czekolada - 27946 przepisów (strona:1104/1864)

Pyszne ciasto "Lambada" 8341

biszkopt. Ostudzić.  Masa śmietankowa:  1 łyżka żelatyny  ½ szklanki mleka  ½ litra śmietany 30%  3 łyżki cukru pudru Do dekoracji: gotowa polewa czekoladowa lub starta gorzka czekolada.  Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku, ostudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem,połączyć z żelatyną rozpuszczoną w mleku i wyłożyć na masę pomarańczową. Polać polewą czekoladową lub posypać obficie startą(...)gorzką czekoladą. Schłodzić

Praktyczna pl
Biszkopt z kawowo-miętową pianką 144

Eksperymentalne połączenie smaków (przynajmniej w moim wykonaniu). Efekt mile mnie zaskoczył. Kawa, orzeźwiająca mięta, czekolada i bita śmietana... Moje ulubione smaki w komplecie. Polecam. 1. Ciasto:  Biszkopt z 5-6 jajek 2. Krem kawowy: 2 szklanki mleka 2 szklanki likieru kawowego 2 budynie śmietankowe  6 łyżek cukru 2 żółtka Zagotować mleko z cukrem. Zmiksować likier kawowy z żółtkami(...)gotującego się mleka. Mieszać aż zgęstnieje. Gorący budyń wylać na biszkopt. Zostawić, aż wystygnie. 3. Pianka miętowa     900 ml śmietany kremówki,  600 g pastylek miętowych w czekoladzie 4,5 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru  Śmietanę zagotować z pastylkami. Mieszać do momentu, aż pastylki całkowicie się rozpuszczą.Bardzo mocno schłodzić ( co najmniej kilka godzin, a najlepiej zacząć

Praktyczna pl
Piegusek biszkoptowy z kremem 225

Krem: 1/2 litra mleka 1/2 szklanki cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 kostka masła (koniecznie masło, nie margaryna) Do dekoracji: polewa czekoladowa lub starta gorzka czekolada  Z mleka, cukru, mąki pszennej i ziemniaczanej ugotować budyń. Wystudzić. Masło utrzeć, dodawać po łyżce wystudzonego budyniu. Ucierać, aż powstanie gładki krem. Gotowy krem wyłożyć na biszkopt. Udekorować polewą(...)czekoladową lub startą gorzką czekoladą

Praktyczna pl
Ciasto Bounty z Bananami 278

niego banany... Kokos i banany mmmm idealne połączenie...rozpływa się w ustach... Składniki: Na biszkopt: 5 jajek 1/2 szkl. cukru 1 szkl. mąki 2 łyżki kakao pół tabliczki czekolady 1 łyżka proszku do pieczenia Na masę kokosową: 2,5 szkl. mleka 1/2 szkl. cukru 2 budynie śmietankowe 200 gram masła 200 gram wiórek kokosowych 3 banany Biszkopt: Białka ubijamy(...)sztywną pianę...Dodajemy żółtka i mieszamy łyżka... Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, kakao mieszamy razem dodajemy czekoladę połamaną na kwadraciki... Do mąki dodajemy białka i mieszamy delikatnie...Najlepiej nie dokładnie, podobnie jak przy wyrobie muffinek... żeby ciasto miało tzw. purchle. Pieczemy 30 min. w tem. 180 st. Masa: 2 szklanki mleka gotujemy, dodajemy cukier i wiórki kokosowe. Gotujemy około

NaKońcuJęzyka
Mini serniczki bezglutenowe 207

cukru... Składniki: 2 kostki białego sera każda po 200g 3 jajka 2 łyżki cukru 1 banan 1 budyń waniliowy 1 łyżka maki ziemniaczanej 1 serek homogenizowany waniliowy lub naturalny czekolada bezglutenowa polecam Goplana śmietanka 36% male opakowanie Ser mielimy lub miksujemy w blenderze razem z serkiem homogenizowanym by go bardziej rozdrobnić, następnie dodajemy żółtka, budyń i mąkę... Białka ubijamy(...)pianę razem z cukrem.. I dodajemy do masy serowej Pieczemy około 30-40 min w tem. 160-180 st Dekorujemy ubitą śmietaną i czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej... Z podanych składników wyszło mi 13 mini serniczków w typowych silikonowych foremkach na muffiny. var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-44911160-1']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript

NaKońcuJęzyka
Ciasto czekoladowe z kaszy jaglanej z musem z rabarbaru 201

szklanki poj. 350 ml.)  szklanka kaszy jaglanej 3 łyżki mleka 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1 opakowanie cukru cynamonowego lub waniliowego 100 ml oleju rzepakowego pół tabliczki mlecznej czekolady 2 garści orzechów włoskich 3 kłącza rabarbaru+ 2,5 szkl. wody 2 galaretki ja użyłam  Winiary Pink Margarita 1/2 szkl. cukru 2 łyżki żelatyny Kasze jaglaną płuczemy pod zimna(...)zdejmujemy z ognia zostawiamy chwilę do lekkiego ostudzenia, następnie za pomoca blendera miksujemy na papkę, dodajemy olej, jajka, cukier, cukier cynamonowy, olej...Miksujemy. Do gotowego ciasta wsypujemy orzechy, połamaną czekoladę. Tortownicę (u mnie 24cm) smarujemy masłem i posypujemy bułka tartą bez glutenu. Przelewamy ciasto i pieczemy w tem 180 st. 45 min. Rabarbar kroimy w mniejsze kawałki zalewamy wodą

NaKońcuJęzyka
Czekośliwka (dla leniwych) 110

ponownie smażyć następnej porcji śliwek.  Wystarczy tylko zostawić trochę powideł i gotowe z kilka minut.     Składniki: 700 g powideł śliwkowych 50 g kakao niesłodzonego 50 g czekolady (gorzka, deserowa lub nawet mleczna)   Wykonanie: Ostatniego dnia smażenia zwykłych powideł ( o takich ), odkładamy około 700 g.  Przekładamy do drugiego garnka (lub po prostu używamy tego samego(...)oryginalne przełożyliśmy już do słoików).  Dodajemy kakao i połamaną czekoladę.  Mieszamy dokładnie, aby nie przypalić kakao.  Kiedy powidła są już jednorodne i gorące, przekładamy je do wyparzonych / wypieczonych, gorących słoików i zakręcamy wygotowanymi, osuszonymi zakrętkami

Sto kolorów kuchni
Ciasteczka owsiane z amarantusem 198

owsianych błyskawicznych 1 jajko 4 łyżki miodu 1 łyżka cukru waniliowego ¼ szklanki suszonych wiśni , żurawiny lub rodzynek 3 łyżki pestek słonecznika ½ łyżeczki sody ½ łyżeczki proszku do pieczenia 60 g czekolady gorzkiej 1 banan Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Płatki owsiane rozdrabniamy   w malakserze. Czekoladę bardzo drobno siekamy albo rozdrabniamy używając malaksera. Banana rozdrabniamy za pomocą widelca. Następnie dodajemy

Mania Gotowania
Kakaowe ciastka owsiane z rodzynkami 136

jajko 1 łyżka cukru wanilinowego   1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 1 szklanka mąki pszennej 1,5 szklanki płatków owsianych górskich 100 g (tabliczka) gorzkiej czekolady 1,5 łyżeczki kakao 1,5 garści (3 łyżki / 45g) rodzynek Przygotowanie:   1. Masło ucieramy z cukrami na puszystą masę. Dodajemy jajko i dobrze ubijamy. 2. Po trochu dodajemy mąkę(...)sodę, sól, cynamon, kakao, cały czas ucierając. 3. Wsypujemy płatki owsiane, czekoladę pokrojoną na małe kawałki, rodzynki. Składniki łączymy łyżką. 4. Z ciasta lepimy małe kulki o średnicy na oko 4-4,5 cm. 5. Układamy na posmarowanej tłuszczem/wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w sporych odstępach, aby ciastka nie skleiły się podczas pieczenia. Pieczenie (termoobieg, środkowy poziom piekarnika

Malowane smakiem
Muffinki "Leśny mech" 977

szklanki oleju 1 szklanka mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 150 ml śmietanki kremówki 30 % 250g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki startej mlecznej czekolady   Dodatkowo: coś do dekoracji wierzchu, może to być posypka cukrowa, ziarenka granatu itd. Szpinak rozmrażamy, odciskamy nadmiar wody. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej i mąkę(...)foremek do 3/4 wysokości i pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy i studzimy. Śmietankę miksujemy z serkiem, nie za długo, żeby masa się nie zważyła. Dodajemy cukier i czekoladę, mieszamy. Z zimnych babeczek ucinamy wierzch, kruszymy. Spód babeczki delikatnie wydrążamy, mniej więcej 1/4 górnej części babeczki. Do środka nakładamy krem, z tzw. "górką" i obsypujemy pokruszonym zielonym ciastem. Wierzch

Czerwona Porzeczka
Praliny czekoladowo-rumowe 149

Świąteczne mocno-czekoladowe pralinki z dodatkiem rumu. Przepis od pani Ady z Wiednia :) Składniki na około 25 sztuk: 100 g masła 200 g ciemnej czekolady 100 g cukru pudru 2 opakowania cukru waniliowego 2 żółtka 2 łyżeczki kakao 2-3 łyżeczki rumu Masło i czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i dokładnie wymieszać. Gdy masa będzie już gładka, dodać pozostałe składniki

wyzwania kuchenne
Eklerki 143

waniliowym i polewą czekoladową. Składniki na około 25 sztuk: szklanka wody 100 g masła szklanka mąki 4 jajka dodatkowo: krem budyniowy lub bita śmietana na ganache: 100 g gorzkiej czekolady 100 g śmietany kremówki Do garnka wlać wodę i dodać masło. Podgrzać całość, aż się roztopi.  Wsypać mąkę i energicznie mieszać, aż powstanie gęsta masa, która będzie odchodziła(...)porcje na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut na złoty kolor.  Przygotować ganache czekoladowy: zagotować śmietankę, wrzucić do niej połamaną czekoladę i wymieszać do otrzymania jednolitej polewy. Odstawić do przestygnięcia. Upieczone i wystudzone eklerki przeciąć na pół. Na spody nałożyć krem. Przykryć górną połówką, którą udekorować polewą czekoladową

wyzwania kuchenne
Kulki serowe z malinami 290

jogurtu greckiego * 250 g sera na sernik * pokruszone bezy - dałam 2 łyżki fruktozy * paczka digestive  - dałam 100 g * 100 g masła  - dałam 50 g + 20 g gorzkiej czekolady * maliny Ciasteczka zmiksowałam, masło z czekoladą rozpuściłam i wymieszałam razem do konsystencji mokrego piasku. Śmietankę ubiłam na sztywno, dodałam do sera, dołożyłam jogurt i fruktozę do smaku. Wymieszałam powoli

Zdrowa Kuchnia Sowy
Kruche ciasto z gruszkami i Nutellą 269

Wspaniałe połączenie kruchego ciasta ze słodką czekoladą, gruszkami oraz puszystą śmietanką... Mam jeszcze sporo zimowych zapasów, postanowiłam więc coś zrobić z nadmiarem gruszek. Powstało takie oto, niebiańskie ciasto... Ciasto: 150g masła, 1i1/2 szkl. mąki pszennej, jajko, 8 łyżek cukru pudru, łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli. Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, szczyptę soli, cukier puder. Zrobić dołek, wbić jajko(...)cytryny oraz jogurt naturalny. Wstawić na 30min do lodówki, by krem lekko stężał. Następnie rozsmarować krem na gruszki. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Można udekorować startą czekoladą lub posypką czekoladową.     Smacznego:) Przepis dodaję do akcji

Z miłości do słodkości