margaryny 3 jajka 3 łyżki śmietany 18% 1 i 1/2 łyżki przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżki kakao garść orzechów włoskich Dodatkowo: powidła śliwkowe 100 g czekolady mlecznej 100 g kremówki 1/2 szklanki wiórek kokosowych Wykonanie: Żółtka oddzielić od białek. Masło utrzeć z cukrem, ucierając dodawać po jednym żółtku. oraz porcjami dodawać miód. Wymieszać dokładnie. Mąkę(...)małej tortownicy, wyłożonej papierem i wkładamy do piekarnika nastawionego na 160 stopni. Pieczemy 55-60 minut. Wyjmujemy z formy i studzimy. Przekroić na trzy części i przełożyć powidłami. Polewa: Czekoladę i kremówkę topimy nad parą i delikatnie studzimy. Oblewamy naszego piernika. Następnie dekorujemy kokosowymi wiórkami. Pierniki najlepiej smakują po dwóch, trzech dniach. Smacznego
Moje pyszne gotowanieWybrane owoce tropikalne (w tym przypadku owoc kaki, avocado i pomarańcza) 5 łyżek oleju kokosowego 5 łyżek wiórek kokosowych 1 łyżka pestek słonecznika 75g miękkiej bądź roztopionej białej czekolady Przygotowanie: 1/ Upłynniony olej, wiórki, pestki słonecznika oraz czekoladę miksujemy w pojemniku od blendera aż do uzyskania jednolitej konsystencji 2/ Kroimy ulubione owoce i polewamy sosem. 3/ SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnababeczek: 2/3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g masła 55 g gorzkiej czekolady, posiekanej 1/2 szklanki kakao 2 duże jajka 3/4 szklanki cukru trzcinowego 1 łyżeczka syropu korzennego z cukrem trzcinowym ETERNO (lub ekstrakt waniliowy) 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18% 3/4 szklanki powideł(...)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, cynamon, przyprawę piernikową, sodę i proszek do pieczenia przesiałam. W rondelku rozpuściłam masło, zestawiłam z ognia, dodałam posiekaną czekoladę i po chwili wszystko rozmieszałam, na koniec dodałam kakao. Odstawiłam do ostygnięcia. W tym czasie wbiłam do miski jajka, wsypałam cukier trzcinowy i miksowałam do czasu aż cukier przestał być
Blondynka Gotujetego dzisiaj tylko uzupełnienie obiecanego przeszło miesiąc temu wpisu. Składniki: gotowe ciasto na piernik staropolski (z tego przepisu) 600-800 g domowych powideł śliwkowych Polewa czekoladowa: 200 g czekolady (mlecznej lub gorzkiej) 60 g masła 100-200 g orzechów włoskich do posypania Ciasto , które już dojrzało odpowiednią ilość czasu dzielimy na 3 równe części. Rozwałkowujemy każdą na ok. pół centymetra(...)blaty przekładamy powidłami śliwkowymi. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, równomiernie obciążamy i odstawiamy na 2-3 dni w chłodne miejsce. Przed samymi świętami przygotowujemy polewę czekoladową. Masło rozpuszczamy z czekoladą w kąpieli wodnej i smarujemy nimi piernik równomiernie. Na koniec posypujemy czym dusza zapragnie: prażonymi orzechami włoskimi, płatkami migdałów, czy skórką pomarańczową. Do jeszcze nieupieczonego ciasta można dodać również dowolne
Food Squareprzygotować na Wigilię ;) Składniki: pół kilograma mąki 250 g miodu 120 g masła przyprawa korzenna 2 łyżeczki sody oczyszczonej około 100 g cukru pudru jajo 2 duże łyżki czekolady na gorąco (w proszku) Przepis: Mąkę, cukier puder, czekoladę, sodę i przyprawę korzenną przesiewamy oraz dokładnie ze sobą mieszamy. W międzyczasie rozpuszczamy (ze sobą) masło i miód, które po ostygnięciu dodajemy
WeAreCrazySkładniki na 5 porcji: 5 kubków kawy ( z kawy rozpuszczalnej albo z sypanej) - u mnie sypana dowolna ilość cukru ( wg własnego uznania) 2 szklanki mleka 2 banany 1 czekolada mleczna albo gorzka (starta na tarce), bądź 2 łyżki nutellii kremówka do ubicia bitej śmietany albo gotowa bita śmietana Parzymy kawę, słodzimy cukrem, dodajemy mleko oraz 2 banany a także(...)łyżki nutelli. Wszystko mieszamy w blenderze a następnie chłodzimy w lodówce. Dekorujemy bitą śmietaną oraz tartą czekoladą i herbatnikiem. I już...cała filozofia ;P Kawa bananowo - czekoladowa
Bon Appetit Małgorzatypucharki: kubełek 400 ml serka homogenizowanego 4 paczuszki herbatników pół kilograma truskawek 2 łyżki cukru dowolne owoce do dekoracji ( u mnie czereśnie, brzoskwinie i truskawki) bita śmietana 4 kostki czekolady Truskawki myjemy i obieramy z szypułek, kilka zostawiamy a resztę miksujemy z dodatkiem cukru w blenderze na mus. Herbatniki kruszymy na piasek (ja robię to w miseczce przy pomocy tłuczka(...)pucharków dajemy pokruszone herbatniki, następnie około 2 - 3 łyżek serka, polewamy musem z truskawek, ozdabiamy bitą śmietaną, owocami i czekoladą. Szybkie i pyszne :) Truskawkowy sernik na zimno w formie deseru
Bon Appetit MałgorzatyKawa idealna na upały! Składniki: 200 ml zaparzonej i ostudzonej kawy około 50 ml mleka cukier wg uznania 1 gałka lodów śmietankowych parę kostek lodu bita śmietana starta czekolada szczypta kawy sypanej Parzymy kawę, słodzimy, dodajemy mleko i studzimy. Kawę wlewamy do szklanki, dodajemy kostki lodu, gałkę lodów śmietankowych, dekorujemy bitą śmietaną, czekoladą i szczyptą kawy :) Mrożona kawa
Bon Appetit Małgorzatyskładniki: 2 paczki ciastek owsianych słoik masła orzechowego 1/4 kostka masła tabliczka czekolady najlepiej gorzkiej Ciastka rozkruszamy na piasek w blenderze albo wałkiem do ciasta. Rozkruszone ciastka mieszamy z masłem orzechowym i masłem. Gotową masę chłodzimy w lodówce. Następnie w dłoniach formujemy kulki i wstawiamy do lodówki. W tym czasie w kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę
Bon Appetit Małgorzatyłyżeczki proszku do pieczenia 100 - 150 ml rumu garść skórki kandyzowanej 200-300 g wiśni - wydrylowanych pół aromatu rumowego do ciasta szczypta soli do ubijania białek 1 czekolada gorzka dobrej jakości odrobinę mleka i cukru do zrobienia polewy. Wydrylowane wiśnie moczymy minimum 30 minut w rumie. Następnie wiśnie odsączamy na sitku obtaczamy w mące(...)Pieczemy ok. 30-40 minut. (na mojej gazowej kuchence było ponad godzinę). Po wystygnięciu wlewamy resztę rumu na ciasto (albo wypijamy :-p). W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę z dodatkiem mleka i cukru, energicznie mieszając. Gotową, gorąca polewę polewamy ciasto i czekamy aż stężeje. Spajki i murzynek z wisniami Białka mieszamy z ciastem Murzynek po upieczeniu
Bon Appetit Małgorzatymasła 80 ml rumu 200 g cukru pudru polewa: sok z 1 cytryny 200 g cukru pudru ok. 80 ml gorącej wody i trochę czekolady do dekoracji świeża mięta do dekoracji. Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem i 150 ml gorącej wody. Masę żółtkową wymieszać z mąką tortową przesianą(...)morelowym i odstawić do lodówki do stężenia. Lukier:Z cukru pudru, z soku z cytryny i wody gorącej zrobić lukier energicznie mieszając. Wylać na ciasto. Udekorować tartą czekoladą, cytryną albo miętą. cytrynowo - rumowe ciacho z lukrem
Bon Appetit Małgorzatyłyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki cukru 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki sody szczypta soli pół szklanki orzechów włoskich pół szklanki rodzynek składniki na polewę: 2 łyżeczki cukru gorzka czekolada łyżka masła 2 łyżki mleka Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać przesianą mąkę, oraz olej cały czas miksując. Na końcu dodać(...)marchewkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, orzechy i rodzynki. Piec w 200 stopniach C. około 55 minut. W kąpieli wodnej roztopić czekoladę, dodać masło, mleko oraz cukier. Gotową polewę wylać na schłodzone wcześniej ciasto. Można Ciasto udekorować malutkimi, ugotowanymi marchewkami albo wiórkami. ciasto marchwiowe
Bon Appetit Małgorzatyszklanki mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka olejku o aromacie wanilii albo śmietankowego 1 czubata łyżka kakao około 10 mandarynek 1 tabliczka gorzkiej czekolady łyżka mleka mleka lu śmietanki mięta do dekoracji Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier, olejek waniliowy i ubijamy mikserem na puszysta masę. dodajemy stopniowo przesianą mąkę, oraz mleko(...)Układamy obrane mandarynki (można obtoczyć w mące by nie opadły na dno ciasta)(można dodać z puszki). Ciasto pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej z dodatkiem odrobiny mleka albo śmietanki, następnie wylewamy na schłodzone ciasto. Dekorujemy wg uznania. ciasto po upieczeniu
Bon Appetit Małgorzatygałązki rozmarynu 4 liście laurowe 4 ziela angielskie 2 kulki jałowca olej do smażenia Składniki na sos: 150 ml porto (lub innego słodkiego czerwonego wina) 6 kostek gorzkiej czekolady (dobrego gatunku) 2 łyżki miodu naturalnego 2 łyżki masła 2 gwiazdki anyżu 1 pałka cynamonu 1/4 skórka pomarańczy 2 szczypty chili 1 łyżka octu balsamicznego 2 garści wiśni (lub żurawina albo(...)patelnię wlewamy wino, dodajemy cynamon, skórkę pomarańczy, gwiazdki anyżowe oraz wiśnie albo żurawinę oraz sos balsamiczny. Gdy połowę wina odparuje dodajemy miód i masło. Później dodajemy kostki czekolady i czekamy aż się rozpuści (ciągle mieszając). Wszystko mieszamy. Na koniec dodajemy szczyptę chili. Sos gotowy. Po upieczeniu kaczki możemy do sosu dodać wytopiony tłuszcz i wymieszać z sosem. Prażoki - kluseczki ziemniaczane
Bon Appetit Małgorzatywaniliowy 25 dag śmietany kremówki 3 łyżki czerwonego dżemu / marmolady Ponadto: słoiczek dżemu u mnie wiśniowy słoiczek ulubionego dżemu (u mnie wiśniowy) opakowanie biszkopcików kilka kostek czekolady cukierki cukiernicze do dekoracji mozna dodac żelki oraz ciasteczka wiórki kokosowe do dekoracji 100 ml esencji z kawy 6 łyżek likieru czekoladowego albo kawowego Krem:Serek utrzeć z mlekiem, cukrem(...)masą serową. Później ostrożnie wymieszać z dżemem. Na dnie pucharków układamy po parę biszkopcików i nasączamy je kawą oraz likierem. Na nasączone biszkopciki układamy krem. Dekorujemy wiórkami czekoladowymi (czekoladę trzemy na tarce), cukiereczkami, wiórkami kokosowymi oraz dżemem. deser z mascarpone
Bon Appetit Małgorzaty