truskawkowej 1 płaska łyżka żelatyny 1 łyżka cukru 1 opakowanie bitej śmietany w proszku 150ml zimnego mleka 200g gęstego jogurtu naturalnego Wierzchnia warstwa: 300ml śmietanki 30% 1/2 tabliczki mlecznej czekolady 1. Żelatynę rozpuszczamy w 40ml zimnej wody, odstawiamy. Przygotowujemy warstwę serową: w 150ml mleka miksujemy śmietanę w proszku do uzyskania gęstej konsystencji. Dodajemy serek waniliowy, ponownie miksujemy. Żelatynę podgrzewamy(...)rozmrażamy) i dodajemy je wraz z przestudzoną galaretką do wcześniej przygotowanej masy. Wylewamy na stężałą masę serową. 3. Śmietankę ubijamy aż zesztywnieje. Wykładamy na wierzch pucharków. Posypujemy posiekaną czekoladą. Desery chłodzimy w lodówce przez całą
Szefowa kuchniciasta francuskiego. Jeśli bazujemy na gotowym cieście, do ich upieczenia będziemy potrzebować dodatkowo tylko cukru i cynamonu. Oczywiście przepis możemy dowolnie modyfikować dodając (lub zamieniając) zmielone orzechy, startą czekoladę, migdały ... lub oblewając je np. stopioną czekoladą. Ciasteczka są łatwe i szybkie do zrobienia, więc bez problemu poradzą sobie z nimi nawet mniej wprawione w sztuce kulinarnej panie domu
Walijskie Pichceniewszystkich wielbicieli kokosów. Składniki: ( na jedną porcję/słoiczek) - kasza manna "Kupiec" - 1 łyżka - wiórki kokosowe - 2 łyżki - masło - 30 g - mleko - 1/3 szklanki - czekolada gorzka - 1/4 tabliczki (25 g) - ciasteczka owsiane - 2 sztuki - miód - 1 i 1/2 łyżki Sposób przygotowania: Do gorącego mleka dodać 1 łyżkę miodu, masło oraz kaszę(...)kokosowe. Ciasteczka owsiane bardzo drobno pokruszyć i wymieszać z 1/2 łyżki miodu. Tak przygotowanymi wyłożyć dno słoika i wylać na wierz ciepłą kaszę, a następnie rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę. Odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce. Podawać posypane wiórkami kokosowymi. Smacznego
Fit-aminalody truskawkowo- jogurtowe mrożone truskawki około 250 gram jogurt grecki 125 ml (mały kubeczek) cukier/stewia/ksylitol sałatka owocowa: kilka dojrzałych truskawek pestki z połowy granatu suszone maliny amarantus płatki gorzkiej czekolady sok z połowy cytryny 1 łyżka syropu waniliowego (opcjonalnie) świeża mięta SPOSÓB WYKONANIA 1. Jogurt grecki włożyć do zamrażarki na 10-15 min. 1. Granat przekroić na pół. Następnie przełamać(...)łyżki suszonych malin, które nadają kwaskowego smaku i chrupkości. Kilka listków świeżej mięty posiekać w paseczki i dodać do pozostałych składników. Dodać po łyżce amarantusa i płatków ciemnej czekolady. Wycisnąć sok z połowy cytryny i polać syropem waniliowym. Wymieszać i odstawić na kilka minut aby smaki wzajemnie się przeniknęły. 3. Zmrożone truskawki i jogurt umieścić w blenderze i zmiksować
DefinicjaSmakumleka + 50 ml do ubicia (można zastąpić mlekiem sojowym lub migdałowym) 8-10 kostek lodu 4 łyżki syropu orzechowego ( u mnie o smaku orzechów macadamia firmy Monin) płatki czekolady/ kakao/ inna ulubiona posypka SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Kawę rozpuścić w jak najmniejszej ilości gorącej wody ( 50-100 ml) 2. W blenderze umieścić mleko, rozpuszczoną kawę, lód oraz syrop orzechowy i zblendować(...)Gotowy napój przelać do szklanek. 4. Spienić mleko i samą piankę delikatnie rozprowadzić na kawie. 5. Przyozdobić czekoladą i/ lub ulubioną posypką. Smacznego
DefinicjaSmakupierniczki to misie w kolorowych sweterkach z szaliczkami :) Piernikowe misie obrysowujemy, a następnie pokrywamy jasnobrązowym lukrem. Odkładamy do zastygnięcia. Nastęnie przy pomocy białego lukru malujemy oczy. Ciemną czekoladą lub czarnym lukrem malujemy źrenice, nosek oraz buzię misia. Wybieramy kolorowy lukier "gęstszy" i malujemy nim kontury sweterka, rysujemy kołnierzyk, zaznaczamy rękawki i dolne zakończenie sweterka. Następnie wypełniamy go "rzadszym" lukrem(...)średnicy ok. 8 cm myślę, że będą o wiele ładniejsze :) Pierniczki w kształcie głowy renifera malujemy brązowym lukrem. Białym lukrem malujemy oczy renifera, a czarnym lukrem lub gorzką czekoladą malujemy źrenice i rogi renifera. Przy pomocy "gęstszego" czerwonego lukru malujemy nos. Na koniec dorusowujemy reniferowi brwi i buzię, tak aby powstała ciekawa mina :) To oczywiście tylko kilka moich pomysłów
DefinicjaSmakusoli 1 łyżka oleju rzepakowego lub kokosowego mus 2 łodygi rabarbaru 1 łyżka ksylitolu lub cukru 1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej dodatkowo jogurt naturalny listki świeżej mięty kilka groszków gorzkiej czekolady/ 1-2 kostki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe łączymy ze sobą i miksujemy na gładką masę. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dolewamy więcej wody, jeśli zbyt rzadkie(...)naleśniku rozsmarowujemy mus i zwijamy go w rulonik. Kroimy pod skosem na kilkucentymetrowe kawałki. Naleśnikowe roladki układamy na talerzu i dekorujemy kleksem z jogurtu naturalnego, swieżą miętą oraz gorzką czekoladą. Smacznego
DefinicjaSmakumoją ulubioną formą słodkości. Zrobienie jej zajmuje literalnie kilka minut i jest bardzo łatwa w przygotowaniu, Także do dzieła kochani :D Składniki: 15-20 g startej na wiórki gorzkiej czekolady- im więcej % kakao tym lepiej- u mnie 78% 1 szklanka sezamu 2 łyżki miodu 3 suszone śliwki pokrojone w małe kawałeczki Dodatkowo potrzebne będą: folia spożywcza mała keksówka bądź foremki(...)młynka do kawy Przygotowanie: 1. Zemleć sezam w blenderze bądź młynku do kawy. Od czasu do czasu otwierać młynek i zdejmować sezam ze ścianek 2. Dodać miód oraz wiórki czekolady oraz śliwkę 3. Zemleć całość aż do połączenia się mas i powstania gładkiej masy chałwowej. Zajmuje to zaledwie kilka minut. 4. Masę przełożyć do foremki wyłożonej folią spożywczą. 5. Chłodzić
KreatywnePinyskładniki: 190 g maki 20 g kakao 180 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 60 g gorzkiej czekolady 85 ml oleju 1 szkl mleka 1 jajko świeże listki z dwóch gałązek mięty, posiekane wykonanie: W dużej misce mieszamy wszystkie składniki suche: mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę oraz posiekaną czekoladę. Do osobnego naczynia wlewamy mleko
Domowy Smak Jedzeniakuszę się niestety za często. Kokosanki upiekłam zainspirowana przepisem z kuchni Lidla. 200 g wiórków kokosowych 300 g cukru pół łyżeczki ekstraktu z wanilii 5 białek 75 g czekolady deserowej Rozpuść w kąpieli wodnej cukier, wiórki kokosowe, wlej białko. Wymieszać do uzyskania gorącej jednolitej masy, Gdy wystygnie dodać posiekana czekoladę i ekstrakt z wanilii. Łyżką nałóż kokosanki
Humanistka w kuchnikremu kukułkowego (możesz tu kupić) 3 łyżki ubitej śmietany 36% 1 łyżka wódki 250 g mascarpone Dodatkowo: 100 g wiśni kandyzowanych Piątnica (tu kupisz) 50 g gorzkiej czekolady Biszkopt ciemny: Całe jajka ubijamy na puszystą masę z cukrem. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy przez sito. Stopniowo dodajemy do jajek (miksujemy na średnich obrotach). Margarynę rozpuszczamy(...)drugim jasnym blatem. Wierzch małego torcika smarujemy resztą kremu kukułkowego. Wszystkie wykończenia (boki tortu ciemnego i wierch oraz boki małego) smarujemy resztą ubitej śmietanki 36%. Całość posypujemy startą gorzką czekoladą oraz dekorujemy kandyzowanymi wiśniami
VioletoweKucharzeniemasła 1 kg g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie (użyłam Piątnicy) 2/3 szklanki cukru pudru 440 ml jogurtu greckiego 2,5 łyżki żelatyny 2/3 szklanki mleka gorzka czekolada do dekoracji Twaróg wyjąć z lodówki 2 godziny przed przygotowaniem sernika. 8 ciastek Oreo odłożyć, resztę ciastek oddzielić od kremu. Ciastka bez nadzienia zmielić w malakserze, masło stopić. Do ciastek(...)masą twarogowo-jogurtową.Wykładać porcjami na ciasteczkowy spód na przemian z pokruszonymi pozostałymi ciastkami oraz truskawkami. Włożyć do lodówki do stężenia, na całą noc. Przed podaniem posypać startą czekoladą
Czerwień i błękitNiemniej MAM NAJLEPSZEGO TATĘ NA ŚWIECIE! CZEKOLADOWE CIASTO Z CZERWONEJ FASOLI /zmodyfikowany, źródło: Fit jest Git ; / 2 puszki czerwonej fasoli 2 dojrzałe banany 3 jajka 1 tabliczka gorzkiej czekolady 1 łyżka kakao 1/3 szklanki ksylitolu (dodałam od siebie) 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli Fasolę czerwoną płuczę na sicie i miksuję blenderem na gładką masę. Dodaję jajka, cukier(...)kakao, sól i sodę oraz rozpuszczoną i wystudzoną czekoladę. Wszystko razem miksuję na masę o gęstej, jednolitej konsystencji (jak ciasto na naleśniki czy kwaśna śmietana). Keksówkę wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto i wygładzam wierzch. Wstawiam do nagrzanego pieca i piekę w 180 stopniach przez 50 minut, do w miarę "suchego patyczka" - ciasto po upieczeniu i tak jest nieco
W kuchni Karmel-itkikaszą jaglaną, co by nieco uzdrowić ten smakołyk. Zredukowałam również ilość masła i cukru. Z twarożkiem także nieco kombinowałam i dodałam ptasie mleczko - samą iście waniliową piankę, bez czekolady. I to był strzał w dziesiątkę! :) Obawiałam się zakalca, ale niepotrzebnie. Placuszek wyszedł naprawdę pysznie, a najbardziej zadowolony był tata. Zachwycił się jego smakiem pomimo, że jest wierny tradycyjnym potrawom(...)utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać po jednym jajku na zmianę z ugotowaną kaszą. Cały czas miksować. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i mleko. Pozbyć się czekolady z ptasiego mleczka (nie jest to konieczne, ale mi zależało na samej piance), następnie roztopić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Twaróg utrzeć z jajkiem, cukrem, jogurtem i budyniem. Na koniec
Kuchnia Elliepieczenia 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej typu ,,pianka” 75 g margaryny 7 łyżek oleju Kujawskiego 4 łyżki likieru adwocatowego Polewa: 25 g margaryny 70 ml śmietany 30% 100 g gorzkiej czekolady Białka ubijamy na sztywna pianę z dodatkiem cukru (dodajemy go stopniowo). Mąkę, proszek do pieczenia oraz kawę rozpuszczalną przesiewamy przez sito. Margarynę rozpuszczamy w rondelku, delikatnie studzimy. Dolewamy do niej(...)Pieczemy w nagrzanym do 160*C piekarniku przez 40-45 minut. Po upieczeniu studzimy i wyjmujemy na talerz. Przygotowujemy polewę. Do rondelka wkładamy margarynę i kawałki czekolady. Dolewamy śmietankę i gotujemy na wolnym ogniu do rozpuszczenia. Cały czas mieszamy – polewa musi być gęsta i lśniąca. Dekorujemy ciasto. Dodatkowo możemy obłożyć ją ziarenkami kawy. ,,Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej "Słodkie
VioletoweKucharzenie