mielony 1 łyżeczka, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, przecier jabłkowy 300 ml/słoik, jabłka 5 sztuk, cynamon 1 łyżeczka, śmietana 30 % 200 ml, cukier puder 1 łyżka, gorzka czekolada - ile potrzeba jajka, miękka palma, cukier w robocie zmiksować z 8 minut na kogel-mogel wsypać mąkę, kardamon, proszek do pieczenia i zmiksować na gęste ciasto tortownica 24cm - dno wyłożyć(...)wystudzone - inaczej masa nie będzie zastygła i może z ciasta wyciekać śmietanę zimną 30% ubić na sztywno z cukrem pudrem i szprycką nanieść na ciasto i boki, posypać zmieloną czekoladą ciasto jest mocno jabłkowe, wilgotne a z bitą śmietaną to przysmak.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiędorosłych. Zapraszam do gotowania! :) Składniki: 2-3 nektarynki 2 łyżki mleka kokosowego 1 łyżka cukru dark muscovado 1 duże jajko odrobina barwnika spożywczego (opcjonalnie) dodatkowo dla dorosłych*: gorzka czekolada 1 łyżka syropu malinowego CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: W misce łączymy jajko, cukier, odrobinę czerwonego barwnika spożywczego i mleko kokosowe. Mieszamy do całkowitego połączenia składników. Nektarynki(...)każdej wlewamy przygotowaną masę. Układamy w naczyniu do gotowania na parze i gotujemy 10 minut. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Gotowe! :) *W wersji "dla dorosłych" kilka kostek gorzkiej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią przygotowane nektarynki, a na to wylewamy po łyżeczce syropu z malin :) KRWAWA WERSJA DLA DOROSŁYCH Deser bierze udział w akcjach: LINK do najnowszej
Tajskie smakiTakie kolorowe pyszności można zrobić samemu nie mając żadnego talentu kulinarnego :) Wystarczy mieć barwne draże czekoladowe, posypkę wielobarwną, pokruszone batony czy wafle. Wszystkie te dodatki zatopiłam w rozpuszczonej czekoladzie białej i mlecznej. Czekoladę każdą oddzielnie rozpuściłam w łaźni wodnej, wlałam do silikonowej foremki. Możemy popuścić wodze fantazji i zrobić niepowtarzalne kompozycje :) To może być świetny, kolorowy i wyjątkowy prezent
Proste Potrawyżółtka z jajka 2 sztuki margaryna 240 g ( można zastąpić Masłem) przyprawa korzenna całe opakowanie Lukier; 2 białka z jajka cukier puder 200g sok z cytryny 2 łyżeczki Dekoracja; Czekolada 1/4 tabliczki mlecznej margaryna 10 g lukier wg uznania barwnik zielony do żywności wg uznania kolorowa posypka wg uznania pisaki (sprzedawane w paczkach po 4 sztuki) sos fioletowy(...)Lukier ubijamy jajka, cukier i sok z cytryny na twardą masę w dwóch miseczkach, pierwszą zostawiamy z białym kolorem a do drugiej według uznania dodajemy barwnik zielony. 5. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z margaryną mieszając. 6. Według kreatywności dekorujemy ciasteczka. Udanej zabawy przy ciasteczkach Pozdrawiam i Wesołych Świąt
pichcisztoCzeko śliwki Składniki : 2 i 1/2 kg śliwek węgierek, 1 kg cukru, 2 cukry waniliowe, 1 tabliczka gorzkiej czekolady. Wykonanie: Dokładnie wymyte i wypestkowane śliwki zemleć w maszynce do mięsa. Dodać cukier i smażyć ok. 2 godz. Pod koniec smażenia dodać cukier waniliowy, tabliczkę gorzkiej czekolady i jeszcze smażyć przez ok 10 min. Gorące przełoży do słoików, dobrze zakręcić
Anioły w kuchnijajka 1 kg twarogu dwukrotnie zmielonego 200 ml śmietanki 36% 125 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu TRUFLA 500 ml śmietanki (30% lub 36%) 400 g gorzkiej czekolady 4 łyżki cukru pudru 150 ml likieru Baileys kakao do oprószenia Wykonanie: Jajka miksujemy, dodajemy ser i pozostałe składniki i dalej miksujemy do rozbicia grudek. Spód tortownicy (24 cm), wykładamy(...)papierem. Przelewamy masę serową i pieczemy około godziny w 160 stopniach i studzimy. Robimy truflę: Zagotować śmietankę, zdjąć z ognia, dodać posiekaną czekoladę, rozpuścić, wystudzić i na godzinę do lodówki. Masę przekładamy do misy miksera, dodajemy cukier i likier, ubijamy do uzyskania kremu o większej objętości, krem wkładamy na sernik, wyrównujemy masę i chłodzimy w lodówce. Inspiracja magazyn "Kuchnia
Anioły w kuchniwiśni mrożonych, świeżych lub w słoiku do deserów, 80 g cukru, czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody, Dodatkowo; 400 g śmietanki 30 %, łyżka cukru, gorzka czekolada do posypania, Wykonanie; Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier stopniowo, cały czas ubijając. Następnie dodajemy ocet i mąkę. Przelewamy masę do foremki. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem. Wkładamy ciasto(...)gotujemy aż całość zgęstnieje. Studzimy. Kremówkę ubijamy na sztywno pod koniec dodając cukier. Bezę kładziemy na paterę i wykładamy na nią śmietanę a następnie frużelinę. Na koniec posypujemy startą czekoladą....smacznego;) źródło przepisu http://anulekkkk.blox.pl/html
Anioły w kuchnipesto: 50 g zielonych oliwek, 2 garści listków bazylii, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka soku z cytryny, 60 ml oleju rzepakowego, 2 łyżki ziaren słonecznika. sos czekoladowy: 50 g czekolady gorzkiej, 2 łyżki sosu octowego z octem balsamicznym z Modeny, ½ papryczki chili. Przygotowanie: Babeczki W garnku gotujemy ziemniaki do miękkości, rozgniatamy na puree i studzimy. Groszek zalewamy wrzątkiem(...)solimy i posypujemy pieprzem cytrynowym i kolorowym. Na patelni rozgrzewamy masło na którym smażymy polędwiczki do uzyskania złotawego koloru. Pod koniec smażenia dodajemy otartą skórkę z cytryny. Sos czekoladowy Czekoladę dzielimy na kostki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy sosu octowego z octem balsamicznym i posiekaną w bardzo drobną papryczkę chili. Całość dokładnie mieszamy. Babeczki podajemy z pesto i cytrynowymi
Moniki Smakołykiprzypadku, już po zdjęciu folii, zobaczyłem gustownie przewiązany czerwoną wstążką firmowy karton. W nim kilka zapakowanych w eleganckie opakowania produkty m.in. w/w dżemy, złote rodzynki, kandyzowaną żurawinę w czekoladzie, oliwę z oliwek i jeszcze kilka innych produktów. Skoro już dostałem, to muszę spróbować. No i zaczęła się degustacja, do której zaprosiłem największego smakosza, a zarazem krytyka, moją żonę(...)ładne, średniej wielkości pączki. Wyłożyć na papier kuchenny. Przygotować lukier, polać pączki i posypać skórką pomarańczową. Dopiero po dodaniu skórki, przypomniałem sobie, że mam również doskonałą skórkę kandyzowaną w czekoladzie firmy Food & Joy [TUTAJ] .Połączenie lukru z czekoladową skórką pomarańczową, wprowadziłoby do naszych pączków dodatkowy ciekawy smak
Kulinarny karnet Christopheraserka mascarpone 20 dag cukru 4 jajka 1 szkl. mocnej kawy Jacobs ½ szkl Amaretto 5 łyżek ajerkoniaku lub innego likieru 30 dag biszkoptów 1 łyżka kawy lub kakao lub czekolady do posypania Wykonanie: Żółtka utrzeć z cukrem i wymieszać z mascarpone i ajerkoniakiem. Ubić białka, dodać do serka. Do kawy dodać Amaretto, maczać biszkopty i układać w naczyniu o wysokim(...)brzegu. Na biszkopty wyłożyć część kremu, znowu nasączone biszkopty i przykryć resztą kremu. Posypać kakao, kawą lub czekoladą. Wstawić do lodówki na kilka godzin
Kulinarny karnet Christopherazmiksować i przelać do średniej tortownicy lekko natłuszczonej. Piec w temp.180stop.z termoobiegiem 45min. Przygotować gnache, polewę czekoladową . 100ml śmietanki 36% zagotować .Zdjąć z ognia i dodać 150 g czekolady gorzkiej. Mieszać ,aż do rozpuszczenia czekolady. Wierzch ciasta posypać wiśniami z alkoholu i polać gnache. Torcik jest lekko wilgotny, orzechy chrupią, a polewa miękka i lśniąca
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki: 175 g miękkiego masła 6 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej 250 g mąki pszennej 25 g stopionej czekolady białko do posmarowania Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać skórkę pomarańczową, wymieszać. Stopniowo dosypywać mąkę ,ucierać i wyrobić miękkie ,gładkie ciasto. Można sobie pomóc palcami. Ciasto podzielić na połowy. Do jednej dodać stopioną czekoladę
Kulinarny karnet Christopherałyżki kakao 1 łyżeczka sody 150g powideł z węgierek 2 łyżki zmielonych przypraw cynamon, kardamon ,goździki, biały pieprz, imbir 50 g rodzynek 50g migdałów 50g orzechów laskowych 50 g czekolady gorzkiej startej Margarynę stopić i ostudzić. Ubić jajka z cukrem. Wlać mleko i miód ,dalej ubić. Dodać mąkę wymieszaną z sodą ,kakao, przyprawami i powidłami. Wlać tłuszcz ,dokładnie wymieszać mikserem(...)wolnych obrotach. Na koniec wsypać sparzone ,osuszone rodzynki, posiekane orzechy i migdały oraz startą czekoladę. Wymieszać łyżką. Nałożyć do 2 średnich keksówek. Piec w 180stop.około 50min (próba patyczka). Po upieczeniu dekorować . Jeden piernik zjadam, bo taki jest kuszący ,a drugi zamrażam i wyjmuję w Wigilię. Ps. Możemy użyć gotową przyprawę do piernika Prymat
Kulinarny karnet Christopheraniespodzianka Składniki. 100 g margaryny 2 jajka 2 łyżki mleka 200g mąki 2 łyżki kakao 100g powideł z węgierek 1 łyżeczka proszek do pieczenia 100 g cukru 100 g czekolada biała 12 daktyli Stopioną, ostudzoną margarynę zmiksować z jajkami i mlekiem. Mąkę wymieszać z cukrem, kakao , proszkiem do pieczenia i powidłami ,dodać do masy jajecznej i wymieszać łyżką. Ciasto nałożyć(...)papilotek. Do każdego daktyla włożyć kostkę czekolady białej i taką niespodziankę włożyć w środek ciasta. Piec w temp.180stop.12-15 min. Babeczki są miękkie i wilgotne. Po ostudzeniu przybrać wg smaku. Ja nałożyłem krem czekoladowy, bo miałem taki pod ręką, ale może być ubita śmietana ,lub posypka cukrowa
Kulinarny karnet Christopherabardzo popularna przekąska śniadaniowa. Te długie paluchy zjada się samodzielnie lub po umoczeniu w kawie z podwójnym mlekiem-zwykłym +słodkie skondensowane lub wersja, którą kocham, to moczenie w gorącej czekoladzie. Składniki. 200 g mąki 180ml wody 1/2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli cukier puder do posypania olej do smażenia W garnuszku zagotować wodę z solą ,proszkiem(...)wrzucamy na olej rozgrzany do 180 stop. Możemy wyciskać bezpośrednio do oleju jeżeli mamy wprawę. Smażymy 2 min, na rumiano. Osuszamy i posypujemy cukrem pudrem. Maczamy w kawie lub czekoladzie i jesteśmy w siódmym niebie. Hiszpanie tym churros tradycyjnie witają Nowy Rok po nocy sylwestrowej, podobnie jak my pączkami
Kulinarny karnet Christophera