Składniki: 150 gram masła 150 gram cukru 150 gram mąki 150 gram malin 50 gram białej czekolady 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki mleka 1 opakowanie cukru waniliowego 2 jajka Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Formę do 12 babeczek wykładamy papilotkami. Masło ucieramy na puch. Następnie dodajemy cukier oraz cukier waniliowy i ucieramy(...)gładki krem. Jajka dodajemy pojedynczo dalej ucierając. Na końcu dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, maliny, mleko oraz wlewamy roztopioną czekoladę. Wszystko dokładnie mieszamy. Foremki wykładamy do 2/3 wysokości. Formę wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15 minut. Smacznego
KuukBuukmiekkiego masła 1/2 szklanki cukru 1 budyń waniliowy skórka otarta z dwóch cytryn sok wyciśnięty z jednej cytryny polewa kajmakowa 200 g masy kajmakowej Helio 50 g gorzkiej czekolady oraz skórka cytrynowa Helio do posypania Wszystkie składniki na kruche ciasto przełożyć do miski i zagnieść. Gotowe ciasto uformować w kulę zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Potem(...)pianę z białek i delikatnie wymieszać. Masę serową wyłożyć na podpieczone ciasto. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 50 minut. Sernik zostawić do wystudzenia w uchylonym piekarniku. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać masę kajmakową i dokładnie wymieszać aby składniki się połączyły. Gotową polewą posmarować wystudzony sernik. Na wierzchu posypać kandyzowaną skórką cytrynową
Monia miesza i gotujecukinii, 1 szklanka mąki, 2 jajka, 1/2 łyżeczki ekstraktu śmietankowego (może być waniliowy), 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1/4 łyżeczki soli, 4 łyżki kakao, 5 łyżek brązowego cukru, Gorzka czekolada lub drobinki czekoladowe, Jak przygotować? Cukinie musimy zetrzeć na drobne kawałki. Zmiksować jajka z ekstraktem oraz cukrem. W osobnej misce dokładnie łączymy resztę składników - mąkę, kakao, sól, sodę. Cukinie wyciskamy(...)składników mąki i pozwalamy, aż składniki całkowicie się połączą. Miksturę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki - ja użyłam takiej o wymiarach 20x20. Na górze układamy kawałki lub drobinki czekolady. Pieczemy w 180 stopniach przez około 30-35min. Miłego Dnia
Chocolate Stop Temptingziarenka z 1 laski wanilii 125 g masła 4 łyżki maki pszennej 5 łyżek mąki ziemniaczanej 4 jajka 600 ml śmietany kremówki 36% + 1 łyżka cukru pudru gorzka czekolada starta na tarce p drobnych oczkach do oprószenia Wykonanie: Formę o wymiarach 20x30 cm wyłożyłam papierem do pieczenia, aby potem łatwo mi go było wyciągnąć z formy. Dni formy wyłożyłam(...)Blachę przykryłam folią spożywczą i wstawiłam na noc do lodówki. Następnego dnia ubiłam kremówkę z łyżką cukru pudru i wyłożyłam na te wszystkie warstwy w formie :) Wierzch posypałam gorzką czekoladą startą na tarce o drobnych oczkach. I teraz albo można kroić i jeść, albo wstawić do lodówki i czekać na gości :) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujemasła, 180 g mąki pszennej, 120 g mąki ziemniaczanej, 200 g cukru, 4 jajka, 2 łyżki kakao, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli. dodatkowo: 100 g mlecznej czekolady, cukrowe perełki. Przygotowanie: Jajka miksujemy z cukrem na białą, puszystą masę (ok. 5 minut). Dodajemy stopniowe przesiane mąki z proszkiem do pieczenie i miksujemy na małych obrotach. Dodajemy szczyptę soli(...)tartą). Do reszty ciasta dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Ciemno ciasto wlewamy na jasne. Pieczemy w 175 stopniach do tzw. suchego patyczka ok. 50 minut. Po ostudzeniu dekorujemy mleczną czekoladą i posypkami cukrowymi. Podana na Porcelana Bogucice
Aga w kuchnimąki (najlepiej krupczatki) 250 g zmielonych migdałów 50 g cukru pudru 2 żółtka 200 g masła Masa kajmakowa: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego Dodatkowo: 8 kostek gorzkiej czekolady 1 łyżka mleka 3,2% płatki migdałowe (lub całe migdały) Puszkę mleka skondensowanego włożyć do wysokiego garnka i zalać zimną wodą. Gotować pod przykryciem przez 2,5 godziny, uzupełniając wygotowaną wodę(...)rozbełtanego jajka przylepiłam do ciasta). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20-25 minut, do uzyskania złotego koloru. Na upieczony i przestudzony blat ciasta wylać masę kajmakową. Czekoladę rozpuścić z łyżką mleka. Ozdobić powierzchnię ciasta razem z płatkami migdałowymi. Smacznego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!można jeść słodycze? Oczywiście, że tak !!!!!! ale z umiarem!!! Nie ma złego jedzenia, ważna jest różnorodność i urozmaicenie. W zdrowej diecie jest miejsce także na słodkości. Zwłaszcza, że np. czekolada (najlepiej gorzka) zawiera dużo magnezu, potasu, a nawet żelazo. SKŁADNIKI: 6 białek 1/2 opakowania proszku do pieczenia 1/2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru 3-4 kostki gorzkiej czekolady
ClauditteMissCookingekstraktu waniliowego 150 g cukru 20 g świeżych drożdży 3 szkl. mąki 2 garści rodzynek łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cykaty lukier: 50 ml śmietany kremówki 50 g białej czekolady pół łyżeczki skórki startej z pomarańczy Mleko, margarynę i cukier rozcieramy, dodajemy jaja i mieszamy wszystko w miseczce. Zostawiamy zaczyn na kilka godzin (np. na noc). Na drugi dzień dodajemy(...)wyrośnięcia na ok godzinę. Pieczemy ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. Po wyjęciu z formy studzimy na kratce. Składniki lukru podgrzewamy w kąpieli wodnej. Kiedy czekolada się rozpuści dokładnie wszystko mieszamy i lukier jest gotowy. Babkę gdy przestygnie polewamy niezbyt ciepłym lukrem. U mnie część lukru wsiąkła w skórke ciasta
Dzieje kuchennej Wiewiórycukier waniliowy lub pół łyżeczki ekstraktu z wanilii 1/2 szklanki mocnego, przestudzonego naparu z kawy 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Polewa: 150 -200 ml śmietany 30-36% 150 g gorzkiej czekolady Miękkie masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i kawą rozpuszczalną. Ciągle miksując dodawać po jednym jajku. Mąkę przesiać z proszkiem i kakao. Do utartej masy dodawać -ciągle miksując(...)minut a następnie wyjąć do dalszego ostudzenia na kratkę. Polewa: Śmietanę podgrzać w rondelku aż będzie bardzo gorąca, ALE nie zagotować. Odstawić rondelek z palnika i dodać połamaną czekoladę. Zostawić na kilka minut a następnie energicznie wymieszać aż masa będzie jednolita. Przestudzoną polewę wylać na wystudzoną babkę. Smacznego źródło: http://slodkie.blox.pl/2012/11/Babka-kawowa.html Post Babka kawowa pojawił się poraz pierwszy
UgotujmyTo.plmasła 200 g cukru 4 jajka 350 g mąki 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki mleka 1 budyń waniliowy 200 g cukierków Michałki *, ja dodałam czekoladę deserową cukier puder lub polewa czekoladowa do dekoracji *cukierki można zastąpić dowolną czekoladą Przygotowanie : Masło ucieramy z cukrem na puch, tak by kryształki cukru nie były wyczuwalne Dodajemy po jednym
Proste Potrawyłyżeczki proszku do pieczenia,szczypta soli,3 jajka,2 łyżki soku jabłkowego lub białego,wytrawnego wina,4 duże gruszki najlepiej Williams(mogą być z puszki),65 g mlecznej czekolady drobno pokrojonej,masło do formy. Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do 190°C.Formę natłuścić.Miękkie masło ubić z cukrem na białą,puszystą masę.Dalej ubijając dodawać stopniowo po jednym jajku.Dodać mąkę(...)zmieszaną z proszkiem i szczyptą soli.Następnie wlać sok lub wino.Dodać drobno pokrojone gruszki i drobno posiekaną czekoladę.Dokładnie wymieszać.Przełożyć do formy.Piec 50 – 60 min.Podawać z bitą śmietaną lub lodami
kulinarnajamka.blogspot.comszklanki mąki,1/2 łyżki proszku do pieczenia,1/2 łyżki soku z cytryny. Krem: 1 puszka ananasa(krążki), 800g śmietany 20% – 30%, 1,5 szklanki cukru, Polewa: 50 g ciemnej czekolady, 2 łyżki mleka, 1 łyżka masła Przygotowanie: Białka oddzielić od żółtek i ubić z nich sztywną pianę z paroma kroplami soku z cytryny. Podczas ubijania stopniowo dodawać cukier. Kiedy cukier(...)należy się starać by była to idealna figura geometryczna, tylko, żeby przybrało formę nierównego wzgórza. Pokryć resztą kremu i wstawić do lodówki.W mikrofalówce lub na małym ogniu roztopić czekoladę w mleku.Kiedy troszkę ostygnie dodać masło i wymieszać glazurę.Ostudzić do temp. pokojowej i ozdobić torcik.Włożyć do lodówki na parę godzin
kulinarnajamka.blogspot.comSkładniki: 120 g mielonych migdałów, 120 g miękkiego masła, 120 g cukru, 4 jajka (pokojowa temperatura), łyżka startej skórki pomarańczowej, 125 g twarogu (np. ricotta), 80 g gorzkiej czekolady, 100 g dżemu morelowego. Przygotowanie: Formę natłuścić. Wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić w chłodne miejsce. Migdały podsmażyć na patelni bez tłuszczu, ostudzić.Masło ubić z połową cukru na krem.Oddzielić białka(...)upieczeniu lekko ostudzić w formie, następnie wyjąć z niej.Czekoladę zetrzeć na drobnej tarce. Dżem nagrzać z 50 ml wody. Posmarować ciasto. Ostudzić. Posypać tartą czekoladą
kulinarnajamka.blogspot.comSkładniki: 230 g miękkiego masła, 100 g cukru pudru, 180 g mąki, 50 g mąki ziemniaczanej, 50 g czekolady, 50 kakao, 1 cukier waniliowy, szczypta soli. Przygotowanie: Miękkie masło rozetrzeć z cukrem pudrem (można użyć normalnego, ale wtedy trzeba dłużej ucierać, aż się rozpuści). Dodać kakao, mąkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną oraz szczyptę soli Można wtedy wykonać 2 warianty . Ciasto(...)podzielić na dwie części. Wtedy do jednej dodać kakao, do drugiej drobno pokruszoną czekoladę . Zagnieść. Składniki muszą dobrze się połączyć. Ciasto podzielić na ok.20 części. Uformować ciasteczka lub rozwałkować i wykroić szklanką. Blachę wyłożyć papierem. Piec ok.20 min. w temperaturze
kulinarnajamka.blogspot.comłyżeczki kakao Masa serowa: 500 g śmietanki 30 % 600 g serka waniliowego 2 op. galaretki cytrynowej 2 łyżki cukru pudru Polewa: 1 szklanka mleka 200 g mlecznej czekolady 2 łyżeczki żelatyny Sposób przygotowania : Ciasto : Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do piany dodajemy 3/4 szkl. cukru i żółtka. Dokładnie miksujemy. Do masy wsypujemy przesianą mąkę(...)Następnie do masy dodajemy tężejącą galaretkę i całość wymieszać. Taka masę wykładamy na wcześniej upieczony i wystudzony biszkopt. Polewa: Do 1 szklanki mleka wsypujemy 2 łyżeczki żelatyny . Dokładamy połamaną czekoladę . Należy zagotować cały czas mieszając. Odstawiamy do wystygnięcia. Na koniec rozlewamy na ciasto. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc . Smacznego
Słodkości i nie tylko