sera Twarożek Hanusi z Mlekovity 1/2 szkl mleka 1 budyń waniliowy 1 szkl cukru 3 jajka 150 g masła Roślinne z Mlekovity 1 opak cukru waniliowego czekolada na wierzch do starkowania Wykonanie: Mąkę siekamy z margaryna i smalcem. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy do ciasta, dodajemy też proszek do pieczenia, sól i po troszku smietanę, zagniatamy ciasto- śmietany(...)sera dodajemy masło, jajka,cukry.Podgrzewamy ciągle mieszającna gładką masę. Dodajemy rozrobiony budyń w mleku, zagotowujemy. Gotową masą przekładamy placki. Na wierzch smarujemy cienko masą serową, starkowujemy czekoladę. Do wykonanie użyłam produktów Mlekovita : *ser twarożkowy Hanusia *mleko *masło Roślinne *kostka Dobrej Gospodyni
Z Majeczką w kuchnizobaczyłam świetny przepis na ciasteczka. To zainspirowało mnie do przygotowania smakołyków w nieco bardziej świątecznym, korzennym wydaniu. Ciasteczka smakują naprawdę wyjątkowo za sprawą użytych produktów... Składniki: 60 g gorzkiej czekolady, posiekanej 60 g suszonej żurawiny 1 szklanka mąki 1/2 szklanki posiekanych orzechów laskowych 1/2 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki brązowego cukru 2 łyżki kakao 1 szklanka przyprawy do piernika(...)cukier, posiekane orzechy, płatki owsiane, sól, kakao, przyprawę do piernika i sodę. Masło stopić. Wymieszać z jajkiem, konfiturą i miodem, Wymieszać. Mokre składniki przelać do suchych. Wymieszać. Dodać pokrojoną czekoladę i żurawinę, ponownie wymieszać. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżeczką wykładać masę zachowując odstępy (ciasteczka urosną). Ja formowałam małe kulki (wielkości orzecha włoskiego) i spłaszczałam. Piec przez
Czerwień i błękitkajmakowej (400 g) 750 ml mleka 150 g masła 1/2 szklanki cukru 2 opakowania budyniu śmietankowego/waniliowego 400 ml śmietany 36% + 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka żelatyny 1 czekolada do starcia Najpierw należy zrobić budyń z pomniejszonej ilości mleka (750 ml zamiast litra). Ostudzić. Ubić masło na puch z cukrem i powoli dodawać po łyżce budyniu, miksować aż uzyskamy(...)herbatniki wyłożyć warstwę ubitej śmietany z 1 łyżką cukru pudru (można dodać trochę fixu lub jak ja łyżkę żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej wody). Na śmietanę zetrzeć czekoladę. Wstawić na kilka godzin do lodówki
Z butelką mleczka w tlepudru 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 2,5 łyżki przyprawy do pierników szczypta soli skórka otarta z 1 pomarańczy 180 g masła 1 jajko 3/4 szklanki miodu 55 g gorzkiej czekolady 1. Miód, masło i połamaną na kostki czekoladę roztapiamy w garnku, do połączenia składników. Odstawiamy do wystudzenia (masa może pozostać lekko ciepła). 2. Na tarce o drobnych oczkach ścieramy skórkę
Szefowa kuchnipolecam : Składniki : 125 g czekolady 100 g masła 100 g cukru 2 jajka 200 g mąki 1 łyżka kakao 1łyżeczka proszku 1 cukier waniliowy Skworcu 1 łyżeczka mielonego kardamonu Skworcu migdały w całości Wykonanie : 1. Czekoladę rozpuścić z masłem , odstawić do przestygnięcia. 2. Wsypać cukier i mieszać , następnie wbić jajka i jeszcze raz wymieszać . 3. Mąkę wymieszać z proszkiem
Sama słodycz i szczypta chilikilogram, (potrójnie mielony), - jajka, 10 - masło, kostka, - cukier, 30-35 dag - laska wanilii, - kaszka kukurydziana, 4-5 łyżek, - otarta skórka z pomarańczy, - otarta skórka z cytryny, - rodzynki, Polewa: - czekolada deserowa/mleczna, tabliczka - masło, 1 łyżka, - mleko w proszku, 4-5 łyżek, - mleko, 3-4 łyżki. WYKONANIE: Sernik: Masło ucieramy na puch. Powoli dodajemy po łyżce cukru i... nadal ucieramy(...)upieczeniu uchylamy piekarnik. Wyciągamy go po około 2 godzinach. Zaoszczędzamy mu tym samym szoku termicznego - czyli nie fundujemy mu oklapnięcia. POLEWA: Mleko wlewamy do garnka, zagotowujemy. Dorzucamy czekoladę i masło - pokrojone w kosteczki. Na minimalnym gazie cały czas mieszamy nie dopuszczając do wrzenia. Gdy masa ostygnie dodajemy mleko w proszku - cały czas miksując. Możemy je rozmieszać w naczyniu
Wypisz Wymalujjednej cytryny 2 jajka 50 g margaryny Krem na wierzch: 150 g margaryny 1.5 szklanki cukru pudru (przesianej) 2 łyżki mleka Czekoladki do ozdoby: 100 g czekolady mlecznej łyżka mleka łyżka likieru kokosowego szczypta przyprawy do piernika Dodatkowo: 3 łyżki wody 6 łyżek dżemu morelowego Wykonanie: Ciasto: Piekarnik nastaw na 180 stopni. Ubij masło razem z cukrem na puszek(...)zdejmij i wystudź. Krem na wierzch: Masło utrzyj i dodawaj stopniowo puder. Wymieszaj dokładnie. Ja dodałam dwie łyżeczki mleka, aby łatwiej mi się rozsmarowało na torcie. Czekoladki do ozdoby: Czekoladę połam do rondelka daj łyżkę mleka i likieru, a następnie rozpuść w kąpieli wodnej, dodając szczyptę przyprawy. Ja miałam foremkę silikonową na lody w kształcie cytrynek więc ją użyłam, abym
Moje pyszne gotowaniekakao cukier waniliowy ok. 150 g konfitury wiśniowej ok. 330 ml śmietany kremówki 30% 2 łyżki cukru pudu fix do śmietany słoik wisienek koktajlowych ok. 50 g tartej gorzkiej czekolady *w wersji dla dorosłych biszkopty można dodatkowo nasączyć likierem wiśniowym Mini Torciki Szwarcwaldzkie - Sposób przygotowania: Blaszkę o wymiarze ok. 40 x 55 cm wyłożyć pergaminem. Mąki przesiać. Oddzielić(...)koniec dodajemy fix oraz cukier puder. Biszkopciki smarujemy konfiturą wiśniową, wykładamy (najlepiej za pomocą szprycy) krem i przykrywamy drugim biszkoptem. Górę ciastka dekorujemy śmietaną, kładziemy wisienkę, a całość oprószamy czekoladą. Tak samo postępujemy z resztą ciasta. *należy pamiętać, że śmietanę nie można zbyt długo ubijać, ponieważ może wytworzyć się masło. Moje posty
Słodka Stronamascarpone fix do ubijania śmietany 3 łyżki cukru pudru ok. 10 łyżek wiórek kokosowych masa marcepanowa (gotowa lub z tego przepisu ) odrobina różowego/czerwonego barwnika posypka cukrowa kawałek czekolady Kokosowe Muffinki - Babeczki Zajączki na Wielkanoc - Sposób przygotowania: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Masło ubijamy na puszystą masę i powoli ciągle miksując dodajemy cukier. Następnie wbijamy jajka. Do całości(...)spłaszczonych "łezek" (środek powstał z masy marcepanowej z dodatkiem odrobiny różowego barwnika) - będą to uszka króliczków. Ogonki to kulki marcepanowe obtoczone w kokosie. Oczka ulepione zostały z lekko rozpuszczonej czekolady, a nosek z posypki cukrowej (noski można również zrobić z różowej masy marcepanowej). Wszystkie elementy wbijamy do wcześniej przygotowanych babeczek z kremem. *warto pamiętać, że śmietanki nie należy zbyt
Słodka StronaKremowy Deser Kokosowy z uwielbianą przez wielu Nutellą. Czekolada z Kokosem to niemal połączenie idealne tworzące elegancką, pięknie prezentującą się Panna Cottę. Deser bardzo prosty w przygotowaniu, a dość efektowny, pyszny w smaku i sycący - już jeden pucharek zasyci naszą potrzebę "na słodkie". Kremowy Deser Kokosowy z Nutellą - Składniki: (ok. 6 deserów) Warstwa kokosowa: 350 ml śmietanki(...)tylko warstwa kokosowa stężeje wykładamy kolejną łyżeczkę Nutelli a na to pozostałą część Panna Cotty - studzimy w lodowce. Śmietankę ubijamy i wykładamy na wierzch każdego deseru. Możemy przyozdobić tartą czekoladą oraz wiórkami kokosowymi. Moje posty
Słodka Stronalaskowe i włoskie * 200g cukru pudru trzcinowego * białko jajka - u mnie od wiejskiej kury, więc nie miałam żadnych obaw, ale takie sklepowe najlepiej sparzyć * kolorowe lukry i ozdobne cukiereczki, czekolada biała bądź polewa Przygotowanie : Banalnie proste czyli mieszamy orzechy z cukrem pudrem i białkiem. Dobrze wyrabiamy masę, odstawiamy do lodówki na kilkanaście minut. Nakładamy masę w foremki, wyciągamy z nich(...)ciasteczka, które odkładamy na kilka godzin do lodówki. Nadziewamy musem. Ozdabiamy według upodobań - u mnie bałwanki są z białą czekoladą i kakaową posypką, dzwoneczki z czerwonym lukrem a choinki z zielonym plus gwiazdki. Spody ciasteczek wycinałam z orzechowych oblatów. Foremki otrzymałam od sklepu MYKITCHEN. Zapraszam Was do sklepu oraz na FB . Tutaj znajdziecie foremki
Magiczne Życie Martyudał. Składniki: 2 duże opakowania herbatników petitków 1 masa krówkowa z puszki 2 kremy do karpatki 0,5 l śmietany 30% 2 fixy do ubicia śmietany cukier puder czekolada do dekoracji ciasta Sposób przyrządzenia: Na spód blachy do ciasta (nie musimy jej wykładać papierem) układamy petitki, na nie lekko rozgrzaną masę krówkową (zamkniętą puszkę umieszczamy w miseczce z gorącą wodą(...)lekko się ubije, dodajemy do niej śmietan-fixy, by utrzymały właściwą konsystencję oraz łyżkę lub dwie cukru pudru. Na śmietanę wykładamy kolejną warstwę petitków. Na koniec ciasto dekorujemy startą czekoladą. Ciasto wkładamy do lodówki przynajmniej na parę godzin przed podaniem
upichcicorzeźwiające efekty. Chcecie spróbować? Składniki: 500 ml. naturalnego jogurtu , 6 łyżek twarożku śmietankowego (może być taki z wiaderka), 2 łyżki anielskiego syropu klonowego , anielska konfitura wiśniowa , gorzka czekolada , wafelek - do dekoracji. Twarożek zmiksować z jogurtem. Posłodzić syropem klonowym i dodać konfiturę do smaku. Całość ponownie zmiksować. Wlać do pucharków, na wierzch nałożyć konfiturę. Żeby nie było za słodko(...)udekorować wafelkiem i kawałeczkiem gorzkiej czekolady. Prawda, że szybko? :) ...i smacznie :) Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaśmietanowa: 400 ml śmietany kremówki , 2,5 łyżeczki żelatyny . Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku i przestudzić. Schłodzoną śmietanę ubić, na końcu wymieszać z żelatyną. Do dekoracji: 50 g gorzkiej czekolady . Na upieczone i przestudzone ciasto wyłożyć krem kajmakowy. Na krem - masę śmietanową. Górę udekorować startą gorzka czekoladą. Ciasto jest niesamowicie pyszne :) Bardzo słodkie, ale nie mdłe
Codzienna kuchnia niecodziennaprzynajmniej ostatnie kilka dni. Ale kto wie...? Rano zrywałyśmy się bladym świtem i biegłyśmy sprawdzić, co czeka na nas w butach. A tam aż się wysypywało! Mandarynki, pomarańcze, czekolady i inne łakocie, czasem nawet jakaś książka się między nimi ukryła. Radości było co nie miara! A później już odliczanie do Wigilii... Dzisiaj nie wystawiam butów, w Danii Mikołaj(...)papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Piec w 175 st. C. przez 10-12 minut. Ostudzić. Smacznego! Wczoraj zrobiliśmy wielkie zakupy. Zaopatrzyłam się a bakalie, orzechy, marcepan i całą górę czekolady. Będzie się działo
Pożeraczka, czyli raz adobrze