kostka masła 18 dag cukru pudru 25 dag mąki 25 dag mascarpone 5 jajek duża szczypta soli 1 łyżeczka sody 15 dag mlecznej czekolady . Wykonanie: Ucieramy masło z cukrem, następnie cały czas ucierając dodajemy po żółtku. Następnie dodajemy ser, potem mąkę. Ucieramy do połączenia składników. Białka ubijamy, następnie łączymy je z ciastem, dodajemy czekoladę
Z Majeczką w kuchnimąki ryżowej 4 jajka 2 łyżki kakao naturalnego 4 łyżki stewii 1 płaska łyżeczka sody 2 łyżki cynamonu 1 łyżeczka imbiru 1/2 łyżeczki kardamonu 50g gorzkiej czekolady (można pominąć) 40g orzechów włoskich lub laskowych (opcjonalnie) Przygotowanie: Czekolade i orzechy drobno posiekać. Do miski wrzucić rozbełtane jajka i oliwę. Dodać startą marchewkę, mąkę, kakao, stewię, sodę i przyprawy. Dorzucić posiekaną(...)gorzką czekoladę oraz orzechy. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać. Formę do pieczenia muffinek wyłożyć papierowymi foremkami i nakładać masę przy pomocy łyżki. Piec ok 25 minut w 180 stopniach
Czarnawisienkapieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki chilli (można dodać ewentualnie 1 płaską łyżeczkę drobno posiekanego świeżego chilli) 5 łyżek golden syrupu (można zastąpić go miodem) 1 tabliczka gorzkiej czekolady Mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, cukier, kakao i sodę oczyszczoną dokładnie wymieszać. Dodać masło, golden syrup i chilli i dokładnie zagnieść. Do ciasta dodać czekoladę pokrojoną w kostkę i jeszcze
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!drobnego cukru 3/4 szklanki miodu 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki gorzkiego kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej szklanka orzechów lasowych (można posiekać je lekko) 1/2 szklanki pokrojonej w kostkę czekolady (ja dodaję gorzkiej) W jednej misce wymieszać dokładnie mąkę z kakao i sodą oczyszczoną . W drogiej dokładnie miksujemy jajka z cukrem i miodem . Jak już całość się połączy - dodawać stopniowo(...)suche składniki z drugiej miski. Jeśli po połączeniu wszystko będzie za suche - dodać miodu, jeśli zaś zbyt lejące się - mąki. Do ciasta wmieszać orzechy i czekoladę. Z ciasta formować wałki, które następnie umieszczać na blasze i spłaszczać. Piec w temp. 180 stopni przez 25 minut, przekładając na drugą stronę w połowie pieczenia. Po tym czasie cisto wyjąć z piekanika, chwilę
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!uważała, że zrobienie brownie jest trudne, długotrwałe i bardzo skomplikowane. W rzeczywistości to ciasto z tych do zrobienia po niespodziewanym telefonie gości "Przyjeżdżamy!" Składniki: kostka masła 3 tabliczki gorzkiej czekolady 3 jajka 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masło na bardzo wolnym ogniu roztopić w rondelku z czekoladą - cały czas delikatnie mieszać trzepaczką. Gdy wszystko
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!najlepiej przechowywać w lodówce – po wyjęciu są dość twarde, ale po chwili poza lodówką – miękną i są pysznie ciągnące. Jeśli ktoś jest czekoladoholikiem: batony są dobre maczane w rozpuszczonej czekoladzie – można zamoczyć je od spodu i włożyć do lodówki, żeby czekolada zastygła :) Smacznego :) Zapraszam na profil Ewa Kuchennie na facebooku . Normal 0 21 false false false
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!pewno wielu z Was kocha czekoladę i ciężko się przed nią powstrzymuje, zjedzenie kostki często prowadzi do zjedzenia paska, a zjedzenie paska do zjedzenia tabliczki ;) Czekoladowy mus z owoców to pomysł na deser dla wszystkich czekoladoholików i nie tylko.. poza tym, że jest zdrowszy niż czekolada to zawiera naturalne cukry, oraz witaminy jakie kryją owoce i czyste kakao, ponadto
Pause Gotowanie!Składniki na spód (śr. 23 cm): 220 g kakaowych ciastek 100 g masła, roztopionego Składniki na masę serową: 300 g twarogu z wiaderka 300 g mascarpone 1 tabliczka białej czekolady, rozpuszczonej w kąpieli wodnej 300 ml śmietany 30% 2 płaskie łyżki cukru pudru 3 czubate łyżeczki żelatyny Składniki na galaretkę: 1 1/2 szklanki mrożonych truskawek 1 łyżka cukru trzcinowego(...)gorącej wody i szybko mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia. Śmietanę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier puder. Zmniejszamy obroty i łyżka po łyżce dodajemy twaróg oraz mascarpone. Powoli wlewamy rozpuszczoną czekoladę, a gdy wszystkie składniki się połączą, cienkim strumieniem wlewamy żelatynę. Tu może się zdarzyć, że masa się zważy. Nie panikujcie! Wystarczy przelać ją do garnka i podgrzewać na małym ogniu
My Culinary Artkoniecznie spróbujcie :) Składniki (na 8 serniczków): 80 g kaszy jaglanej słodkiej Fresano 600 ml mleka 2 czubate łyżki masła orzechowego smooth stewia wg uznania dodatkowo: truskawki, gorzka czekolada Przygotowanie: Zagotuj mleko. Wsyp kasze jaglaną i gotuj do miękkości, aż wchłonie niemal cały płyn. Odstaw do przestudzenia. Następnie przełóż do malaksera, dodaj masło orzechowe, stewię i zmiksuj na gładziutką(...)bezgrudkową masę. Przełóż do silikonowych foremek na muffinki, na wierzchu ułóż pokrojone w kostkę truskawki i czekoladę. Piekarnik nagrzej w 200*C. Serniczki piecz w 160*C przez 15 minut. Gotowe :) Zajadaj ciepłe lub zimne
Zdrowie na języku :Pdziś zaproponuję coś na umilenie poniedziałku. Brownie, bez glutenu, bez masła i bez mleka. Z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem. Sama słodycz. Składniki : 5 żółtek 5 białek 150 g czekolady (80 g gorzkiej 81% i 70 g mlecznej) 150 g cukru 2 czubate łyżki maki ziemniaczanej Sposób przygotowania: Do miski wbijamy białka i ubijamy na sztywno. Do drugiej miski wsypujemy(...)cukier i dodajemy żółtka i miksujemy na jasną kremową masę, pod koniec wsypując mąkę. Do ubitych żółtek dodajemy rozpuszczoną i ostudzoną mieszankę gorzkiej i mlecznej czekolady. Na koniec dodajemy część białek, miksujemy, a następnie dodajemy pozostałą pianę którą lekko łączymy z resztą składników. Przekładamy do kwadratowej formy ( u mnie 20 x 20 ) i wstawiamy do nagrzanego
Słodkie PrzyjemnościMasz ochotę na coś słodkiego? Zapraszam na ciasteczka z czekoladą "Pieguski" . Najlepsze są ciepłe, ale nawet na drugi dzień smakują. Szkoda tylko, że zostaje ich niewiele. Składniki: 225 g masła 1 szklanka cukru pudru 2 jajka 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 szklanki mąki 1 płaska łyżeczka soli 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 drażetek czekoladowych Masło miksujemy z cukrem(...)puszystą masę. Do niej dodajemy jajka, cukier waniliowy i nadal miksujemy. Mąkę przesiewamy z solą, sodą i dodajemy do masy. Na koniec dodajemy drażetki czekoladowe (można je zastąpić pokrojoną czekoladą). Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy ok. 12 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego
Salonik smakówłyżeczki proszku do pieczenia, 3/4 szklanki startej marchewki, 50g orzechów włoskich, Krem: 250 ml śmietany 30%, 1,5 łyżki cukru pudru, 100g serka mascarpone, Dodatkowo: 1 tabliczka białej czekolady, 1 łyżka mleka, ozdoby cukrowe. PRZYGOTOWANIE: Jajka ubijam z cukrem na puszystą masę. Nadal ubijając cienkim strumykiem wlewam olej. Stopniowo wsypuję mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem i przyprawą(...)temperaturze 180 stopni. Przestudzone ciasto wyjmuję z formy i przekrawam na dwa blaty. Schłodzoną śmietaną ubijam na sztywno. Dodaję cukier puder oraz serek mascarpone. Miksuję. Masą przekładam upieczone ciasto. Czekoladę rozpuszczam nad kąpielą wodną. Dodaję mleko i dokładnie mieszam. Polewę przekładam na rękawa cukierniczego z cienką końcówką. Na wierzchu ciasta robię kratkę z polewy. Dodatkowo ciasto dekoruję ozdobami cukrowymi
Tradycyjna kuchnia Kasisię wydaje. Warto zrobić je samemu, zwłaszcza, że ich pieczenie trwa tylko 20 minut. Składniki (na 20 muffinów): 300 g mąki tortowej 150 g masła klarowanego 150 g gorzkiej czekolady 180 g drobnego cukru 6 łyżeczek kakao 1 łyżeczka cukru wanilinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej 3 jaja 170 ml mleka 9 ml aromatu rumowego Sposób(...)dodać do mąki wymieszanej z cukrem. Wymieszać łyżką, by mąka wchłonęła płyn. Dodać roztopione masło i mieszać do czasu, aż dokładnie połączy się z pozostałymi składnikami. Na koniec dodać czekoladę pokrojoną na drobne kawałki i aromat rumowy i ponownie wymieszać. Masę nakładać do papierowych papilotek włożonych do formy do muffinów. Ma ona wypełnić papierową foremkę do mniej 3/4 wysokości. Piec
W SMAKcukru pudru, 1/2 szklanki oleju, 1/2 szklanki wody, 1 cytryna, 2 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 3 łyżki kakao, Polewa: 1 tabliczka białej czekolady, 1,5 łyżki mleka, kolorowe perełki, PRZYGOTOWANIE: 1. Cytrynę dokładnie myję, ścieram skórkę i wyciskam sok. Wodę mieszam z olejem, cukrem pudrem, sokiem i skórką z cytryny. Nadal ubijając dodaję(...)części dodaję kakao. Mieszam. 3. Na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką formę na babkę nakładam naprzemiennie porcję jasnego i ciemnego ciasta. Piekę 55 minut w temperaturze 180 stopni. 4. Czekoladę rozpuszczam na kąpieli wodnej. Dodaję mleko i mieszam. Masą czekoladową polewam przestudzoną babkę. Wierzch ciasta posypuję kolorowymi perełkami
Tradycyjna kuchnia Kasi