kakao 3 łyżki mąki pszennej Blat kokosowy 300 g kokosu 4 białka 200 g cukru Krem czekoladowy 4 jajka 3/4 szkl cukru 1 łyżka cukru wanilinowego 100 g gorzkiej czekolady 3 łyżeczki ciemnego kakao 250 g masła lub margaryny 2 galaretki wiśniowe 0,7 l wody Przygotowanie: Biszkopt:Białka ubić na sztywno,dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo(...)papierem 25*36 cm i piec około 30 min w 160 st. do lekkiego zrumienienia. Krem czekoladowy:Jajka miksować z cukrem na parze na puszystą masę i zdjąć. Czekoladę zmiksować w blenderze lub zetrzeć na drobnych oczkach i dodać razem z kakao do jeszcze ciepłej masy jajeczne i wymieszać.Masę odstawić do wystudzenia. Tłuszcz utrzeć do białości i stopniowo
Ala piecze i gotujewizualny - oceńcie sami. Składniki: 8 białek 20 dag cukru 30 dag mąki pszennej 1 szkl oleju rzepakowego Rapso 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżki kakao 50 g czekolady motylki cukrowe Przygotowanie: Białka ubić na sztywno. Stopniowo dosypywać cukier i miksować do momentu aż cukier się rozpuści. Wlewać małym strumieniem olej i nadal miksować. Z odważonej mąki odłożyć(...)bułką tartą. Do formy dajemy naprzemiennie po łyżce białego i ciemnego ciasta. Piec w 170 stopniach około 50 min. Do suchego patyczka. Forma 30*10 cm. Zimną babkę polać czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej i udekorować motylkami
Ala piecze i gotujepieczemy ok 50 min, lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Studzimy i polewamy polewą czekoladową. Polewa czekoladowa: · 100 g gorzkiej czekolady, posiekanej · 50 g margaryny /masla Masło roztapiamy w garnuszku. Zdejmujemy z palnika, dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy do jej roztopienia
Mia Cucina Sofietatemperaturze 170/180ºC przez około 60 minut. Lekko studzimy w formie, a następnie na kratce. Upieczoną babkę posypujemy cukrem pudrem lub polewą czekoladową. Polewa czekoladowa: tabliczka mlecznej/gorzkiej czekolady parę łyżek słodkiej śmietanki Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy parę łyżek śmietanki. Babkę można modyfikować na kilka różnych sposobów: v można dodać do ciasta 1/3 szkl. maku
Mia Cucina Sofietapudru 3 ugotowane żółtka 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa chałwowo –orzechowa: 1/2 szklanki śmietany 30% 200g chałwy 80 g laskowych, mielonych orzechów ½ tabliczki gorzkiej czekolady Dekoracja: motylki i kwiatuszki z masy z marshmallow lub z gotowej masy cukrowej 80 g pianek 180 g cukru pudru 1 1/2 łyżki wody Kruche ciasto: Zagniatamy kruche ciasto(...)garnka, wstawiamy na gaz i doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy jeszcze przez 2 min do zgęstnienia. Studzimy. Ostudzoną masę rozsmarowujemy na kruchym ciescie, zostawiamy do zastygnięcia. Dekorujemy rozpuszczoną czekoladą i kolorowymi kwiatuszkami i motylkami. Dekoracja: Do zrobienia ozdób użyłam masy cukrowej z pianek marshmallow i barwników w żelu. Pianki marshmallow roztopiamy w kąpieli wodnej, dodając do nich 2 łyżki
Mia Cucina Sofietadodatkami :) Składniki: - 1 l mleka - 1 szklanka cukru pudru - 1 margaryna - 2 łyżki kakao - 1 cukier waniliowy - 1 szklanka kaszy manny - 2 opakowania herbatników - 1/2 szklanki wiórków kokosowych - 1 czekolada gorzka Przygotowanie: W garnku rozpuszczamy margarynę, dodajemy do niej oba cukry, wlewamy mleko i zagotowujemy. Do gotującej się masy wsypujemy kaszę mannę, gdy zacznie gęstnieć dodajemy kakao i zdejmujemy(...)ognia. Dno blachy wykładamy papierem do pieczenia, następnie układamy na nim herbatniki, na herbatniki wylewamy masę i przykrywamy herbatnikami. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy i polewamy nim herbatniki a wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi
Zainspirowana w kuchnizrzucić trochę zimowego ciała, a przede wszystkim być zdrowym. Właśnie dlatego serdecznie polecamy wszystkim karob - melasę i proszek z chleba świętojańskiego. To propozycja idealna dla alergików, zamiennik kakao i czekolady. Nie jest to (niestety!) powszechnie znany produkt, tak więc udostępnimy Wam sporo informacji na jego temat od samego producenta, ale najpierw coś słodkiego i przepis na ciasto z wyżej wspomnianym(...)100g produktu: - wartość energetyczna 1155 kJ/275kcal, - białko: 1,16-1,18g, - węglowodany 62 g, - tłuszcz 0,2-0,6g PROSZEK Z CHLEBA ŚWIĘTOJAŃSKIEGO - wyśmienity substytut kakao, zamiennik czekolady. Zalety: nie zawiera alergenów, kofeiny i teobrominy obecnej w kakao. Zawiera także mniej tłuszczu i więcej cukru niż kakao. pudrowa konsystencja to doskonałe źródło minerałów, witamin oraz wartości odżywczych
Symfonia Smaków21cm. Piec ok. 35-40min w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na 2 warstwy. Krem czekoladowy: 250g półtłustego twarogu, 100g jogurtu naturalnego, 170g mlecznej czekolady, 130g cukru pudru. Biały ser dokładnie utrzeć z cukrem pudrem oraz jogurtem naturalnym. Następnie dodać stopioną, przestudzoną czekoladę i dokładnie wymieszać. Połową kremu przełożyć warstwy ciasta, resztę rozsmarować
Z miłości do słodkościżurawiną, które doskonale komponowało się z wiśniami. Składniki: 250g serka waniliowego homogenizowanego, 300ml wiśni z kompotu, opakowanie musli z żurawiną Fitella, 6 małych bez, 3 kostki gorzkiej czekolady, 6 kandyzowanych wiśni (użyłam Gold Pack), mięta do dekoracji. Przygotowanie Na dno pucharków nałożyć po łyżce serka waniliowego. Nałożyć po czubatej łyżce odsączonych wiśni. Posypać łyżeczką musli. Nałożyć kolejne dwie(...)warstwy serka, odsączonych wiśni i musli. Na koniec do każdego pucharka pokruszyć po dwie bezy, posypać startą czekoladą, udekorować dwiema kandyzowanymi wisienkami oraz miętą. Smacznego
Z miłości do słodkościmuffinki wyłożyć papilotkami. Nalać ciasto do 3/4 wysokości. Piec ok. 18minut w temp. 180st. Ostudzić. Krem: 250g serka mascarpone, 1/2 szklanki śmietany 18%, 100g białej czekolady, 3 łyżki cukru pudru, szczypta pomarańczowego barwnika, kapelusze z masy cukrowej . 2 łyżki śmietany zmieszać z połamaną na kawałki czekoladą i stopić na parze. Przestudzić. Dodać
Z miłości do słodkościPrzykryć kolejną warstwą umoczonych w kawie ciastek. Wyłożyć resztę masy dyniowej, przykryć ostatnią warstwą namoczonych biszkoptów. Śmietanka: 250g serka mascarpone, 1/2 szklanki śmietanki 30%, 1/4 szklanki cukru, starta czekolada. Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier i mascarpone, krótko zmiksować. Masę rozsmarować na wierzchu deseru. Schłodzić. Przed podaniem posypać startą mleczną i gorzką czekoladą. Tiramisu przechowywać w lodówce
Z miłości do słodkościwaniliowy z cukrem, 1/2 l mleka, laska wanilii, 1/2 szklanki śmietanki 30%, 50g masła, 4 łyżki cukru pudru, 3 biszkopty, kostka gorzkiej czekolady. Wykonanie: Owoce oprószyć cukrem pudrem i odstawić do całkowitego rozmrożenia. 450ml mleka zagotować, w reszcie rozrobić budyń. Wlać na gotujące się mleko, gotować, aż zgęstnieje. Następnie ostudzić(...)cukier puder oraz nasiona z laski wanilii. Ubitą śmietankę połączyć budyniem. Na dno pucharków nałożyć owoce, przykryć kremem, ponownie nałożyć owoce i krem, udekorować pokruszonymi biszkoptami, wiórkami z czekolady oraz kilkoma owocami
Z miłości do słodkościBabka z porzeczkami Babka serowo - cytrynowa Babka żurawinowa Babka serowa Drożdżowa baba wielkanocna z czekoladą Babka z kardamonem Babka z szafranem Babka kakaowo - cytrynowa Mazurek z wiśniami i masą kawową Mazurek kokosowo - czekoladowy(...)nutką pomarańczy Wielkanocny mazurek z masą krówkową Mazurek fistaszkowy z czekoladą Mazurek kokosowy na kruchym cieście Mazurek z białek Mazurek orzechowy na andrucie Mazurek migdałowo - czekoladowy Sernik waniliowo - czekoladowy Sernik czekoladowy Sernik cynamonowo - pomarańczowy Jeżeli dodam jeszcze na bloga jakiś wielkanocny
Z miłości do słodkościMasło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodawać masę budyniową. Dodatkowo: 1/2 l śmietany 30%, 2 łyżki cukru pudru, 2 śmietan-fiksy, 50 g gorzkiej czekolady, 200g herbatników, 100g krakersów, puszka mleka skondensowanego słodzonego. Mleko gotować 3 godz na wolnym ogniu. Śmietanę ubić z pudrem na sztywno, dodać śmietan-fiksy(...)zimny biszkopt wyłożyć masę budyniową, na to herbatniki. Rozsmarować karmel i wyłożyć krakersy. Na wierzch wyłożyć bitą śmietanę, posypać startą czekoladą. Ciasto przechowywać w lodówce
Z miłości do słodkościdobrze wymieszać i lekko przestudzić. Tężejące wylać na ciasto. Ostudzić. Pianka: 1 dowolna galaretka (u mnie truskawkowa), 1 Śnieżka, 200 ml mleka, 50 g gorzkiej czekolady. Galaretkę rozpuścić w 250ml wrzątku, przestudzić.Śnieżkę wymieszać z mlekiem, ubić na sztywno. Miksując na niskich obrotach wlewać powoli przestudzoną galaretkę. Wylać na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki(...)pianka zastygła. Posypać startą gorzką czekoladą. Ciasto przechowywać w lodówce. Smacznego:)) Przepis dodaję do akcji
Z miłości do słodkości