szklanki mąki pszennej + 3 łyżki * 1/2 łyżki kakao * 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia * 1/2 łyżeczki soli * 200 g masła * 1/3 szklanki cukru * 1 jajko * olejek waniliowy * 50 g posiekanej czekolady deserowej * 2/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich * cukier puder Sposób wykonania Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, kakao i solą. Miękkie masło utrzeć z cukrem, dodać jajko, kilka kropli olejku(...)waniliowego i dalej ucierać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodawać po łyżce suche składniki i powoli miksować. Następnie dodać orzechy, czekoladę i wymieszać. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 min do lodówki. Z ciasta uformować wałek i pokroić w plasterki 5-6 mm. Ciastka lekko uformować, można odcisnąć wzorek, a następnie obtoczyć w cukrze pudrze i układać
Mix smakudowolnym smaku galaretki * 1 kg jabłek masa cappuccino * 500 ml śmietany kremówki 36% * 3-4 łyżki cukru pudru * 1 opakowanie kawy cappuccino śmietankowego * 5 łyżek żelatyny * tarta czekolada Sposób przygotowania ciasto Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno, wsypać cukier i dalej ubijać, aż piana będzie lśniąca, a cukier się rozpuści. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet(...)dodając po kolei jeszcze 2-3 łyżki masy i powoli wlewać żelatynę do masy cappuccino mieszając łyżką lub mikserem na delikatnych obrotach. Masę wyłożyć na masę jabłkową, posypać startą czekoladą i odstawić do lodówki do stężenia
Mix smakuwiórek kokosowych * 2/3 szklanki cukru masa * 500 ml śmietany 36% * 2 łyżki cukru pudru * 2 opakowania usztywniacza do śmietany * 270 ml adwokata * 4 łyżeczki żelatyny dodatkowo * 1 czekolada mleczna * 6 łyżek śmietany kremówki * wiórki kokosowe * okrągłe biszkopty * 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Sposób wykonania Białka lekko ubić, dodać cukier i ubić na sztywną, lśniącą pianę. Do piany dodać mak, wiórki kokosowe(...)wody i 2 łyżeczkami cukru, w chłodnym naparze moczyć wypukłą część biszkoptów i układać je na masie płaską częścią do góry. Po ułożeniu biszkoptów na całej masie dobrzeje docisnąć. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i połączyć ją ze śmietaną, chłodną wylewać na biszkopty, a następnie rozsmarować po całym wierzchu i posypać wiórkami kokosowymi
Mix smakuśmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru, Wiśnie w lekkim syropie (dla dorosłych będę lepsze w likierze ;-)) Lekki poncz z wody, soku cytrynowego i cukru do nasączenia biszkoptu Dekoracja: 400g czekolady (pół na pół gorzka i mleczna) 150g śmietanki kremówki Odrobina masła 2 opakowania M&Msów Wafelki czekoladowe Piekarnik rozgrzać do 160 st C, żółtka ubić z cukrem(...)przełożyłam biszkopt. Na to poukładałam wiśnie i docisnęłam druga połówką biszkoptu. Do dekoracji można użyc gotowego czekoladowego ganache lub polewy czekoladowej, ale bardzo prosto robi sie ją też samemu. Czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej z odrobiną masła a następnie dodać śmietanę. Konsystencja powinna być lekko płynna. Gdy nasze czekoladowe ganache przestygnie i zacznie gęstnieć, wylewamy je na tort
Kulinarna rozmowamiękkiego masła 0,5 szklanki cukru pudru 1,5 szklanki mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej starta skórka z 1cytryny sok z 1 cytryny Do polania 1 czekolada mleczna lub gorzka Masło miksujemy na gładką i jasną masę. Dodajemy cukier puder i ubijamy na puszysto. Potem dodajemy resztę składników i wszystko jeszcze raz miksujemy. Na tym etapie ciasto(...)mniejsze kawałki. Ciasteczka powinny się piec w temp 180 stopni C przez ok 15 minut (w zależności od kształtu i wielkości). Po ostygnięciu polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Smacznego
Kulinarna rozmowachociaż u mnie za oknem deszcz :-)). Kawa mrożona może być idealnym zakończeniem letniego obiadu. Na dwie kawy będzie potrzeba: 2 filiżanki espresso (ewentualnie troche mocniejszej kawy rozpuszczalnej) 2 łyżeczki czekolady do picia 200ml mleka Wiórki czekoladowe Lód Shaker (słoik sprawdzi się równie dobrze) Parzymy espresso. Dodajemy do kawy czekoladę do picia I energicznie mieszamy żeby nie zrobiły się grudki. Shaker
Kulinarna rozmowaszklanki mąki pszennej tortowej trochę powideł śliwkowych do przełożenia (słoiczek powinien wystarczyć na całe ciasto) garść otrębów, płatków owsianych i siemienia lnianego do wysypania formy Polewa: tabliczka mlecznej czekolady (przekonałam się, że jednak Milka jest najlepsza zarówno do jedzenia, jak i topienia) 1 łyżka Inki 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30%-36% Przygotowanie: Keksówkę smarujemy masłem bądź margaryną, wysypujemy otrębami(...)Piernik pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie kroimy go wzdłuż na pół i przekładamy konfiturą. Teraz możemy przygotować polewę: Zagotowujemy śmietankę w rondelku, odstawiamy z ognia, dodajemy Inkę , mieszamy, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Polewamy nią piernik i wygładzamy. Zostawiamy do zastygnięcia. Smacznego
Gotowanie to kochanietemperaturze pokojowej 50 g chocolate chips 397g słodzonego mleka skondensowanego, schłodzonego 4 limonki (ok.2 łyżek startej skórki i 175 ml soku) 300 ml śmietany kremówki 1 kostka gorzkiej czekolady bardzo dobrej jakości + foremka do tarty o średnicy 23 cm i głębokości 5 cm Przygotowanie: Herbatniki rozgnieć w drobny mak za pomocą okrągłego tłuczka, dodaj kakao, chocolate chips i masło(...)floresy. Schładzaj tartę w lodówce przez co najmniej 4 godziny, najlepiej jednak zostawić ją na noc przykrytą folią. Przed podaniem posyp tartę pokruszoną (lub startą na tarce) czekoladą i limonkową skórką. Podaj od razu, bo po wyjęciu z lodówki tarta szybko mięknie. Tarta może stać w lodówce 2-3 dni. Smacznego
Gotowanie to kochanieuniwersalne, pyszne i jednocześnie glamour, że zawsze będziesz osobą, która wyjdzie z imprezy z pustą blaszką ;) Przepis z : http://www.kwestiasmaku.com/desery/brownie/karmelowe_brownie/przepis.html Składniki: MASA BROWNIE: 2 tabliczki czekolady gorzkiej co najmniej 65% (200 g) 200 g masła 3 jaja 220 g cukru pudru 120 g mąki tortowej KARMELOWE PRZEŁOŻENIE Z ORZESZKAMI ZIEMNYMI I MASCARPONE: 1/3 kostki masła pół szklanki(...)minut, by się zrumieniły. Ostudż. Małą blaszkę (!) , około 20x24 cm wysmaruj olejem bądź masłem i wyłóż papierem do pieczenia. MASA BROWNIE: piekarnik nagrzej do 170 stopni, Rozpuść czekoladę z masłem w rondelku, cały czas mieszając, ostudź. Ubij jaja z cukrem mikserem na puszystą pianę. Delikatnie wlej pianę do masy czekoladowej i wymieszaj bardzo ostrożnie. Dodaj mąkę przesianą przez sitko
Gotowanie to kochanieoczywiście biszkopty. Każdy znajdzie coś dla siebie: dla dużych i małych, dla tych na dietach bez mleka i tych bezglutenowych. Ciastka: sodziaki biszkopty Wypieki drożdżowe: babeczki pączki w czekoladzie pączki z alkoholem Chrupiące: kokosanki sezamki orzeszki i żurawina Szybkie ciastka z ciasta francuskiego: z dżemem z bananami z jabłkami z czekoladą
prawdziwe jedzenieChlebek pita z patelni Bagietki z kozim serem, czerwoną cebulka i rozmarynem Chleb francuski pieczony w garnku Na słodko Chrupiące ciasteczka imbirowe Pierniczki lebkuchen Drożdżowy wieniec z bakaliami i czekoladą Świąteczne markizy Imbirowe gwiazdki z kremem czekoladowym Pierniczki katarzynki Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Brownie z Kinder Bueno Tęczowy tort (rainbow cake) Ciasto marchewkowo-piernikowe z polewą
Kulinarne przygody Gatitypuszka mleka zagęszczonego słodzonego 8% (0,5 l). Jeśli jesteście fanami brazylijskich słodyczy od razu dobrze zaopatrzyć się w karton takich puszek. 2) 4 kopiate łyżki nesquik lub czekolady w proszku (tak przyrządzi je prawdziwy Brazylijczyk, natomiast jeśli nie obojętna jest Wam liczba pochłoniętych kalorii dodać należy 3 łyżki gorzkiego kakao) 3) łyżka masła lub margaryny np. Kasi(...)babeczki Przygotowanie: Do garnka dajemy najpierw masło/margarynę i stawiamy garnek na średni ogień (w przypadku naszej kuchenki indukcyjnej to 6). Dodajemy puszkę mleka i mieszamy. Następnie dodajemy czekoladę/słodkie kakao w proszku i mieszamy aby nie pozostały grudki. Gotujemy ok 15 minut. Masą musi zgęstnieć i nabrać konsystencję takiej ciągutki. Dobrym testem (podglądniętym w brazylijskim programie kulinarnym
Smaki Brazyliipieczenia - 3 jajka - 200g miękkiego masła Składniki na masę do przełożenia: - 400ml mleka kokosowego - 1 łyżka cukru pudru - 100g wiórków kokosowych Dodatkowo, do ozdoby, polewa czekoladowa: - 50g dobrej czekolady - 1 łyżka oleju kokosowego - 1 łyżka mleka kokosowego Kilka dni (może być dłużej) przed robieniem ciasteczek wkładamy do lodówki mleko kokosowe, które będzie nam potrzebne do masy kokosowej. Można też(...)smarujemy połówki „jajek” składając po dwie. Nadmiar masy zbieramy nożykiem. Ciasteczka ozdabiamy według upodobania. Można zrobić polewę rozpuszczając w rondelku olej kokosowy z mlekiem kokosowym i połamaną na cząstki czekoladą. Inwencję twórczą pozostawiam Wam i Waszym dzieciom. Zapewne pomocników do dekoracji nie zabraknie. Najwięcej czasu zajmuje oczekiwanie na zestalenie się mleka kokosowego, dlatego warto taką rezerwową puszkę, czy nawet dwie
mojewypiekiinietylkoprzeszukać szafki, popatrzeć co mamy w lodówce, połączyć składniki i mamy gotowe… biszkopciki z masą kokosową i truskawkami. Składniki: - 20 podłużnych biszkoptów (na 10 ciastek) - truskawki (kilka sztuk) - czekolada (na polewę do ozdoby) Masa kokosowa: - 200 ml mleka kokosowego - 1 łyżeczka cukru pudru - ok. 50g wiórków kokosowych Umyte i pozbawione szypułek truskawki kroimy na plasterki. Z mocno schłodzonego(...)Gotową masą smarujemy biszkopty i składamy po dwa. Nadmiar masy zbieramy nożykiem. Na wierzchu każdego ciastka wyciskamy workiem cukierniczym rozetki. Plasterki truskawek układamy, po kilka sztuk, między rozetkami. Z czekolady robimy polewę i ozdabiamy ciasteczka. Podajemy posypane cukrem pudrem lub bez. Biszkopciki z masą kokosową i truskawkami, to deser nieskomplikowany, bardzo smaczny, nie wymagający wielkiego nakładu sił i środków. Zaspokoi
mojewypiekiinietylkorozpuszczenia żelatyny) Składniki na poncz do nasączenia biszkoptu: - 1 szklanka wrzątku - 1 łyżka kakao - 2 łyżki alkoholu (wódki) - 1 łyżka syropu waniliowego Składniki na polewę czekoladową: - 125g dobrej czekolady - 3 łyżki słodkiej śmietanki - ok. 35g miękkiego masła Dodatkowo: - dżem lub powidła do posmarowania spodu ciasta (dałam morelowy) Przesiewamy obie mąki i kakao. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy pianę(...)ciasta i smarujemy cienką warstwą dżemu lub powideł. Na dżem wykładamy masę śmietanową (zostawiamy trochę do ozdobienia ciastek), wyrównujemy powierzchnię. Nasączamy ponczem drugą połowę biszkoptu i kładziemy na masę. Czekoladę łamiemy na kawałki, dodajemy śmietankę (powinna mieć temp. pokojową) oraz masło. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Gorącą polewą smarujemy ciasto. Odstawiamy do lodówki na min. 2 godziny (albo
mojewypiekiinietylko