czekolada - 27946 przepisów (strona:1077/1864)

MLECZNA KANAPKA 119

pieczenia 3 łyżki kakao masa 1/2 szklanki mleka 2 szklanki mleka w proszku (niebieskiego, pełnego) 2/3 szklanki cukru 200 g masła 16 g cukru waniliowego masa 100 g mlecznej czekolady A jak to zrobić: Jajka umyć i oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną masę dodając szczyptę soli. Gdy piana będzie sztywna dodajemy po trochę cukru ciągle miksując, następnie(...)Masło utrzeć, powoli dodawać do niego wystudzone mleko i dalej ucierając.  Wsypać przesiane mleko w proszku i ucierać, do gładkości. Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż, przełożyć masą.  Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i rozsmarować na wierzchu gotowego ciasta

Kuchnia w opałach
NALEŚNIKI Z SEREM I OWOCAMI 103

szklanki wody gazowanej mąka olej kostka białego sera 1 banan 2 łyżki cukru trzcinowego przyprawa do dań słodkich z młynka 2 łyżki naturalnego jogurtu truskawki kiwi brzoskwinie z puszki czekolada A jak to zrobić: Z mąki, mleka, wody, jajka, cukru i cukru waniliowego, zrobić ciasto naleśnikowe, dokładnie mieszając składniki, aby nie było grudek. Smażyć naleśniki na delikatnie natłuszczonej patelni. Naleśniki(...)jogurt, cukier trzcinowy i przyprawę z młynka, całość wymieszać. Tak przygotowany ser nałożyć na połowę naleśnika, na wierzch dodać pokrojone w plasterki owoce i zamknąć naleśnik jak omlet. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać naleśniki. Zastrzyk energii na cały poranek gotowy - polecam

Kuchnia w opałach
POMARAŃCZOWE PANCAKES 111

SKŁADNIKI: 1 szklanka mąki szczypta soli 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka sody 1 jajko 1 szklanka zsiadłego mleka skórka pomarańczowa (kandyzowana) 1 pomarańcza 2 łyżki roztopionego masła mleczna czekolada A jak to zrobić: Pomarańczę podzielić na cząstki pozbawiając ja wszystkich błonek. Sok który powstanie z tej czynności połączyć ze zsiadłym mlekiem, jajkiem, roztopionym masłem, skórką pomarańczową i rozdrobnionymi(...)drugiej misce połączyć wszystkie suche składniki. Składniki mokre wlać do suchych i całość dokładnie wymieszać. Smażyć na rozgrzanej patelni (na jeden placek około 2 łyżki masy) z dwóch stron. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i polać ułożone w stosik placuszki, udekorować cząstkami pomarańczy

Kuchnia w opałach
ROLADA MALINOWA 112

pszennej 1/2 szklanki maki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na krem 400 ml. śmietanki 30 % śmietan-fix 2 łyżki cukru pudru miseczka malin 100 g czekolady mlecznej A jak to zrobić: Białka oddzielić od żółtek Do białek dodać szczyptę soli i ubić je mikserem na sztywną pianę. Dodawać po trochę cukru i ciągle ubijać. Jak cukier(...)pozostawić na 15 minut. Śmietanę ubić na sztywno ze śmietan-fixem i cukrem pudrem.  Biszkopt rozwinąć, posmarować śmietaną, wyłożyć maliny i znów zwinąć. Posmarować roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą, schłodzić w lodówce

Kuchnia w opałach
PIEGUSKI 97

pojechały :) Kuchnia w opałach, poprzez ciastka podbija Mazury. SKŁADNIKI: 1 kostka masła 1 jajko 3/4 szklanki cukru pudru 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody cukier waniliowy 200 g czekolady mlecznej lub gorzkiej 1 garść rodzynek 50 g migdałów lub orzechów A jak to zrobić: Miękkie masło utrzeć na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym. Wbić jajko, rozmiksować. Dodawać(...)trochę mąki wymieszanej z sodą i miksować do momentu połączenia wszystkich składników. Wsypujemy pokrojoną w drobną kostkę czekoladę, rodzynki i w moim przypadku migdały, mieszamy łyżką. Ciasto nakładamy łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pamiętamy o odstępach pomiędzy ciasteczkami, gdyż podczas pieczenia zwiększą swoją objętość. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni.     Podziękowania dla  Świadome Odżywianie

Kuchnia w opałach
SMAŻONE BANANY Z KOKOSEM I MIGDAŁAMI NA LEKKIM RAUSZU 92

porcję dla córki w/w składnik został pominięty. SKŁADNIKI: na 1 porcję 1 banan 1 łyżka wiórków kokosowych 1 łyżka migdałów w słupkach 1 łyżka płynnego miodu 3-4 kostki czekolady (roztopionej) 1 łyżka żurawiny suszonej ok. 10-15 ml białego wina olej A jak to zrobić: Żurawinę zalać winem i odstawić na około 20 minut, aż nabierze aromatu. Banana obrać(...)obtoczyć w wiórkach wymieszanych z migdałami. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć panierowane banany często je obracając aby się nie przypaliły. Na talerzyku zrobić "esy floresy" z roztopionej czekolady i poukładać nasączoną żurawinę. Ułożyć obsmażone banany i polać delikatnie pozostałym po namaczaniu owoców winem

Kuchnia w opałach
CYTRYNOWE CUPCAKE Z KREMEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY POD ŚMIETANOWĄ CHMURKĄ 119

jogurtu naturalnego 1/3 szkl. oleju 1/3 szklanki mleka sok z połowy cytryny kandyzowana skórka cytrynowa kila kropel aromatu cytrynowego krem czekoladowy 200 ml śmietanki 30 % 2 tabliczki białej czekolady chmurka z bitej śmietany 200 ml śmietanki 30 % 125 g mascarpone 1 łyżka cukru pudru 1 śmietan-fix 2 łyżki soku z cytryny A jak to zrobić: W jednej misce połączyć(...)stopniach. Po upieczeniu odstawiamy do przestygnięcia na 5-10 minut i wyciągamy ciastka. Przygotować krem. W rondelku podgrzać śmietankę, zdjąć z ognia i rozpuścić w niej czekolad, energicznie mieszając.   Schłodzić i pozostawić, aż zacznie gęstnieć. Śmietanowa chmurka. Śmietankę ubić na sztywno ze śnietan-fixem i cukrem pudrem. Dodać mascarpone i sok z cytryny i jeszcze raz dokładnie

Kuchnia w opałach
FLORENTYNKI 113

łyżki rodzynek 2 łyżki posiekanych kandyzowanych wiśni  2 łyżki posiekanych suszonych moreli 25g nasion słonecznika 100 g migdałów w płatkach 2 łyżki gęstej śmietany  175 g gorzkiej czekolady A jak to zrobić: Masło roztopić w rondelku. Dodać cukier i mieszać,aż się rozpuści, po czym doprowadzić mieszankę do wrzenia. Zdjąć z ognia i dodać rodzynki, wiśnie, morele, słonecznik(...)minut w 180 stopniach, aż się zrumienią. Po upieczeniu uformować nożem, tak aby mniej więcej miały okrągły kształt. Pozostawić na blasze do całkowitego wystygnięcia. Spód ciasteczek posmarować roztopioną czekoladą

Kuchnia w opałach
BABKA POMARAŃCZOWA 100

sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 160 g drobnego cukru 4 jajka 6 łyżek mleka 2 łyżki dżemu pomarańczowego ze skórką sok z połowy pomarańczy 100 g mlecznej czekolady 3-4 łyżki słodkiej śmietanki kandyzowana skórka pomarańczowa plastry pomarańczy do dekoracji A jak to zrobić: Masło utrzeć z cukrem do białości. Dodawać kolejno jajka ciągle miksując. Wsypać przesianą mąkę(...)formy i piec 40-50 minut lub do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu, jeszcze ciepłe ciasto nasączyć (polewając) sokiem z pomarańczy i odstawić do przestudzenia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i połączyć ze śmietanką. Polać nią babkę i posypać kandyzowaną skórką. Podawać z plastrami pomarańczy

Kuchnia w opałach
LODY MALINOWE Z BITEJ ŚMIETANY 88

migrena. Wizja zaciemnionej sypialni i poduszki, którą nakryję głowę, zbliża się nieuchronnie. Podejmuję walkę... SKŁADNIKI: 500 ml śmietanki 30 % 1 łyżka cukru pudru trzcinowego 50 g płatków z białej czekolady 200 g malin (użyłam mrożonych) 1/2 laski wanilii A jak to zrobić: Śmietankę ubić z cukrem na sztywno. Dodać płatki czekolady, maliny (zamrożone, w innym przypadku sok zabarwi całe lody

Kuchnia w opałach
CIASTO DROŻDŻOWE Z MALINAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ 133

świeżych drożdży 125 ml ciepłego mleka 50 g cukru pudru 350 g mąki + 1 łyżka 2 jajka 1 żółtko 50 g miękkiego masła szczypta soli 100 g białej czekolady 3 łyżki migdałów w płatkach 100 g malin (mogą być mrożone) A jak to zrobić: Rozczyn. Mleko przelać do miski, rozkruszyć do niego drożdże i dodać po łyżce cukru i mąki(...)misce, nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, podsypując mąką. Wykładamy rozdrobnione maliny zachowując małe odstępy, posypujemy migdałami i startą czekoladą. Ciasto zwijamy w rulon, kroimy na plastry 3-4 cm i układamy je w formie (użyłam formy do tarty) wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia

Kuchnia w opałach
ŻARŁOSTACJA 3 - SERNIK NA ZIMNO Z ŻURAWINĄ I OWOCAMI 130

biszkoptów 250 g owoców (u mnie porzeczka, jagoda i poziomka) 1 1/2 łyżeczki żelatyny 400 g twarogu (z wiaderka) 250 g śmietanki 30 % 1 łyżka cukru pudru płatki czekolady 80 g suszonej żurawiny A jak to zrobić: Masło roztopić i przestudzić. Biszkopty pokruszyć i wymieszać z masłem, powinny przypominać konsystencją mokry piasek. Wyłożyć bardzo dokładnie dno tortownicy i odstawić(...)masy serowej, wymieszać. Tak przygotowaną żelatynę ostrożnie wlewać do masy serowej, ciągle miksując a średnich obrotach. Dodać żurawinę, wymieszać całość łyżką i wylać na spód biszkoptów. Wierzch posypać płatkami czekolady i obfitą warstwą owoców. Odstawić do lodówki, aby sernik stężał. Zdjęcia dzięki uprzejmości Arkadiusza Kornackiego i Michała Nowika 1 5 dag masła, 10 dag biszkoptów, 25 dag malin, 3 łyżeczki

Kuchnia w opałach
CZEKOLADOWE MUFFINY Z BANANEM I WIŚNIAMI Z NALEWKI 117

ochotę zabrać je ze sobą do pracy, hmm to będzie wesoły dzień :) SKŁADNIKI: 1 1/2 szkl mąki 2/3 szkl cukru 1 łyżeczka sody szczypta soli 100 g gorzkiej czekolady 1 jajko 250 g jogurtu naturalnego 1/3 szkl oleju 1/2 szkl drobno pokrojonych wiśni z nalewki 1 drobno pokrojony banan 50 ml wiśniówki masa krówkową (opcjonalnie) A jak to zrobić(...)jednej misce wymieszać suche składniki. W drugiej najlepiej metalowej rozpuścić czekoladę, w kąpieli wodnej. Gdy lekko przestygnie połączyć ją z jajkiem, jogurtem i olejem. Mokre składniki przelać do suchych i całą masę dokładnie wymieszać. Dodać wiśnie i wiśniówkę, znów wymieszać na jednolitą masę. Gdy ciasto będzie zbyt gęste, można dolać odrobinę mleka. Formę do muffin, wyłożyć papilotkami, które zapełnić ciastem

Kuchnia w opałach
WIŚNIOWE TRUFLE 132

trufelki znajdą się w tym zestawie na pewno, zaraz obok moich ulubionych - pomarańczowych :) Myślę, że solenizantowi posmakują. SKŁADNIKI: 80 - 100 g herbatników (drobno zmielonych) 100 g białej czekolady 50 g masła 100 ml śmietanki 30 % 100 g masy marcepanowej 2 łyżki zmielonych orzechów (u mnie migdały i włoskie) 2 łyżki drobno pokrojonych wiśni z wiśniówki 3 łyżki wiśniówki(...)zrobić: Śmietankę wlać do rondelka, dodać masło i połamaną na kostki czekoladę, gotować na małym ogniu, aż składniki się rozpuszczą i ze sobą połączą. Zdjąć z ognia. Dodać wszystkie pozostałe składniki i całość dobrze wymieszać na jednolitą masę. Odstawić do lodówki na 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc, żeby masa stężała. Przy pomocy małej łyżeczki, nabierać porcje masy

Kuchnia w opałach
POPĘKANE CIASTECZKA CZEKOLADOWE Z NUTĄ POMARAŃCZY I CYNAMONU 111

upiec na Boże Narodzenie to serdecznie polecam właśnie te ciastka. Ja zrobiłam ich więcej i razem z pierniczkami, zapakuję je pięknie i obdaruję nimi najbliższych. SKŁADNIKI: 200 g gorzkiej czekolady ze skórką pomarańczową 3 jajka szczypta soli 3/4 szkl cukru (drobnego) 110 g masła 1 2/3 szkl mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropel aromatu pomarańczowego 2 łyżeczki cynamonu(...)cukier puder do obtoczenia A jak to zrobić: W rondelku rozpuścić masło z czekoladą, mieszając aby masa się nie przypaliła. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno. Gdy będą dobrze ubite, stopniowo dodawać cukier, a następnie żółtka. Wlać masę czekoladową (przestudzoną), ciągle miksując. Na końcu dodać mąkę, z proszkiem i cynamonem, oraz aromat pomarańczowy,miksować, aż powstanie gładka masa. Odstawić

Kuchnia w opałach