czekolada - 27946 przepisów (strona:1032/1864)

Biszkopt z kremem cytrynowym w polewie czekoladowej jako słodki akcent świątecznego obżarstwa. 114

Chwilę mieszamy i krem gotowy. Przekładamy nim biszkopt. Lekko dociskamy i wstawiamy do lodówki. Szykujemy polewę wg przepisu, który znajdziecie tu (trochę bardziej gorzką i z dodatkiem startej gorzkiej czekolady). Kiedy wystygnie i zaczyna gęstnieć polewamy nią ciasto. Na koniec oprószamy skórką cytryny. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2-3 godzinki. Pyszny deser gotowy. Ciasto wbrew pozorom jest lekkie(...)kompozycja smakowa: ciemny biszkopt, śmietana, cytryna i gorzka czekolada - niebo w gębie. Po obfitym, świątecznym śniadaniu wymarzony deser. Polecam

Kuchnia po mojemu
Sernik na spodzie brownie z polewą malinową 221

zwieńczenie lśniącą polewą malinową. Czego można chcieć więcej?  Dla mnie idealne połączenie. Poszczególne warstwy ciasta doskonale ze sobą współgrają. Składniki: Spód brownie: 70 g masła 70 g gorzkiej czekolady 1 jajko 1/4 szklanki cukru 50 g mąki (może być bezglutenowa) Masa serowa: 750 g twarogu trzykrotnie mielonego (użyłam takiego z wiaderka) 450 g (puszka) mleka skondensowanego słodzonego(...)brownie:  Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C  (góra-dół bez termoobiegu). Przygotowujemy formę o średnicy 24-25 cm. Dno wykładamy papierem, zapinamy obręcz, pozostawiając papier na zewnątrz. Czekoladę z masłem roztapiamy na małym ogniu, mieszamy i nie podgrzewamy zbyt mocno masy. Jajko z cukrem miksujemy przez 1 minutę. Do masy jajecznej dodajemy przestudzoną masę czekoladową i miksujemy. Następnie

Smakowity Blog Kulinarny
Ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą 138

szklanka masła orzechowego (około 300 g) 60 g  miękkiego masła 1 szklanka brązowego cukru 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 100 g czekoladowych drobinek lub drobno pokrojonej czekolady gorzkiej lub mlecznej Wykonanie: W misie miksera utrzeć miękkie masło z masłem orzechowym i cukrem. Gdy masa będzie już puszysta, dodawać po jednym jajku, cały czas ucierając. Na koniec dodać(...)wanilii i jeszcze raz wymieszać wszystkie składniki.  Mąkę przesiać razem z sodą do miski i przesypać do utartej masy. Zmiksować i wmieszać na koniec na małych obrotach drobinki czekolady.  Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układać w odstępach kulki wielkości orzecha włoskiego, a następnie lekko spłaszczać je dłonią. Piec przez 13 minut w temperaturze 180 st.C. Ostudzić

Pasja Smaku
Jeżyki z marcepanu 146

Bardzo proste jeżyki do zrobienia, mogą służyć jako dekoracja potrawy lub mogą być podane jako mała przekąska np. na przyjęciu dla dzieci :) Składniki: 50 g marcepanu, kilka kostek gorzkiej czekolady, posypka czekoladowa. Przygotowanie:    Z marcepanu lepimy kuleczki, mniejsze o połowę o wielkości orzecha włoskiego. Następnie, trzymając kulkę między dłońmi lekko pocieramy wydłużając jedną stronę kulki. W rondelku roztapiamy(...)czekoladę, maczamy w niej okrągłą część marcepanu i obtaczamy w posypce. Wykałaczką robimy czekoladowe kropki- oczka i nosek. Odstawiamy

Aga w kuchni
PUSZYSTY SERNIK ŚMIETANOWY, BEZGLUTENOWY 305

ziemniaczanej - 80g) - 60g suszonych moreli (moje były bez dodatku cukru) Dodatkowo: polewa marcepanowa: - puder trzcinowy (lub zwykły) - kilka kropli aromatu migdałowego - kilka łyżeczek słodkiej kremówki - płatki migdałów - kilka kostek czekolady z odrobiną kremówki do polania W miseczce umieścić kilka łyżeczek pudru, dodać aromat i dolać kremówkę, dokładnie wymieszać, masa musi być bez grudek. Polewę przygotowujemy bezpośrednio przed polaniem ciasta(...)polukrować, u mnie tradycyjnie lukier marcepanowy (innego rodzinka nie chce jadać): puder trzcinowy+kilka kropli aromatu migdałowego+słodka kremówka. Dodatkowo posypałam płatkami migdałów. Wersja świąteczna była także polana delikatnie czekoladą. Torcik sernikowy ponieważ miał mniej lukru niż wersja wielkanocna z blaszki i był mniej słodki, wzbogaciliśmy dodając do niego domową polewę karmelową. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Muffiny dyniowe 183

szklanki cukru 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej 1,5 szklanki mąki pszennej 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g zmielonych migdałów 100 g posiekanej gorzkiej czekolady Wykonanie: Masło roztopić z dodatkiem skórki pomarańczowej, cynamonem, gałką muszkatołową i olejkiem pomarańczowym, zmniejszyć ogień i gotować przez chwilę. Dodać mus dyniowy i gotować przez 2 minuty. Dynię zdjąść z ognia, dodać(...)jajko się wchłonie i dopiero dodawać następne. Dodać przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia i znowu dokładnie wymieszać by nie było gródek. Do ciasta dodać zmielone migdały i czekoladę, wymieszać. Ciasto przełożyć do foremek na muffinki do ich ⅔ wysokości. Piec w temperaturze 180 o C przez 20 - 23 minuty

Mama Gotuje
Krajanka dyniowa z orzechami włoskimi 179

cukru 100 g masła 1 jajko 2 łyżeczki startego świeżego imbiru 1 szklanka musu z dyni 1 szklanka (ok. 100 g) orzechów włoskich 4 łyżki śmietany 30% 100 g czekolady deserowej Wykonanie: Orzechy włoskie posiekać. Suchą patelnię rozgrzać, wrzucić na nią orzechy i prażyć aż się zarumienią. Masło roztopić. Zmiksować ze sobą cukier, jajko, dynię, masło i świeży imbir(...)Ciasto przełożyć do niewielkiej formy wyłożonej papierem do pieczenia, piec w temperaturze 180 o C przez 40 - 45 minut. Ciasto ostudzić. Przygotować polewę: śmietanę zagotować, dodać podzieloną na kostki czekoladę, którą trzeba rozpuścić na małym ogniu. Ciasto posmarować polewą, posypać pozostałymi orzechami i zostawić żeby polewa zastygła. Ciasto pokroić na niewielkie ciastka

Mama Gotuje
Moczka 141

śliwek 220 g migdałów 200 g rodzynek 200 g suszonej żurawiny 100 g moreli 100 g orzechów laskowych 150 g daktyli 55 g kandyzowanej skórki z pomarańczy ½ tabliczki gorzkiej czekolady Wykonanie: Piernik pokroić w kostkę, zalać zimną wodą i zostawić by namókł. Migdały zalać wrzącą wodą, gdy woda ostygnie ściągnąć z nich skórkę. Śliwki, migdały, orzechy, morele i daktyle posiekać(...)oraz wszystkie bakalie. Jeśli kompotu jest zbyt mało bakalie zalać wodą, całość doprowadzić do wrzenia i gotować 30 minut. Do bakalii dodać namoczony piernik, wymieszać go z bakaliami, dodać czekoladę i całość gotować przez kilka minut lub do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Moczkę przechowywać w chłodnym miejscu. Według mnie najlepsza jest po kilku dniach

Mama Gotuje
Deser z truskawkami, mascarpone i herbatnikami 794

wszystkim. Składniki: 150 g herbatników 250 g sera mascarpone 200 g śmietany 30% 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 300 - 400 g mrożonych truskawek 2 łyżeczki cukru starta gorzka czekolada do dekoracji Wykonanie: Herbatniki pokruszyć, można to zrobić wałkiem, drewnianą pałką lub za pomocą blendera. Mascarpone ubić z śmietaną i cukrem z prawdziwą wanilią na puszystą masę. Truskawki trochę rozmrozić(...)cukrem. W kieliszku lub w pucharku układać na przemian warstwę z biszkoptów, sera mascarpone i truskawek, tak by były po 2 warstwy każdego składnika. Wierzch posypać herbatnikami i startą czekoladą. Deser podawać od razu lub przechowywać w lodówce

Mama Gotuje
Ciasto z Łakotek z owocami leśnymi 158

tysiące razy udawało nam się znakomicie- bita śmietana SKŁADNIKI opakowanie ciastek Łakotki kakaowe śmietana 30%, cukier waniliowy (to się niestety nie udało) krem z owoców leśnych łyżka żelatyny czekolada truskawki mrożone 2 galaretki truskawkowe Przygotowanie ciasta z ciastek należy rozpocząć od pokruszenia całego opakowania Łakotwek z miękkim masłem, ja zmieliłam ciasta blenderem. Powstałą masę wyłożyć do formy, formując coś(...)owoców leśnych" otrzymany jako gratis :P Krem wykonujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodajemy roztwór zrobiony z 1 łyżki żelatyny z 50ml wrzątku. Do zrobionego kremu dodajemy pokruszoną czekoladę, mieszamy. A następnie wylewamy na zmrożony spód. Zostawiamy na jedną godzinę do lodówki. Owoce rozmrozić i ułożyć na stężony krem, wylać ostygniętą galaretkę. Wstawić do lodówki na kolejna godzinę.  Pychotka

MarciochaKucharzy
Pierniczki na choinkę i nie tylko 173

masła 1 jajko (+ dodatkowo 1 jajko do posmarowania) około 1/3 szklanki lekko ciepłego mleka Czym udekorować: lukier z cukru pudru i odrobiny wody lub soku cytrynowego, polewa z roztopionej czekolady, lub gotowe posypki świąteczne   Mąkę przesiać na stolnicę, wlać rozpuszczony gorący miód i wymieszać . Ciągle mieszając, dodawać kolejno cukier, sodę, przyprawy, a gdy masa lekko przestygnie - masło i jedno(...)odstępach około centymetra od siebie (pierniczki delikatnie urosną).  Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.  Do dekoracji można użyć  lukru lub roztopioną czekoladą i maczać w posypce cukrowej.   Te z dziurką powiesić na choince... ciekawe jak długo będą tam wisie. Hohohoo

MarciochaKucharzy
Fabryka świątecznego piernika z pigwą i bakaliami 161

wody 500 g margaryny 2 łyżki cynamonu 2 łyżki przyprawy do piernika bakalie kilka pokrojonych drobno pigw w spirytusie 4 krople aromatu migdałowego 2 łyżki miodu gorzka czekolada migdały lub posypka   Dla tych którzy uważają, że gotowe mieszanki są słabe, mogę tylko powiedzieć by spróbowali tej. Zawsze nam wychodzi wyśmienicie. Dodanie pigw w spirytusie sprawia że piernik jest aromatyczny(...)niż standardowe).  Wstawić do lekko podgrzanego piekarnika i piec w temperaturze 170−180ºC około 45−50 minut (sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone). Po ostygnięciu ciasta udekorować gorzką czekoladą, migdałami lub inną świąteczną posypką.  Najlepsze ciasto na święta i nie tylko

MarciochaKucharzy
Piaskowa babka kakaowa z bakaliami 141

pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej szklanka cukru opakowanie cukru waniliowego 4 jajka kostka masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao prawdziwego łyżeczka cynamonu bakalie polewa z gorzkiej czekolady świąteczna posypka Obie mąki i kakao wsypać do miski, wymieszać razem z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno. W drugiej misce utrzeć miękkie masło razem z żółtkami. Następnie(...)nagrzanego do 180C piekarnika i pieczemy około 30 minut, następnie temperaturę podwyższyć do 200`C i piec jeszcze około 40 minut - do suchego patyczka. Ostudzone ciasto polewamy rozpuszczoną gorzką czekoladą i obsypujemy kolorowymi kuleczkami. Wyszła znakomicie! puszysta, wilgotna, pyszniutka :) Smacznego

MarciochaKucharzy
Sezonowe pierogi z truskawkami, mięta i czekoladą 162

słodkich obiadów. Za to Wojtek je uwielbia :) Sezonowe pierogi z truskawkami SKŁADNIKI: truskawki   200-300 g mąki pszennej gorąca woda łyżka oleju śmietana cukier liście mięty,  gorzka czekolada  sól Ciasto na pierogi wykonujemy  ze sprawdzonego już przepisu: Najlepsze ciasto na pierogi   W międzyczasie można przygotować nadzienie i dodatki oraz wodę do gotowania pierogów. Truskawki pokroić(...)gotować pierożki przez około 2 minuty licząc od czasu wypłynięcia ich na powierzchnię wody. Wyławiać łyżką cedzakową. Podawać z posłodzoną śmietaną, liskami mięty i oprószone płatkami gorzkiej czekolady. Czy są to też Wasze smaki dzieciństwa

MarciochaKucharzy
KEKS CZEKOLADOWY 176

maki  200 g masła  200 g cukru pudru  4 jajka  2 łyżeczki proszku do pieczenia  4 czubate łyżki kakao  bakalie  1 kostka czekolady mlecznej  Sposób przyrządzenia:  Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać mąkę, proszek do pieczenia,kakao, wcześniej wypłukane i odsączone bakalie. Białka ubić na pianę i powoli dodać(...)ciasta. Dokładnie wymieszać i nie przejmować się, że jest gęste. Taki jego urok :-) Przełożyć do formy, piec 50 minut w temp. 180 stopni  Czekoladę rozpuścić w gorącej kąpieli i polać przestygnięte ciasto.  Udanego weekendu

pieprzny smaczek

Proponowane wyszukiwania