czasie mieszankę studzimy, jednak jeszcze ciepłą posypujemy posiekaną czekoladą. Stworzy się pyszny crunch. Suszoną śliwkę, morelę oraz daktyle kroimy w paski. Suszone owoce mieszamy z mieszanką czekoladową. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoju

Mango Papaja
Ciasto z mikrofalówki 201

zależności czy lubimy bardziej, czy mniej słodkie) jajko 3 łyżki oleju  3 łyżki mleka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia opcjonalnie cynamon  + dowolnie dodatki np. dżem kostka czekolady masło orzechowe Najpierw mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki, następnie dodajemy mokre i dokładnie mieszamy. Połowę masy przekładamy do dużego kubka, na środek kładziemy łyżeczkę dżemu/masła orzechowego/ kostkę czekolady

Kuchenny Skrawek Nieba
Muffiny z bananami, orzechami i białą czekoladą 120

Składniki ( 12 muffin ): 3 banany 1/2 szklanki oleju 2 szklanki mąki 2 jajka 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1/2 tabliczki białej czekolady garść orzechów włoskich cukier puder do posypania Sposób przygotowania: 1. Banany pokroić na półplasterki. (Można polać sokiem z cytryny żeby nie ściemniały). 2. Czekoladę pokroić na mniejsze kawałki. Orzechy połamać. 3. Mokre

A Ty Smakuj Mnie
DOMOWA BIAŁA CZEKOLADA 3029

Wszyscy liczący kalorie niech opuszczą ten post, albo ... zamkną oczy :))  Albowiem będzie grzesznie ... słodko i kalorycznie.  I pyyysznie! :))  Domowa czekolada.  Śmietankowa rozkosz na podniebieniu.  Już po maleńkim kawałku wyzwalają się endorfiny ... Dziś w wersji "czystej" bez dodatków. Miłośnikom takiej dawki słodkości podpowiem tylko, że gdyby chcieli skorzystać z przepisu polecam moją wersję wzbogacić o suszoną(...)minut. Po upływie 15-20 minut zauważymy, że masa zaczyna po woli gęstnieć. Po 40 minutach powinna już być bardzo gęsta. Im dłużej będziemy masę podgrzewać, tym nasza czekolada będzie później bardziej krucha. Nie zostawiajmy masy zbyt długo bez mieszania, gdyż gotując się lekko bulgocze, i może się przypalić. Blachę smarujemy masłem i wylewamy na nią gorącą, gęstą masę czekoladową

Walijskie Pichcenie
O magii, piernikach i odwróconej filiżance. I kto dostał nagrody! 187

podniesieniu do góry łyżeczki lukier ma ściekać "po nitce" czyli jednym wąskim strumieniem. Przy okazji ostatniego TU I TAM (klik) poprosiłam Was o napisanie jakie są Wasze ulubione smaki czekolady. Zgodnie z obietnicą trzy wylosowane przeze mnie osoby otrzymują zestaw folii cukierniczych do zdobienia czekolady. A oto szczęśliwa trójka:  1. Pincake 2. muffingirl 3. Cukrowa Wróżka Wskazane osoby proszę

KUCHARNIA
Drobinki, okruszki... Galette z truskawkami i solą morską. 181

soczyste truskawki i posypuję szczyptą soli morskiej. To moje kolejne drobinki.   Lubię niespodzianki. Lubię, gdy marzenia zmieniają się w szczęśliwą rzeczywistość. Jak marzenie o Manufakturze Czekolady , jakie mieli kiedyś jej Właściciele. Tabliczka czekolady, jaką od nich dostałam w prezencie udekorowana była wanilią, truskawkami i solą morską. Wspaniała! Niezwykłe, cudowne połączenie. I szczera radość, że marzenia naprawdę się spełniają

KUCHARNIA
Urodzinowe TU I TAM nr 24. Całe w płatach róż i bilans dwulatka;) 165

trudniejsze, ponieważ dzieci w tym wieku mają już indywidualne preferencje żywieniowe i swoje kaprysy. Także zapotrzebowanie dwulatków na różnorodne składniki odżywcze jest coraz większe . Absolutna prawda! Zapotrzebowanie  na czekoladę nieustannie wzrasta, podobnie jest z karmelem i lodami, że nie wspomnę o dobrym winie i kawie;)  I jasne, że kaprysimy - to naturalne, że prawdziwy smakosz zadowala się tylko smacznym(...)uparcie trzymać. Warto jednak eksperymentować i zachęcać dziecko do próbowania nowości, wprowadzając do jego diety nieznane wcześniej smaki i produkty .  O tak, mamy swoje ulubione smaki..... Kawa, karmel, czekolada, bezy - czy ja się nie powtarzam? Musicie jednak przyznać, że częściej eksperymentowałyśmy, próbując łamać przyzwyczajenia i stereotypy.  Dwulatek swobodnie przekracza granice tworząc oryginalne rozwiązania i dopasowując rzeczywistość do swoich

KUCHARNIA
Być sobą. Zielony hummus i scones z czosnkiem niedźwiedzim - z Hanią na majówkę 191

dziwacznym nawykiem chowania kawiarnianych cukrów w torebce. W ulubionych trampkach i jeansach z krokiem w kolonach czuć się lepiej niż w odprasowanym kostiumie.  Być sobą.  Nocą wyjadać czekoladę.  Śpiewać na całe gardło do drewnianej łyżki.  Rozmawiać z sadzonkami i wybrać imię dla myszy, która zamieszkała na tarasie.  Zbierać kolorowy papier ze świątecznych prezentów i odkładać(...)sobą. A Ty? Jesteś? Nie trzeba znać się od lat, by czuć się z sobą dobrze. Nie trzeba wiele mówić, by wiedzieć, że się rozumie. Wystarczy tak niewiele. Zimą czekolada (klik) , wiosną czosnek niedźwiedzi . Każda z nas inna, a jednak nie byłybyśmy sobą, gdybyśmy nie ugotowały czegoś razem. Czegoś co pachnie i smakuje naszym ulubionym "zielskiem" - czosnkiem niedźwiedzim .  Moje

KUCHARNIA
Niezłe ziółka - Baziółka, czyli tam, gdzie szczęście kiełkuje przez cały rok 174

przygotowanego metodą sous vide i nieprzyzwoicie wręcz delikatnego - och i ach po prostu!  Uczta, prawdziwa! A skoro uczta, to musi być i deser. Sezonowe owoce z miętową, musująca czekoladą (ha! i wiem od samego mistrza, jak ją zrobić!) i coś co tygryski lubią najbardziej, czyli trufelki z białej i ciemnej czekolady wypełnione ganache ze stewią i tymiankiem - poezja

KUCHARNIA
Ciasto -3 BIT 329

cukru z prawdziwą wanilią* 125 g masła 4 łyżki mąki pszennej 5 łyżek mąki ziemniaczanej 4 jajka 600 ml śmietany kremówki 36 % + 1 łyżka cukru pudru 100 g gorzkiej czekolady, otartej na tarce, do oprószenia Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia (nie jest to konieczne, ale może pomóc przy krojeniu i wyciąganiu ciasta z blachy(...)zmięknąć. Po tym czasie formę wyjąć z lodówki, odwinąć z folii. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając łyżkę cukru pudru. Wyłożyć na ciasto. Na wierzch zetrzeć czekoladę. Można kroić i podawać od razu. Ciasto przechowywać w lodówce. Smacznego

w mojej kuchni

Proponowane wyszukiwania