kilka chwil i rozkoszować się nim do woli, jest przecież niskokaloryczny i pyszny. Ktoś ma jeszcze chęć na truskawki? Składniki : * szklanka truskawek * 3 łyżki jogurtu greckiego * kostka gorzkiej czekolady Przygotowanie : Umyte i obrane z szypułek truskawki przełożyć do miseczki bądź deserowego pucharka. Polać jogurtem i oprószyć startą, gorzką czekoladą
Magiczne Życie Martypudru szklanka mąki 1/3 szklanki kakao 1/3 szklanki wody pół łyżki proszku do pieczenia Krem: dojrzały melon 250 g mascarpone 200 g śmietanki 36% pół szklanki cukru pudru gorzka czekolada do posypania Żółtka oddzielamy od białek, które ubijamy na sztywną pianę. Porcjami dodajemy cukier puder i miksujemy do momentu, gdy masa będzie gęsta i lśniąca. Następnie dolewamy(...)przy ponownym zawijaniu. 1/3 masy rozsmarowujemy po wierzchu, dokładnie pokrywając całą powierzchnię rolady, dzięki czemu nie ma szans na wyschnięcie przy dłuższym kontakcie z powietrzem. Tarką ścieramy odrobinę gorzkiej czekolady (tak, większość przygotowanej do ciasta i tak zjadamy) i układamy świeże owoce. Biszkopt najlepiej zostawić na noc w lodówce, delikatnie wilgotnieje od owoców, dzięki czemu jest
sama złodyczznalazłam na stronie /mccafe.pl/ Po wymieszaniu całość nabiera pysznego orzechowo-czekoladowego smaku. :) Składniki 30 ml espresso lub mocnej kawy (np. mokka) 1 deser czekoladowy "Monte" 200 ml mleka czekolada gorzka z dodatkiem skórki pomarańczy Na dno wysokiej szklanki włożyć cały deser, wlać wcześniej podgrzane i spienione mleko a następnie kawę. Całość posypać startą czekoladą. Bon Appetit
Pudełko rozmaitościagrestu, malin i moreli Składniki na tartę: 250g mąki krupczatki 2 żółtka 100g masła 82%tł. 100g cukru szczypta soli Składniki na krem: 200g serka mascarpone 2 tabliczki białej czekolady Dodatkowo: szklanka świeżych malin szklanka agrestu 2-3 morele pokrojone świeżo otarta skórka cytryny (do dekoracji) kilka listków mięty (do dekoracji) Mąkę połączyć z solą i cukrem, dodać żółtka(...)grubych oczkach masło. Wszystkie składniki dokładnie zagnieść i uformować w kulę. Zawinąć w folię i przechowywać około pół godziny w zamrażarce. W tym czasie rozpuścić w kąpieli wodnej czekolady, po czym ostudzić. Ostudzone połączyć z mascarpone. Odstawić. Po połowie godziny oczekiwań na ciasto wyjmujemy je z zamrażarki, po czym wykładamy na blaszkę do tarty. Ciasto wstawiamy do nagrzanego
Sajkofanka smakuCzekolada i truskawki to moje ulubione smaki.Dlatego dzisiaj zapraszam Was na pyszny torcik. Składniki: 180 g jogurtu naturalnego 200 g serka śmietankowego z wiaderka 6 łyżek cukru brązowego 1,5 łyżki kakao 1,5 łyżeczki żelatyny 50 ml wody 250 ml kremówki 30 % truskawki świeże Przygotowanie: Serek, jogurt, cukier, kakao dokładnie wymieszać. Żelatynę namoczyć w wodzie, podgrzać do rozpuszczenia , letnią(...)masy serowej. Foremkę wyłożyć na bokach i na dnie papierem do pieczenia i wylać masę. Odłożyć do lodówki do stężenia na 6 h. Po wyjęciu z formy udekorować startą czekoladą,serduszkami i świeżymi truskawkami.Foremka
Ala piecze i gotujedodatkiem musu z świeżych truskawek i zwieńczony owsianymi ciasteczkami, pycha. Składniki: 350 ml kremówki 2 żółtka 50 g cukru 200 g truskawek 1 łyżka cukru pudru 50 g czekolady gorzkiej ciasteczka owsiane Przygotowanie: Żółtka razem z cukrem zmiksować na puszystą masę.W osobnym naczyniu zmiksować zimną kremówkę na sztywno.Do masy z żółtek dodawać po łyżce ubitej śmietany i miksować(...)najmniejszych obrotach.Gdy masa będzie połączona dodać mus truskawkowy i wymieszać łyżką tworzą smugi z musu. Naczynie żaroodporne wyłożyć folią spożywczą i wylewać porcje masy przesypując pokrojoną czekoladą i odłożonym musem truskawkowym. Na wierzchu ułożyć ciasteczka owsiane. Włożyć do zamrażarki na kilka godzin. Mus truskawkowy. Truskawki umyć i oczyścić z szypułek.Zmiksować z cukrem pudrem na mus. Odłożyć 3 łyżki
Ala piecze i gotujepodawać zapraszam do Klubu Celebro. Składniki: 200 g margaryny 200 g cukru 4 szt jajka 250 g mąki pszennej 2 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 czekolada mleczna lub gorzka 5 łyżek nalewki malinowej 1 szk malin do ciasta maliny i jeżyny do dekoracji Polewa 50 g margaryny 1,5 łyżki mleka 1 łyżka kakao 1 łyżka(...)się cukru. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiane przez sitko.Wlać nalewkę i wymieszać. Białka ubić na sztywno z szczyptą soli dodać do masy i delikatnie wymieszać. Czekoladę pokroić w drobną kostkę lub zmiksować w blenderze dodać do ciasta i wymieszać. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać połowę ciasta posypać połową malinami, wylać resztę
Ala piecze i gotujepieczenia 2 łyżki orzechów włoskich mielonych BackMit Blat kokosowy 4 białka 200 g cukru 200 g kokosu Kresto Krem czekoladowy 6 jajek 1,5 szk cukru 150 g gorzkiej czekolady 3 łyżki płaskie ciemnego kakao 500 g masła lub margaryny dżem brzoskwiniowy orzechy włoskie mielone Przygotowanie: Biszkopt orzechowy - upiec 2 spody; białka ubić na sztywno dodać(...)wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec w 170 st około 25 min. Krem czekoladowy; Jajka miksować z cukrem na parze na puszystą masę i zdjąć. Czekoladę zmiksować w blenderze lub zetrzeć na drobnych oczkach i dodać razem z kakao do jeszcze ciepłej masy jajeczne i wymieszać.Masę odstawić do wystudzenia. Tłuszcz utrzeć do białości i stopniowo dodawać
Ala piecze i gotujeSkładniki: 300 g mąki pszennej 120 g cukru pudru 200 g masła 120 g mielonych orzechów włoskich 2 żółtka 2 łyżeczki cukru waniliowego 100 g orzechów laskowych całych białko czekolada mleczna cukier perlisty Przygotowanie: Wszystkie składniki zagniatamy na jednolitą masę, formujemy i wkładamy na 2 godziny do lodówki . Odrywamy po kawałku formujemy wałek i kroimy na wielkość orzecha laskowego. Formujemy(...)układamy po trzy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na środek każdej koniczynki wciskamy orzech laskowy zamoczony w białku. Pieczemy około 12 min w 170 st. Ostudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, posmarować środek ciasteczka i posypać cukrem perlistym
Ala piecze i gotujemargaryny lub masła 2- 3 łyżki soku z cytryny Polewa czekoladowa 0,5 szkl cukru pudru 2 łyżki kakao 5 łyżek wody 50 g margaryny lub masła 1 czekolada gorzka Dodatkowo powidła śliwkowe Przygotowanie: Wodę, kakao, miód,przyprawę do piernika, cukry, margarynę zagotować i ostudzić. Do przestudzonej masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, żółtka i zmiksować na wolnych(...)cytryny. Polewa czekoladowa: W garnuszku wymieszać kakao z cukrem pudrem, dodać wodę i zagotować. Zmniejszyć ogień do minimum dodać margarynę i mieszać do rozpuszczenia. Dodać połamaną na małe kawałki czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Zdjąć z ognia, mieszać. Gdy polewa zacznie tężeć i będzie letnia polać ciasto. Ciasto przekroić 3 razy, uzyskując 4 placki. Warstwy ciasta: placek, połowa kremu, placek
Ala piecze i gotujemasła 100 g margaryny 80 g cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 320 g mąki pszennej 2 łyżki otartej skórki z pomarańczy 50 ml soku z pomarańczy czekolada mleczna Przygotowanie: Miękkie masło i margarynę utrzeć, dodać cukier puder i pozostałe składniki. Całość zagnieść włożyć do woreczka i 2 godziny schładzamy w lodówce. Odrywać po kawałku, uformować rulon grubości około(...)kroić paluszki około 10 cm długie. Układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 - 12 minut aż paluszki zaczną się lekko rumienić. Ostudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ozdobić paluszki
Ala piecze i gotujerozgrzewkę i przy pieczeniu ciasteczek po jednym kieliszeczku jak znalazł. A i na prezent się nadaje, z pewnością osoba obdarowana się ucieszy. Składniki: 0,5 l kremówki 1 czekolada gorzka 100 g cukru pudru Emix 2 łyżeczki przyprawy do pierników Emix 2 łyżki nutellii 200 ml wódki 100 ml spirytusu Przygotowanie: W kąpieli wodnej rozpuścić połamaną na mniejsze(...)kawałki czekoladę. Wlać śmietanę kremówkę i podgrzewać cały czas mieszając. Dodać cukier puder, przyprawę i nutellę. Mieszając podgrzewać do rozpuszczenia się składników. Zdjąć i ostudzić. Do zimnej masy wlać wódkę i spirytus, wymieszać. Rozlać do butelek lub karafki i szczelnie zakręcić. Bardzo dziękuję firmie Emix za paczkę z produktami
Ala piecze i gotujemargaryny sól szczypta dżem brzoskwiniowy Masa marcepanowa 150 g masy marcepanowej 70 g cukru pudru Emix Polewa 0,5 szkl kremówki 50 g miodu 30 g margaryny 150 g czekolady gorzkiej Przygotowanie: Mąkę i kakao przesiać. Dodać migdały, przyprawę do piernika, zimną margarynę pokrojoną w kawałki, żółtko, sól, cukry i zagnieść ciasto. Uformować kulkę włożyć do woreczka(...)wykroić serduszka z marcepanu i położyć na dżem. Ciasteczka odłożyć na 3-4 godziny w zimne miejsce. Polewa:Śmietanę zagotować z miodem zdjąć z ognia dodać margarynę i połamaną czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia się składników. Polewę lekko przestudzić i smarować każde serduszko polewą. Ponownie odłożyć w zimne miejsce. Serduszka udekorować lukrem
Ala piecze i gotujeSernik bardzo puszysty i delikatny. Spód zrobiony z wafelek w czekoladzie był rewelacyjny. Będę robić go częściej tym bardziej, że rodzince również zasmakował. Składniki: Spód 250 g wafelek w czekoladzie (u mnie prince polo) 30 g masła Masa serowa 600 g twarogu z wiaderka 3 jajka 0,5 szkl cukru pudru Emix 1 galaretka brzoskwiniowa Emix 1,5 łyżeczki żelatyny
Ala piecze i gotujemleka 50 g cukru 150 g miękkiego masła 1 łyżka cukru pudru 400 ml kremówki 30% 1 łyżka cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 50 g mlecznej lub gorzkiej czekolady Przygotowanie: Masa krówkowa: Masę przełożyć do garnka, dodać mleko i podgrzewać na lekkim ogniu do połączenia się składników i masa będzie jednolita. Odłożyć do lekkiego przestudzenia. Krem budyniowy: Z mleka(...)żelatynę, zmiksować. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć herbatniki (20 szt), wylać masę krówkową, ułożyć herbatniki, wyłożyć krem budyniowy, ułożyć herbatniki, rozsmarować bitą śmietanę i na koniec zetrzeć czekoladę. Odłożyć do schłodzenia ciasto najlepsze jest na drugi, trzeci dzień
Ala piecze i gotuje