czekolada - 27946 przepisów (strona:1062/1864)

Słodki sernik waniliowy bez cukru 28973

sera 3x mielonego 200 g kwaśnej śmietany 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 jajka L 160-200 g ksylitolu (szklanka 200g) 1/2 łyżeczki pasty z wanilii dodatkowo: 60 g gorzkiej czekolady 60 g śmietany kremówki 2-3 łyżki krokantu z orzechów laskowych Wykonanie: składniki na spód sernika umieścić w kilelichu blendera i zmiksować na masę o konsystencji mokrego piasku.Masę wysypać(...)może pozostać lekko drżący.Początkowo studzić w lekko uchylom piekarniku,następnie na kratce w małym garnuszku zagotować śmietankę kremówkę,zdjąć z ognia.Dodać do śmietanki po- łamaną na kawałki czekoladę i mieszać do rozpuszczenia.Przestudzony sernik polać polewą czekoladową i posypać krokantem z orzechów laskowych sernik podawać najlepiej schłodzony przez całą noc w lodówce

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto Maxi King 999

Amaretto do smaku   Dodatkowo ok. 4 paczek herbatników (ok. 400 g) 1 puszka masy kajmakowej 150 g orzeszków ziemnych solonych lub nie solonych Polewa czekoladowa ok. 150 g czekolady gorzkiej lub mlecznej (jak kto lubi) 3 łyżki mleka 2-3 łyżki śmietany 18% likier Amaretto do smaku Przygotowanie   1. Krem Masło utrzeć mikserem z cukrem pudrem. Dodawań(...)pozostałą masę mleczną i znów ostatnia tym razem warstwa herbatników. Na herbatnikach jeśli jeszcze mamy możemy wyłożyć ponownie cienką warstwę kajmaku (mi zostało z innego ciasta). 2. Polewa czekoladowa Czekoladę rozpuścić w mleku na wolnym ogniu. Dodać śmietanę, zdjąć z ognia i mieszać aż do połączenia składników. Dodać orzeszki (całe lub posiekane) i całość dobrze wymieszać. Ciepłą polewę rozprowadzić

coolinarnastrefa.blogspot.com
Galaretka żurawinowa z lekką pianką 144

idzie mieć sporo wolnego czasu. Potrzebne nam (na 2 porcje): - 1 opakowanie galaretki żurawinowej (ale oczywiście może być jakaś inna) - 250 ml śmietany 30% - kostka deserowej czekolady Przygotowanie:  Galaretkę rozpuszczamy w 450 ml gorącej wody i dzielimy na dwie równe porcje. Jedną odstawiamy w chłodne miejsce, a gdy lekko przestygnie wkładamy do lodówki, żeby zgęstniała. Drugą porcję zostawiamy(...)lodówki. Następnie układamy drugą warstwę pianki, chowamy do lodówki i po 15-20 minutach wylewamy resztę galaretki na wierzch. Chowamy do lodówki na 2-3 godziny żeby dobrze stężało. Czekoladę ścieramy na tarce i posypujemy nią wierzch deseru

W poszukiwaniu inspiracji
Ciasteczka orzechowo-czekoladowe 138

szklanki mąki pszennej + 3 łyżki * 1/2 łyżki kakao * 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia * 1/2 łyżeczki soli * 200 g masła * 1/3 szklanki cukru * 1 jajko * olejek waniliowy * 50 g posiekanej czekolady deserowej * 2/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich * cukier puder Sposób wykonania Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, kakao i solą. Miękkie masło utrzeć z cukrem, dodać jajko, kilka kropli olejku(...)waniliowego i dalej ucierać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodawać po łyżce suche składniki i powoli miksować. Następnie dodać orzechy, czekoladę i wymieszać. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 min do lodówki. Z ciasta uformować wałek i pokroić w plasterki 5-6 mm. Ciastka lekko uformować, można odcisnąć wzorek, a następnie obtoczyć w cukrze pudrze i układać

Mix smaku
Jabłecznik cappuccino 160

dowolnym smaku galaretki * 1 kg jabłek masa cappuccino * 500 ml śmietany kremówki 36% * 3-4 łyżki cukru pudru * 1 opakowanie kawy cappuccino śmietankowego * 5 łyżek żelatyny * tarta czekolada Sposób przygotowania ciasto Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno, wsypać cukier i dalej ubijać, aż piana będzie lśniąca, a cukier się rozpuści. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet(...)dodając po kolei jeszcze 2-3 łyżki masy i powoli wlewać żelatynę do masy cappuccino mieszając łyżką lub mikserem na delikatnych obrotach. Masę wyłożyć na masę jabłkową, posypać startą czekoladą i odstawić do lodówki do stężenia

Mix smaku
Pijak adwokatowy 263

wiórek kokosowych * 2/3 szklanki cukru masa * 500 ml śmietany 36% * 2 łyżki cukru pudru * 2 opakowania usztywniacza do śmietany * 270 ml adwokata * 4 łyżeczki żelatyny dodatkowo * 1 czekolada mleczna * 6 łyżek śmietany kremówki * wiórki kokosowe * okrągłe biszkopty * 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Sposób wykonania Białka lekko ubić, dodać cukier i ubić na sztywną, lśniącą pianę. Do piany dodać mak, wiórki kokosowe(...)wody i 2 łyżeczkami cukru, w chłodnym naparze moczyć wypukłą część biszkoptów i układać je na masie płaską częścią do góry. Po ułożeniu biszkoptów na całej masie dobrzeje docisnąć. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i połączyć ją ze śmietaną, chłodną wylewać na biszkopty, a następnie rozsmarować po całym wierzchu i posypać wiórkami kokosowymi

Mix smaku
Tort z M&Msami 190

śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru, Wiśnie w lekkim syropie (dla dorosłych będę lepsze w likierze ;-)) Lekki poncz z wody, soku cytrynowego i cukru do nasączenia biszkoptu Dekoracja: 400g czekolady  (pół na pół gorzka i mleczna) 150g śmietanki kremówki Odrobina masła 2 opakowania M&Msów Wafelki czekoladowe Piekarnik rozgrzać do 160 st C, żółtka ubić z cukrem(...)przełożyłam biszkopt. Na to poukładałam wiśnie i docisnęłam druga połówką biszkoptu. Do dekoracji można użyc gotowego czekoladowego ganache lub polewy czekoladowej, ale bardzo prosto robi sie ją też samemu. Czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej z odrobiną masła a następnie dodać śmietanę. Konsystencja powinna być lekko płynna. Gdy nasze czekoladowe ganache przestygnie i zacznie gęstnieć, wylewamy je na tort

Kulinarna rozmowa
Kruche cytrynowe ciasteczka 182

miękkiego masła 0,5 szklanki cukru pudru 1,5 szklanki mąki  2 łyżki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej starta skórka z 1cytryny sok z 1 cytryny Do polania 1 czekolada mleczna lub gorzka Masło miksujemy na gładką i jasną masę. Dodajemy cukier puder i ubijamy na puszysto. Potem dodajemy resztę składników i wszystko jeszcze raz miksujemy. Na tym etapie ciasto(...)mniejsze kawałki. Ciasteczka powinny się piec w temp 180 stopni C przez ok 15 minut (w zależności od kształtu i wielkości). Po ostygnięciu polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Smacznego

Kulinarna rozmowa
Mochatini - kawa mrożona 111

chociaż u mnie za oknem deszcz :-)). Kawa mrożona może być idealnym zakończeniem letniego obiadu. Na dwie kawy będzie potrzeba: 2 filiżanki espresso (ewentualnie troche mocniejszej kawy rozpuszczalnej) 2 łyżeczki czekolady do picia 200ml mleka Wiórki czekoladowe Lód Shaker (słoik sprawdzi się równie dobrze) Parzymy espresso. Dodajemy do kawy czekoladę do picia I energicznie mieszamy żeby nie zrobiły się grudki. Shaker

Kulinarna rozmowa
Wspomnienia zapachu Świąt...i piernik "Najlepszyjakijadłam!" 238

szklanki mąki pszennej tortowej trochę powideł śliwkowych do przełożenia (słoiczek powinien wystarczyć na całe ciasto) garść otrębów, płatków owsianych i siemienia lnianego do wysypania formy Polewa: tabliczka mlecznej czekolady (przekonałam się, że jednak Milka jest najlepsza zarówno do jedzenia, jak i topienia) 1 łyżka Inki 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30%-36% Przygotowanie:  Keksówkę smarujemy masłem bądź margaryną, wysypujemy otrębami(...)Piernik pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie kroimy go wzdłuż na pół i przekładamy konfiturą. Teraz możemy przygotować polewę: Zagotowujemy śmietankę w rondelku, odstawiamy z ognia, dodajemy Inkę , mieszamy, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Polewamy nią piernik i wygładzamy. Zostawiamy do zastygnięcia. Smacznego

Gotowanie to kochanie
Cuksy, cuksy i tarta czekoladowo - limonkowa Nigelli 145

temperaturze pokojowej 50 g chocolate chips  397g słodzonego mleka skondensowanego, schłodzonego 4 limonki (ok.2 łyżek startej skórki i 175 ml soku) 300 ml śmietany kremówki 1 kostka gorzkiej czekolady bardzo dobrej jakości + foremka do tarty o średnicy 23 cm i głębokości 5 cm Przygotowanie: Herbatniki rozgnieć w drobny mak za pomocą okrągłego tłuczka, dodaj kakao, chocolate chips i masło(...)floresy.  Schładzaj tartę w lodówce przez co najmniej 4 godziny, najlepiej jednak zostawić ją na noc przykrytą folią.  Przed podaniem posyp tartę pokruszoną (lub startą na tarce) czekoladą i limonkową skórką.  Podaj od razu, bo po wyjęciu z lodówki tarta szybko mięknie. Tarta może stać w lodówce 2-3 dni. Smacznego

Gotowanie to kochanie
Karmelowe brownie 155

uniwersalne, pyszne i jednocześnie glamour, że zawsze będziesz osobą, która wyjdzie z imprezy z pustą blaszką ;)  Przepis z : http://www.kwestiasmaku.com/desery/brownie/karmelowe_brownie/przepis.html Składniki: MASA BROWNIE: 2 tabliczki czekolady gorzkiej co najmniej 65% (200 g) 200 g masła 3 jaja 220 g cukru pudru 120 g mąki tortowej KARMELOWE PRZEŁOŻENIE Z ORZESZKAMI ZIEMNYMI I MASCARPONE: 1/3 kostki masła pół szklanki(...)minut, by się zrumieniły. Ostudż. Małą blaszkę (!) , około 20x24 cm wysmaruj olejem bądź masłem i wyłóż papierem do pieczenia.  MASA BROWNIE: piekarnik nagrzej do 170 stopni, Rozpuść czekoladę z masłem w rondelku, cały czas mieszając, ostudź. Ubij jaja z cukrem mikserem na puszystą pianę. Delikatnie wlej pianę do masy czekoladowej i wymieszaj bardzo ostrożnie. Dodaj mąkę przesianą przez sitko

Gotowanie to kochanie
Sylwester na słodko 213

oczywiście biszkopty. Każdy znajdzie coś dla siebie: dla dużych i małych, dla tych na dietach bez mleka i tych bezglutenowych. Ciastka: sodziaki biszkopty Wypieki drożdżowe: babeczki pączki w czekoladzie pączki z alkoholem  Chrupiące: kokosanki sezamki orzeszki i żurawina Szybkie ciastka z ciasta francuskiego: z dżemem z bananami z jabłkami z czekoladą

prawdziwe jedzenie
Przepisy na Sylwestra i Karnawał 349

Chlebek pita z patelni Bagietki z kozim serem, czerwoną cebulka i rozmarynem Chleb francuski pieczony w garnku Na słodko Chrupiące ciasteczka imbirowe Pierniczki lebkuchen Drożdżowy wieniec z bakaliami i czekoladą Świąteczne markizy Imbirowe gwiazdki z kremem czekoladowym Pierniczki katarzynki Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Brownie z Kinder Bueno Tęczowy tort (rainbow cake) Ciasto marchewkowo-piernikowe z polewą

Kulinarne przygody Gatity
Brigadeiros czyli brazylijski słodyczowy szał! 161

puszka  mleka zagęszczonego słodzonego 8% (0,5 l). Jeśli jesteście fanami brazylijskich słodyczy od razu dobrze zaopatrzyć się w karton takich puszek. 2) 4 kopiate łyżki nesquik lub czekolady w proszku (tak przyrządzi je prawdziwy Brazylijczyk, natomiast jeśli nie obojętna jest Wam liczba pochłoniętych kalorii dodać należy 3 łyżki gorzkiego kakao) 3) łyżka masła lub margaryny np. Kasi(...)babeczki Przygotowanie: Do garnka dajemy najpierw masło/margarynę i stawiamy garnek na średni ogień (w przypadku naszej kuchenki indukcyjnej to 6). Dodajemy puszkę mleka i mieszamy. Następnie dodajemy czekoladę/słodkie kakao w proszku i mieszamy aby nie pozostały grudki. Gotujemy ok 15 minut. Masą musi zgęstnieć i nabrać konsystencję takiej ciągutki. Dobrym testem (podglądniętym w brazylijskim programie kulinarnym

Smaki Brazylii

Proponowane wyszukiwania