cytryna 60 dkg czekolady gorzkiej(...)muffinek na 12 sztuk Sposób wykonania : Wysmarować foremę tłuszczem i wstawić do lodówki. Przesiać do miski mąkę i proszek do pieczenia. Dodać sól,cukier,cynamon i drobno startą czekoladę. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka rozbić widelcem,wymieszać z grzańcem ( winem ) i płynnym masłem.Przelać do mąki,dokładnie wymieszać ( np.robotem kuchennym ). Białka ubić na sztywną pianę,dodać do pozostałych składników ciasta
Przepisy i porady kulinarnetortownicę o średnicy 26 cm ) 25 dkg mąki 25 dkg cukru 25 dkg masła roztopionego 45 dkg moreli ( świeżych lub z puszki ) 10 dkg czekolady gorzkiej ( startej na tarce o grubych oczkach ) 40 ml nalewki morelowej lub brzoskwiniowej 1 łyżka soku z cytryny 1 szt. cukru waniliowego 1/2 opakowania proszku do pieczenia 3 jajka szczypta soli 100 ml maślanki(...)Mąkę przesiać z proszkiem przez sitko,dodać cukier,cukier waniliowy, sól i wymieszać wszystko razem.Jajka ubić z roztopionym masłem i maślanką. Wlać do sypkich składników,wymieszać. Następnie dodać startą czekoladę,imbir,skórkę z pomarańcza,posiekane migdały i znów wymieszać. Gotowe ciasto wylać do przygotowanej formy,ułożyć na wierzchu połówki moreli i wstawić do nagrzanego piekarnika do 175 - 180 C. Piec
Przepisy i porady kulinarneMały torcik walentynkowy ~ Składniki: 40g mąki orkiszowej (lub innej) 200-220g puree z ugotowanego buraka 5g świeżo mielonego siemienia lnianego 1 jajko 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej + kostka gorzkiej czekolady łyżeczka kakao naturalnego cukier puder Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Przelewamy do kokilki, do środka wciskamy kostkę czekolady i całość wkładamy do nagrzanego do 180* piekarnika na około 40 minut (wersja
Kuchenny Skrawek Niebajest to fajna propozycja dla czekoladoholików. Składniki na ciasto czekoladowe: 4 łyżki cukru pudru 4 żółtka 120 ml soku z truskawek 1/4 kostki rozpuszczonego masła 100 g rozpuszczonej czekolady mlecznej 12 truskawek Składniki na kruche ciasto: 2 żółtka jajko 150 g drobnego cukru 300 g mąki 200 g masła ziarenka z 1 laski wanilii szczypta soli morskiej 2 łyżki(...)piekarnika i pieczemy około 12 minut. W tym czasie przygotowujemy masę czekoladową. Do miski wbijamy żółtka, dodajemy cukier puder i miksujemy, gdy masa się połączy dodajemy rozpuszczoną czekoladę, sok i masło - mieszamy. Na upieczone spody nakładamy po truskawce a następnie wylewamy masę truskawkowo -czekoladową. Wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy około 25 minut w 180`C Studzimy w foremkach
Słodkie Przyjemnościmasła (roztopionego) 250 g maki pszennej (tortowej) szczypta soli 1 łyżka spirytusu (opcjonalnie) 1 łyżka wody różanej (opcjonalnie) konfitura z dzikiej róży cukier puder, lukier lub rozpuszczona czekolada do dekoracji pączków A jak to zrobić: Do miski wsypać cukier i pokruszone drożdże, zalać letnim mlekiem i dokładnie wymieszać. Dodać żółtka, roztopione masło, mąkę i sól wyrobić na gładka masę dolewając(...)Gotowe pączki odstawić do wyrośniecia, na następne 20-30 minut. Wyrośniete pączki smażyć z dwóch stron na złoty kolor, na rozgrzanym oleju. Po przestudzeniu udekorować lukrem, cukrem pudrem lub czekoladą. To moja ulubiona wersja pączków: z pomarańczowym lukrem i kandyzowaną skórką z pomarańczy
Kuchnia w opałachNADZIENIE: 2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 7 żółtek jaj 2 łyżki mąki pszennej tortowej 4 łyżki mąki kukurydzianej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżki masła + rozpuszczona czekolada (dowolna) do polania eklerków + cukier puder do posypania Przygotowanie: Zrób ciasto: wlej do garnuszka wodę, dodaj masło i sól, doprowadź do wrzenia, od czasu do czasu mieszając. Zdejmij z ognia(...)ekstrakt. Zostaw do ostygnięcia. W cieście eklerkowym zrób na spodzie dwie dziurki (przy końcach) , włóż tam rękaw cukierniczy wypełniony nadzieniem i wypełnij nim ok. 3/4 eklerka. Polej czekoladą. Smacznego! Paulina MOGĄ CI SIĘ SPODOBAĆ: Podobał Ci się post? Coś Cię zainspirowało? Masz pytania? Podziel się swoją opinią! Spraw, że mój dzień będzie piękniejszy
Gotowanie to kochanieWpis może mniej kulinarny niż zwykle, ale przepis jest :) ~ Krem / Budzyń czekoladowy z awokado ~ Składniki: 1/2 dojrzałego awokado 200g serka twarogowego 1 łyżka kakao naturalnego miód + kawałki gorzkiej czekolady Wszystkie składniki miksujemy ze sobą i przekładamy do miseczki. Dodajemy pokruszoną gorzką czekoladę i mieszamy :) List Jakuba 5,14-15 Choruje ktoś wśród was? Niech sprowadzi kapłanów Kościoła
Kuchenny Skrawek Niebamasła 2 opakowania kiślu cytrynowego 1 galaretka cytrynowa Masa o smaku leśnych owoców: dżem o smaku owoców leśnych 2 galaretki o smaku owoców leśnych 2 jogurty naturalne Polewa: tabliczka czekolady (deserowa lub gorzka) 2 łyżki wiórków kokosowych Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i wciąż ubijamy mikserem do rozpuszczenia cukru. Następnie dodajemy żółtka i znów ubijamy. Dokładamy mąkę(...)szklance wody i studzimy. Gdy zaczną tężeć dodajemy jogurty oraz dżem i dokładnie mieszamy. Wykładamy na masę cytrynową, przykrywamy białym ciastem. Przygotowujemy w kąpieli wodnej polewę z czekolady i wiórek kokosowych. Wylewamy na wierzch ciasta, a następnie wkładamy do lodówki. Smacznego
Symfonia smakowasoku cytrynowego (ze świeżych cytryn) skórka otarta z 2 cytryn 200 g cukru 4 żółtka 200 g miękkiego masła Polewa tabliczka białej czekolady 50 ml kremu cytrynowego, który przyrządzimy łyżeczka skórki z cytryny Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy powoli cukier. Miksujemy do chwili, aż masa stanie się gęsta(...)łyżce zimnego budyniu i miksujemy do chwili utworzenia się gładkiego kremu. odkładamy 50 ml kremu Krem rozsmarowujemy na placku i przykrywamy go drugim ciastem. Przygotowujemy polewę. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, a następnie dodajemy do niej krem i skórkę cytrynową. Następnie wszystko mieszamy i wylewamy na wierzch ciasta. Dociskamy i wstawiamy do lodówki aby masa zastygła (co najmniej
Symfonia smakowaCiasteczka w konsystencji przypominają bardziej placuszki niż ciasteczka, są mięciutkie i nie za słodkie. W smaku jak dla mnie przypominają chrupki kukurydziane :) Ja dodałam do nich kawałki gorzkiej czekolady, ale możecie je zastąpić ulubionymi suszonymi owocami lub w ogóle nic nie dodawać. Zapraszam do przygotowań! Składniki na 20-24 ciasteczka: 200 g kaszy jaglanej 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki(...)ziemniaczanej 1 jajko kawałki gorzkiej czekolady lub inne ulubione dodatki CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Kaszę gotujemy na sypko wg. zaleceń na opakowaniu. Przelewamy dużą ilością zimnej wody i dokładnie odcedzamy. Dodajemy cukier, mąkę i rozmieszane jajko. Wrzucamy ulubione dodatki i mieszamy do całkowitego połączenia składników. Pieczemy 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Studzimy
My Culinary ArtKakaowe scones z kremem awokado-daktyle */nutellą i bananem *awokado-daktyle-kakao-cynamon-gorzka czekolada Takich jeszcze nie jadłam ;) Bo czasami można "wziąć sobie wolne od szkoły" ;) (kalkulacja, dojazd, a czas tam spędzony.. nie w żaden sposób to nie wychodziło xd :) Czasami wystarczy zwykły uśmiech, by było jakoś tak raźniej. Czasami wystarczy po prostu dobra myśl(...)mąki pszennej ok.30-40ml mleka 15g zimnego masła dwie łyżeczki kakao szczypta sody oczyszczonej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia cynamon, szczypta soli coś do posłodzenia do posypania płatki owsiane/starta czekolada/ surowe kakao Mąkę przesiewamy, rozgniatamy z zimnym masłem. Dodajemy resztę składników i zagniatamy jednolite ciasto. Formujemy bułeczki, smarujemy je mlekiem, można czymś posypać. Układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku nagrzanym
More food, love and dreamstakie na wypasie. Po napełnieniu brzuszków rundka rowerem 17 km po mieście. Croissanty Składniki: gotowe ciasta francuskie - wyjdzie z tego 6 croissantów 2 banany 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady cukier puder 1 jajko- do glazury Przygotowanie: Ciasto należny dobrze schłodzić. Powrót ze sklepu do domu niemalże zniszczył mi ciasto w tejże afrykańskiej temperaturze. także na kilka chwil ciasto ląduje(...)dół. Ciasto rozwijamy i dzielimy na 6 części (6 kwadratów). Na każdej części na środku układamy pokrojone w kostkę banany lub zgniecione na papkę, na to dodajemy pokruszoną gorzka czekoladę. Zawijamy w dowolny i wygodny sposób. Croissanty przekładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. W miseczkę rozbełtujemy jedno jako i nim smarujemy croissanty, wkładamy do piekarnika na 30-40 minut
ClauditteMissCooking