musem jabłkowym (najlepiej schłodzonym, wówczas szybciej nam zgęstnieje). Składniki masy śmietanowej: - 700ml kremówki 30% - 2-3 łyżeczki mielonego ksylitolu lub pudru - 3 op.śmietan-fix - 1 kostka gorzkiej czekolady Na wystudzonym biszkopcie wykładamy warstwę tężejącej masy jabłkowej, wyrównujemy. Na jabłka wykładamy warstwę śmietany ubitej ze śmietan-fixem i z mielonym ksylitolem. Wygładzamy. Można wyrysować widelcem wzór (np.fale itp.) wówczas zginą(...)nierówności. Wierzch posypać startą kostką czekolady. Smacznego
Smaczne Zdrowełyżki stewii 1 łyżka miodu 3/4 szklanki świeżej żurawiny (lub suszonej, wtedy zrezygnowałabym z miodu bo suszona żurawina jest zazwyczaj słodka, natomiast świeża jest dość kwaśna) 20 gram gorzkiej czekolady o zawartości kakao nie mniej niż 75% 2 jaja 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Awokado, jogurt naturalny i jaja miksujemy blenderem na gładką masę. Mąkę, kakao i sodę przesiewamy(...)dodajemy otręby owsiane, stewię i dokładnie mieszamy Dodajemy miód, żurawinę oraz posiekaną drobno gorzką czekoladę. Całość dokładnie mieszamy i nakładamy do foremek na muffiny. Muffiny pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 25-28 minut, do suchego patyczka
Mango Papajastewii 4 łyżki jogurtu naturalnego łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego 500 gram jogurtu naturalnego, u mnie 0% 2 łyżki mąki kokosowej kilka kropel aromatu waniliowego 1 gruszka 75 gram gorzkiej czekolady o zawartości kakao nie mniej niż 70% migdały w płatkach Z mąki orkiszowej, jogurtu naturalnego, jednego żółtka, oleju kokosowego, szczypty soli i łyżki stewii zagniatamy ciasto, które owijamy folią(...)masę jogurtową, układamy niej pokrojone w cienkie plastry gruszki i pieczemy całość 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po wyciągnięciu z piekarnika ciasto studzimy, najlepiej przez noc. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, polewamy nią tartę. Całość posypujemy płatkami migdałów. Gotowe
Mango Papajajest lekką propozycją do porannej kawy. Składniki: 3/4 szklanki mąki 1 szklanka cukru 4 jajka 150g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1 tabliczka białej czekolady sok z 1 cytryny starta skórka z 1 cytryny Masło ucieramy z cukrem na gładką masę. Dodajemy jajka, mąkę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i wszystko razem mieszamy. Na końcu(...)dodajemy skórkę cytrynową i sok z wyciśniętej cytryny oraz pokrojoną na małe kawałki białą czekoladę. Łączymy ze sobą wszystkie składniki tak aby uzyskać jednolitą masę. Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C ok. 50 min (do suchego patyczka). Ciasto podajemy udekorowane cukrem pudrem
Animelka Blogczekoladki nadziewane aksamitnym kremem. Praliny to prawdziwy rarytas dla wielbicieli słodyczy, ale niestety również bomba kaloryczna wypełniona substancjami, których nazwy ciężko wymówić, i nie mająca nic wspólnego z prawdziwą czekoladą czy też orzechami. Ale to nie powód do rozpaczy! Wystarczy kilka składników, odrobina chęci, szczypta kreatywności i będziemy mogli delektować się najzdrowszą wersją tych cudnych słodyczy! Nieziemsko słodkie, kremowe pralinki(...)problemu- kombinacje składników są nieskończone. Podobnie jest z dekoracją, do której ja użyłam wiórków kokosowych, orzeszków ziemnych i kakao Fresano( do nabycia tutaj ) . Świetnie sprawdzi się tu również gorzka czekolada, cynamon lub mąka migdałowa- eksperymentujcie! Jak łatwo się domyślić, tak przygotowane łakocie, to przede wszystkim doskonałe źródło zdrowych tłuszczy , mających zbawienny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu i chroniących przed wieloma
peanutbuttermonsterfasoli 4 łyżki mleka 5 jaj łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki kakao łyżka jogurtu naturalnego 200 gram sera twarogowego chudego aromat waniliowy 5 łyżek stewii łyżeczka sody 100 gram gorzkiej czekolady o zawartości kakao nie mniej niż 70% płatki migdałów 2 łyżki mąki kokosowej Fasolę blenderujemy na gładki mus, dodajemy mąkę kokosową, mleko, kakao, 4 łyżki stewii, 4 jaja, cynamon(...)wlewamy resztę ciasta. Formę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni a 35-40 minut. Po tym czasie studzimy ciasto, najlepiej przez całą noc w lodówce. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią ciasto, całość posypujemy płatkami migdałów. Gotowe
Mango PapajaSkładniki: 1/4 szklanki wody 150g zmiksowanych orzechów (najlepiej laskowych) 100g czekolady (mlecznej lub gorzkiej) 2,5 łyżki cukru 1 łyżka kakao 120g masła 1. Gotujemy wodę z cukrem, dodajemy kakao. 2. Zdejmujemy z ognia i dodajemy czekoladę i orzechy. 3. Na końcu łączymy z masłem. 4. Przechowujemy w lodówce. Smacznego
Diteczpieczenia skórka otarta z pomarańczy Masa śliwkowo-truflowa. 30 dag masła 125 ml mleka 30 dag czekoladek truflowych 10 dag śliwek suszonych 2 łyżki spirytusu Polewa. 1 tabliczka czekolady z orzechami 1 łyżka masła 50 ml kremówki Wykonanie. Śliwki pokroić i zalać spirytusem. Jajka ubić z cukrem, dosypać mąkę z proszkiem i skórką pomarańczową, wymieszać. Ciasto przelać do formy(...)rozpuścić w nim trufle. Wystudzić. Utrzeć masło i połączyć z masą truflową i śliwkami osączonymi ze spirytusu.Jeżeli możemy to dodajmy spirytus do masy. Masę wyłożyć na upieczony biszkopt. Czekoladę z orzechami, łyżką masła i kremówką podgrzewać do utworzenia polewy.Ostudzić i polać nią ciasto. Smacznej rozpusty z... jednym kawałkiem
Kulinarny karnet Christopherawyciągnięcia. Ciemny biszkopt: 4 jajka 50 g cukru 100 g mąki pszennej 1/2łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki kakao 50 g gorzkiej czekolady, startej 16 g cukru wanilinowego Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypywać partiami cukier, ubijając. Partiami wlewać żółtka i nadal(...)ubijać. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i wsypać startą czekoladę. Wymieszać delikatnie, by piana nie opadła. Przygotować ręczniczek kuchenny, posypać lekko cukrem wanilinowym. Wlać masę na upieczony wzorek żyrafy i wyrównać. Piec około 10-15 minut w temperaturze 180ºC. Natychmiast po upieczeniu z erwać powoli papier, a roladę wzorem do dołu z ręczniczkiem zwinąć, wzdłuż
Malinowe Pocałunkinutellę, smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy cukrem i pieczemy 15-20 min w temp ok 200stopni. Co mnie miło zaskoczyło, to nutella po upieczeniu nie zachowuje się tak jak normalna czekolada. Jest cały czas miękka. No może nie tak jak w słoiku, ale nie kruszy się i się nie waży. Nie ma też tego dziwnego posmaku co podpieczona czekolada. Dlatego też
Malinowe Pocałunkinagrzanego piekarnika ok 200 st. I patrzymy. Jak tylko się roztopią wyjmujemy i studzimy. Mi z 1 opakowania wyszło 6 lizaków. Kiedy chcemy jeszcze je ulepszyc, można rozpuścic czekoladę i pozwoli maluszkom na dekorowanie. Oj zabawa będzie przednia. Zapewne więcej czekolady i ozdób będzie na buziach, stole, ścianach....;) ale czy nie jest to tego warte? Gorąco polecam. NALEŻY BARDZO UWAŻAĆ
Malinowe Pocałunkicukru pudru małe opakowanie cukru waniliowego owoce: borówka amerykańska, truskawki maliny Nasączenie: ok 1 l przegotowanej ostudzonej wody sok z cytryny cukier Do dekoracji: tylka gwiazdka czekolada masa cukrowa barwnik spożywczy różowy wykałaczki Wykonanie: Biszkopt jasny. Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec dodajemy partiami cukier, kolejno żółtka stale ubijając. Na koniec wsypujemy przesiane mąki(...)śmietankową a do reszty dekoracji użyłam tylki Wilton M1. Czyli napełniłam woreczek masą i wyciskałam owieczkowe "kłaczki" po bokach tortu, dookoła wierzchu. Oczy i usta zrobione zostały z rozpuszczonej czekolady. Nosek i uszka ulepiłam z masy cukrowej. Polecam tylko umieszczenie dekoracji tuż przed samym podaniem, Ponieważ masa cukrowa rozpuszcza się w zetknięciu z masą śmietankową
Malinowe Pocałunkimasła 200 g nutelli 250 g suszonych śliwek Kresto 100 ml spirytusu Polewa 3 łyżki masła 3 łyżki cukru 3 łyżki kakao 3 łyżki jogurtu naturalnego Do dekoracji bezy czekolada gorzka śliwki suszone Kresto Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo aż ciasto będzie sztywne i nie będzie spadać z łyżek(...)chwilkę do rozpuszczenia się wszystkich składników i połączenia w kremową masę. Lekko przestudzić i rozprowadzić na górze tortu. Ponownie odłożyć tort do schłodzenia. Przed podaniem udekorować bezami, startą czekoladą i suszonymi śliwkami
Ala piecze i gotujejajek 200g masła 150g masy marcepanowej* 100g cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego szczypta soli 100g cukru 50g mąki pszennej 50g mąki ziemniaczanej Składniki na polewę: 1 tabliczka czekolady gorzkiej lub mlecznej 1 łyżka mleka 1 łyżka masła CZAS PRZYGOTOWANIA: 60-90 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: TRUDNY 1. Żółtka oddzielamy od białek. Mąki przesiewamy i łączymy ze sobą. Masło miksujemy(...)wykończenia ciasta. Po nałożeniu ostatniej warstwy pieczemy kilka minut dłużej (u mnie 6), żeby ciasto mocniej się przypiekło. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 5. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i masło z dodatkiem mleka. Na garnku z gotującą się wodą stawiamy miskę odporną na wysokie temperatury, a w niej umieszczamy nasze składniki na polewę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
My Culinary ArtPanią Beatą wspaniały, dogadać szczegóły było samą przyjemnością co ostatnio nie zdarza się we współpracach z firmami. I tak w moim domu pojawiła się wczoraj paczuszka z : * Belgijska czekolada deserowa z owocami leśnymi, bez dodatku cukru * Stewia w płynie * Crunchy owoce leśne, bez dodatku cukru W listopadzie pojawią się recenzje tych produktów, już na wstępie mogę Wam zdradzić, że czekolada
Magiczne Życie Marty