łyzki cukru pudru 8 łyżek mleka 1 cukier waniliowy 25 dag śmietany kremówki 100 ml naparu kawy 100 ml likieru kawowego albo czekoladowego 10 dag posiekanej czekolady 2 łyżki kakao do posypania wierzchu tortu. Biszkopt: białka ubić ze szczyptą soli mikserem, żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia albo sodą i zaczekać(...)pudrem. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno i połączyć z masą serową. Namoczoną żelatynę rozpuścić, podgrzewając ją na małym ogniu. Wymieszać z kremem. Do tężejącego kremu dodać posiekaną czekoladę. Tort: Wystudzony biszkopt przekroić na 2 placki. Skropić je naparem z połowy kawy wymieszanym z połową likieru. Na spodnim placku rozsmarować 2/3 krem. Przykryć drugim plackiem
Bon Appetit Małgorzatykawy rozpuszczalnej 4 łyżki rodzynek 100 ml rumu albo amaretto - do nasączenia rodzynek i biszkopcików 100 ml likieru kawowego lub czekoladowego czekoladki do dekoracji albo tarta gorzka czekolada Wykonanie: Rodzynki zalewam odrobiną rumu i odstawiam na pół godziny. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno, później dodaję kakao oraz esencję z kawy i delikatnie mieszam(...)dodajemy pokruszone bezy oraz namoczone rumem rodzynki. I mieszamy już drewnianą łyżką. Na dnie pucharka układam pokruszone biszkopty, zalewam odrobiną rumu albo amaretto i dodaję krem. Na wierzch dekoruję czekoladą oraz polewam likierem kawowym kadr z filmu "Dziewczyny do wzięcia" reż. Janusza Kondratiuka i krem sułtański :) kawowy krem sułtański
Bon Appetit Małgorzatywłączoną opcją grillowania). Deser podajemy od razu po karmelizowaniu cukru. Robi wrażenie prawda? :) karmelizujemy cukier palnikiem Następnym razem zrobię wersję z rabarbarem, może z malinami oraz z białą czekoladą a potem z ciemną czekoladą
Bon Appetit MałgorzatyBlok czekoladowy, inaczej nazywany "salcesonem", ponoć to hit z czasów PRL-u. Zapewne dlatego, że otrzymywano mleko w proszku dla dzieci, a o zwykłą tabliczkę czekolady było ciężko uświadczyć. A, że człowiek lubi czekoladę, to wyczarował takie cudo...:) Czekoladowy "Salceson" przyjmuję formę okrągłą i jest robiony w plastikowej butelce. Mój blok to po prostu blok, prostokątny :) cudownie
Bon Appetit Małgorzatypieczenia szczypta soli 2 łyżki Nutelli Krem: 100 g masła 3 łyżki cappuccino 200 g serka mascarpone, 2 łyżki cukru pudru polewa: 1 tabliczka gorzkiej czekolady dobrej jakości 2 łyżki śmietanki kremówki albo zwykłego mleka 1 łyżka masła Dodatkowo: 3 banany kilka truskawek sok z połowy cytryny Ciasto: Mokre składniki łączymy ze sobą w misce(...)suchego patyczka. Krem: Mikserem ucieramy miękkie masło z serkiem, po chwili dodajemy cukier puder oraz cappuccino. Krem przed posmarowaniem schłodzić na 20 minut do lodówki. Polewa: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietanki oraz masła, dokładnie mieszamy. (Pamiętajmy, że salaterka nie może dotykać wrzątku). Torcik: Na cieście układamy banany przekrojone wzdłuż, skrapiamy je cytryną, następnie smarujemy krem
Bon Appetit Małgorzatymogłam samodzielnie skomponować swoją mieszankę. Wybór był przeogromny bo aż 60 składników! W końcu zdecydowałam się na: crunchy naturalne, płatki owsiane, ekologiczne jagody goji, orzechy macadamia, orzechy belgijskie, gorzką czekoladę, przenicę w miodzie, jądra pestek moreli, żurawinę, czekoladowe perełki. Wszystko zapakowane w pięknej i praktycznej tubie. Zachęcam do stworzenia własnej mieszanki śniadaniowej. Ja postanowiłam zrobić z nich ciasteczka :) Składniki(...)łyżek sezamu 4 łyżki płatków owsianych 1 łyżka pestek słonecznika mieszanka musli (w tym orzechy macadamia, goja, czekolada, morele) 1 - 2 łyżki wody około 3 łyżek naturalnego miodu Wszystkie składniki wrzucamy do miseczki, zalewamy odrobiną wody i mieszamy. Następnie dodajemy miód i ponownie mieszamy, aż składniki się zwiążą. Nakładamy po łyżce na papier do pieczenia. Pieczemy (a raczej
Bon Appetit Małgorzatyroślinne). 5 karotenoidów, w tym beta-karoten i zeaksantynę, luteinę, likopen i beta-kryptoksantynę, ksantofil wiele pigmentów fenolowych" - źródło Składniki: 2 szklanki przesianej mąki tortowej 1 tabliczka gorzkiej czekolady ok. pół szklanki suszonych jagód goji 1/3 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1/2 szklanki oleju pół szklanki posiekanych orzechów macadamia (opcjonalnie inne) 1 szklanka mleka 1 jajko 2 dojrzałe banany(...)blendera: mleko, rozgniecione banany, olej, jajko. Suche składniki mieszamy ze sobą w osobnej misce: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, cukier waniliowy, sól, posiekane orzechy, jagody oraz posiekaną czekoladę. Następnie zawartość obu misek łączymy ze sobą dokładnie mieszając łyżką. Ciasto wlewamy do foremek do 2/3 ich wysokości i pieczemy około 25 minut w 180 stopniach C do suchego patyczka
Bon Appetit Małgorzatyszklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 5 dag orzechów włoskich 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczy 5 dag suszonej żurawiny polewa: 1 tabliczka gorzkiej czekolady 2 łyżki śmietanki kremówki 2 łyżki masła do dekoracji: kilka suszonych moreli kilka orzechów włoskich kilka migdałów skórka pomarańczy 1 garść żurawiny W rondlu podgrzewamy masło, miód, przyprawę(...)przekładamy do niej ciasto. Pieczemy około 1 h w 170 stopniach C. Ciasto po upieczeniu studzimy, przekrawamy i smarujemy powidłami. Dekorujemy polewą. Polewa: w kąpieli wodnej rozpuszczamy połamaną czekoladę, ze śmietanką, masłem. Gotową polewą dekorujemy piernik. I póki jeszcze polewa nie zastygła dowolnie dekorujemy bakaliami. Piernik zachowuje świeżość przez cały tydzień. piernik czekoladowy
Bon Appetit Małgorzatyletargu i podążać w krainę fantazji! Erotyzm oznacza brak monotonii w kuchni. Wprowadzaj afrodyzjaki do codziennego menu. Do najpopularniejszych należą: ostrygi, kawior, chili, wanilia, figi, truskawki, seler, szparagi, kawa, czekolada, gałka muszkatołowa, cynamon i imbir, które pobudzają krążenie krwi. . Bawcie się jedzeniem, róbcie bałagan, śmiejcie się i eksperymentujcie z przepisami. Nie zwracajcie uwagi na sąsiadów ;) Dziś deser, który wszyscy(...)uwielbiają. Kawa i czekolada rozpalą Wasze zmysły :) Składniki: 250 ml zaparzonej i wystudzonej kawy espresso 200 ml whisky 200 g podłużnych biszkopcików (języczki) 2 jajka 75 g cukru 500 g serka mascarpone 2 łyżeczki kakao 2 łyżeczki cappuccino w proszku 1 puszka karmelizowanych orzechów (ja mam z Lidla) Zaparzone i ostudzone espresso mieszamy z whisky
Bon Appetit Małgorzatybraku zimy Składniki: 250 g serca mascarpone 1 pomarańcza 100 g chałwy (np. waniliowej albo sezamowej) 250 g śmietanki 30 % opcjonalnie cukier puder wg uznania 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady kilka listków mięty do dekoracji Ubijamy na sztywno śmietanę, dodajemy pokruszoną chałwę oraz skórkę i sok z połowy pomarańczy. Nadal przez chwilę miksujemy. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy. Jeśli(...)deser jest dla nas za mało słodki dodajemy odrobinę cukru pudru. Dekorujemy tartą czekoladą. Dekorujemy listkami mięty, plasterkami pomarańczy. Przed podaniem chłodzimy min. 30 min w lodówce
Bon Appetit Małgorzatypieczenia 1 łyżeczka sody 2-3 łyżki kakao 3 jajka 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki oleju Dodatkowo: odrobina margaryny i bułki tartej do wysmarowania formy Polewa: 1 tabliczka gorzkiej czekolady 2 łyżki śmietanki kremówki 2 łyżki masła 2 łyżki wiórków kokosowych Ciasto:Jabłka kroimy w drobną kostkę i zasypujemy odrobiną mąki (by podczas pieczenia nie opadły na dno). Rodzynki zalewamy(...)mieszamy ze sobą drewnianą łyżką. Ciasto wylewamy do formy (keksówki) wysmarowanej margaryną i bułką tartą. Pieczemy w 180 stopniach C przez 40-50 minut (do suchego patyczka). Polewa: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem masła i śmietanki. Polewamy nią wystudzone ciasto, następnie posypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego
Bon Appetit Małgorzatyszklanki wody (1 szklanka = 250 ml) 1 szklanka cukru 2 budynie śmietankowe Dodatkowo: 500 ml śmietanki kremówki (36 %) 2 czubate łyżki cukru pudru 2 łyżki startej czekolady. Biszkopt: Białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli, następnie stopniowo dodajemy cukier. Żółtka mieszamy z octem i z sodą. Mieszamy a następnie czekamy około 5 min aż pojawi się piana. Potem(...)Finał: Gorącą masę wylewamy na schłodzony biszkopt. Gdy ciasto ostygnie wkładamy je do lodówki. W tym czasie ubijamy bitą śmietanę z cukrem pudrem. Nakładamy na gotowe ciasto. Posypujemy tartą czekoladą. I ponownie wsadzamy do lodówki
Bon Appetit Małgorzatyłyżka cukru 1 cukier waniliowy 50 g kaszy manny 2 banany 2 -3 garści truskawek (u mnie mrożone) ki lka herbatników s ok z cytryny cukier puder tarta czekolada Sposób przygotowania: 1. Mleko gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy kaszę i gotujemy na małym ogniu, mieszamy aż kasza zgęstnieje. 2. Truskawki i odrobinę cukru pudr u do smaku miks(...)ytryny. 3. Herbatniki kruszymy. Wsypujemy na dno szkla neczek. Układamy warstwę kaszy, na to warstwa truskawek, p otem znów kasza i na koniec mus bananowy. Całość posypujemy tartą czekoladą. 4. Deser stawaimy do schłodzenia. Smacznego
Kuchnia domowa Aniszklaki mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 łyżki ciemnego dobrego kakao 30 g ciemnej czekolady deserowej 2 łyżeczki octu szczypta soli Krem czekoladowy: 500 g serka mascarpone 300 ml śmietanki 30% 200 g nutelli Poncz: pół szklanki wody 1 łyżka soku z cytryny(...)Dżem - u mnie z czarnej porzeczki posypka czekoladowa mini beziki czekoladowe gwiazdki (lub wedle uznania) Sposób przygotowania: 1. Zrobić biszkopt: Obie mąki i kakao prze siać przez sito. 2. Czekoladę zetrzeć na tarce o małych oczkach i wymieszać z mąkami i kakao. 3. Biał ka oddzielić od żółtek, biał ka ubić na sztywno z dodatkiem soli , następnie dodawać partiami cukier
Kuchnia domowa Animleka lub mąki) 1 szklanka mąki 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 2 jajka sól do smaku 2-3 łyżki oleju 1 łyżeczka cukru Nadzienie: 3-6 banany posiekana czekolada Sposób przygotowania: 1. Robimy ciasto naleśnikowe, odstawiamy na 15 minut, potem smażymy cienkie naleśniki (mi z tego ciasta wychodzi 10-12 naleśników, w zależności ile ciasta naleje mi się(...)patelnie). 2. Banany obieramy i kroimy wzdłuż na 4 części (lub na 2 - jak kto woli). 3. Na naleśnika nakładamy kawałek banana, posypujemy siekaną czekoladą, zwiajmy w rulonik. Tak postępujemy z pozostałymi naleśnikami. 4. Naleśniki smażymy na niewielkiej ilości oleju. 5. Podajemy na ciepło, można polać jakimś sosem (np. czekoladowym lub waniliowym), ale ja podaję same prosto z patelni
Kuchnia domowa Ani