czekolada - 27946 przepisów (strona:1091/1864)

Ciasto Krówka najprostsze i najlepsze 1014

temp. 180 stopni C; czas: 45 minut. Pozostałe składniki: - puszka masy krówkowej - budyń o smaku toffi - 2 łyżki masła - 250 ml śmietanki 36% - 1 szt. śmietan fix - opakowanie herbatników - czekolada mleczna opakowanie Biszkopt po upieczeniu dzielimy na 2 części, na dolny blat, wylewamy przygotowany budyń (budyń przygotowujemy na 1,5 szkl. mleka z dodatkiem 2 łyżek masła), przykrywamy herbatnikami(...)wierzch, wykładamy śmietanę, którą ubijamy na sztywno ze śmietan-fixem, pod koniec ubijania dodajemy 2 łyżki masy krówkowej. Tak przygotowaną śmietanę wykładamy na biszkopt. Na sam wierzch posypujemy startą czekoladę. Smacznego! Pozdrawiam cieplutko! Zapraszam na FB! Gdzie możecie się ze mną kontaktować

SMYKWKUCHNI
Rolada czekoladowa z galaretką jeżynową na Boże Narodzenie 292

Rolada biszkoptowa: - 3 jaja - 100g cukru - 75 g mąki - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki kakao ponadto: - tabliczka czekolady mlecznej - łyżka kakao do posypania - cukier puder do dekoracji nadzienie: - dżem jeżynowy - galaretka wiśniowa  Wykonanie: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, ubijamy na sztywno, dodajemy żółtka, następnie delikatnie mieszając przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao. Pieczemy okolo(...)brzeg 2 cm wolny aby zdołać ją zwinąć. Zwijamy roladę szybkim ruchem. Odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. po tym czasie wyjmujemy roladę polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. Posypujemy przez sitko przesianym kakao, za pomocą cukru pudru przyozdabiamy.  Smacznego! ;-) pozdrawiam ciepło

SMYKWKUCHNI
Makowiec na kruchym spodzie z bezą kokosową! Najlepszy! 235

Przepyszne połączenie czekoladowego kruchego ciasta, maku z bakaliami, dopełnionego bezą kokosową, oblaną czekoladą z figami ;-).... Czego chcieć więcej ;-))) ? Składniki: na ciasto: - 2 szklanki mąki - 20 dag masła - 3/4 szklanki cukru - 3 jajka - 4 łyżki cukru - płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 2 czubate łyżki kakao Zagniatamy szybko ciasto wykładamy blaszkę , ciasto wstawiamy do nagrzanego pieca, podpiekamy 10 minut. Masa makowa: - gotowa(...)mąki ziemniaczanej - kilka kropel zapachu cytrynowego Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, ubijamy na sztywno, dodajemy mąkę i wiórki. Wykładamy na ciasto, pieczemy maksymalnie 10 minut. Polewa czekoladowa : - tabliczka czekolady - 50 g margaryny - łyżka cukru - łyżka kakao - łyżka wody W rondelku mieszamy i zagotowujemy wszystkie składniki. Polewą polewamy ciasto, następnie układamy posiekane figi.  Smacznego

SMYKWKUCHNI
Tiramisu z wiśnią nadwiślanką 352

wiśni nadwiślanki ChNP,  2 łyżki likieru migdałowego (Amaretto),  400ml śmietanki 30%,  400g serka mascarpone,  4 łyżki cukru pudru,  3 łyżki cukru,  30g startej czekolady.  Wykonanie W zimnej kawie wymieszanej z likierem migdałowym maczać dosłownie na chwilę biszkopty i układać w żaroodpornym naczyniu. Wiśnie wypestkować, odsączyć i zasypać cukrem. Śmietankę ubić na sztywno(...)mascarpone. Zmiksować.  Na ciastka wyłożyć warstwę śmietanki, przykryć warstwą wiśni i kolejną cienką warstwą śmietanki. Ponownie ułożyć namoczone biszkopty, śmietankę, resztę wiśni i resztę śmietanki.  Posypać startą czekoladą.  Deser przechowywać w lodówce

Z miłości do słodkości
Kostka Wiśniowa 545

śmietanki kremówki 36%, schłodzonej 800 g wiśni świeżych lub mrożonych 5 łyżek cukru 6 łyżeczek żelatyny około 100 ml wody Polewa czekoladowa: 125 ml śmietanki kremówki 125g mlecznej czekolady Wykonanie: Ciasto czekoladowe :  Olej, wodę, szklankę cukru i 3 łyżki kakao umieszczamy w garnuszku i gotujemy, aż cukier się rozpuści. Zdejmujemy z palnika i studzimy. Uwaga! Składniki na ciasto powinny(...)wiśni. Ubijamy do połączenia. Wiśniowy krem wstawiamy do lodówki do lekkiego zgęstnienia, pilnując aby całkowicie nie zastygł. Polewa czekoladowa: Śmietankę umieszczamy w garnuszku, doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy. Odstawiamy do lekkiego zgęstnienia. Układamy kolejno: 1. Ciasto kakaowe- ciasto można nasączyć likierem wiśniowym, lub sokiem z cytryny 2. Połowa kremu wiśniowego 3. Ciasto kakaowe- również możemy nasączyć 4. Połowa

Czerwona Porzeczka
Owocowa pianka 461

łyżeczki proszku do pieczenia Pianka: 1 szklanka jagód 400 g truskawek 1 kg arbuza ( może być mniej ) 1/2 l śmietanki 30 %  2 galaretki truskawkowe Dodatkowo: 100 g czekolady mlecznej 1/2 szklanki kawy rozpuszczalnej    Sposób wykonania: Ciasto: Białka należy ubić na sztywna pianę z cukrem. Następnie stopniowo dodać żółtka i przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia(...)zimną galaretkę. Dodać pozostałe owoce i wymieszać . Schować na  10  minut do lodówki i poczekać aż masa troszkę zgęstnieje. Następnie wylać ją na spód ciemny . Zetrzeć mleczna czekoladę na grubych oczkach i posypać nią wierzch ciasta . Smacznego

Słodkości i nie tylko
Ciasto 3 bit. 180

płaska łyżka mąki kukurydzianej (lub ziemniaczanej ja wybrałam kukurydzianą ze względu na piękny kolor) 1 płaska łyżka mąki pszennej 1 masło 0,5l śmietany kremówki 2 śnieżki gorzka czekolada Na spodzie blachy wykładamy jedną warstwę herbatników i smarujemy masą kajmakową (możemy trochę podgrzać puszkę aby łatwiej się rozsmarowywało, natomiast ja ominęłam ten etap; jeżeli korzystamy z mleczka skondensowanego musimy gotować(...)czas miksując. Gotową masę wykładamy na warstwę herbatników. Przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Ubijamy śmietanę, a pod koniec ubijania dodajemy 2 śnieżki. Masę wykładamy na herbatniki. Całość posypujemy startą gorzką czekoladą. Mmm... pycha! Smacznego

Brzuszki Łakomczuszki
Kostka alpejska Marty, czyli masło orzechowe i bezy 311

miękkiego masła * słoiczek masła orzechowego około 300 g * 150 g małych bezików Masa śmietanowa : * 300 ml śmietany kremówki 30 % * 2 łyżeczki żelatyny * 1/4 szklanki wrzątku Dodatkowo : tabliczka mlecznej czekolady Przygotowanie : Jajka ubić na puch dodając cukier. Wymieszać mikserem na małych obrotach z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia. Biszkopt przelać do prostokątnej formy. Piec 20-30 minut w 180 stopniach(...)pokruszone bezy. Wymieszać i wyłożyć masę na połowę biszkopta. Przykryć drugą połową. Kremówkę ubić, dodawać rozpuszczoną żelatynę. Wymieszać i wylać na biszkopt. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Czekoladę zetrzeć na tarce, posypać ciasto.  Ja ten drugi biszkopt pokruszyłam, ale następnym razem zostawię w całości, lepiej się takie ciasto kroi

Magiczne Życie Marty
Ciasteczka "Pieguski" 139

tylko dodaje. Polecam spróbować bo warto! Składniki (na 15 ciasteczek): 100 gram miękkiego masła 1 jajko 50 gram cukru pół łyżeczki proszku do pieczenia 180 gram mąki 3/4 tabliczki czekolady mlecznej szczypta soli garść siemienia lnianego- oczywiście nie trzeba dodawać, wtedy nasze pieguski będą bardziej tradycyjne. Jednak należy pamiętać, że pieguski nie należą do najbardziej dietetycznych ciastek a siemię lniane(...)gładką masę. Dodajemy jajko i nadal ucieramy. W osobnym naczyniu przesiewamy mąkę, sól i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy przesianą mąkę, siemię lniane i dokładnie mieszamy. Czekoladę kroimy drobno i również dodajemy do ciasta. Teraz formujemy małe kuleczki z ciasta, delikatnie je spłaszczamy i układamy na wysmarowanej masłem formie. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez

Mango Papaja
Sernik Gumiś ;) 1122

jajek + 2 białka, które zostały od ciasta 60 g miękkiego masła Masa śmietanowa: 500ml śmietanki 30% do deserów 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny    Dodatkowo: czekolada mleczna do posypania Wykonanie: Ciasto czekoladowe: Mąkę siekamy z margaryną. Dodajemy żółtka, proszek, cukier i zagniatamy ciasto na gładką masę. Następnie dodajemy kakao i śmietanę, zagniatamy aż ciasto będzie miało jednolity(...)ubijamy z cukrem. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie (wg przepisu na opakowaniu) i wystudzoną dodajemy do śmietany. Miksujemy2-3 minuty i wykładamy na wystudzony sernik. Wstawiamy do lodówki chłodzimy.  Czekoladę ścieramy na tarce i posypujemy wierzch ciasta. Gotowe

Czerwona Porzeczka
Babka z malinami 248

proszku do pieczenia 2 jajka M/L ponad pół szklanki cukru 2 saszetki cukru waniliowego 3/4 szklanki maślanki niecałe pół szklanki oleju dodatkowo: 150 g świeżych malin polewa: 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej 3 łyżki mleka 2-3 łyżki płatków migdałów Przygotowanie: Maliny opłukać i osuszyć (ważne by nie były mokre w momencie dodawania do ciasta). Mąkę przesiać(...)formy i piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika wyciągnąć babkę z formy i studzić na kratce lub na talerzu. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać mleko i wymieszać. Wystudzoną babkę oblać polewą i posypać płatkami migdałów

Ze smakiem i z pasją
Deser z bitą śmietaną, ananasem i kiwi. 191

śmietanki 30% 4-5 plastrów ananasa (może być z puszki) 1 kiwi garść suszonych jagód goji 1 łyżka wody różanej 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 kostki gorzkiej czekolady Przygotowanie: Schłodzoną kremówkę ubijamy z cukrem waniliowym, dodajemy łyżkę wody różanej. Plastry ananasa rozdrabniamy blenderem i nakładamy do pucharków. Przykrywamy warstwą bitej śmietany. Następnie obieramy i miksujemy kiwi, nakładamy na śmietanę(...)Zmiksowane kiwi również przykrywamy warstwą śmietanki. Wierzch dekorujemy jagodami goji i startą czekoladą. Zajadamy ze smakiem

Ze smakiem i z pasją
Muffinki z suszonymi morelami 172

Dzisiaj co prawda Dzień Czekolady, ale niestety nie mam dla Was w zanadrzu żadnego czekoladowego przepisu.  Jednak jeśli macie ochotę suszone morele możecie w muffinkach zastąpić np. kostkami ulubionej czekolady ;) Składniki na 10-11 muffinek: 170g mąki pszennej tortowej 70g cukru 120ml oleju 70ml jogurtu naturalnego 70ml maślanki lub kefiru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko

Ze smakiem i z pasją
Biszkopt z nadzieniem Pina Colada 144

jajka 1/2 szklanki cukru nadzienie: 1 opakowanie śmietany 18% (175g) 2 galaretki Winiary Pina Colada 2 kieliszki likieru Pina Colada (50ml) 500 ml wody polewa: 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady 70% 3 łyżki mleka 2-3 łyżki płatków migdałów Przygotowanie: Obie mąki przesiać. Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać żółtka ubijając (już do końca(...)nasączyć je wodą z cytryną i odrobiną cukru. Tężejącą galaretkę (nie może być zbyt rzadka) wylewamy na dolny blat i przykrywamy górnym.  Wkładamy do lodówki. Przygotowujemy polewę: pokruszoną czekoladę podgrzewamy w rondelku z mlekiem. Smarujemy nią wierzch ciasta i posypujemy go płatkami migdałów. Ponownie wkładamy do lodówki. Gdy zastygnie ciacho jest gotowe do krojenia :) Smacznego

Ze smakiem i z pasją
Proste ciasteczka marcepanowe 202

Pyszne, kruche, banalnie proste w przygotowaniu ciastka marcepanowe, idealne nie tylko na święta!  Ciasteczka możecie polać czekoladą lub lukrem, wyśmienite są także bez żadnej polewy. Ja wykorzystałam 1 opakowanie różowej polewy o aromacie rumowym (Punschglasur). Do przygotowania ciasteczek zainspirowała mnie swoim przepisem autorka bloga  Aaaledobre . Składniki na około 40 ciasteczek: 100g marcepanu (u mnie zrobionego samodzielnie(...)tego  przepisu) 250g mąki pszennej 50g cukru pudru (u mnie marki Kupiec) 150g masła 1 żółtko odrobina olejku migdałowego Na polewę 100-150g dowolnej czekolady lub tak, jak u mnie 1 opakowanie Punschglasur dowolna posypka dekoracyjna Przygotowanie: Marcepan rozkruszamy. Razem ze wszystkimi pozostałymi składnikami zagniatamy ciasto. Gdy jest już spójne wkładamy do lodówki na min pół godziny. Następnie

Ze smakiem i z pasją

Proponowane wyszukiwania