czekolada - 27946 przepisów (strona:1056/1864)

SMAŻONE BANANY Z KOKOSEM I MIGDAŁAMI NA LEKKIM RAUSZU 99

porcję dla córki w/w składnik został pominięty. SKŁADNIKI: na 1 porcję 1 banan 1 łyżka wiórków kokosowych 1 łyżka migdałów w słupkach 1 łyżka płynnego miodu 3-4 kostki czekolady (roztopionej) 1 łyżka żurawiny suszonej ok. 10-15 ml białego wina olej A jak to zrobić: Żurawinę zalać winem i odstawić na około 20 minut, aż nabierze aromatu. Banana obrać(...)obtoczyć w wiórkach wymieszanych z migdałami. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć panierowane banany często je obracając aby się nie przypaliły. Na talerzyku zrobić "esy floresy" z roztopionej czekolady i poukładać nasączoną żurawinę. Ułożyć obsmażone banany i polać delikatnie pozostałym po namaczaniu owoców winem

Kuchnia w opałach
CYTRYNOWE CUPCAKE Z KREMEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY POD ŚMIETANOWĄ CHMURKĄ 125

jogurtu naturalnego 1/3 szkl. oleju 1/3 szklanki mleka sok z połowy cytryny kandyzowana skórka cytrynowa kila kropel aromatu cytrynowego krem czekoladowy 200 ml śmietanki 30 % 2 tabliczki białej czekolady chmurka z bitej śmietany 200 ml śmietanki 30 % 125 g mascarpone 1 łyżka cukru pudru 1 śmietan-fix 2 łyżki soku z cytryny A jak to zrobić: W jednej misce połączyć(...)stopniach. Po upieczeniu odstawiamy do przestygnięcia na 5-10 minut i wyciągamy ciastka. Przygotować krem. W rondelku podgrzać śmietankę, zdjąć z ognia i rozpuścić w niej czekolad, energicznie mieszając.   Schłodzić i pozostawić, aż zacznie gęstnieć. Śmietanowa chmurka. Śmietankę ubić na sztywno ze śnietan-fixem i cukrem pudrem. Dodać mascarpone i sok z cytryny i jeszcze raz dokładnie

Kuchnia w opałach
FLORENTYNKI 118

łyżki rodzynek 2 łyżki posiekanych kandyzowanych wiśni  2 łyżki posiekanych suszonych moreli 25g nasion słonecznika 100 g migdałów w płatkach 2 łyżki gęstej śmietany  175 g gorzkiej czekolady A jak to zrobić: Masło roztopić w rondelku. Dodać cukier i mieszać,aż się rozpuści, po czym doprowadzić mieszankę do wrzenia. Zdjąć z ognia i dodać rodzynki, wiśnie, morele, słonecznik(...)minut w 180 stopniach, aż się zrumienią. Po upieczeniu uformować nożem, tak aby mniej więcej miały okrągły kształt. Pozostawić na blasze do całkowitego wystygnięcia. Spód ciasteczek posmarować roztopioną czekoladą

Kuchnia w opałach
BABKA POMARAŃCZOWA 108

sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 160 g drobnego cukru 4 jajka 6 łyżek mleka 2 łyżki dżemu pomarańczowego ze skórką sok z połowy pomarańczy 100 g mlecznej czekolady 3-4 łyżki słodkiej śmietanki kandyzowana skórka pomarańczowa plastry pomarańczy do dekoracji A jak to zrobić: Masło utrzeć z cukrem do białości. Dodawać kolejno jajka ciągle miksując. Wsypać przesianą mąkę(...)formy i piec 40-50 minut lub do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu, jeszcze ciepłe ciasto nasączyć (polewając) sokiem z pomarańczy i odstawić do przestudzenia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i połączyć ze śmietanką. Polać nią babkę i posypać kandyzowaną skórką. Podawać z plastrami pomarańczy

Kuchnia w opałach
LODY MALINOWE Z BITEJ ŚMIETANY 92

migrena. Wizja zaciemnionej sypialni i poduszki, którą nakryję głowę, zbliża się nieuchronnie. Podejmuję walkę... SKŁADNIKI: 500 ml śmietanki 30 % 1 łyżka cukru pudru trzcinowego 50 g płatków z białej czekolady 200 g malin (użyłam mrożonych) 1/2 laski wanilii A jak to zrobić: Śmietankę ubić z cukrem na sztywno. Dodać płatki czekolady, maliny (zamrożone, w innym przypadku sok zabarwi całe lody

Kuchnia w opałach
CIASTO DROŻDŻOWE Z MALINAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ 143

świeżych drożdży 125 ml ciepłego mleka 50 g cukru pudru 350 g mąki + 1 łyżka 2 jajka 1 żółtko 50 g miękkiego masła szczypta soli 100 g białej czekolady 3 łyżki migdałów w płatkach 100 g malin (mogą być mrożone) A jak to zrobić: Rozczyn. Mleko przelać do miski, rozkruszyć do niego drożdże i dodać po łyżce cukru i mąki(...)misce, nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, podsypując mąką. Wykładamy rozdrobnione maliny zachowując małe odstępy, posypujemy migdałami i startą czekoladą. Ciasto zwijamy w rulon, kroimy na plastry 3-4 cm i układamy je w formie (użyłam formy do tarty) wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia

Kuchnia w opałach
ŻARŁOSTACJA 3 - SERNIK NA ZIMNO Z ŻURAWINĄ I OWOCAMI 134

biszkoptów 250 g owoców (u mnie porzeczka, jagoda i poziomka) 1 1/2 łyżeczki żelatyny 400 g twarogu (z wiaderka) 250 g śmietanki 30 % 1 łyżka cukru pudru płatki czekolady 80 g suszonej żurawiny A jak to zrobić: Masło roztopić i przestudzić. Biszkopty pokruszyć i wymieszać z masłem, powinny przypominać konsystencją mokry piasek. Wyłożyć bardzo dokładnie dno tortownicy i odstawić(...)masy serowej, wymieszać. Tak przygotowaną żelatynę ostrożnie wlewać do masy serowej, ciągle miksując a średnich obrotach. Dodać żurawinę, wymieszać całość łyżką i wylać na spód biszkoptów. Wierzch posypać płatkami czekolady i obfitą warstwą owoców. Odstawić do lodówki, aby sernik stężał. Zdjęcia dzięki uprzejmości Arkadiusza Kornackiego i Michała Nowika 1 5 dag masła, 10 dag biszkoptów, 25 dag malin, 3 łyżeczki

Kuchnia w opałach
CZEKOLADOWE MUFFINY Z BANANEM I WIŚNIAMI Z NALEWKI 126

ochotę zabrać je ze sobą do pracy, hmm to będzie wesoły dzień :) SKŁADNIKI: 1 1/2 szkl mąki 2/3 szkl cukru 1 łyżeczka sody szczypta soli 100 g gorzkiej czekolady 1 jajko 250 g jogurtu naturalnego 1/3 szkl oleju 1/2 szkl drobno pokrojonych wiśni z nalewki 1 drobno pokrojony banan 50 ml wiśniówki masa krówkową (opcjonalnie) A jak to zrobić(...)jednej misce wymieszać suche składniki. W drugiej najlepiej metalowej rozpuścić czekoladę, w kąpieli wodnej. Gdy lekko przestygnie połączyć ją z jajkiem, jogurtem i olejem. Mokre składniki przelać do suchych i całą masę dokładnie wymieszać. Dodać wiśnie i wiśniówkę, znów wymieszać na jednolitą masę. Gdy ciasto będzie zbyt gęste, można dolać odrobinę mleka. Formę do muffin, wyłożyć papilotkami, które zapełnić ciastem

Kuchnia w opałach
WIŚNIOWE TRUFLE 137

trufelki znajdą się w tym zestawie na pewno, zaraz obok moich ulubionych - pomarańczowych :) Myślę, że solenizantowi posmakują. SKŁADNIKI: 80 - 100 g herbatników (drobno zmielonych) 100 g białej czekolady 50 g masła 100 ml śmietanki 30 % 100 g masy marcepanowej 2 łyżki zmielonych orzechów (u mnie migdały i włoskie) 2 łyżki drobno pokrojonych wiśni z wiśniówki 3 łyżki wiśniówki(...)zrobić: Śmietankę wlać do rondelka, dodać masło i połamaną na kostki czekoladę, gotować na małym ogniu, aż składniki się rozpuszczą i ze sobą połączą. Zdjąć z ognia. Dodać wszystkie pozostałe składniki i całość dobrze wymieszać na jednolitą masę. Odstawić do lodówki na 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc, żeby masa stężała. Przy pomocy małej łyżeczki, nabierać porcje masy

Kuchnia w opałach
POPĘKANE CIASTECZKA CZEKOLADOWE Z NUTĄ POMARAŃCZY I CYNAMONU 116

upiec na Boże Narodzenie to serdecznie polecam właśnie te ciastka. Ja zrobiłam ich więcej i razem z pierniczkami, zapakuję je pięknie i obdaruję nimi najbliższych. SKŁADNIKI: 200 g gorzkiej czekolady ze skórką pomarańczową 3 jajka szczypta soli 3/4 szkl cukru (drobnego) 110 g masła 1 2/3 szkl mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropel aromatu pomarańczowego 2 łyżeczki cynamonu(...)cukier puder do obtoczenia A jak to zrobić: W rondelku rozpuścić masło z czekoladą, mieszając aby masa się nie przypaliła. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno. Gdy będą dobrze ubite, stopniowo dodawać cukier, a następnie żółtka. Wlać masę czekoladową (przestudzoną), ciągle miksując. Na końcu dodać mąkę, z proszkiem i cynamonem, oraz aromat pomarańczowy,miksować, aż powstanie gładka masa. Odstawić

Kuchnia w opałach
Klasyczny sernik waniliowy 220

waniliowy- 2 opakowania (bez cukru) * jajka- 5 szt. * cukier- 1 szklanka * wanilia- 1 laska lub ekstrakt waniliowy * płatki migdałowe- 50 g Dodatkowo: * maliny- 200 g * płatki migdałowe- 20 g * czekolada- 100 g * olej- 1 łyżka Sernik: Piekarnik nastawić na 170 stopni. Miękkie masło utrzeć z cukrem i ziarenkami wanilii. Wbić jajka, przełożyć ser (wcześniej zmielony 3-krotnie) oraz proszek budyniowy(...)przez około 60-70 minut (sernik powinien być ścięty na całej powierzchni, w razie przypiekania góry przykryć folią aluminiową). Uchylić drzwiczki od piekarnika i zostawić do całkowitego wystudzenia. Dodatkowo: Czekoladę roztopić wraz z olejem w kąpieli wodnej, lekko przestudzić i polać górę sernika. Ozdobić płatkami oraz malinami. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Muffiny bananowo - czekoladowe 244

Składniki, około 24 sztuki: 4 banany 80 g gorzkiej czekolady 0,5 szklanki cukru 350 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 1 szklanka mleka 1 szklanka oleju 1 małe opakowanie cukru waniliowego brązowy cukier do posypania Przygotowanie: Piekarnik nastawić na 180 stopni. Banany obrać i pociąć w kostkę, czekoladę drobno pokroić. Mąkę przesiać, połączyć z pozostałymi

cooklife
Sernik z kajmakiem na migdałowym spodzie brownie 206

jest bardzo słodka, dlatego do sera dodaję mało cukru. Sernik jest bardzo efektowny i wyróżnia się oryginalnym smakiem. Trochę zmodyfikowany przepis znaleziony na kwestiasmaku.com. Spód brownie: 120 g gorzkiej czekolady 120 g masła 1/3 szklanki cukru trzcinowego 2 jajka 70 g posiekanych płatków migdałowych 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej Masa serowa: 500 g mascarpone 500 g sera(...)ekstraktu z wanilii Wierzch: 200 g śmietany 18% 2 łyżeczki cukru Dodatkowo: 1 puszka (510 g) gotowej masy kajmakowej 50 g solonych orzeszków ziemnych Piekarnik nagrzać do 175°C. Czekoladę połamać na cząstki. Włożyć do garnka. Dodać pokrojone na mniejsze części masło. Roztopić na małym ogniu, ciągle mieszając. Lekko przestudzić. Płatki migdałowe drobno posiekać. Cukier, jajka, migdały, mąkę, sodę oraz

Bullio
Tarta z panna cottą i malinami 197

spodzie z ciastek czekoladowych. Na wierzchu panna cotta i maliny. Bez pieczenia, doskonała na upały. Czekoladowy spód: 300 g ciasteczek czekoladowych (użyłam Oreo) 80 g masła 50 g gorzkiej czekolady Panna cotta: 1,5 szklanki mleka 3 łyżeczki żelatyny 200 ml śmietany 30% 1/3 szklanki cukru pudru 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego Dodatkowo: maliny na wierzch tarty Ciasteczka dokładnie pokruszyć, czekoladę

Bullio
Sernik czekoladowo-kajmakowy 314

masy kajmakowej 4 jajka 1/3 szklanki cukru 1 budyń czekoladowy 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej Polewa: 1/5 puszki masy kajmakowej 2 łyżki mleka 1 łyżeczka masła 50 g gorzkiej czekolady Dodatkowo: płatki migdałowe do posypania Herbatniki dokładnie pokruszyć. Wymieszać z mlekiem i roztopionym masłem. Powstałą masą wyłożyć formę (o średnicy około 25 cm). Wstawić do lodówki. Jajka zmiksować z cukrem(...)piec jeszcze 40 minut. Po wyłączeniu piekarnika sernik pozostawić jeszcze na około 10 minut z uchylonymi drzwiczkami. Przygotować polewę. Masę kajmakową gotować na małym ogniu z czekoladą, masłem i mlekiem aż do całkowitego połączenia. Polać sernik. Posypać posiekanymi płatkami migdałowymi i wstawić do lodówki. Podawać po minimum kilku godzinach

Bullio

Proponowane wyszukiwania