cukru 300 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 100 ml oleju rzepakowego 100 g orzechów włoskich + mała garstka do ozdobienia ciasta 120 g gorzkiej czekolady - na polewę Sposób przygotowania: Do miski wbijamy jajka, dodajemy żółtka i ubijamy, gdy powstanie piana dodajemy cukier połączony z przestudzonym espresso i dalej ubijamy. Dolewamy olej i lekko mieszamy(...)ciasto. Wyrównujemy. Babkę wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 30 minut. Studzimy w formie. Gdy ciasto ostygnie wyjmujemy z formy, a wierzch ciasta polewamy roztopioną czekoladą i posypujemy połamanymi orzechami. Smacznego
Słodkie Przyjemnościuważacie? Zapraszam na Sernik na czekoladowym spodzie z kruchą posypką." Składniki : Na kruche ciasto: 200 g masła 500 g maki 3 żółtka 180 g cukru 100 g czekolady deserowej Masa serowa: 1 kg mielonego sera białego 5 jaj 3 białka 150 g cukru 1/3 szklanki oleju rzepakowego 3 łyżki mąki pszennej 4 łyżki maki ziemniaczanej 1 łyżka ekstraktu waniliowego Sposób(...)przygotowania: Na samym początku przygotowujemy kruche ciasto. To wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy żółtka wymieszane z cukrem, pokrojone na małe kawałki miękkie masło i wszystko mieszamy, następnie dodajemy rozpuszczoną czekoladę i ugniatamy do momentu, aż masa będzie zwarta. Ciasto dzielimy na dwie równe części, następnie jedną z nich ścieramy na tarce (grube oczka) do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy
Słodkie Przyjemnościkruchych ciastek puszka masy kajmakowej 25 g ryżu preparowanego 2 garście żurawiny garść orzechów: włoskich, laskowych, brazylijskich, migdałów 1/2 szklanki płatków śniadaniowych - ryżowych garść płatków owsianych 350 g gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: Puszkę kajmaku wstawiamy do rondelka ze wrzącą wodą i podgrzewamy około 3 minut. Po tym czasie, masę kajmakową przelewamy do miski, dodajemy połamany ryż preparowany, płatki owsiane(...)kajmakowej i wszystko dokładnie mieszamy. Ciasteczka rozkładamy na tacy, każde z nich smarujemy około 1 łyżeczką przygotowanej masy. Tak przygotowane ciasteczka zanurzamy w gorzkiej, rozpuszczonej w kąpieli wodnej/mikrofali czekoladzie. Odsączamy - odkładamy na kratkę i pozostawiamy do całkowitego zastygnięcia. Ciasteczka możemy przechowywać w chłodnym miejscu zamknięte w szczelnym pojemniku. Smacznego
Słodkie PrzyjemnościJeden kawałek zadowoli Was na cały dzień. Choć szczególnie polecam do na zimne wieczory. Zapraszam na Chocolate cake!" Składniki : 5 białek 5 żółtek 125 g masła 150 g gorzkiej czekolady 60 g mąki łyżka kakao 120 g cukru Dodatkowo : 50 g masła 3 łyżki kakao pół szklanki cukru pudru łyżka mleka Sposób przygotowania: Żółtka ubijamy razem z cukrem. Masło rozpuszczamy(...)kąpieli wodnej lub mikrofali razem z połamaną na małe kawałki gorzką czekoladą. Do ubitych żółtek dolewamy masę czekoladową, dosypujemy kakao i mąkę. Całość mieszamy. Białka w temperaturze pokojowej ubijamy do momentu uzyskania puszystej, sztywnej piany. Do czekoladowej masy dodajemy 1/3 białka i lekko mieszamy, następnie dodajemy resztę białek, mieszamy i przelewamy do tortownicy. Pieczemy w rozgrzanym do 175`C piekarniku
Słodkie PrzyjemnościinsertCookd("fa881d9c6331ad8ae88cbed2d748d2f2"); Składniki 115 g masła 120 g cukru 3 jajka 300 g mąki płaska łyżeczka poszku do pieczenia 75 g orzechów włoskich drobno posiekanych 100 g gorzkiej czekolady łyżka mąki ziemniaczanej Sposób przygotowania: Do miski wrzucamy masło pokrojone na małe kawałki, dodajemy cukier i miksujemy. Następnie wbijamy kolejno po 1 jajku i mieszamy do uzyskania jednolitej masy(...)drugiej misce mieszamy mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Mieszankę dosypujemy do masy jajeczno-maślanej i miksujemy. Orzechy i czekoladę siekamy na drobne kawałki które dodajemy do masy. Całość mieszamy i przekładamy za pomocą małych łyżeczek na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 12-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 175`C. Studzimy na blaszce. Smacznego
Słodkie Przyjemnościcrunchy :) Składniki : 2 jajka szklanka mleka 100 g masła 350 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g cukru szklanka marchewki z jabłkiem 100 g białej czekolady + łyżeczka śmietanki 30% 100 g crunchy czekoladowego Sposób przygotowania: Do miski wbijamy jajka, dodajemy mleko oraz rozpuszczone i całkowicie ostudzone masło. W drugiej misce mieszamy cukier z proszkiem(...)przekładamy do foremki wyłożonej papilotkami. Ja. Nakładam masę do 4/5 wysokości. Pieczemy około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 C. Studzimy w formie. W tym czasie rozpuszczamy białą czekoladę z dodatkiem śmietanki, w której następnie maczamy każda babeczkę. Wierzch dekorujemy czekoladowym crunchy. Smacznego
Słodkie Przyjemnościekstraktu goździkowego łyżka ekstraktu cynamonowego 1,5 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki imbiru łyżeczka przyprawy korzennej szczypta kardamonu gorzka czekolada do rozpuszczenia starta skórka z połówki pomarańczki Sposób przygotowania: Do miseczki wrzucamy masło, cukier, miód, mleko, ekstrakt goździkowy i ekstrakt cynamonowy - wstawiamy do mikrofali i co jakiś czas mieszamy(...)proszkiem do pieczenia i przyprawami - mieszamy i przelewamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 45 minut w 180`C Po ostudzeniu ciasto polewamy roztopioną gorzką czekoladą i posypujemy startą skórką pomarańczową. Smacznego
Słodkie Przyjemnościdomowego ciastka. Składniki : 200 g masła 2 jajka 140 g cukru 200 g mąki pszennej 100 g maki kukurydzianej płaska łyżeczka proszku do pieczenia 100 g posiekanej mlecznej czekolady krem mleczny Sposób przygotowania: Przygotowujemy krem mleczny - klik . Do miski wrzucamy miękkie masło, dodajemy cukier i ubijamy, następnie dodajemy jajka i dalej miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy. W drugiej(...)misce mieszamy obie mąki z proszkiem do pieczenia, które wsypujemy do masy maślanej i łączymy. Czekoladę siekamy i dodajemy do ciasta - całość ponownie mieszamy. Za pomocą łyżeczek wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia małe kulki wielkością przypominające małe orzechy laskowe - około 1/3 łyżeczki masy. Gotowe ciasteczka spłaszczamy zwilżoną łyżeczką. Pieczemy w rozgrzanym do 200`C piekarniku przez około
Słodkie Przyjemnościmasła (prawdziwego - ja użyłam irlandzkiego) 2 łyżki cukru - można pominąć lub dosłodzić łyżką melasy 1/2 szklanki musli garść żurawiny - lekko posiekanej lub zmielonej 40 g gorzkiej czekolady (70%) szklanka ryżu preparowanego Sposób przygotowania: Do wysokiego naczynia wsypujemy płatki owsiane, musli, połamany ryż preparowany i posiekaną żurawinę. Masło rozpuszczamy razem z melasą z chleba świętojańskiego(...)suchej mieszanki dolewamy rozpuszczoną masę i pokrojoną drobno czekoladę. Mieszamy, a następnie przekładamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Całość ugniatamy na wysokość około 1 cm. Wstawiamy do lodówki na około 2 godziny Po tym czasie wyjmujemy na blat i kroimy na batoniki dowolnej wielkości - mi wyszło 12 sztuk. Smacznego
Słodkie Przyjemnościprzewieźć, można je długo przechowywać no i co najważniejsze, zawsze wychodzą smaczne. Może skusicie się, by je wypróbować? Składniki : 280 g mąki 100 g cukru 100 g czekolady 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki kakao 1 łyżka mąki ziemniaczanej jajko 1/3 szklanki oleju Sposób przygotowania: Jajko z cukrem ucieramy, dodajemy olej. W oddzielnym naczyniu łączymy sypkie składniki. Czekoladę
Słodkie Przyjemnościmanny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 120 g cukru 180 g mąki 4 jajka 5 łyżek oleju rzepakowego 1,5 szklanki mleka 100 g mlecznej czekolady (można użyć gorzkiej) Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier i kaszę manną. W oddzielnej misce roztrzepujemy jajka, następnie dodajemy olej, mleko i mieszamy(...)mokrych składników dosypujemy suche i mieszamy następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę czekoladę i przekładamy ciasto do foremek na muffiny wyłożonych papilotkami do 3/4 wysokości i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180`C i pieczemy do suchego patyczka - około 25 minut. Studzimy w foremkach. Smacznego
Słodkie Przyjemnościciasto warto chwilę poczekać. Dacie radę? Czy zabieracie kawałek już teraz? Składniki : 5 jajek 150 g cukru 1/2 szklanki mleka w proszku 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g czekolady garść orzechów włoskich 1/2 szklanki mleka 1/3 szklanki oleju rzepakowego Sposób przygotowania: Do miski wbijamy jajka dodajemy cukier i ubijamy do momentu uzyskania puszystej, gładkiej masy. Następnie dolewamy mleko(...)olej i ponownie mieszamy. W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, posiekanymi drobno orzechami i kawałkami czekolady. Sypkie składniki wsypujemy do jajecznej masy i mieszamy. Gotową masę przelewamy do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika. Pieczemy około 45 minut do zarumienienia i suchego patyczka (w zależności od wielkości formy - czas
Słodkie Przyjemnościsera białego 5 łyżek śmietany 100 orzechów laskowych 120 g cukru 5 łyżeczek cukru waniliowego 4 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 200 g herbatników 80 g masła tabliczka białej czekolady + 2 łyżeczki mleka Sposób przygotowania: Herbatniki zgniatamy (można zmielić) a następnie łączymy z rozpuszczonym masłem. Całość zagniatamy. Gotową masę wykładamy na wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i wstawiamy(...)wylewamy na gotowy blat i wstawiamy ponownie do piekarnika Pieczemy w 170`C przez około 70 minut. Pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Wierzch ciasta polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej biała czekolada połączoną z mlekiem. Smacznego
Słodkie Przyjemnościmimo, że do świąt pozostało jeszcze sporo czasu, to nic nie stoi nam na drodze aby korzystać z panującej w koło atmosfery i wieczorami tworzyć przyjemny nastrój z gorącą czekoladą i korzennymi smakami deserów. Zapach cynamonu zimą to warunek konieczny - przynajmniej w moim domu. Dlatego aby Was zainspirować zaproszę dziś na tartaletki z cynamonową bezą i ciągnącym się koglem moglem(...)pieczemy około 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 130`C i pieczemy kolejne 20 minut. Po tym czasie otwieramy piekarnik i pozostawiamy do ostudzenia. Podajemy polane rozpuszczoną czekoladą lub sosem owocowym
Słodkie Przyjemnościszybko! Składniki : 200 g masła 3 żółtka 100 g cukru łyżeczka ekstraktu cynamonowego łyżeczka ekstraktu pomarańczowego 250 g mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 100 g maku 50 g mlecznej czekolady do dekoracji Sposób przygotowania: Do miski wrzucamy miękkie masło razem z cukrem i ucieramy. Gdy masa się połączy, dodajemy żółtka i dalej ucieramy razem z ekstraktami. W oddzielnej misce łączymy(...)posiadacie rękawa można przygotować tulke z papieru do pieczenia, lub ręcznie wałkować małe paluszki. Ciasteczka pieczemy około 12 minut w 180 st. C. Gotowe ciasteczka polewamy strużką roztopionej czekolady. Smacznego
Słodkie Przyjemności