kremową konsystencję i porowatą strukturę, Łyżeczka włożona w sam jego środek powinna bardzo powoli zapadać się w dół. Suflet czekoladowy 188g mleka 34g mąki 34g masła 135g ciemnej czekolady 98g cukru 68g żółtek 112g białek 7g soli Masło, mąkę i sól utrzeć łyżeczką na jednolitą masę. Mleko podgrzać wraz z 75g cukru, aż do połączenia składników. Dodać masę maślaną(...)podgrzewać jeszcze przez około 4 minuty, aż masa zgęstnieje. Rozpuścić w niej połamaną czekoladę, po czym dodać żółtka i utrzeć. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 190 stopni, a kokilki wysmarować dokładnie masłem i obsypać cukrem. Białka ubić na sztywną pianę, dodać 23g cukru i nadal ubijać, aż do jego rozpuszczenia. Białka delikatnie, ale dokładnie wymieszać z masą czekoladową. Przelać
Zapiski Młodej Żonypapierem przekładamy z powrotem do blaszki, wylewamy na nią przestudzoną warstwę owocową, równo ją rozprowadzamy, przykrywamy drugą częścią ciasta, lekko przyduszamy. Wierzch smarujemy polewą śmietanową i posypujemy startą czekoladą. Polewa śmietanowa: - 400g kwaśnej, gęstej śmietany - 6 pełnych łyżek mielonego ksylitolu (lub pudru trzcinowego, ew.zwykłego) Mielony ksylitol dokładnie rozmieszać z kwaśną śmietaną i powstała masą posmarować wierzch ciasta. Schłodzić(...)lodówce. Po dobrym schłodzeniu można posypać startą czekoladą. Ja użyłam płatki czekoladowe z ksylitolem. Smacznego
Smaczne Zdrowemąki migdałowej 1 łyżka wiórków kokosowych 2 łyżki jogurtu greckiego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropel aromatu waniliowego 1 łyżeczka oleju kokosowego Dodatkowo: masło migdałowe banan kostka gorzkiej czekolady 90% Białka ubić na sztywną pianę. Pozostałe składniki zmiksować (bez oleju kokosowego). Następnie dodać białka i delikatnie zamiksować. Na patelni rozgrzać olej kokosowy. Wylać masę. Zmniejszyć ogień. Przykryć pokrywką(...)smażyć ok. 3 minut. Następnie przewrócić na drugą stronę i smażyć kolejne 3 minuty. Podawać z masłem migdałowym, bananem i gorzką czekoladą. Pycha! Smacznego
Zdrowie na języku :Pkaszy jak dla mnie przebił ten z daktyli. Ale oczywiście, każdy może ocenić sam. A naprawdę zachęcam do spróbowania. Składniki: szklanka kaszy jaglanej już ugotowanej (pełna szklanka) tabliczka deserowej czekolady 2 łyżki kakao 2 łyżki cukru* łyżka soku z cytryny 20 ml mleka 1.5% Wykonanie: Kaszę zmiksować z mlekiem. Następnie dodać do niej kakao, sok z cytryny i cukier. Oraz(...)czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Przełożyć do słoiczków. (u nie wyszły dwa słoiczki, takie od dżemu). W lodówce przechowywać to tygodnia czasu. Smacznego :D *krem nie wyszedł za słodki, jeżeli ktoś lubi słodkie, to należy dodać dodatkową łyżkę cukru
Moje pyszne gotowaniełyżek kakao Krem: 2 budynie waniliowe lub karmelowe bez cukru (40g każdy), 3 szkl. mleka, 250g margaryny lub masła, 300g chałwy waniliowej, Kakao lub czekolada do posypania wierzchu ciasta 1 słoiczek około 400 ml. dżemu z czarnej porzeczki Białka ubić z cukrem na sztywno, dodawać po jednym żółtku. Dodać przesianą mąkę(...)budyniu i po odrobinie pokruszonej chałwy. Zimne ciasto przekroić. Na pierwszy blat ciasta nakładamy cały słoiczek dżemu, następnie większą część masy. Na wierzchu rozsmarować resztę kremu. Posypać startą czekoladą lub kakao.. Przechowywać w lodówce. Najlepiej smakuje gdy po leżakuje całą noc w lodówce
NaKońcuJęzykamąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g margaryny 0,5 szkl wody gazowanej 50 g rodzynek korynckich bio fresano 150 g mielonych orzechów włoskich Polewa 100 g czekolady mlecznej 2 łyżki śmietany kremówki 3 łyżki pokrojonych orzechów włoskich Przygotowanie: Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i wymieszać z mielonymi orzechami. Miękką margarynę utrzeć z cukrami(...)silikonową wysmarować margaryną wlać ciasto i wyrównać powierzchnię. Piec w 180 stopniach około 50 minut. Po upieczeniu babkę wyjąć z formy i ostudzić na metalowej kratce. Zimną babkę polać czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej z śmietaną i posypać pokrojonymi orzechami. Przepis z moimi zmianami z bloga Ewa w kuchni
Ala piecze i gotujeopakowanie budyniu waniliowego 450 ml mleka 200 g masła 50 g cukru pudru NA MASĘ CZEKOLADOWĄ Z BISZKOPTAMI biszkopty 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej około 200 ml wódki 2 gorzkie czekolady (można dać 1 gorzką i 1 mleczną) 200 ml śmietany 30% do dekoracji: wiórki kokosowe, kolorowa posypka WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie wymienione składniki na biszkopt muszą być w temperaturze pokojowej(...)Biszkopty moczyć najpierw w kawie, żeby lekko zmiękły, a następnie w wódce i kłaść jeden obok drugiego na kremie budyniowym. W garnuszku pogrzać śmietanę i mieszając rozpuścić w niej czekoladę (do polewy można dodać przelany przez sitko alkohol, który nam został z nasączania biszkoptów). Zostawić do ostudzenia. Ciasto polać gęstniejącą polewą czekoladową (zrobić grubą warstwę). Opcjonalnie można do polewy dodać
Passions hobbies lifeszklanki miękkiego ciemnego cukru trzcinowego 3/4 szklanki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki pasty waniliowej (można zamienić na ekstrakt) 4 jajka 1 szklanka kremowego masła orzechowego Polewa: 125 g gorzkiej czekolady 1 łyżka niesolonego masła garść posiekanych krówek Wykonanie: Piekarnik rozgrzej do 180C (z termoobiegiem). Przygotuj tortownicę. W malakserze zmiksuj precelki z masłem i cukrem na gładką masę. Przełóż do tortownicy, wyrównaj(...)sernik i nożem przejedź po krawędzi sernika. Wstaw znowu do wyłączonego piekarnika na 2 godziny. Potem sernik powinien dostać swoje w lodówce, najlepiej zostawić go na noc żeby stężał. Czekoladę rozpuść z masłem nad garnkiem z gotującą wodą i polej nią sernik. Wierzch posyp krówkami. Smacznego
Kulinarna rozmowatylko dobrze smakują (chrupiące waniliowe babeczki i cienkie czekoladowe krążki brownie), ale też fajnie wyglądają i takie właśnie są babeczki hamburgery. Składniki na krążki brownie: 0,5 tabliczki czekolady 50 g masła 1 łyżka kakao 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżki mąki 1 jajko Składniki na babeczki: 1,5 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku(...)gumy do żucia dla dzieci w listkach o smaku pomarańczowym lub cytrynowym (ja wykorzystałam Fritt kupione w Lidlu), Nutella lub inny krem czekoladowy Do miski przekładamy połamaną na kawałki czekoladę, masło i kakao. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej (tzn. kładziemy miskę na garnek z lekko gotującą się wodą, spód miski nie może dotykać wody). Po dokładnym rozpuszczeniu wszystkich składników odstawiamy
Ciastkozercycukier waniliowy 2 łyżki śmietany + woda do dopełnienia szklanki 3 szkl mąki 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3-4 łyżki kakao 1/2 puszka ananasów kawałki czekolady ( u mnie 6 kostek) 2 łyżki kremu czekoladowego 1/2 szkl oleju Wykonanie: Jajka zmiksować z cukrem ok 5 minut, dodać śmietanę z wodą, sodę, proszek i cukier waniliowy(...)zmiksować . Następnie wsypać kakao, posiekaną czekoladę, krem czekoladowy i mąkę - zmiksować . Na koniec wlać olej i wymieszać. 3 krążki ananasa pokroić w kostkę i wymieszać z ciastem, pozostałym ananasem posypać wierzch ciasta ( można lekko wcisnąć) Piec ok 60 min w 180 stopniach, sprawdzić patyczkiem pod koniec pieczenia
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniakieliszki wódki 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią Na krem budyniowy: 1 opakowanie budyniu waniliowego 400 ml mleka 60 g cukru pudru 200 g masła Na polewę czekoladową: 1 czekolada 150 ml śmietany 30% Dodatkowo do dekoracji: 1 łyżka kokosu kilka połówek orzechów włoskich WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Dno formy o wymiarach 25x30 wyłożyć(...)krem włożyć do lodówki (dzięki temu stwardnie już trochę). Ostudzony biszkopt orzechowy podzielić na dwa placki. Na dolnym wyłożyć krem kokosowy i nałożyć górny placek. W garnuszku umieścić czekoladę i śmietanę. Rozpuścić mieszając. Zostawić do ostudzenia i polać górę ciasta (można zrobić polewę według własnego przepisu). Udekorować kokosem i połówkami orzecha
Passions hobbies lifeszklanka oleju kokosowego pół szklanki mleka 260g marchewki pół szklanki wiórków kokosowych 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki cynamonu pół łyżeczki gałki muszkatołowej 2-3 łyżki miodu 100g czekolady gorzkiej lub mlecznej 100ml śmietanki 30 % WYKONANIE: Marchew myjemy, połowę ścieramy na tarce o dużych oczkach, połowę na małych. Białka oddzielamy od żółtek ubijamy ze szczypta soli na sztywno. Podgrzewamy olej(...)Dodajemy do smaku miodu. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach C przez 40 minut. W małym garnku podgrzewamy śmietankę i rozpuszczamy w niej kawałki czekolady. Podgrzewamy jeszcze kilka minut cały czas mieszając. Przygotowaną polewę nakładamy na ciasto. Pozostawiamy do wystudzenia
Pyry na Gaz200g masła 10 łyżek cukru pudru Na masę cukrową: 4 łyżeczki żelatyny 70 ml zimnej wody 3 łyżeczki Planty 250 dag cukru pudru barwniki w proszku Ponadto ¼ tabliczki białej czekolady Wykonanie: Przygotowanie biszkopt: Białka ubij na sztywno, dodaj partiami cukier. Nie przerywając miksowania dodaj pojedynczo żółtka a następnie odrobinę barwnika (na czubku noża). Delikatnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem(...)chłodzimy i dodajemy tyle cukru pudru, aby ponownie uzyskać konsystencje plasteliny. Masę rozwałkowujemy i wycinamy lub wykrawamy dowolne napisy czy ozdoby. Ozdoby przyklejamy do tortu za pomocą rozpuszczonej białej czekolady. Masę cukrową możemy kupić gotową. Oszczędzimy sobie sporo czasu
Pyry na Gazkeksówke 10x22cm) 3 jajka 60g miękkiego masła 300g cukinii 140g mielonych orzechów włoskich 100g makie pełnoziarnistej typ 2000 140g cukru trzcinowego muscovado 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 100g czekolady (mlecznej lub gorzkiej wg gustu) 30g masła posiekane orzechy, wiórki kokosowe, posypka wg gustu WYKONANIE: Orzechy mielimy w blenderze lub młynku do kawy. Nie muszą być zmielone na pył. Będą(...)przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach c około 45 minut do tzw. „suchego patyczka”. W małym garnku z grubym dnem roztapiamy masło i dodajemy czekoladę. Mieszamy aż się rozpuści i masa stanie się jednolita. Wylewamy na wierz ciasta. Dekorujemy wg uznania orzechami, płatkami migdałów, wiórkami kokosowymi/posypka cukrową
Pyry na Gazorzechami. Składniki Blaty bezowe: 6 białek o temperaturze pokojowej 300g drobnego cukru lub cukru pudru 2 łyżki cukru trzcinowego Łyżka białego octu winnego Szczypta soli Krem czekoladowy: 100g czekolady gorzkiej 30g masła 2 łyżki Malibu szczypta soli 200ml śmietany kremówki 250 serka mascarpone Wiśnie w alkoholu (z nalewki) Orzechy włoskie, laskowe lub migdały (wg. uznania) Listki melisy do dekoracji(...)stopni C, a po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec około 90 minut. Piekarnik uchylić i pozostawić w nim beze do wystygnięcia. Masa czekoladowa: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy się rozpuści dodajemy Maliku, szczyptę soli oraz masło. Zestawiamy z garnka z gorącą wodą i mieszamy, aby masa była jednolita. Studzimy. Kremówkę ubijamy na sztywno bez dodatku
Pyry na Gaz