puszki krakersy dżem porzeczkowy bita śmietana z żelatyną Chłodzimy 3 godziny w lodówce. Na gotowym cieście można zrobić esy floresy z polewy czekoladowej przygotowanej z 3 kostek gorzkiej czekolady z dodatkiem śmietany, bądź przed podaniem posypać tartą czekoladą
Kuchenne aromatysmakują ciepłe ciasteczka francuskie zajadane przy filiżance kawy zbożowej. Przy ich aromacie nawet mróz za oknem nie jest nam straszny:) Składniki 2 opakowania ciasta francuskiego 2-3 tabliczki ulubionej czekolady 1 jajko cukier kryształ Sposób Ciasto francuskie rozwijamy, kroimy w kwadraciki. Na kwadrat nakładamy kostkę lub dwie czekolady, przykrywamy następnym kwadratem z ciasta, brzegi dociskamy widelcem, każde ciasto po wierzchu
Kuchenne aromatysmak bardzo przyjemy dla podniebienia... Składniki 2 szklanki pełnego mleka 2 kopiaste łyżki kawy rozpuszczalnej 2 kopiaste łyżki cukru 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 4 łyżki utartej, gorzkiej czekolady kostki kawowego lodu Sposób Do gorącego, ale nie wrzącego mleka sypiemy kawę, cukier, cynamon. Całośc dokładnie mieszamy, odstawiamy do wychłodzenia. Przed podaniem kładziemy do szklanek kostki lodu. Oziębioną kawę(...)miksujemy, aż się lekko spieni, rozlewamy do szklanek, na wierzch sypiemy utartą czekoladę w taki sposób, aby utworzył się dość gruby "kożuszek". Podajemy ze słomką
Kuchenne aromatykostkę 4 łyżki zimnej wody Ciasto na krem 5 łyżek mąki krupczatki 1 szklanka mleka 0,5 szkl. cukru 1 żółtko 100 g masła Polewa 4 kostki gorzkiej czekolady odrobinę śmietanki Sposób Ciasto: Mąkę mieszamy z cukrem i szczyptą soli, dodajemy masło i zaczynamy zagniatać rękami, następnie dolewamy wody i kontynuujemy zagniatanie, aż ciasto będzie jednolite. Gotowe zawijamy(...)temperaturze 180 stopni przez 10 minut. Po przestygnięciu na ciasto wykładamy krem, na nim układamy umyte i osuszone maliny. Całość polewamy polewą zrobioną z 4 kostek roztopionej gorzkiej czekolady wraz z odrobiną śmietanki
Kuchenne aromatyLekko grillowane owoce i ciepły sos czekoladowy to idealne połączenie które będzie smakowało każdemu. Składniki: 2 dojrzałe banany, obrane 2 średnie nektarynki i brzoskwinie 6 całych truskawek ¾ szklanki startej czekolady półsłodkiej 2/3 szklanki skondensowanego mleka 2/3 szklanki cukru ¼ szklanki masła lub margaryny Przygotowanie: Aby przygotować sos czekoladowy należy stopić czekoladę z masłem lub margaryną w małym rondelku na małym ogniu
naRuszciemleka, 2 żółtka, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 opakowanie cukru waniliowego, 2,5 łyżki cukru, 1 kostka masła, 1 puszka ananasa. Dodatkowo: 1 tabliczka gorzkiej czekolady, 2 łyżeczki mleka. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nadal ubijając stopniowo dodaję kolejno cukier, żółtka, olej, mąkę, ocet i proszek do pieczenia. Ciasto wylewam na blaszkę (wymiary(...)dodaję do masy i mieszam. 4. Poncz : Rum mieszam z sokiem z cytryny. Ponczem nasączam biszkopt. 5. Na biszkopt wykładam masę z ananasem, wyrównuję. Na masie układam bezę kokosową. Czekoladę rozpuszczam z mlekiem nad kąpielą wodną. Na wierzchu ciasta robię z polewy esy floresy. Ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki
Tradycyjna kuchnia Kasiżeby nie było grudek i pozostawić do wystudzenia. Wystudzony budyń zmiksować z masłem lub margaryną. Składniki na warstwę śmietanową: 400ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1 gorzka czekolada Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Przygotować tortownicę o średnicy 24 – 26 cm. Pokrojone plastry rolady ułożyć bardzo ściśle na dnie i po bokach tortownicy. Na dno wyłożyć połowę(...)masy budyniowej, na niej ułożyć obrane banany ściśle obok siebie, na nie wyłożyć pozostałą ilość masy budyniowej. Na masę budyniową równomiernie wyłożyć ubitą kremówkę. Wierzch udekorować startą czekoladą. Ciasto wstawić do lodówki, najlepiej dzień przed podaniem. Smacznego
Na słodko lub wytrawniemleka 2-3 łyżki cukru 1 l mleka 200 g masła masa śmietanowa 500 ml śmietanki 30 % 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżka żelatyny 5 łyżek mleka starta gorzka czekolada do posypania Blaszkę o wymiarach 35x25 wyłożyć papierem. Na dnie ułożyć warstwę herbatników. Masę kajmakową podgrzać w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka aby lepiej było ją rozsmarować. Wyłożyć na herbatniki(...)warstwą herbatników. Żelatynę rozpuścić w mleku i przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać cukier waniliowy i żelatynę. Masę śmietanową wyłożyć na herbatniki i ładnie wyrównać. Na wierzchu posypać starta czekoladą. Wstawić do lodówki. Ciasto najlepsze po dwóch dniach jak herbatniki dobrze namiękną, dzięki temu też ciasto ładnie się kroi i zachowuje kształt. Na każdą warstwę zużyłam 16 herbatników
Monia miesza i gotujesernikowego 2,5 łyżki żelatyny 50 ml wrzątku 3/4 szkl cukru 200 ml śmietany 30% 1 łyżeczka esencji waniliowej / 1 op. cukru waniliowego Wierzch: ciastka Mallti Keks (kuleczki w czekoladzie) galaretka pomarańczowa 1,5 szkl wrzątku 1. Masło rozpuścić. Hity pokruszyć i zblendować* (będą miały konsystencję mokrego piasku). Odłożyć kilka łyżek (będą dodane do masy serowej) a resztę wymieszać(...)ciepła, żeby nie było grudek, gdyby zaczęła tężeć - należy ją podgrzać), wymieszać, całość dodać do masy serowej. 6. Masę serową wyłożyć na ciasteczkowy spód. Na wierzch ułożyć kuleczki w czekoladzie. Odstawić do lodówki. 7. Gdy sernik stężeje, łyżką nałożyć na kuleczki tyle galaretki, żeby się przykleiły do masy serowej. Odstawić do lodówki na kilka minut. Zalać resztą galaretki (gdyby
Kto ugości moich gości?czekoladowo-kakaowych muffinek z musli potrzebujemy: - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej - 1 jajko - 2 szklanki mąki (ja używam tortowej) - 1 szklanka mleka - sypkie kakao - 1 czekoladę - musli - 1/2 szklanki oleju - 1/2 szklanki cukru Pierwsza miska: Mieszamy składniki: proszek do pieczenia + soda oczyszczona + 2 szklanki mąki + sypie kakao (ok. 4 łyżeczek) + cukier + pokruszona czekolada (ja dodaje
upichconamasy formujemy kulki i wsadzamy do lodówki na 20min. Przygotowujemy polewę czekoladową. Końcówki patyczków maczamy w polewie i nabijamy tak do połowy kulki , odstawiamy na 10min do lodówki aby czekolada dobrze zespoiła się z masą. Przygotowane już lizaki na patykach maczamy w polewie czekoladowej, a następnie obsypujemy kolorową posypką. Gotowe nabijamy na kawałek styropianu i czekamy aż czekolada zaschnie
upichconamąki, cukru, proszku do pieczenia Składniki: (na ok 15 ciasteczek o średnicy ok. 6cm) - ok. 2 i pół szklanki płatków owsianych - 2 banany - 3 łyżki miodu - 2 paski gorzkiej czekolady/ 8 kosteczek - 2 i pół łyżki masła - ok. 3/4 szklanki ziaren: dyni, słonecznika, owoce goji, suszona żurawina Banany rozgniatamy albo miksujemy za pomocą blendera, kostki czekolady rozgniatamy na mniejsze kawałki
upichconaaromatu wanilinowego - 40g roztopionego masła - 200 ml mleka (temperatura pokojowa) - 1,5 szklanki mąki pszennej - szczypta sody oczyszczonej - 2 szczypty soli - olej lub masło klarowane do smażenia naleśników - gorzka czekolada do dekoracji Składniki na mus jabłkowy: - 5 jabłek - duża łyżka masła - sok z połowy cytryny - 1 łyżka cukru - 1 łyżeczka cynamonu Ciasto: Żółtka ucieramy/miksujemy z cukrem i dodajemy aromat wanilinowy(...)wydrążamy pestki, blendujemy na ciapkę. Podsmażamy na rozgrzanej masłem patelni. Dodajemy cukier, sok z cytryny oraz cynamon, dusimy 10 minut od czasu do czasu mieszając. Podajemy udekorowane startą gorzką czekoladą. Ja uwielbiam z zimnym mlekiem
upichconawody 1/2 szkl. oleju 2,5 szkl. mąki szczypta soli 1-2 krople ekstraktu waniliowego lub śmietankowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 3-4 łyżki startej czekolady 1 łyżka wody Wykonanie: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Pod koniec ubijania powoli wsypywać cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku, wodę, olej, proszek do pieczenia i mąkę. Ciasto(...)podzielić na 3 części. Do pierwszej dodać 1 łyżkę wody i kakao, do drugiej startą czekoladę a do trzeciej aromat waniliowy. Do blaszki o wymiarach 12x40 wylać najpierw jasne ciasto, następnie z czkoladą a na wierzch ciemne. . Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp 180 stopni przez ok 45 min do momentu "suchego patyczka
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaOrzechy laskowe 38 97 Płatki kukurydziane z mlekiem 173 99 Jabłko 522 106 Ciasto drożdżowe 83 116 Ryż biały gotowany 206 119 Kasza jęczmienna gotowana 206 128 Czekolada 45 132 Grejpfrut 667 154 Musli z mlekiem 169 157 Banan 253 177 Jajko gotowane na twardo 173 179 Ser Gouda 76 223 Płatki owsiane z mlekiem 175 224 2. Uczucie(...)kcal, podczas gdy 1 g białka lub węglowodanów to tylko 4 kcal). Nadmiar spożywanego tłuszczu zwiększa gęstość energetyczną diety. Produkt Ilość kcal w 100 g Majonez 714 Chipsy 552 Czekolada mleczna 549 Wafle nadziewane 519 Pączki 414 Płatki śniadaniowe czekoladowe 386 Pizza mięsno-ziołowa 332 Cheeseburger 286 Frytki 270-350 Risotto z mięsem 228 Dorsz w jarzynach 120 Gołąbki
Powiedz dietom nie