minut, a chcielibyście zaskoczyć ich czymś ładnym i smacznym :) Wszystko czego potrzebujecie to białe pianki, polewa czekoladowa (najszybciej skorzystać z tej gotowej, można jednak użyć także roztopionej czekolady) i dowolne cukrowe koraliki. Duże pianki przecinamy na pół czystymi nożyczkami, tak, żeby zmieściły się do małych papilotek. Przygotowujemy koraliki lub jeśli mamy więcej czasu - ozdoby z masy cukrowej. W ciepłej wodzie(...)rozpuszczamy polewę czekoladową. Każdą piankę zamaczamy do polowy w czekoladzie i przyklejamy ozdoby. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercytruskawkowym kremem. Proste (i szybkie!) babeczki czekoladowe ozdobione trójkolorowymi różyczkami z kremu zamieniają się w naprawdę uroczy i eleganci deser. Składniki na proste babeczki czekoladowe + czekoladowe draże (lub czekolada) Składniki na krem budyniowy + gorzkie kakao, kilka truskawek Przed zrobieniem babeczek warto przygotować sobie budyń na krem i odstawić do przestudzenia. Babeczki robimy według przepisu . Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni(...)Wypełniamy foremki kolorowym ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Do każdej foremki wkładamy po kostce czekolady lub czekoladowe draże. Pieczemy 20-25 minut. Krem robimy według przepisu . Dzielimy na 3 części - małą, średnią i dużą. Do największej części dodajemy trzy duże łyżki kakao i dokładnie mieszamy, do najmniejszej dwie rozgniecione truskawki (krem
CiastkozercyKiedy na dworze jest tak gorąco, najczęściej piekę późnym wieczorem, a na następny dzień zostawiam sobie tylko zrobienie dekoracji. Tak samo było z dzisiejszymi babeczkami. Proste babeczki waniliowe z czekoladą w środku udekorowane kremem maślanym i kolorowymi postaciami z Ulicy Sezamkowej na pewno zrobią furorę wśród dzieci. Dużą zaletą takiej dekoracji jest fakt, że do jej zrobienia nie potrzeba żadnych(...)wymyślnych foremek, wystarczy rozejrzeć się po kuchni i skompletować odpowiedniej wielkości szklanki, kieliszki czy inne okrągłe naczynia. Składniki na proste babeczki waniliowe + czekolada do środka Składniki na krem maślany Do wyciśnięcia największych kółek wykorzystałam metalową foremkę na babeczkę (dzięki temu postacie są trochę "włochate"), reszta detali, jak oczy, buzie czy ciasteczko Potwora to szklanka, kieliszek i okrągła tylka do szprycy
CiastkozercyJagody i Nutella to jedna z najsmaczniejszych ciastkowych kombinacji jaką mogę sobie wyobrazić. Czekoladowe babeczki można w prawdzie piec z kostką czekolady w środku, ale to nie to samo co świeżo nałożony krem - trochę więcej pracy, ale efekt jest tego warty! Świeże jagody do środka i jagodowy krem na samą górę- taa daam - idealny deser na niedzielne popołudnie :) Składniki(...)wycinamy otwory w przestudzonych babeczkach. Do każdego wkładamy po łyżce Nutelli i sypiemy świeże jagody. Krem przekładamy do szprycy z dużym otworem i wyciskamy na babeczki, tak, żeby przykryć czekoladę i jagody. Gotowe babeczki dekorujemy jagodami i listkami mięty. Smacznego! ciastkożercy
CiastkozercyDziś mam dla Was Mike'a Wazowskiego z Potworów i Spółki. Bo nie wszystkie potwory muszą być straszne :) Jako bazę wykorzystałam proste babeczki waniliowe, można dodać do nich kostkę czekolady, orzechy czy nawet ulubione draże (M&Msy?), przyda się także krem lub rozpuszczona czekolada oraz masa cukrowa. Przepis na babeczki Przepis na krem Przepis na domową masę cukrową
CiastkozercyDziś mam dla Was pomysł na ekspresową słodką przekąskę w klimatach Halloween. Zwykłe pianki możecie w kilka minut zamienić w miniaturowe wersje Frankensteina. Wystarczy lukier, barwnik spożywczy, czekolada i trochę czekoladowych cukiereczków. Przepis na lukier (wystarczy zrobić go z połowy podanych składników) Do lukru dodajemy kilka kropel zielonego barwnika spożywczego i dokładnie mieszamy. Pianki nabijamy na patyczki do lizaków. Zamaczamy(...)lukrze i wyrównujemy za pomocą noża do masła. Z masy cukrowej formujemy oczka i przyczepiamy na lukier zanim zastygnie. Rozpuszczamy czekoladę i trzymając za patyczek zanurzamy czubek pianki. Zanim zastygnie przyczepiamy czekoladowe cukiereczki. Kiedy lukier jest już zupełnie suchy malujemy na buzie jadalnym mazakiem lub pędzelkiem zanurzonym w czarnym barwniku spożywczym. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercyszklanki mleka 2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej 2-3 łyżki cukru pudru oraz 3 duże banany 300 ml śmietanki 30 % 1 łyżka cukru pudru 6 kostek gorzkiej czekolady śmietan fix Przygotować ciasto na biszkopt. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę i odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąki wymieszane z proszkiem i kakao. Dokładnie wymieszać(...)masa nieco stężała. W tym czasie ubić 300 ml śmietanki, pod koniec ubijania dodać cukier puder i śmietan fix. Bitą śmietanę wyłożyć na krem kawowy. Wierzch posypać startą gorzką czekoladą. Wstawić do lodówki do schłodzenia na 2-3 godzinki. Warstwa śmietany na wierzchu jest cieniutka więc można dać więcej, ja miałam tylko tyle śmietanki ale ta ilość jest dla mnie
Monia miesza i gotujeCIASTO 3BIT Składniki: - 700g herbatników - 600g kajmaku - 600ml śmietany 36% - 3 łyżki cukru pudru - fix do ubijania śmietany - 100g mlecznej czekolady - 2 opakowania kremu karpatka Sposób przygotowania: Formę 25x35cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wykładamy pierwszą warstwę herbatników, miksujemy kajmak, aby zmiękł. Wylewamy kajmak na przygotowane w formie herbatniki i przykrywamy drugą warstwą herbatników. Masę karpatkową przygotowujemy zgodnie(...)opakowaniu i wykładamy na drugą warstwę herbatników. Na masę karpatkową układamy trzecią warstwę herbatników. Ubijamy śmietanę dodając cukier puder i wykładamy na ułożoną trzecią warstwę herbatników. Całość posypujemy startą czekoladą i wkładamy na kilka godzin do lodówki. Smacznego
Mentor SmakuSZKL WODY 3 ŁYŻKI MASA : 0,5 L KREMÓWKI 30 % 4 ŁYŻKI CUKRU 2 CUKRY WANILIOWE 2 GALARETKI AGRESTOWE 1 SZKL PRZEGOTOWANEJ WODY 5/6 BANANÓW 1/2 TABLICZKI GORZKIEJ CZEKOLADY Sposób przygotowania 1 Margarynę , wodę , cukier , cukier waniliowy i kakao rozpuścić w garnku i ostudzić. 2 Białka ubić . 3 Do wystudzonej masy dodać żółtka i wymieszać , dodać mąkę z proszkiem , wymieszać(...)środek i pokruszyć. PRZYGOTOWANIE MASY: 1. Galaretki rozpuścić w 1 szkl przegotowanej wody i odstawić do leciutkiego stężenia. 2. Śmietanę ubić z cukrem i cukrem waniliowym , dodać posiekaną czekoladę i tężejącą galaretkę , wymieszać mikserem. 3. Na wydrążone ciasto wyłożyć troszkę masy śmietanowej na to układamy banany wzdłuż blaszki , na banany wykładamy resztę masy , wierzch i boki posypujemy pokruszonym ciastem , Ciasto
Sama słodycz i szczypta chiliżeby masa zgęstniała . Masę studzimy . Przełożenie ciasta ; Na spód ciasta wykładamy połowę masy , na masę drugą połowę ciasta . Wierzch smarujemy resztą masy i odstawiam do stężenia. Polewa : 2 tabliczki czekolady milka lub goplana 3 łyżki margaryny Czekoladę rozpuszczamy z margaryną i przestudzamy. Na cieście rozprowadzam równomiernie polewę . Odstawiamy na noc do lodówki . SMACZNEGO
Sama słodycz i szczypta chiliCiasteczka oreo Składniki 210 gr mąki 125 gr masła 80 gr cukru pudru 6 dag kakao 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku 2 jajka 2 białe czekolady 1 cukier waniliowy 2 łyżki śmietany kremówki Sposób przygotowania 1. Mąkę przesiać z proszkiem , dodać cukier waniliowy , cukier puder, kakao,masło i jajka, zagnieść ciasto , zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę(...)lodówki. 2. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. 3. Ciasto rozwałkować nie za grubo , wycinać malutkie okrągłe ciasteczka. 4. Piec w temp 180 st. około 15 minut. 5. Czekoladę i cukier waniliowy rozpuścić w miseczce nad gorąca wodą , gdy troszkę ostygnie dodać śmietanę . Wymieszać . 6. Spód jednego ciasteczka smarować masą czekoladową i zlepiać spodem drugiego ciasteczka
Sama słodycz i szczypta chilisamemu w 10-15 minut i jest go wystarczająco dużo, aby przełożyć nim miodownik na dwóch poziomach. Składniki: 12 dag cukru kryształu 250 ml śmietany 30-36 % 10 dag czekolady 1 łyżka masła 1. Na patelni rozpuszczamy cukier, karmelizujemy go. Do gotującego się karmelu dojemy łyżkę masła i wlewamy słodką śmietankę małymi porcjami. Mieszamy i rozpuszczamy bardzo dokładnie(...)Patelnie odstawiamy na bok i dokładamy czekoladę, rozpuszczamy ją z resztą składników. Kajmak jest już gotowy, gdy zacznie stygnąć, to zacznie się zagęszczać. 3. Wystudzonym kajmakiem przekładamy ciasteczka i boki obsypujemy cukrem pudrem
Apetyczna babeczkaZdecydowanie nie ufamy ludziom, którzy nie lubią słodyczy! Każdy człowiek, który kręci nosem na hasło: "czekolada" wydaje się nam podejrzany. I choć nie spotykamy ich tak często, to równocześnie nigdy nie widziałyśmy nikogo, kto by do łakoci pałał podobnym uczuciem jak my! :) Wiele osób twierdzi, że to już podchodzi pod uzależnienie, bo w naszym domu każdy dzień, należy sobie osładzać(...)Czekolady zdecydowanie nigdy nie może u nas zabraknąć! Średnio co 2 dni pachnie u nas świeżutkim ciastem lub małymi ciasteczkami (w myśl zasady, że jak są małe to mniej zjemy - tatadrata, nic bardziej mylnego). Przymusowa dieta bezglutenowa zmieniła lekko nasze podejście do tematu słodkości. Szczerze mówiąc, mało co ze sklepowej półki nadaje się do zjedzenia gdy dotyka nas nietolerancja. Dodatki
Wypisz Wymalujnajlepiej alkohol, ale może być też syrop) - kawa marcepanowa, do smaku ( tu ją kupisz ), - migdały mielone, do smaku ( tu je kupisz ), - serek mascarpone, 250 g + 3-4 kostki mlecznej czekolady i płatki migdałowe. WYKONANIE: * biszkopt: Ubijamy jajka z cukrem, następnie dodajemy proszek budyniowy, mąkę i proszek do pieczenia, cały czas ubijając. Pieczemy w temp 180 stopni (góra-dół, termoobieg) przez(...)Miksujemy. 2. Chłodzimy. Gdy wszystkie "części" mamy schłodzone, składamy torcik. Na biszkopt dajemy masę migdałową, na nią bezę a następnie masę kawową. Biszkoptu nie nasączałyśmy. Górę posypałyśmy startą czekoladą. Torcik musi wylądować w lodówce bo przez ilość mas może się rozjechać :) Nie oszukujmy się - za sprawą wyglądu torcik nie wznosi nas na wyżyny. Temat może powinnyśmy przemilczeć, ale smak
Wypisz WymalujWeekend! Czas na coś słodkiego dla bliskich. Postawiłam na szybkie i łatwe w wykonaniu czekoladowe muffinki. Są bardzo smaczne i dość słodkie. Przygotowałam je z dodatkiem dojrzałej gruszki i czekolady mlecznej. Smacznego! SKŁADNIKI: - 2 szkl. mąki pszennej - 2 jaja - 3/4 szklanki oleju - 1 szklanka cukru - 2 łyżeczki kakao - 3 łyżki mleka - 1 łyżka jogurtu - 1,5 łyżeczki proszku(...)pieczenia - cynamon, kardamon, wanilia - 1 duża gruszka pokrojona w kosteczkę - czekolada mleczna cała tabliczka lub czekoladowe kuleczki Jajka wybij do miski dodaj cukier, ubijaj robotem na wysokich obrotach, aż jajka zrobią się prawie białe (około 12 minut), dodawaj porcjami olej i pozostałe składniki. Wymieszaj masę bardzo dokładnie. Nakładaj do papierowych papilotek. Piecz przez 30- 35 minut w nagrzanym piecu. Smacznego
SMYKWKUCHNI