czekolada - 27946 przepisów (strona:1084/1864)

Ciasto orzechowe 166

blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160-180 stopni i pieczemy na złoty kolor około 60 minut. Polewa czekoladowa: 40-50 g gorzkiej czekolady cukier do smaku odrobina mleka lub wody Do rondelka wrzucamy czekoladę i podgrzewamy by się roztopiła dodając odrobinę wody lub mleka oraz cukier. Gotową polewą polewamy ciasto. Smacznego

Salonik smaków
Ciasto z jeżynami i michałkami 152

Kolejny mój przepis na coś słodkiego do kawy, a przy tym taniego, smacznego i szybkiego. Postanowiłam upiec śmietankowe ciasto z jeżynami i michałkami w białej czekoladzie. To kolejne ciasto które piekę, gdy potrzebuję upiec coś błyskawicznie. To kolejne moje błyskawiczne ciasto po murzynku z owocami. Ciasto z jeżynami i michałkami robi się bardzo szybko, a do przygotowania można wykorzystać różne(...)szklanki mąki 1 jajko 1/3 szklanki oleju 1/3 szklanki śmietany 18 % 1/3 szklanki wody gazowanej 5 łyżek cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia jeżyny cukierki Michałki w białej czekoladzie Przygotowanie: Jajko wbijamy do misy robota, dodajemy cukier i miksujemy na puszystą masę. Do szklanki o poj. 250 ml wlewamy olej, śmietanę i wodę gazowaną, dodajemy do masy jajecznej i miksujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kubanka 14616

masła 3 łyżki nutelli Bita śmietana 0,5 l kremówki 30 % 2 łyżki cukru pudru 3 płaskie łyżeczki żelatyny 1/3 szkl wody Dodatkowo herbatniki szkolne powidła śliwkowe kawa mielona czekolada Przygotowanie: Biszkopt: mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Białka ubić na sztywno z cukrem, dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając. Gdy masa będzie sztywna dodawać porcjami(...)cały czas miksując na średnich obrotach. Przełożenie ciasta: biszkopt, krem, warstwa herbatników, posmarować cienko powidłami, druga warstwa herbatników, bita śmietana. Schłodzić i przed podaniem oprószyć kawą i wiórkami z czekolady

Ala piecze i gotuje
Batoniki pełnoziarniste czyli coś prostego na ząb 149

batoników i wróciłam do lektury. Byle do wiosny :) Składniki: płatki owsiane otręby płatki kukurydziane żurawina pokrojone suszone morele, śliwki, banany, jabłka  puszka mleka zagęszczonego słodzonego  pokrojone orzechy czekolada opcjonalnie Wykonanie: Siekamy, kroimy i szatkujemy suszone owoce i orzechy, a następnie dodajemy płatki, jakie mamy w domu. W wersji prostszej możemy użyć po prostu musli. Nie podawałam ilości gdyż(...)blaszce. Pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut.  Gotowy placek powinien być bardzo twardy więc należy uważać przy jego krojeniu aby się nie pokruszył. Gotowe batony można oblać czekoladą ale to wersja dla tych nie dbających o linie:) Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Ciasto z słonecznikiem 248

pieczenia 3/4 szklanki cukru masa: puszka masy krówkowej lub kajmakowej 30 dag słonecznika 1 i 1/2 kostki margaryny lub masła 15 dag cukru do dekoracji: paczka herbatników tabliczka gorzkiej czekolady Wykonanie: Orzechy kroimy drobno. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier i żółtka. Mąkę z proszkiem przesiewamy przez sitko i dodajemy pokrojone orzechy. Wszystkie suche składniki delikatnie dodajemy do ubitej(...)masy i przykrywany drugim biszkoptem które smarujemy pozostałą masą. Na wierzch ciasta  możemy ułożyć herbatniki namoczone wcześniej w wódce. Na całości ciasta zrobiłam esy floresy z roztopionej czekolady w kąpieli wodnej, oczywiście dekoracja według uznania, Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Mazurek cytrynowy 173

śmietany 18% Polewa cytrynowa: 3 białka 1,5 szklanki cukru pudru( można więcej lub mniej w zależności jak słodka ma być polewa) sok z połowy cytryny  Dekoracja:  czekolada (gorzka lub mleczna)  Bakalie (np. orzechy, migdały, itp.) Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia. W osobnym pojemniku masło mieszamy przy pomocy miksera z żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym(...)pudrem i ubijamy na gęstą lśniącą masę, pod koniec ucierania dodajemy soku z cytryny. Polewę nakładamy na ostudzone wcześniej ciasto. Jeśli chodzi o dekoracje, my naszą otrzymałyśmy dzięki roztopionej czekoladzie w kąpieli wodnej i płatkom migdałowym, lecz każdy może spróbować zrealizować własny pomysł i wykorzystać bakalie, które lubi najbardziej

Kolizje Smaków
Rocher 321

łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto II: 6 białek 1 niepełna szklanka cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 150g orzechów włoskich Krem: 0,5 margaryny 1 puszka mleka krówkowego 1 czekolada deserowa lub gorzka 2 łyżki kakao wiórki kokosowe do posypania Ciasto I Wszystkie składniki wykładamy na blat i ugniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części i przekładamy do wcześniej wyłożonych papierem(...)wkładamy ponownie do piekarnika. Pieczemy na lekko beżowy kolor ok 5-7 min. Z drugą porcją postępujemy dokładnie tak samo Krem Ucieramy margarynę, dodajemy do niej zimne mleko, rozpuszczoną czekoladę w kąpieli wodnej (nieco przestudzoną) oraz dwie łyżki kakao. Całość dokładnie mieszamy (może być za pomocą miksera). Ostatnia część to przekładanie. Na ciasto wykładamy część kremu, posypujemy wiórkami kokosowymi

Kolizje Smaków
Naleśniki serowo-malinowe 173

tego przepisu 100g półtłustego twarogu Małe opakowanie jogurtu naturalnego lub śmietana 12% 2 łyżeczki brązowego cukru ( ilość można według upodobań zwiększać lub zmniejszać) 200g malin  opcjonalnie 50g gorzkiej czekolady do polania z wierzchu lub bita śmietana  Naleśniki smażymy według przepisu  i odkładamy do ostygnięcia. Twaróg intensywnie mieszamy z jogurtem lub śmietaną i dorzucamy cukru. Na chłodne naleśniki(...)nakładamy masę serową, a na to rozsypujemy maliny i zawijamy naleśnik w trójkąt. Z wierzchu polewamy czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej oraz nakładamy kleksy bitej śmietany. Zajadamy

Kolizje Smaków
Ciasto kakaowe z gruszkami 173

pieczenia Składniki: 2 gruszki ¼ kostki masła 1 szklanka cukru* Niecałe opakowanie cukru waniliowego 3 łyżki kakao 2 łyżki oleju 4 jajka 1 ½ szklanki mąki* Łyżeczka proszku do pieczenia ½ tabliczki czekolady ¼ szklanki wody *Na zdjęciu widać jakby tych produktów było więcej ale są one po prostu przedstawione w małych szklankach Masło, cukier, cukier waniliowy oraz kakao rozpuszczamy na małym ogniu(...)gniazdka nasienne. Ciasto wylewamy do formy, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Układamy owoce w cieście, usuniętymi gniazdkami do dołu. Pieczemy około 60 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu posypujemy czekoladą utartą na wiórki. Przepis zaczerpnięty z czasopisma "Smaki Życia" nr 9/3013

Kolizje Smaków
Galaretka arbuz 224

fajną galaretkę dla dzieci. Wygląda jak arbuz, czym zachwyca maluchy. Nawet największy niejadek się skusi na takiego galaretowego arbuza :) Składniki: 1 sweetie (lub pomarańcza) 1 galaretka truskawkowa Kostka ciemnej czekolady Owoc myjemy i przekrajamy na pół. Następnie przy pomocy łyżki wydrążamy środek. Sweetie jest łatwiej wydrążyć niż większość pomarańczy. Ma przy tym grubszą skórkę co zmniejsza  ryzyko przebicia. Wydrążony(...)owoc odkładamy do lodówki środkiem do dołu. Szykujemy galaretkę i nieco przechłodzoną delikatnie przelewamy do wydrążonych skórek. Czekamy kilka godzin, aż galaretka stężeje.  Kroimy w plastry pożądanej grubości. Czekoladę rozpuszczamy w mikrofali i przy pomocy wykałaczki rysujemy imitacje pestek. Galaretowy arbuz jest gotowy. Smacznego

Kolizje Smaków
Pierniczki z dżemem 220

pierniczki z powidłami. Przepis zaczerpnięty z Internetu sprawdza się doskonale w kuchni świątecznej. Pierniczki wychodzą miękkie, a nadzieje nadaje im unikalny smak. Idealnie jeśli do nadzienia użyjemy powideł z czekoladą przygotowanych latem. Jeśli jednak nie udało nam się ich zrobić (lub już wszystkie słoiczki tajemniczo zniknęły:)) równie dobre będą kupne powidła lub dżem. Czas: 60 minut Ilość porcji(...)miodu 1/2 szklanka cukru pudru 1 łyżka masła 1 łyżka przypraw do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao ok 5 łyżek wody powidła np. śliwkowe z czekoladą lub dżem lukier: 1 szklanka cukru pudru ok 2 łyżki wody (powinien być bardzo gęsty) Wszystkie składniki ciasta za wyjątkiem wody wykładamy na blat i zaczynamy wyrabiać ciasto. Wodę dodajemy

Kolizje Smaków
Podwójnie truskawkowe ciasto na zimno 254

cukru pudru 330ml śmietanki kremówki 36% (jest to zazwyczaj jedno opakowanie) 250g serka mascarpone (jest to zazwyczaj jedno opakowanie) 5 łyżeczek żelatyny w proszku ¼ szklanki mleka Kilka kostek gorzkiej czekolady do ozdoby W garnuszku umieszczamy około 300 g truskawek, sok z połowy cytryny (uważamy by nie wpadły do środka żadne pestki) oraz brązowy cukier. Truskawki mogą być zamrożone. Gotujemy(...)ładnego różowego koloru. Dodajemy mleko wraz z żelatyną i chwilę ubijamy do wymieszania składników. Wylewamy na pierwszą stężałą warstwę i odstawiamy do lodówki. Po kilku godzinach   posypujemy startą czekoladą (tutaj oczywiście można użyć wyobraźni i ozdobić tym na co mamy ochotę np. wiórkami czekoladowymi, cukrem pudrem, kakao czy truskawkami). Podajemy schłodzone! Smacznego

Kolizje Smaków
Pieczone jabłka z kruszonką 139

Dzisiaj prawdziwa uczta dla podniebienia: pieczone jabłka z kruszonką podawane z lodami waniliowymi i polane czekoladą. Idealna alternatywa dla tych, którzy nie mają chęci, czy czasu piec szarlotkę, a mają ochotę na wybornie pyszne danie. Deser doskonały jeśli nawiedzili nas niespodziewani gości – prosty, szybki i banalnie łatwy. Polecamy każdemu! Czas przygotowania(...)kruszonką. Pieczemy około 35-40 minut w temp 160 stopni. Obserwujemy kolor zapiekanki, będzie dobra jeśli kruszonka nabierze złotego koloru.   Upieczone jabłka podajemy na ciepło z lodami, polane czekoladą i obsypane płatkami migdałów oraz rodzynkami

Kolizje Smaków
Babka pomarańczowa 179

pszennej Szklanka cukru pudru ½ Szklanki śmietanki kremówki 200 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 1 pomarańcza Tłuszcz i bułka tarta do posypania formy Polewa: tabliczka gorzkiej czekolady oraz garść skórki kandyzowanej z pomarańczy Foremkę z kominem nacieramy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pomarańcze wyparzamy wrzątkiem. Skórkę ścieramy na średnich lub małych oczkach(...)Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Przekładamy do formy i pieczemy około 65 minut do „suchego patyczka”. Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy babkę do ostygnięcia w formie. Ostudzoną babkę polewamy roztopioną czekoladą oraz posypujemy kandyzowaną skórką z pomarańczy. Smacznego

Kolizje Smaków
Warstwowy deser z truskawkami 176

Ilość porcji: 3 Składniki: Ok 10 truskawek (mogą być mrożone) 1 łyżka cukru trzcinowego ½ limonki Duże opakowanie jogurtu naturalnego 2 kawałki babki ( można zastąpić biszkoptami lub herbatnikami) 3 kosteczki czekolady gorzkiej W garnuszku umieszczamy truskawki, dodajemy cukier oraz sok z połowy limonki. Podgrzewamy na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, a truskawki puszczą sok (około 5 minut). Odstawiamy garnek(...)ciasto, na to wykładamy jogurt naturalny (w takiej ilości by stworzyły „warstwę”)*. Nieco przestygnięte truskawki blenderujemy na mus. Wykładamy jako następną warstwę. Następnie nakładamy jogurt oraz resztę pokruszonej babki. Czekoladę topimy w mikrofali i polewamy wierzch deserów. Ozdabiamy np. listkiem mięty. Smacznego. *Nie podajemy dokładnej ilości bo zależy ona od szerokości szklanek. Kolejność warstw jest również dowolna i można

Kolizje Smaków

Proponowane wyszukiwania