Składniki: 2 galaretki (u mnie truskawkowa i cytrynowa) garść świeżych jeżyn /lub malin, jagód/ otręby 1czekolada Wykonanie: W dwóch naczyniach rozpuszczamy galaretki. Owoce miksujemy, aż będą miały konsystencję musu. Czekoladę rozpuszczamy, lekko studzimy, dodajemy otręby, całość dokładnie mieszamy. Teraz układamy składniki warstwami. Do pucharków wlewamy jedną z galaretek. Następnie zarówno galaretkę w pucharkach jak i tę w osobnym naczyniu wkładamy(...)innymi warstwami. Kiedy to nastąpi do pucharków wlewamy jeżynowy mus i kolejną warstwę galaretki. Wkładamy do lodówki na kilka minut, a następnie na wierzchu deseru umieszczamy otręby zmiksowane z czekoladą. Ponownie wkładamy do lodówki, żeby całość stężała
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaSkładniki: 2,5 szklanki mąki 1 szklanka maślanki szklanka cukru 0,5 szklanki oleju 3 jajka 200 g białej czekolady 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki rabarbaru pokrojonego w kostkę Kruszonka: 6 łyżek cukru 10 łyżek mąki 120 g miękkiego masła Mąkę mieszamy z cukrem, proszkiem do pieczenia i posiekaną nożem czekoladą
Pobite gary Barbarymargaryny * 2 jaja * 2 łyżeczki sody sernik * 1 kg twarogu mielonego * 20 dag margaryny * 3 jaja * 2 budynie śmietankowe * szklanka cukru pudru * 25 dag rodzynek polewa * tabliczka gorzkiej czekolady * galaretka o dowolnym smaku * 13 dag masła * 5 łyżek kwaśnej śmietany Sposób przygotowania: Składniki na ciasto kruche szybko zagniatamy, dzielimy na 3 części. Każdą część pieczemy na blaszce (25x36) wyłożonej(...)suche budynie. Podgrzewamy tak długo, aż masa zacznie gęstnieć. Układamy warstwami kruche ciasto, sernik, kruche ciasto, sernik, kruche ciasto. Przygotowujemy polewę. Galaretkę rozpuszczamy w szklance wody. Czekoladę rozpuszczamy w rondelku razem z tłuszczem. Dodajemy tężęjącą galaretkę i śmietanę. Wylewamy na ciasto. Ozdabiamy według własnego uznania
Pobite gary Barbarycappuccino Masa śmietanowa: 600 ml śmietany 30 % 1/4 szklanki cukru 3 łyżeczki żelatyny 1/2 szklanki wody Ponadto: 0,2 szklanki kawy espresso 3 łyżki koniaku kakao lub starta czekolada Wykonanie: Białka ubijamy na sztywno z cukrem dodając po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy. Ciasto wylewamy na blaszkę 35x28 cm wyłożoną papierem(...)cukrem, dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Ucieramy delikatnie masę. Biszkopt nasączmy kawą wymieszaną z koniakiem, na biszkopt wykładamy masę cappuccino, kładziemy następnie masę śmietanową. Całość posypujemy kakaem lu startą czekoladą. Odstawiamy w chłodne miejsce najlepiej na całą noc. Smacznego
kgwjanczewoowocowych smaków. A Wy z jakimi dodatkami lubicie jeść jogurt naturalny? Składniki: 6 łyżek crunchy łyżeczka rodzynek pół banana 2 jabłka łyżeczka cukru waniliowego pół łyżeczki cynamonu kostka gorzkiej czekolady 100ml gęstego jogurtu naturalnego Przygotowanie: Crunchy wsypujemy do miseczki. Łączymy je z rodzynkami i pokrojona ostrym nożem kostkę czekolady (można zetrzeć na tarce o grubych oczkach). Wsypujemy
ChilliJemyczekoladowo - orzechowy: 250 g kremu czekoladowo- orzechowego (podobny do nutelli) (klik) 200 g margaryny (miękkiej) Dodatkowo: 200 g wydrylowanych wiśni ze spirytusu np. z nalewki 100 g gorzkiej czekolady Rurki czekoladowe do dekoracji Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dosypujemy cukier. Gdy piana jest lśniąca i błyszcząca dodajemy kolejno po jednym żółtku, miksujemy(...)śmietanowego. Wykładamy wiśnie, przykrywamy drugim biszkoptem. Nasączamy go powstałym sokiem po odsączeniu wiśni ze spirytusu. Ciasto smarujemy kremem czekoladowo – orzechowym. Przykrywamy ostatnim biszkoptem. Wierzch i boki wykańczamy resztą śmietany. Czekoladę rozdrabniamy w rozdrabniaczu, dekorujemy wierzch tortu. Na bokach tortu układamy połówki czekoladowych rurek. Na wierzchu dodatkowo możemy wyłożyć wiśnie
VioletoweKucharzeniełychą. Gdy się ładnie wszystko połączy i w smaku będzie nam odpowiadać, to wstawiamy do lodówki na ok 20-30 min, co pozwoli wiórkom zmięknąć. Dodatkowo potrzeba nam będzie czekolada do zdobienia lub polewa, którą zwieńczymy nasze kwieciste dzieło. Co teraz? Schłodzony krem przekładamy do rękawa cukierniczego i wypełniamy środki naszych ciastek. Następnie polewamy czekoladą/polewą i obsypujemy
Karczma Honoriettyziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 60g cukru kilka kropel aromatu waniliowego 1 jajko 80 ml oleju 250g jogurtu dodatki: kilka kostek czekolady, wiórki kokosowe, cukier puder do dekoracji Płatki mielimy w malakserze (o ile nie kupiliśmy mielonych). Zmielone płatki mieszamy w misce z mąką, proszkiem do pieczenia i solą. W osobnej(...)olej, jogurt, aromat waniliowy i mieszamy. Konsystencja powinna przypominać budyń. Do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy do momentu uzyskania jednorodnej masy. Na tarce trzemy na wiórki kilka kostek czekolady (możemy je również posiekać na drobne kawałki za pomocą noża). Ja dodałam też pokrojone na drobno kawałki świeżego kokosa, które można spokojnie zastąpić wiórkami kokosowymi. Jeszcze raz mieszamy, a następnie
two broke sistersszklanki oleju - pół szklanki mleka - łyżka proszku do pieczenia - łyżeczka sody oczyszczonej - konfitura porzeczkowa (malinowa też będzie super) - 3 łyżki kakao (do ciemnej wersji) - aromat waniliowy (do jasnej wersji) - czekolada lub krem do dekoracji Przygotowanie: Mąkę mieszamy z cukrem, jajkami, olejem, mlekiem, proszkiem, sodą i kakao, aż do otrzymania jednolitej masy. Papilotki umieszczamy w formie do babeczek. Do każdej(...)łyżce konfitury. Na to dokładamy kolejną łyżkę ciasta. Tak przygotowane muffinki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15 minut. Kiedy wystygną dekorujemy wedle upodobań. Ja użyłam czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej. Życzę wszystkim smacznego
two broke sisterszastąpić ulubionym słodzidłem) - 2 łyżki oleju roślinnego - 4 łyżki mleka - 4 łyżki kakao - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki mielonego siemienia lnianego - szczypta soli Na wierzch: - pół tabliczki czekolady Przygotowanie: 1. Tak jak pisałam wcześniej, fasolę płuczemy z resztek soli i jeśli jest taka potrzeba, to namaczamy. 2. Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę, a następnie odstawiamy(...)kilka minut. 3. Piekarnik nagrzewamy do temperatury ok. 180C 4. Na blachę wyłożoną papierem wykładamy łyżką ciasto formując okrągłe ciasteczka. 5. Wierzch każdego ciasteczka posypujemy posiekaną czekoladą. 6. Pieczemy około 20 minut, studzimy, a następnie jemy. Bajecznie proste i pyszne. Ciasteczka trzeba zjeść w przeciągu 3 dni, bo z czasem twardnieją. Może warto przygotować takie na Dzień Ojca
two broke sisterskilka kropel ekstraktu waniliowego - 2 szklanki mąki pełnoziarnistej - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki soli - 1 szklanka startej cukinii (czyli jedna średnia cukinia) - pół tabliczki czekolady - 1/2 szklanki niesłodzonego ciemnego kakao Przygotowanie 1. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury ok. 220C 2. W dużej misce mieszamy cukier, olej, mleko, olejek waniliowy i rozrobione siemię lniane(...)miski dodajemy zawartości drugiej. Wszystko delikatnie mieszamy. 5. Dodajemy startą cukinię i wszystko mieszamy. 6. Ciasto rozkładamy do blaszki wyłożonej papilotkami. Na wierzchu każdej muffinki układamy pokruszoną czekoladę. 7. Przez pierwsze 5 minut mufffinki pieczemy w temperaturze 220C, a następnie zmniejszamy temperaturę do 180C i pieczemy jeszcze 10 minut. Szybkie, łatwe, czekoladowe i niesamowicie pyszne
two broke sistersłyżek cukru pudru (ja dodałam 5 łyżek, proszę dosłodzić do smaku) 1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g 4 łyżeczki żelatyny Polewa: 250ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 200g gorzkiej czekolady 50g masła Dodatkowo: 8-10 łyżek dżemu morelowego (możemy użyć malinowego, wiśniowego, dobrze jak będzie kwaskowaty) Do ozdoby: około 150ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 1-2 łyżki cukru pudru(...)Gotowy krem wyłożyć na biszkopt w blaszce. Wyrównać i przykryć go drugim kawałkiem ciasta. Wierzch biszkoptu posmarować dżemem. Polewa: 9. Do rondelka z grubym dnem wlać śmietankę, dodać połamaną czekoladę i masło. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa stanie się jednolita (nie gotować!). Zdjąć z ognia i polewę odstawić na 10 minut do przestygnięcia. Następnie polać nią
Mała Cukierenkałyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu 1 szklanka cukru 2 jajka 1/2 szklanki oleju 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub 1/3 łyżeczki aromatu migdałowego 100g poszatkowanej gorzkiej czekolady 1. Blaszkę o wymiarach 29x16cm wyłożyć papierem do pieczenia. 2. Cukinię zestarzeć na tarce z dużymi oczkami. Zalać ją kawą i odstawić na około 10 minut(...)jajka. Wlać olej, dodać ekstrakt lub aromat, wymieszać. Dodać osączoną cukinię, wymieszać. 6. Do suchych składników dodać mokre i wymieszać krótko łyżką lub szpatułką. Na końcu dodać poszatkowaną czekoladę, wymieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. 7. Ciasto podawać pokrojone na grube plastry. Udanych wypieków
Mała Cukierenkałyżek cukru pudru (ja dodałam 5 łyżek, proszę dosłodzić do smaku) 1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g 4 łyżeczki żelatyny Polewa: 250ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 200g gorzkiej czekolady 50g masła Dodatkowo: 8-10 łyżek dżemu morelowego (możemy użyć malinowego, wiśniowego, dobrze jak będzie kwaskowaty) Do ozdoby: około 150ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 1-2 łyżki cukru pudru(...)Gotowy krem wyłożyć na biszkopt w blaszce. Wyrównać i przykryć go drugim kawałkiem ciasta. Wierzch biszkoptu posmarować dżemem. Polewa: 9. Do rondelka z grubym dnem wlać śmietankę, dodać połamaną czekoladę i masło. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa stanie się jednolita (nie gotować!). Zdjąć z ognia i polewę odstawić na 10 minut do przestygnięcia. Następnie polać nią
Mała Cukierenkawiadomo jak wielkich pieniędzy i kupować tony składników, żeby ugotować lub upiec coś smacznego. W kuchni mniej również znaczy więcej! Do przygotowania ciasta potrzebujemy: – 100 g gorzkiej czekolady – 100 g masła – 60-80 g cukru – 1 laskę wanilii ( ziarenka) – 100 g mielonych migdałów – 2 jajka – 1 łyżkę mąki (można pominąć) – 1 łyżeczkę(...)proszku do pieczenia W kąpieli wodnej stopcie masło i czekoladę po czym ostudźcie. Dodajcie cukier, wanilię i całość wymieszajcie. Wbijcie jajka (można je roztrzepać, żeby łatwiej było połączyć składniki) i porcjami wsypujcie mąkę migdałową wraz z proszkiem do pieczenia cały czas mieszając (najlepiej łyżką). Gotowe ciasto przełóżcie do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczcie w 160 stopniach przez
Szybko Tanio Smacznie