rozsmarować na cieście. Przykryć drugim blatem. Naponczować i posmarować resztą dżemu. Wierzch: 500ml śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru, 4 łyżki serka mascarpone, 50 g startej czekolady. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder oraz serek mascarpone. Zmiksować na gładką masę. Rozsmarować na wierzchu ciasta. Posypać startą czekoladą. Źródło: Moje wypieki
Z miłości do słodkości200g masła, 100g margaryny, 800ml mleka, 2 budynie waniliowe, szklanka cukru, 2 żółtka, łyżka mąki pszennej, łyżka mąki ziemniaczanej, 100g białej czekolady, dżem z czarnej porzeczki. W szklance mleka rozrobić budynie, dodać mąki, dokładnie wymieszać. Dodać utarte żółtka. Wymieszać na jednolitą masę. Resztę mleka zagotować z 1/2 szkl. cukru. Na gotujące się(...)minut. Stopniowo dosypywać cukier. Następnie dodawać po łyżce masy budyniowej, stale ucierając. Całość ucierać ok. 15-20minut. Pod koniec dodać stopioną na parze przestudzoną białą czekoladę. Pierwszy blat ciasta nasączyć ponczem, posmarować cienką warstwą dżemu oraz kremu, przykryć drugim blatem. postąpić tak samo. Przykryć ostatnim blatem ciasta, nasączyć resztą ponczu. Wierzch i boki tortu posmarować kremem. Udekorować według uznania
Z miłości do słodkościmusem truskawkowym Truskawkowa kopuła Czekoladowe tiramisu z truskawkami i miętą Sernik na zimno z truskawkami i białą czekoladą Grysikowe z kremem czekoladowym i truskawkami Jogurt z truskawkami i otrębami Deser lodowy z czekoladą i sosem owocowym
Z miłości do słodkościciasta z truskawkami, jednak wszystkie pieczone;) Mam nadzieję, że zbiór okaże się pomocny:) Ciasta z truskawkami: Placek z kremem i truskawkami Kokosowa roladka z białą czekoladą i truskawkami Ciasto Leśne smaki Serniczki z truskawkami Wyznanie miłosne Drożdżowe z czekoladą i owocami Tort Pavlova
Z miłości do słodkościWierzch: 100g śmietanki 30%, łyżka soku z cytryny, 2 łyżki cukru pudru, 5 łyżek ajerkoniaku, 2 łyżki wody, łyżka żelatyny, 50 g startej czekolady, 50 g pokruszonych bez. Żelatynę namoczyć w wodzie, odstawić na 10 minut, następnie mieszając podgrzać na parze, aż całkowicie się rozpuści. Ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem(...)Powoli dodawać sok z cytryny i ajerkoniak. na koniec dodać przestudzoną żelatynę. Masę rozsmarować na wierzchu ciasta. Posypać startą czekoladą oraz pokruszonymi bezami. Ciasto przechowywać w lodówce. Smacznego
Z miłości do słodkościkilka razy zrobilam ten deser, ale za kazdym razem znikal tak szybko, ze nie zdazylam zrobic fotki. Tym razem mi sie udalo :) Musze przyznac, ze polaczenie czekolady i gruszek nalezy do jednych z moich ulubionych. Bardzo lubie ta slodycz gruszek przeplatajaca sie ze slodycza czekolady. To chyba dlatego tarta znika z talerzyka zanim jeszcze dobrze przestygnie. To chyba jedyna wada
Przysmaki Karolkiurlopem", tu we Francji mamy zaledwie jeden dzien wolny jakim jest 1 maja. Ale wracajac do tematu. Jadac do Szwajcarii wiedzialam o tym kraju tyle, ze jest to stolica czekolady, cos switalo w glowie o serach i jeszcze o rosti. Na miejscu wszystko to znalazlo swoje potwierdzenie. Do tego od zawsze kojarzylam ten kraj z bankami, drogimi sklepami na Bahnhofstrasse(...)zamku miesci sie polskie muzeum. Niestety Lucerne i Zurich zwiedzalismy z parasolem w reku. Klimat i szwajcarskie smakolyki sprawily, ze do domu wrocilo mnie nieco wiecej niz wyjechalo. Poza czekolada, ktora wrecz uwielbiam, zajadalam sie przepysznymi chlebami. Normalnie nie jadam chleba, ten francuski nie do konca mi odpowiada, choc przyznaje, ze mam juz ze dwa swoje ulubione
Przysmaki KarolkiTort niemal zrobil sie sam. Byl bardzo prosty, ciemny biszkopt przelozony bita smietana i truskawkami. Wszystko to co lubi moja Jubilatka. Za dekoracje posluzyly przetopione zajaczki i jajeczka z czekolady. Ja od zawsze jestem przeciwna tym slodyczom ze wzgledu na sredniej jakosci czekolade i nigdy nie wiem co mam zrobic gdy po swietach zostaja sie stosy niezjedzonych lakoci. Tym razem(...)skonczyly jako polamany plotek okalajacy bielusnienki od smietany tort. Vikuni bardzo sie to podobalo. Po wyjeciu z lodowki na czekoladzie bylo widac biale zacieki, ktore zniknely gdy tort nieco sie rozgrzal w temperaturze pokojowej. Tort z bita smietana i truskawkami ciemny biszkopt robilam z tego przepisu skladniki na mase: 750ml kremowki cukier puder 3 usztywniacze do smietany Smietan
Przysmaki Karolkinutella i migdalami skladniki: 4 lyzki nutelli 4 lyzki mleka 60g masla 60g cukru 100g maki 2 jajka 1 opakowanie cukru waniliowego 2 lyzeczki proszku do pieczenia 50g bialej czekolady garsc platkow migdalowych wykonanie: Nutelle rozpuszczamy w podgrzanym lekko mleku. W misce ucieramy maslo, cukier i cukier waniliowy na pulchna mase. Dodajemy jajka, make, proszek do pieczenia. Ucieramy. Na koncu(...)dodajemy przygotowana wczesniej nutelle. Gotowym ciastem wypelniamy foremki do muffinek. Pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 180°C. Po wystudzeniu wyciagamy babeczki. Ozdabiamy rozpuszczona w kapieli wodnej biala czekolada. Posypujemy uprazonymi na suchej patelni platkami migdalowymi. Smacznego
Przysmaki Karolkiciasto na pyszny makaronikowy spod, ktory ma byc odpowienikiem piernikowej podstawy domino. Galaretke zas zastapilam lekko kwaskowa konfitura z wisni, na ktora nalozylam cieniutka warstwe marcepanu. Calosc pokrylam gorzka czekolada i ozdobilam migdalami nawiazujac do migdalowej podstawy mazurka. Mam nadzieje, ze wszystkim obdarowanym beda smakowac :-) Mazurek migdalowo-marcepanowy skladniki na ciasto: 200g zmielonych migdalow 150g brazowego cukru 1 lyzka mleka(...)bialka 1 zoltko 2 lyzki maki dodatkowo: sloiczek konfitury z wisni masa marcepanowa okolo 250g 100g gorzkiej czekolady migdaly do dekoracji wykonanie: Migdaly mieszamy z cukrem i dodajemy do nich bialka ubite na sztywna piane. Dokladnie mieszamy. Podgrzewamy mieszanine na parze, bedzie bardzo lepka i lsniaca. Gdy przestygnie dodajemy do niej zoltko, mleko i make, dokladnie mieszamy. Blache wykladamy papierem
Przysmaki Karolkicałkowitego wystygnięcia. Krem: 200 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka grenadyny wiśnie - mały słoiczek do dekoracji: 20 g gorzkiej czekolady wykonanie: Śmietanę kremówkę ubijamy mikserem. W drugiej misce ubijamy przez chwile mascarpone z cukrem pudrem. Następnie do serka dodajemy ubitą śmietanę i grenadynę i mieszamy. Roladę rozwijamy, smarujemy 2/3 kremu(...)bitej śmietany pamiętając o tym by pozostawić 2 cm marginesu na końcu biszkoptu. Następnie rozkładamy wiśnie i zwijamy roladę Resztą kremu ozdabiamy roladę z wierzchu. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy lekko przestygnie robimy na roladzie wzory według uznania i talentu
Przysmaki KarolkiSkoro mowa o dietach, to szukałam ostatnio w sklepie batoników musli które byłyby zdrowa przekąska bez cukru, czekolady i innych dziwnych rzeczy. Niestety, mimo ze większość miała napisy fit to tak naprawie opis składu mnie przerażał. Na widok tej ilości cukru i czekolady możną od razu utyć ... i to ma być dietetyczne? Wybaczcie ale czegoś takiego nie kupie i nikt
Bernika - moj kulinarny pamietnikSkladniki na wypelnienie : 1 l kremowki ok 50 gr cukru pudru 3 puszki wisni 6 lyzeczek maki ziemniaczanej 50-100 ml sherry *2-3 lyzeczki zelatyny* czekolada Wykonanie: Odcedzamy wisnie od syropu.400 ml syropu gotujemy, dodajemy sherry. Do szklanki nalewamy mala ilosc syropu- dodajemy make ziemniaczana , laczymy I nalewamy do gotujacego sie syropu. Gotujemy. Dodajemy wisnie (pozostawiajac pare(...)odpowiednio. Ciasto przekrajamy na trzy placki. Nasaczam. Na ciasto nakladamy mase z wisni., na to bita smietana. Placek, wisnie, bita smietana, placek. Dekorujemy pozostala bita smietana, wisniami I czekolada. Serdecznie polecam
Smaki Edytyupieczeniu- odkładamy ciasto do całkowitego ostudzenia. Masa: 500 gr mascarpone 300 gr swieżego custard 80 gr drobnego cukru 100 gr startej czekolady Wykonanie: Ubijamy mascarpone, dodajemy custard I cukier- ubijamy wszystko na puszysta masę. Dodajemy startą czekoladę. Mieszamy. Nasaczamy ciasto kawą z rumem ( do kawy można dodac cukru). Nakładamy masę. Wkładamy do lodówki na około 2-3 godziny
Smaki Edytyukładamy wiśnie. I przykrywamy resztą masy serowej. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180-190 C na 1 godzinę do 1,15. Polewa: 200 ml kremówki 2 czekolady cukiernicze Wykonanie: Ubijamy kremówkę, rozpuszczamy czekoladę. Łączymy razem, jezeli nie chce się dobrze połaczyć, troszkę podgrzać. Smarujemy sernik. :) Polewa wiśniowa. Odsączamy wiśnie z drugiej puszki. Odlewamy do szklanki 150 ml soku
Smaki Edyty