czekolada - 27946 przepisów (strona:1040/1864)

Ciasto Maxi King 9615

kostki masła 1 szklanka mleka 3/4 szklanki cukru 2 opakowania cukru waniliowego (po 16 g) 400 - 500 g mleka w proszku (miałkiego - nie w granulkach) Polewa: 2 czekolady mleczne 150 g orzeszków ziemnych lub laskowych 1/4 szklanki mleka Orzeszki posiekać i podprażyć na suchej patelni (fot.1) . Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Położyć pierwszą warstwę herbatników (fot.2) . Szklankę mleka, cukier(...)garnka z wodą i chwilę pogotować. Będzie się lepiej rozprowadzać (fot.3) . Wyłożyć ją na herbatniki. Bezpośrednio na masę krówkową rozprowadzić resztę masy mlecznej, a na nią warstwę herbatników. Czekoladę roztopić w rondelku razem z mlekiem. Kiedy się rozpuści, dodać orzeszki i polać nią wierzch ciasta (fot.4) .  Całość schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny. Źródło: stylowi.pl linkwithin_text='Zobacz

Świat Ciasta
Ciasto Pijak / Cycki murzynki 1209

było obłędne ciasto z przepisu , który mama dostała od cioci Basi – o żartobliwie brzmiącej nazwie PIJAK ( niektórym znane pod nazwą Cycki Murzynki ) Kokosowy spód … delikatny krem … czekolada …. no czego chcieć więcej?! SKŁADNIKI: SPÓD: - białka – 6 szt - cukier – 0,5 szklanki - mak – 0,5 szklanki - kokos – 0,5 szklanki MASA: - mleko(...)razem ( ciągle mieszając ). Miękkie masło ucieramy z cukrem. Cały czas miksując miksując dodajemy po łyżce wystudzonej masy. Na cieście kokosowym rozsmarowujemy masę budyniową. Układamy nasączone w alkoholu biszkopty. Polewamy czekoladą. Posypujemy wiórkami

Ostra na Słodko
Kostka alpejska – czekoladowy biszkopt z lekką masą bezowo – krówkową 978

masło – 100 g – bezy – 100 g Masa śmietanowa: - śmietana 30% – 250 g – cukier puder – 1 łyżka – żelatyna – 2 łyżeczki Dodatkowo: - starta czekolada do posypania Sposób przyrządzenia: Biszkopt : Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodajemy żółtka, miksujemy. Dodajemy przesiane mąki, wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie łączymy mieszając(...)sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody, studzimy. Wlewamy do ubitej śmietany. Wykładamy na masę bezowo – krówkową. Delikatnie wyrównujemy. Posypujemy startą czekoladą. Wkładamy do lodówki do przegryzienia

Ostra na Słodko
Warsztaty pieczeniowe z Kasią 163

owocami , tartę orzechową – aż ślinka ciekła na samą myśl o efektach końcowych. Ale to nie wszystko – każda z nas miała okazję przygotować jeszcze torcik czekoladowy z musem oblany przepyszną czekoladą , którą przygotowana przez p. Tomasza lśniła tak , że można było się w niej przeglądać jak w lusterku. Przyznaję : szczena mi opadła widząc efekt końcowy. Z całych sił próbowałyśmy dorównać mistrzowi(...)mieszałyśmy , ubijałyśmy … by już po chwili włożyć do piekarników nasze smakołyki. Nie obeszło się bez podżerania ukradkiem i wylizywania misek ;) W oczekiwaniu na nasze wypieki zajęliśmy się nauką o czekoladzie i zapachach. Flakoniki z ciemnego szkła wypełnione przeróżnymi przyprawami i składnikami używanymi w kuchni zostały poddane naszym zmysłom. Prawdziwa burza mózgów , podczas której cześć zgadłyśmy prawidłowo … ale też nie obyło

Ostra na Słodko
TIRAMISU BABA 416

likier amaretto – 2 łyżki * płatki migdałów – 50 g * okrągłe biszkopty – 1 op * mocna kawa – 200 ml * żelatyna – 2 łyżeczki * kakao – 1 łyżka * czekolada – 50 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody , dokładnie mieszamy , studzimy. Żółtka ucieramy na parze z cukrem pudrem i likierem amaretto. Mascarpone miksujemy i nie przerywając dodajemy(...)namoczonych biszkoptów. Wkładamy do lodówki na kilka godzin ( najlepiej całą noc ). Przy wyciąganiu możemy włożyć formę na chwilę do gorącej wody – baba łatwiej wyjdzie. Posypujemy kakao i posiekaną czekoladą. Smacznego

Ostra na Słodko
Pierniczki nadziewane 589

ostygnięciu są nadal miękkie, a zamknięte na noc w szczelnym pojemniku, zmiękną jeszcze bardziej - ostygnięte pierniczki można udekorować lukrem lub polewą czekoladową Część pierniczków udekorowałam polewą przygotowaną z czekolady i masła oraz niewielkiej ilości słodkiej śmietanki. Taka polewa ładnie się błyszczy i dobrze rozprowadza po pierniczkach, jednakże nie jest całkiem twarda i może lekko się lepić. Jeśli potrzebujemy przechować pierniczki(...)jeden na drugim, warto pominąć w polewie dodatek śmietanki lub wykorzystać gotową polewę. Czekolada może być wtedy bardziej gęsta i najlepiej zamiast maczać w niej pierniki, smarować je pędzelkiem. Nie będą się tak ładnie błyszczeć, ale łatwiej je będzie przechować

Smakołyki Bereniki
Ciastka budyniowe 355

czekoladowego jeśli chcemy mieć kolorowe ciasteczka) 3 jajka 1/2 torebki proszku do pieczenia 35 dag masła 50 dag mąki tortowej 25 dag cukru pudru Dodatkowo: marmolada do sklejania ciastek czekolada lub lukier do dekoracji cukier puder Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Wychodzi dosyć klejące. Zawinąć je w folię i włożyć na pół godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto(...)dowolnym kształcie. Układać na blasze wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni 10 -12 minut. Kiedy wystygną dowolnie udekorować. Można sklejać po dwa marmoladą lub tylko oblać czekoladą albo lukrem

Praktyczna pl
O grudniowej Kopenhadze słów kilka. I kuskus na słodko 224

zwiedzać. Obeszliśmy całe centrum i przystań, szczególną uwagę poświęcając świątecznym jarmarkom. Znaleźliśmy trzy - skupiska małych domków pełne najróżniejszych pyszności (o æbleskiver i gløggu już pisałam, są też naleśniki, gorąca czekolada, gløgg w wersji ekskluzywnej, czyli z białego wina, jabłka i migdały w karmelu, a także mniej świąteczne, ale uwielbiane przez Duńczyków hot dogi) i dekoracji. Zaopatrzyliśmy się w szklane aniołki(...)ornamenty, a także wyjątkowe, drewniane bombki - choinka w tym roku będzie zachwycająca! Przy Storkespringvandet , czyli fontannie z bocianami, zatrzymaliśmy się na gorącą czekoladę. Młode mężatki, według tradycji, przychodziły pod fontannę tańczyć, co miało zapewnić im gromadkę zdrowych dzieci. Co ciekawe, ptaki na fontannie to czaple, nie bociany, kto jednak zawracałby sobie głowę takimi szczegółami. Obejrzeliśmy też Christiansborg, czyli pałac, niestety

Pożeraczka, czyli raz adobrze
PIERNICZKI KRUCHE BEZGLUTENOWE 247

ulegać uszkodzeniom zewnętrznym. Smak alkoholu jest lekko wyczuwalny i świetnie łączy się z kruchymi piernikami. Nadaje się zarówno do dekoracji jak i do polewania.  4. Polewa czekoladowa: - tabliczka czekolady, - 2 łyżki mleka, - 2-3 łyżki masła, - odrobina cukru najlepiej trzcinowego. /Czekolada i piernik to połączenie idealne i chyba tu nikt nie ma wątpliwości. Ta polewa świetnie się nadaje(...)krytyki). Jeśli chodzi o smak to są bardzo mocno korzenne i dość miodowe ale nie za słodkie. Minimalnie wyczuwa się nutkę cytrusową i coś co wskazuje na obecność czekolady "we krwi piernikowej". Wyszły pyszne, nie pierniczymy! Pytanie - zagadka, ile pierników zostanie do świąt? Nie liczyłyśmy ile powstało, ale na oko wyszło ich ponad 200. Marzy nam się żeby choć kilka

Wypisz Wymaluj
SERNIK GOTOWANY 6988

sera Twarożek Hanusi z Mlekovity 1/2 szkl mleka  1 budyń waniliowy 1 szkl cukru 3 jajka 150 g masła Roślinne  z Mlekovity 1 opak cukru waniliowego czekolada na wierzch do starkowania Wykonanie: Mąkę siekamy z margaryna i smalcem. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy do ciasta, dodajemy też proszek do pieczenia, sól i po troszku smietanę, zagniatamy ciasto- śmietany(...)sera dodajemy masło, jajka,cukry.Podgrzewamy ciągle mieszającna gładką masę. Dodajemy rozrobiony budyń w mleku, zagotowujemy. Gotową masą przekładamy placki. Na wierzch smarujemy cienko masą serową, starkowujemy czekoladę. Do wykonanie użyłam produktów Mlekovita : *ser twarożkowy Hanusia *mleko *masło Roślinne *kostka Dobrej Gospodyni

Z Majeczką w kuchni
Szybkie i proste ciasto bez pieczenia czyli 3 BIT 59662

kajmakowej (400 g) 750 ml mleka 150 g masła 1/2 szklanki cukru 2 opakowania budyniu śmietankowego/waniliowego 400 ml śmietany 36% + 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka żelatyny 1 czekolada do starcia Najpierw należy zrobić budyń z pomniejszonej ilości mleka (750 ml zamiast litra). Ostudzić. Ubić masło na puch z cukrem i powoli dodawać po łyżce budyniu, miksować aż uzyskamy(...)herbatniki wyłożyć warstwę ubitej śmietany z 1 łyżką cukru pudru (można dodać trochę fixu lub jak ja łyżkę żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej wody). Na śmietanę zetrzeć czekoladę. Wstawić na kilka godzin do lodówki

Z butelką mleczka w tle
Pierniczki czekoladowo-pomarańczowe 191

pudru 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 2,5 łyżki przyprawy do pierników szczypta soli skórka otarta z 1 pomarańczy 180 g masła 1 jajko 3/4 szklanki miodu 55 g gorzkiej czekolady 1. Miód, masło i połamaną na kostki czekoladę roztapiamy w garnku, do połączenia składników. Odstawiamy do wystudzenia (masa może pozostać lekko ciepła). 2. Na tarce o drobnych oczkach ścieramy skórkę

Szefowa kuchni
Kardamonowe ciasteczka 162

polecam :   Składniki : 125 g czekolady 100 g masła 100 g cukru 2 jajka 200 g mąki 1 łyżka kakao 1łyżeczka proszku 1 cukier waniliowy Skworcu 1 łyżeczka mielonego kardamonu Skworcu migdały w całości Wykonanie : 1. Czekoladę rozpuścić z masłem , odstawić do przestygnięcia. 2. Wsypać cukier i mieszać , następnie wbić jajka i jeszcze raz wymieszać . 3. Mąkę wymieszać z proszkiem

Sama słodycz i szczypta chili
SERNIK WIEDEŃSKI Z CYTRUSOWĄ NUTĄ I RODZYNKAMI /Bezglutenowy. 260

kilogram, (potrójnie mielony), - jajka, 10 - masło, kostka, - cukier, 30-35 dag - laska wanilii, - kaszka kukurydziana, 4-5 łyżek, - otarta skórka z pomarańczy, - otarta skórka z cytryny, - rodzynki, Polewa: - czekolada deserowa/mleczna, tabliczka - masło, 1 łyżka, - mleko w proszku, 4-5 łyżek, - mleko, 3-4 łyżki.  WYKONANIE: Sernik:  Masło ucieramy na puch. Powoli dodajemy po łyżce cukru i... nadal ucieramy(...)upieczeniu uchylamy piekarnik. Wyciągamy go po około 2 godzinach. Zaoszczędzamy mu tym samym szoku termicznego - czyli nie fundujemy mu oklapnięcia.  POLEWA: Mleko wlewamy do garnka, zagotowujemy. Dorzucamy czekoladę i masło - pokrojone w kosteczki. Na minimalnym gazie cały czas mieszamy nie dopuszczając do wrzenia. Gdy masa ostygnie dodajemy mleko w proszku - cały czas miksując. Możemy je rozmieszać w naczyniu

Wypisz Wymaluj
Tort cytrynowy 171

jednej cytryny 2 jajka 50 g margaryny Krem na wierzch: 150 g margaryny  1.5 szklanki cukru pudru (przesianej) 2 łyżki mleka Czekoladki do ozdoby: 100 g czekolady mlecznej łyżka mleka łyżka likieru kokosowego szczypta przyprawy do piernika Dodatkowo: 3 łyżki wody 6 łyżek dżemu morelowego Wykonanie: Ciasto: Piekarnik nastaw na 180 stopni. Ubij masło razem z cukrem na puszek(...)zdejmij i wystudź. Krem na wierzch: Masło utrzyj i dodawaj stopniowo puder. Wymieszaj dokładnie. Ja dodałam dwie łyżeczki mleka, aby łatwiej mi się rozsmarowało na torcie. Czekoladki do ozdoby: Czekoladę połam do rondelka daj łyżkę mleka i likieru, a następnie rozpuść w kąpieli wodnej, dodając szczyptę przyprawy. Ja miałam foremkę silikonową na lody w kształcie cytrynek więc ją użyłam, abym

Moje pyszne gotowanie