czekolada - 27946 przepisów (strona:1032/1864)

Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i truskawkami 476

waniliowego (używamy swojego) Masa: 500 g świeżych truskawek 0,5 l śmietany kremówki 30% - 36 % 2 łyżki cukru pudru 2 śmietan fixy cukier puder do posypania rolady rozpuszczona czekolada do polania rolady   Przygotowanie: Mąke i proszek do pieczenia mieszamy razem. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Kiedy białka dobrze się(...)śmietan fixem. Kiedy biszkopt już wystygnie rozwijamy go ze ścierki nakłądamy bitą śmietanę i kawałki truskawek. Tak przygotowane zwijamy. Posypujemy cukrem pudrem i jeśli chcemy możemy polać rozpuszczoną czekoladą. Wkładamy do lodówki żeby się schłodziła.      SMACZNEGO

Lili w kuchni
Mazurek marcepanowy 158

wystarczająca na 4 szt. mazurków, więc albo zrobimy kilka sztuk mazurków, albo można zużyć kajmak do innego ciasta): 1 puszka (440 g) mleka skondensowanego słodzonego 50 g czekolady deserowej Dodatkowo: konfittura lub marmolada   Przygotowanie: Spód kruchy: Wszystkie składniki wykładamy na stolnicę i mieszamy nożem, posiekanie składniki zagniatamy i odkładamy do lodówki na około(...)wodą w zamknięte j puszcze około 3 godziny. Należy uważać żeby w garnku była woda i nie wysadziło nam puszki jeśli braknie wody. Ciepłe mleko łączymy z roztopioną wcześniej czekoladą. Tak przygotowaną masę kajmakową wylewamy na środek mazurka. Odstawiamy do wystygnięcia i potem dowolnie dekorujemy. Z lukru, marcepanu, lub masy możemy zrobić bazie, kurczaki, zajączki, żonkile lub cokolwiek co chcemy

Lili w kuchni
Torciki marcepanowe z kremem chałwowym 151

ciasta, jeśli ich nie chcecie możecie zmniejszyć składniki o połowę) 1/2 l śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 200 g chałwy sezamowej Krem:   2,5 tabliczki słodkiej czekolady 250 ml śmietany kremówki 40 g masła   Przygotowanie: Masę marcepanową drobno siekamy (my rozdrobniłyśmy ją w robocie) dodajemy masło, cukier i szczyptę soli i ubijamy na pianę. Zmielone biszkopty(...)pokruszoną drobno chałwę i delikatnie mieszamy najlepiej rózgą. Tak przygotowaną masę nakładamy do środka do torcików.   Krem: Śmietanę kremówkę podgrzewamy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy od razu połamaną czekoladę i mieszamy aż się rozpuści. Ubijamy i dodajemy masło. Częścią kremu polewamy torciki, resztę odstawiamy na co najmniej 2 godz. do lodówki (u nas stał całą noc). Krem nakładamy

Lili w kuchni
Czekoladowe lody 115

mleka 3,2 % 125 ml śmietany 36 %    3 żółtka  1 łyżeczka esencji waniliowej ( używamy swojej  )  150 g drobnego cukru 60 g gorzkiej czekolady     Przygotowanie: Wymieszałam mleko, śmietanę, esencję waniliową, dodałam połamane kosttki gorzkiej czekolady i delikatnie mieszając zagotowałam mieszankę w garnku. Potem mama kazała odstawić mi to do lekkiego

Lili w kuchni
Biały czekoladowy mus z malinami 325

zdjęcia podam przepis. Przepis pochodzi z książki ciasta i desery czekoladowe. Podaje składniki na połowę porcji i nieco zmniejszyłyśmy z mamą ilość białka.   Składniki : 1 tabliczka białej czekolady 2 żółtka 1 białko 1 szklanka zimnej kremówki 36 % 0,5 łyżeczki soku z cytryny  0,5 łyżki wrzącej wody   Przygotowanie:   Żółtka ubijamy. Czekoladę roztapiamy

Lili w kuchni
Drożdżówki z serem, białą czekoladą i malinami 161

mąki pszennej 60 g roztopionego masła 2 jajka 24 g drożdży 200 ml mleka 1/2 łyżeczki soli 3 łyżki cukru Nadzienie: 200 g twarożku 60 g białej czekolady, roztopionej 1 jajko  100 g malin  Do ciepłego mleka rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż rozczyn podwoją objętość . W misce umieszczamy pozostałe składniki(...)jest zbyt rzadkie można dosypać 1 łyżkę mąki i ponownie wyrobić. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (1 - 1,5 godziny).  Twarożek ucieramy z czekoladą i jajkiem.   Od wyrośniętego ciasta odrywamy kawałki po ok. 85 g każdy. Formujemy kuleczkę i układamy na blaszce. Bułeczki przykrywamy i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia . Gdy drożdżówki lekko urosną

Chocolate Muffin Blog
Muffiny - takie jak lubisz :) 139

części. Do jednej możemy  dodać cynamon, do drugiej 2 łyżeczki kakao. Uzupełniamy foremki ( 1 czubata łyżeczka). Do tych z cynamonem dodajemy kawałki jabłek, do kakaowych -  orzechy i czekoladę. Wychodzi ok 12-13 muffin. Następnie wkładam je do piekarnika  nagrzanego do 180 stopni- piekę w tej temp. ok 15- 20 minut. Często mieszam ciasta ze sobą, Uzyskuje bardzo(...)ładnie wyglądające i smaczne muffiny. Ozdabiam je: czekoladą wiórkami kokosowymi jabłkami orzechami

The Sweet Damsel
Maxi King 160

krówkowej ok. 400 g herbatników 1,5 kostki masła 1 szklanka mleka 3/4 szklanki cukru 2 opakowania cukru wanilinowego (2 x 16g) 400 - 500 g mleka w proszku 2 czekolady mleczne ok. 150 g orzechów laskowych 1/4 szklanki mleka Wykonanie:  Szklankę mleka, cukier i cukier wanilinowy zagotować i odstawić do ostygnięcia. Masło ucieramy na gładką i puszystą masę, dodajemy(...)garnka z wodą i chwilę pogotować - będzie się lepiej rozprowadzać). Bezpośrednio na masę krówkową rozprowadzamy drugą część masy mlecznej, a na nią warstwę herbatników. Orzechy pokroić i podprażyć.  Czekoladę roztapiamy w rondelku z mlekiem, kiedy się rozpuści dodajemy orzechy i polewamy wierzch ciasta. Ciasto najlepiej smakuje  następnego dnia

The Sweet Damsel
Muffiny z budyniem 117

łyżeczki proszku do pieczenia ¾ szkl. Cukru pudru 8 g cukru wanilinowego 2 jajka 0,5 szkl. Mleka 0,5 szkl. Oleju Dekoracja: kakao masło śmietana lub mleko cukier biała czekolada lub wiórki kokosowe Wykonanie Gotujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale z mniejszą ilością mleka (300 ml) Zostawiamy do przestygnięcia. Wszystkie suche składniki mieszamy razem. W drugiej misce ubijamy(...)przykrywamy kolejną porcją ciasta. Piec w temperaturze 180 C ok. 15-20 minut. Wszystko zależy od naszego piekarnika. Upieczone babeczki polewamy  polewą i posypujemy startą białą czekoladą lub wiórkami kokosowymi. Polewa: 2 łyżki masła 2 łyżki kakao 2 łyżki cukru 2 łyżki śmietany lub mleka W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, kakao i śmietanę lub mleko. Gotujemy

The Sweet Damsel
Ciasto o smaku cappuccino 176

szklanki mleka 250 g margaryny 2 opakowania budyniu waniliowego z cukrem (po 60 g) 6 łyżek cukru BITA ŚMIETANA 500 g śmietany 36 % 55 g kawy cappuccino PONADTO: starta czekolada do dekoracji tłuszcz i bułka tarta do blaszki Przygotowanie: BISZKOPT Jajka ubić z cukrem na jednolitą masę. Wsypać mąkę ziemniaczaną, tortową i proszek do pieczenia. Piec w wysmarowanej tłuszczem(...)budyń. BITA ŚMIETANA Mocno schłodzoną bitą śmietanę ubić. Wsypać cappuccino i jeszcze chwilę miksować. Na koniec masę budyniową rozsmarować na biszkopcie. Na wierzch wyłożyć bitą śmietanę i posypać startą czekoladą

The Sweet Damsel
Pyszny deser z serkiem mascarpone, biszkoptami i malinami 169

serka mascarpone 2 jajka (włoży je do wrzątku na kilka sekund) 1 cukier wanilinowy Kilka biszkoptów (ja użyłam okrągłych) Herbata owocowa do nasączenia biszkoptów Maliny (troszkę białej i mlecznej czekolady do posypania deseru) Przygotowanie: Białka ubić na sztywną pianę, natomiast żółtka wymieszać dokładnie z serkiem i cukrem wanilinowym w innej miseczce. Następnie dodawać ubitą pianę do masy z żółtek(...)Wsypujemy maliny do szklanki i ugniatamy je widelcem. Do szklanki lub pucharka ułożyć na dnie: biszkopty, serek, zgniecione maliny, biszkopty, serek, zgniecione maliny, serek. Wierzch można posypać wiórkami z czekolady i ułożyć świeże owoce. Gotowy deser należy schłodzić w lodówce. PS. Biszkopty można nasączyć dowolnym pączem z alkoholem lub bez. Wszystko zależy od tego, co lubicie najbardziej

The Sweet Damsel
Kawowy deser z mascarpone 126

Składniki: 250 g mascarpne biszkopty Zaparzona kawa espresso z dodatkiem alkoholu Cukier wanilinowy 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 3 łyżeczki  wody 2 jajka Czekolada biała i mleczna Przygotowanie: Jajka wyparzyć. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem wanilinowym. Żółtka wymieszać  z serkiem na jednolitą masę. W filiżance wymieszać 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej z wodą, następnie(...)sobą i dokładnie wymieszać. Biszkopty nasączyć w espresso. Następnie ułożyć w pucharkach lub szklankach biszkopty na przemian z kremem. Na każdą warstwę kremu zetrzeć troszeczkę białej i mlecznej czekolady

The Sweet Damsel
Czekokulki! 245

mnie wieczorem naszło na coś w stylu batonika/ czegoś słodkiego. Wzięłam więc co miałam, pomieszałam i oto są super czekokulki! :) Składniki: 3/4 gorzkiej czekolady 70 % około 10 ml oleju kokosowego około 10 ml mleka sojowego miód/syrop z agawy do smaku wiórki kokosowe - tyle żeby powstała gęsta masa Przygotowanie: Do rondelka wlej mleko, olej kokosowy, miód, dodaj kostki czekolady, rozpuść

pyszne zdrowości
Liebster Blog Award razy cztery 160

bardzo istotny składnik mojego gotowania. Największym sentymentem jednak darzę kardamon - od samego początku mojej przygody z pieczeniem mnie oczarował, i bardzo lubię dodawać go na przykład do białej czekolady. 2. Co Was natchnęło do rozpoczęcia pisania bloga? O tym już pisałam wielokrotnie - po przyjeździe do Danii zaczęłam najpierw obserwować blogi kulinarne, później wykorzystywać z nich przepisy, aż wreszcie zapragnęłam mieć(...)regularnie, ot, jak mnie coś zainteresuje. Za to z prawdziwą rozkoszą inwestuję w książki, nie tylko kucharskie. 6. Ulubiony produkt spożywczy. Dlaczego akurat ten? Hmm... Bo ja wiem? Chyba czekolada - bo sama w sobie jest pyszna, a i wszystko, co czekoladowe, zazwyczaj powala smakiem. 7. Potrawa, której nienawidziłeś w dzieciństwie, to...? Nienawidziłam to być może zbyt mocne słowo, ale naprawdę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto z Masłem Orzechowym i Karmelem 279

upieczeniu odstawiamy do ostygniecia. Dodatkowo: 4 łyżki masła orzechowego 4 łyżki karmelu lub mleka słodzonego skondensowanego (gotowanego około 1,5h) 50 g orzeszków ziemnych solonych Ganache: 100 g czekolady gorzkiej 4 łyżki mleka Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem, na małej mocy palinka lub w kąpieli wodnej. Wykonanie: Na pierwszy blat ciasta rozsmarowujemy 2 łyżki masła orzechowego, następnie 2 łyżki karmelu. Przykrywamy

Made By Mom And Son

Proponowane wyszukiwania