czekolada - 27946 przepisów (strona:1084/1864)

Cuksy, cuksy i tarta czekoladowo - limonkowa Nigelli 138

temperaturze pokojowej 50 g chocolate chips  397g słodzonego mleka skondensowanego, schłodzonego 4 limonki (ok.2 łyżek startej skórki i 175 ml soku) 300 ml śmietany kremówki 1 kostka gorzkiej czekolady bardzo dobrej jakości + foremka do tarty o średnicy 23 cm i głębokości 5 cm Przygotowanie: Herbatniki rozgnieć w drobny mak za pomocą okrągłego tłuczka, dodaj kakao, chocolate chips i masło(...)floresy.  Schładzaj tartę w lodówce przez co najmniej 4 godziny, najlepiej jednak zostawić ją na noc przykrytą folią.  Przed podaniem posyp tartę pokruszoną (lub startą na tarce) czekoladą i limonkową skórką.  Podaj od razu, bo po wyjęciu z lodówki tarta szybko mięknie. Tarta może stać w lodówce 2-3 dni. Smacznego

Gotowanie to kochanie
Karmelowe brownie 149

uniwersalne, pyszne i jednocześnie glamour, że zawsze będziesz osobą, która wyjdzie z imprezy z pustą blaszką ;)  Przepis z : http://www.kwestiasmaku.com/desery/brownie/karmelowe_brownie/przepis.html Składniki: MASA BROWNIE: 2 tabliczki czekolady gorzkiej co najmniej 65% (200 g) 200 g masła 3 jaja 220 g cukru pudru 120 g mąki tortowej KARMELOWE PRZEŁOŻENIE Z ORZESZKAMI ZIEMNYMI I MASCARPONE: 1/3 kostki masła pół szklanki(...)minut, by się zrumieniły. Ostudż. Małą blaszkę (!) , około 20x24 cm wysmaruj olejem bądź masłem i wyłóż papierem do pieczenia.  MASA BROWNIE: piekarnik nagrzej do 170 stopni, Rozpuść czekoladę z masłem w rondelku, cały czas mieszając, ostudź. Ubij jaja z cukrem mikserem na puszystą pianę. Delikatnie wlej pianę do masy czekoladowej i wymieszaj bardzo ostrożnie. Dodaj mąkę przesianą przez sitko

Gotowanie to kochanie
Sylwester na słodko 206

oczywiście biszkopty. Każdy znajdzie coś dla siebie: dla dużych i małych, dla tych na dietach bez mleka i tych bezglutenowych. Ciastka: sodziaki biszkopty Wypieki drożdżowe: babeczki pączki w czekoladzie pączki z alkoholem  Chrupiące: kokosanki sezamki orzeszki i żurawina Szybkie ciastka z ciasta francuskiego: z dżemem z bananami z jabłkami z czekoladą

prawdziwe jedzenie
Przepisy na Sylwestra i Karnawał 346

Chlebek pita z patelni Bagietki z kozim serem, czerwoną cebulka i rozmarynem Chleb francuski pieczony w garnku Na słodko Chrupiące ciasteczka imbirowe Pierniczki lebkuchen Drożdżowy wieniec z bakaliami i czekoladą Świąteczne markizy Imbirowe gwiazdki z kremem czekoladowym Pierniczki katarzynki Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Brownie z Kinder Bueno Tęczowy tort (rainbow cake) Ciasto marchewkowo-piernikowe z polewą

Kulinarne przygody Gatity
Brigadeiros czyli brazylijski słodyczowy szał! 154

puszka  mleka zagęszczonego słodzonego 8% (0,5 l). Jeśli jesteście fanami brazylijskich słodyczy od razu dobrze zaopatrzyć się w karton takich puszek. 2) 4 kopiate łyżki nesquik lub czekolady w proszku (tak przyrządzi je prawdziwy Brazylijczyk, natomiast jeśli nie obojętna jest Wam liczba pochłoniętych kalorii dodać należy 3 łyżki gorzkiego kakao) 3) łyżka masła lub margaryny np. Kasi(...)babeczki Przygotowanie: Do garnka dajemy najpierw masło/margarynę i stawiamy garnek na średni ogień (w przypadku naszej kuchenki indukcyjnej to 6). Dodajemy puszkę mleka i mieszamy. Następnie dodajemy czekoladę/słodkie kakao w proszku i mieszamy aby nie pozostały grudki. Gotujemy ok 15 minut. Masą musi zgęstnieć i nabrać konsystencję takiej ciągutki. Dobrym testem (podglądniętym w brazylijskim programie kulinarnym

Smaki Brazylii
Wielkanocne ciasteczka ryżowo kokosowe 135

pieczenia - 3 jajka - 200g miękkiego masła Składniki na masę do przełożenia: - 400ml mleka kokosowego - 1 łyżka cukru pudru - 100g wiórków kokosowych Dodatkowo, do ozdoby, polewa czekoladowa: - 50g dobrej czekolady - 1 łyżka oleju kokosowego - 1 łyżka mleka kokosowego   Kilka dni (może być dłużej) przed robieniem ciasteczek wkładamy do lodówki mleko kokosowe, które będzie nam potrzebne do masy kokosowej. Można też(...)smarujemy połówki „jajek” składając po dwie. Nadmiar masy zbieramy nożykiem. Ciasteczka ozdabiamy według upodobania. Można zrobić polewę rozpuszczając w rondelku olej kokosowy z mlekiem kokosowym i połamaną na cząstki czekoladą. Inwencję twórczą pozostawiam Wam i Waszym dzieciom. Zapewne pomocników do dekoracji nie zabraknie. Najwięcej czasu zajmuje oczekiwanie na zestalenie się mleka kokosowego, dlatego warto taką rezerwową puszkę, czy nawet dwie

mojewypiekiinietylko
Biszkopciki z masą kokosową i truskawkami 138

przeszukać szafki, popatrzeć co mamy w lodówce, połączyć składniki i mamy gotowe… biszkopciki z masą kokosową i truskawkami.   Składniki: - 20 podłużnych biszkoptów (na 10 ciastek) - truskawki (kilka sztuk) - czekolada (na polewę do ozdoby) Masa kokosowa: - 200 ml mleka kokosowego - 1 łyżeczka cukru pudru - ok. 50g wiórków kokosowych   Umyte i pozbawione szypułek truskawki kroimy na plasterki. Z mocno schłodzonego(...)Gotową masą smarujemy biszkopty i składamy po dwa. Nadmiar masy zbieramy nożykiem. Na wierzchu każdego ciastka wyciskamy workiem cukierniczym rozetki. Plasterki truskawek układamy, po kilka sztuk, między rozetkami. Z czekolady robimy polewę i ozdabiamy ciasteczka. Podajemy posypane cukrem pudrem lub bez. Biszkopciki z masą kokosową i truskawkami, to deser nieskomplikowany, bardzo smaczny, nie wymagający wielkiego nakładu sił i środków. Zaspokoi

mojewypiekiinietylko
WuZetka 176

rozpuszczenia żelatyny) Składniki na poncz do nasączenia biszkoptu: - 1 szklanka wrzątku - 1 łyżka kakao - 2 łyżki alkoholu (wódki) - 1 łyżka syropu waniliowego Składniki na polewę czekoladową: - 125g dobrej czekolady - 3 łyżki słodkiej śmietanki - ok. 35g miękkiego masła Dodatkowo: - dżem lub powidła do posmarowania spodu ciasta (dałam morelowy)   Przesiewamy obie mąki i kakao. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy pianę(...)ciasta i smarujemy cienką warstwą dżemu lub powideł. Na dżem wykładamy masę śmietanową (zostawiamy trochę do ozdobienia ciastek), wyrównujemy powierzchnię. Nasączamy ponczem drugą połowę biszkoptu i kładziemy na masę. Czekoladę łamiemy na kawałki, dodajemy śmietankę (powinna mieć temp. pokojową) oraz masło. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Gorącą polewą smarujemy ciasto. Odstawiamy do lodówki na min. 2 godziny (albo

mojewypiekiinietylko
Tort maślano migdałowy 313

nasączenia biszkoptu (marakuja) - konfitura malinowa (lub z czarnej porzeczki) - kilka łyżek uprażonych wiórków kokosowych do oprószenia boków - podprażone płatki migdałowe - wiśnie w syropie - ok. 35 g dobrej czekolady (81%) Masło o temperaturze pokojowej ucieramy robotem na puszystą białą masę, stopniowo dodając przesiany cukier puder. Gdy masa jest całkowicie gładka dodajemy mielone migdały, odrobinę esencji migdałowej, alkohol oraz 2 łyżki cappuccino(...)kokosowymi. Do pozostałego kremu dodajemy 1-1,5 łyżeczki kakao – mieszamy i przy użyciu worka cukierniczego z tylką ozdabiamy nasz tort. Do ozdoby używamy również startej na tarce jarzynowej – czekolady. Uwieńczeniem są pokrojone na ćwiartki wiśnie w syropie imitujące „pazurki” oraz płatki migdałów. Tort wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny, do stężenia kremu. Wyjmujemy na ok.15 minut przed podaniem

mojewypiekiinietylko
Czekoladki 204

ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 100 g czekolady mlecznej kalendarz adwentowy Wkład z kalendarza adwentowego, który został po zjedzeniu przez dzieci czekoladek, możemy wykorzystać ponownie. Rozcinamy opakowanie i wyjmujemy ze środka wkład plastikowy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej

kulinarnyswiatdomi
Ciasto Cassis 395

zniknęło w mig, więc chyba wszystkim smakowało. Składniki na biszkopt czekoladowy: 5 jajek 3/4 szklanki cukru  2/3 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki kakao 50 g startej gorzkiej czekolady Sposób przygotowania biszkoptu: Najpierw ubijamy 5 białek z odrobiną soli, by łatwiej się ubiły, stopniowo dodając cukier. Dopiero gdy piana będzie sztywna, dodajemy po 1 żółtku. Następnie przesiewamy do miski mąkę(...)kakao, dalej startą czekoladę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy około 30 minut w temperaturze 160 stopni. Biszkopt, by nie był suchy, należy nasączyć. Ja zmieszałam połowę szklanki przegotowanej wody z 2 łyżkami spirytusu z 2 łyżkami domowego soku z czarnej porzeczki. Po nasączeniu, wierzch biszkoptu smarujemy konfiturą z czarnej porzeczki

upichcic
muffinki jabłkowe czyli polskie jabłka jemy... 132

mleko 3,2% 1,5 szklanki, jajka 2 sztuki, cukier 1 szklanka, mąka tortowa 2,1/4 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, jabłka 3 sztuki, czekolada gorzka 1 tabliczka biorę udział w akcji CIASTO NA NIEDZIELĘ - MUFFINKI .... "TUTAJ" olej, jajka, mleko, cukier i cukier wanilinowy dobrze rózga roztrzepać wsypać mąkę z proszkiem i niebyt dokładnie wymieszać(...)skórką pokroić na cienkie ósemki i po kilka sztuk powkładać do foremek na muffinki - silikonowe użyłam na jabłka dać ciasta do prawie pełnej foremki na wierzch położyć kostkę gorzkiej czekolady piec w 200C około 25 minut i zostawić w foremkach do wystudzenia muffinki są pyszniutkie z naszych polskich jabłek............SMACZNEGO!!! te muffinki można podać z lodami jakie lubisz

W Mojej Kuchni Lubię
Katarzynki Śnieżynki czyli poWeekendowe Łakocie odc.29 162

dziecka kochałam pierniczki i te alpejskie z marmoladka i czekolada, i te pyszne same w sobie bez żadnych dodatków :) Katarzynki, niemalże wielkości dłoni, bez lukru i czekolady, moje ukochane... szczególnie z kubkiem kakao lub herbaty z cytryną :) Zrobiłam je w sobotę. To w ogóle była pierniczona sobota bo córcia warsztatowała się lepiąc i wycinając pyszne pierniczki z innymi koleżankami

Dzieje kuchennej Wiewióry
Makowa Panienka 362

skórka z 2 cytryn 2 małe budynie śmietankowe 2 szklanki mleka - niepełne 4 żółtka 150 g cukru 250g dobrej jakości masła - miękkie w temp. pokojowej polewa - np. z białej czekolady UWAGA! Jeżeli macie 2 takie same blaszki można zrobić to za jedynym razem, a jeżeli jedną to radzę podzielić składniki na ciasto na połowę i zrobić je 2 razy - ponieważ(...)jednej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy jeden spód wykładamy całą masę budyniową i na to drugi placek. Górę polewamy polewą - w moim przypadku 2 rozpuszczonymi tabliczkami białej czekolady

Piekę, bo lubię
Styczniowe Wyzwanie z Chocolate Stop Tempting 108

tego wyzwania planuję ćwiczyć 4 razy w tygodniu Pilates z Ewą i raz w tygodniu mam zamiar wybrać się na basen.  Mówisz,że nie będziesz już codziennie jadła czekolady i chipsów? Postanowiłaś ćwiczyć od Stycznia i zdrowo się odżywiać? Kłamać nie będę,nie jest łatwo; potrzeba dużo motywacji i cierpliwości, ale jest dużo osób, które(...)posiłki  każdego dnia co 3-4 godziny.  Nie podjadamy  i  pijemy  dużo  wody  każdego dnia! Oczywiście ważne też jest,aby przestać jeść czekolady, cukierki i chipsy, jeśli macie ochotę na coś słodkiego to zapraszam tu -  Owocowy Eden   po koktajlowo-owocowe pomysły.  Koniecznie zmierz swoje obwody i zapisz na kartce,żebyś

Chocolate Stop Tempting