czekolada - 27946 przepisów (strona:1107/1864)

Tęczowy jogurtowiec z owocami 269

małokaloryczne desery Polecam np.: do wykonania tego torcika mini deseru cytrynowego mini deseru z truskawkami deser jogurtowy z truskawkami Składniki 12 łyżek jogurtu naturalnego lub greckiego 100 g białej czekolady 2 łyżki adwokata 1 galaretka Blue Curacao Winiary 1 galaretka Pina Colada Winiary 1 galaretka Mojito Winiary 1 galaretka Pink Margarita Winiary 400 g mrożonych truskawek kiwi w syropie maliny(...)puste miejsce wrzuciłam kawałki kolorowych galaretek i zalałam 4 warstwą galaretki Pina Colada wymieszaną z jogurtem. Gdy ta warstwa zastygła, wyjęłam deser na paterę i polałam rozpuszczoną białą czekoladą wymieszaną z adwokatem. Na powierzchni jogurtowca ułożyłam owoce, maliny i jagody. Smacznego. The post Tęczowy jogurtowiec z owocami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kakaowe babeczki z jeżynami 147

szklanki mąki 2 jajka 1/3 szklanki oleju 1/3 szklanki mleka 1/3 szklanki wody gazowanej 5 łyżek cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 3 łyżki crunchy czekolada z pomarańczą Kupiec jeżyny w syropie syrop z jeżyn i cukier puder do przygotowania lukru Przygotowanie: Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier, kakao i miksujemy. Dodajemy płynne składniki: olej, mleko(...)gazowaną wodę, miksujemy chwilkę. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksujemy dalej na małych obrotach. Wsypujemy 3 łyżki crunchy z czekolada i pomarańczą, masę mieszamy łyżką. Do dołków od formy na muffiny wkładamy papilotki, wykładamy ciasto do 3/4 wysokości i układamy po ok. 4 szt. jeżyn z syropu. Wstawiamy formę do piekarnika i pieczemy w 180 C z termoobiegiem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierogi czekoladowo - cynamonowe z borówkami 164

mąki pszennej 2 łyżki oleju 1 żółtko szczypta soli 1 łyżeczka cynamony 3 łyżeczki kakao ok 0,5 szklanki ciepłej wody  Farsz: 200 g borówek 150 g czekolady mlecznej  Przygotowanie: Mąkę mieszamy z kakao, cynamonem i solą dodajemy żółtko, olej i mieszając dodajemy ciepłą wodę. Zagniatamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto wałkujemy na placek(...)grubości ok 2 mm, wyciskamy krążki szklanką, na krążek wkładamy  0,5 łyżeczki posiekanej na drobno czekolady i 2-3 borówki, formujemy pierożki.  Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku ok 3-5 minut Smacznego

Niezły Młynek
Crème brûlée 106

laskę wanilii - 400 ml śmietany 36% - 80 g cukru (plus dodatkowo odrobina do skarmelizowania na wierzchu  crème brûlée) - 4 żółtka * opcjonalnie dla mega łasuchów: tabliczka białej lub gorzkiej czekolady (około 100 g) Przygotowujemy 6 kokilek. Nastawiamy piekarnik na 110 stopni. Rozcinamy laskę wanilii wzdłuż i nożem wyskrobujemy ziarenka. Ziarenka oraz pustą laskę wkładamy do rondelka i zalewamy śmietanką. Całość(...)wrzenia.  W między czasie ucieramy mikserem żółtka z cukrem do momentu aż powstanie gładka masa.  Gdy śmietanka się zagotuje wyjmujemy pustą laskę wanilii. Jeśli wybieramy wariant z czekoladą to wrzucamy pokruszoną do śmietanki i mieszamy do momentu gdy się rozpuści.  Następnie powoli wlewamy śmietankę do masy żółtkowo-curkowej, pamiętając o tym by cały czas mieszać!!! W przeciwnym

W mojej holenderskiej kuchni
Orkiszowe brownie z cukinią, bez cukru 188

łyżeczki sody  300 g startej cukinii (ze skórką)  2 jajka  150 g ksylitolu (ew. cukru) Polewa: 3-4 łyżki mleka  100 g gorzkiej czekolady (u mnie 86%)  płatki migdałów do posypania  Przygotowanie: Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę przesiać do jednej miski. Do drugiego naczynia zetrzeć ze skórką cukinię i odcisnąć z nadmiaru(...)wymieszać łyżką żeby wszystkie składniki się połączyły. Blachę wyłożyć papierem, wylać ciasto, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 30-35 min w 170 stopniach. Po upieczeniu roztopić czekoladę z 3-4 łyżkami mleka, posmarować ciasto i posypać płatkami migdałów. Smacznego

Ze smakiem i z pasją
Muffinki czekoladowo-migdałowe 110

łyżki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Mokre: 1/4 szklanki mleka migdałowego 1 szklanka zaparzonej kawy 5 łyżek oleju rzepakowego Dodatkowo: Gorzka czekolada zawierająca min. 70% kakao Papka migdałowa pozostała po wyrobie mleka migdałowego (jeśli akurat w ostatnim czasie nie przygotowywaliśmy takiego, proponuję użyć 1/3 szklanki zmielonych migdałów połączonych z niewielką ilością wody(...)moim przypadku, papierem do pieczenia, gdyż ostatnio zakupione papilotki okazały się niewypałem (zbyt dużo ciasta do nich przywiera). Do papilotek kładziemy po łyżce ciasta. Na nie kładziemy kawałki gorzkiej czekolady (po jednym na muffinkę) i zakrywamy je kolejną łyżką ciasta. Ciasto nie powinno wystawać znacznie poza foremkę, bo trzeba pamiętać, że one w piekarniku urosną. Muffinki pieczemy około 30 minut

Weganizm infantylny
Mocno kakaowa jęczmienianka 148

jednak jęczmnienianka. Składniki: 1 szklanka mleka (użyłam kokosowego domowej roboty) Pół szklanki płatków jęczmiennych 1 łyżeczka miodu z mniszka lekarskiego (lub czegoś innego do osłodzenia) 2 łyżeczki kakao Gorzka czekolada z zawartością kakao min. 70% Siemię lniane Przygotowanie:      Mleko wlewamy do rondelka i podgrzewamy. Od razu dodajemy do niego miód i mieszamy. Po chwili dorzucamy płatki jęczmienne(...)się gotować, wciąż od czasu do czasu mieszając. Po zagotowaniu trzymamy na ogniu jeszcze około 1 minuty, po czym przelewamy do miseczki. Wierzch posypujemy siemieniem lnianym i startą gorzką czekoladą (użyłam jednej kosteczki, ale ich ilość zależy od was).       Silny wiatr. Tłukąca się o bramę reklama usług pogrzebowych . 7.5 kilometrów. Orzechy nerkowca. Niekupiona spódnica. Gładka

Weganizm infantylny
Kawa mrożona 165

Składniki: Filiżanka zaparzonej kawy (ok. 150 ml) 5 pełnych łyżek lub 3 gałki lodów ryżowych waniliowych z kakao (np. NaturattiVa) 1 szklanka mleka migdałowego schłodzonego Ewentualnie: 1 kostka gorzkiej czekolady   Przygotowanie:      Kawę zaparzamy z dwóch lub więcej łyżeczek. Polecam sypaną zamiast rozpuszczalnej. Po zaparzeniu umieszczamy filiżankę w lodówce na ok. 20 minut. Lody umieszczamy(...)dwóch mniejszych szklanek rozlewamy schłodzoną kawę. Dolewamy do niej mleko zmiksowane z lodami. Wrzucamy słomkę lub nie i pijemy. Jeśli chcemy, możemy na wierzchu zetrzeć na tarce kostkę czekolady, tylko wtedy będziemy musieli te wiórka wypić, bo nie rozpuszczą się w zimnym, a niektórym może to zaburzyć harmonię płynnej konsystencji kawy ;)      Lubię uczucie towarzyszące przebywaniu

Weganizm infantylny
Kopiec kreta 215

krem: 1 kostka naturalnego tofu (ok. 180 g) 1.5 szklanki płatków ryżowych 1.5 szklanki mleka sojowego aromat śmietankowy syrop z agawy (10-20 łyżek, ilość zależna od preferencji) gorzka czekolada (3-5 kostek) pozostałe: sok z cytryny 2-3 banany Przygotowanie:      Najpierw ciasto. Mieszamy suche składniki, tj. mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia, kakao. Do suchych dodajemy(...)masy dodałam aromat i syrop z agawy. Następnie użyłam ręcznego miksera, by całość "domiksować". Jeśli wasz blender zmiksuje wszystko na raz, nie musicie rozdzielać pracy na dwa miksowania. Kostki czekolady kroimy na małe kawałeczki i wrzucamy je do zimnej masy kremowej. Mieszamy. Nasze ciasto przekrawamy poziomo na pół. Górną część ciasta kruszymy do osobnego naczynia. Dolną część delikatnie wydrążamy, pozostawiamy

Weganizm infantylny
Czekoladowa kawa z cynamonem 180

Składniki: 100 g czekolady gorzkiej 50 ml wody 400 ml mleka 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka kakao 3 laski cynamonu GUSTUS 3 łyżeczki cukru (jeżeli ktoś nie słodzi to nie dodaje cukru) Przygotowanie: W rondelku podgrzej mleko z wodą i rozpuść czekoladę, dodaj pozostałe produkty energicznie mieszając.  Gotuj na małym ogniu ok 15 minut, aż nabierze

Niezły Młynek
Mufiiny czekoladowe z chilli 111

płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki kakao łyżeczka płatków chilli * mokre: szklanka mleka 2 jajka 100 g roztopionego masła * dodatki: pół tabliczki dobrej, gorzkiej czekolady pokrojonej na kawałeczki cukier puder i słodka papryka do dekoracji  Przygotowanie: 1. W jednej misce bardzo dokładnie wymieszałam suche składniki (mąkę, sól, proszek do pieczenia, cukier, kakao i chilli(...)drugiej misce wymieszałam dokładnie mokre składniki (mleko, jajka i masło). 3. Do miski z suchymi składnikami wlałam mokre składniki, dorzuciłam czekoladę i całość wymieszałam bardzo szybko i niedokładnie - tylko do połączenia się składników. 4. Ciasto nałożyłam do silikonowych foremek muffinkowych, wypełniając je do 3/4 wysokości. 5. Piekłam 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.  6. Ostudzone muffiny

Kulinarny Pamiętnik
Przekładaniec owocowo - śmietanowy 134

śmietany 18% - 2 szklanki ( 600 g ) śmietanki 36% - 1,5 szklanki cukru - 10 dag masła - ¼ łyżeczki sody oczyszczonej - 1 opakowanie mrożonych wiśni - 1 puszka brzoskwiń w zalewie - starta czekolada do dekoracji Drogi internauto - jeżeli przepisy zamieszczone na tej stronie uważasz za ciekawe  i chciałbyś aby ten blog rozwijał się nadal to proszę abyś przed opuszczeniem tej strony kliknął(...)przemian warstwami tworząc piramidkę. Trzy ruloniki posmarować cienką warstwą bitej śmietany, nałożyć dwa i warstwę śmietany. Na wierzch położyć jeden rulonik. Całość posmarować resztą bitej śmietany. Posypać startą czekoladą i wstawić ciasto na kilka godzin do lodówki Uwaga – sprawdzona rada 1)         jeżeli ciasto podczas wyrabiania będzie się ciągle kleiło ( a na pewno będzie

Świat Smaku
Deser czekoladowy z borówkami 144

Składniki: 4 porcje 100g półsłodkiej czekolady 1 łyżka masła 300ml śmietany 30% 250g borówek 1 łyżeczka żelatyny Wykonanie: Śmietanę ubić na gęstą masę. Czekoladę stopić, zdjąć z ognia, domieszać masło i wystudzić. Żelatynę rozpuścić w dwóch łyżkach gorącej wody. Wszystkie te składniki dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć do miseczek i wstawić do lodówki na ok. 4 godziny (do stężenia żelatyny). Deser

Gorący kąsek
Jogurtowe ciasto z morelami 173

morelowego bądź brzoskwiniowego  * 4 szklanki mąki pszennej * 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia * płaska łyżeczka sody oczyszczonej * szklanka cukru * 4 jajka * 6-7 moreli  * pół tabliczki mlecznej czekolady  Przygotowanie : Rozpuścić i wystudzić kostkę do pieczenia. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą. Cukier ubić z jajkami. Dodać Kasię , oraz jogurt i wymieszać. Po troszkę dodawać mąkę i cały(...)czas ubijać mikserem ciasto. Morele pokroić w ósemki, czekoladę posiekać nożem. Dodać do ciasta i wymieszać. Wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec do suchego patyczka, około 40 minut w 180 stopniach. Dodatkowo ciasto można polać polewą bądź lukrem i obłożyć świeżymi owocami. Pamiętajcie, że więcej słodkich inspiracji znajdziecie na http://www.mojeciasto.pl

Magiczne Życie Marty
Muffinki czekoladowe z truskawkami 169

Sezon Truskawkowy to już wspomnienie ale wspomnienia są po to aby przywoływać miłe chwile :) Uwielbiam truskawki i czekoladę więc postanowiłam połączyć te dwa boskie smaki i stworzyć muffiny moich marzeń . Nie myślałam że trafię do muffinego nieba nim spróbowałam ... minam ... Muffiny proste w wykoniu, a sposób dekoracji najbardziej ucieszył najmłodszego członka rodziny ... Bo cóż może być lepszego niż truskawki ,serca(...)czekolada ? *** Mufiny czekoladowe z truskawkami *** ( przepis na 12 babeczek ) 300g mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 jajko 120g  cukru 80ml oleju 250g jogurtu naturalnego 100 g Kakao 12 małych truskawek ( bądź 6 duchy pokrojonych na pół ) 1. Będą potrzebne dwie miski. Do jednej wsypujemy ,,suche '' substraty i mieszamy , w drugiej mieszamy wszystkie ,,mokre'' składniki ( Druga

ciemna strona patelni