czekolada - 27946 przepisów (strona:1037/1864)

Ciasto wiewiórka 3499

pieczenia 1 łyżeczka sody 2-3 łyżki kakao 3 jajka 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki oleju Dodatkowo: odrobina margaryny i bułki tartej do wysmarowania formy Polewa: 1 tabliczka gorzkiej czekolady 2 łyżki śmietanki kremówki 2 łyżki masła 2 łyżki wiórków kokosowych Ciasto:Jabłka kroimy w drobną kostkę i zasypujemy odrobiną mąki (by podczas pieczenia nie opadły na dno). Rodzynki zalewamy(...)mieszamy ze sobą drewnianą łyżką. Ciasto wylewamy do formy (keksówki) wysmarowanej margaryną i bułką tartą. Pieczemy w 180 stopniach C przez 40-50 minut (do suchego patyczka).  Polewa: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem masła i śmietanki. Polewamy nią wystudzone ciasto, następnie posypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasto jesieni (z jabłkami i gruszkami) 387

szklanki wody (1 szklanka = 250 ml) 1 szklanka cukru 2 budynie śmietankowe  Dodatkowo: 500 ml śmietanki kremówki (36 %) 2 czubate łyżki cukru pudru 2 łyżki startej czekolady. Biszkopt: Białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli, następnie stopniowo dodajemy cukier. Żółtka mieszamy z octem i z sodą. Mieszamy a następnie czekamy około 5 min aż pojawi się piana. Potem(...)Finał: Gorącą masę wylewamy na schłodzony biszkopt. Gdy ciasto ostygnie wkładamy je do lodówki. W tym czasie ubijamy bitą śmietanę z cukrem pudrem. Nakładamy na gotowe ciasto. Posypujemy tartą czekoladą. I ponownie wsadzamy do lodówki

Bon Appetit Małgorzaty
Deser truskawkowo-bananowy z kaszą manną 243

łyżka cukru 1 cukier waniliowy 50 g kaszy manny 2 banany 2 -3 garści truskawek (u mnie mrożone) ki lka herbatników s ok z cytryny cukier puder tarta czekolada Sposób przygotowania: 1. Mleko gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy kaszę i gotujemy na małym ogniu, mieszamy aż kasza zgęstnieje. 2. Truskawki i odrobinę cukru pudr u do smaku miks(...)ytryny. 3. Herbatniki kruszymy. Wsypujemy na dno szkla neczek. Układamy warstwę kaszy, na to warstwa truskawek, p otem znów kasza i na koniec mus bananowy. Całość posypujemy tartą czekoladą. 4. Deser stawaimy do schłodzenia. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Tort czekoladowy 251

szklaki mąki pszennej tortowej  1/2 szklanki mąki ziemniaczanej  1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia  2-3 łyżki ciemnego dobrego kakao  30 g ciemnej czekolady deserowej  2 łyżeczki octu  szczypta soli  Krem czekoladowy: 500 g serka mascarpone 300 ml śmietanki 30% 200 g nutelli Poncz: pół szklanki wody 1 łyżka soku z cytryny(...)Dżem - u mnie z czarnej porzeczki posypka czekoladowa mini beziki czekoladowe gwiazdki (lub wedle uznania) Sposób przygotowania: 1. Zrobić biszkopt: Obie mąki i kakao prze siać przez sito. 2. Czekoladę zetrzeć na tarce o małych oczkach i wymieszać z mąkami i kakao. 3. Biał ka oddzielić od żółtek, biał ka ubić na sztywno z dodatkiem soli , następnie dodawać partiami cukier

Kuchnia domowa Ani
Naleśniki z bananami 202

mleka lub mąki) 1 szklanka mąki 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 2 jajka sól do smaku 2-3 łyżki oleju 1 łyżeczka cukru Nadzienie: 3-6 banany posiekana czekolada Sposób przygotowania: 1. Robimy ciasto naleśnikowe, odstawiamy na 15 minut, potem smażymy cienkie naleśniki (mi z tego ciasta wychodzi 10-12 naleśników, w zależności ile ciasta naleje mi się(...)patelnie). 2. Banany obieramy i kroimy wzdłuż na 4 części (lub na 2 - jak kto woli). 3. Na naleśnika nakładamy kawałek banana, posypujemy siekaną czekoladą, zwiajmy w rulonik. Tak postępujemy z pozostałymi naleśnikami. 4. Naleśniki smażymy na niewielkiej ilości oleju. 5. Podajemy na ciepło, można polać jakimś sosem (np. czekoladowym lub waniliowym), ale ja podaję same prosto z patelni

Kuchnia domowa Ani
Fale Dunaju z galaretką 550

dowolne owoce (u mnie jabłka) Galaretka: 2 galaretki wiśniowe 750 ml wody Krem: 2 budynie śmietankowe 750 ml mleka 4 łyżki cukru 1 kostka masła / margaryny Wierzch: tarta czekolada lub polewa - wedle uznania Sposób przygotowania: 1. Robimy ciasto: margarynę ucieramy z cukrem na puch, dodajemy stopniowo po 1 żółtku, następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i aromat śmietankowy(...)łyżce zimnego budyniu i miksujemy na małych obrotach. 4. Na ciasto wylewamy tężącą galaretkę, wstawiamy do lodówki, aby mocno stężała. Na galaretkę wykładamy krem i wierzch posypujemy tartą czekoladą. Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Biszkopt z brzoskwiniami, galaretką i bitą śmietaną 445

szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Owoce: 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki pomarańczowe + woda Wierzch: 600 ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru 3 śmietan-fixy tarta gorzka czekolada Sposób wykonania: 1. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier i żółtka, ubijamy. Delikatnie wmieszamy przesiane mąki i proszek do pieczenia. Wykładamy na blaszkę i pieczemy(...)galaretkę mieszamy z pokrojonymi brzoskwiniami. Wykładamy na biszkopt i przykrywamy drugą częścią. 5. Śmietanę ubijamy z śmietan-fixami i cukrem pudrem, wykładamy na wierzch ciasta i posypujemy tartą gorzką czekoladą. Ciasto schładzamy w lodówce. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Tort kajmakowy 182

łyżki kakao Krem: 500 g serka mascarpone 400 ml śmietanki 30% 350-450 g masy krówkowej (według smaku) Dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki mocny napar herbaty tarta gorzka czekolada do ozdoby kandyzowane czereśnie Sposób przygotowania: 1. Robimy biszkopt. Białka ubić na sztywno, dodać porcjami cukier, potem po jednym żółtku cały czas ucierając. Dodawać partiami obie mąki z proszkiem do pieczenia(...)nasączyć, posmarować dżemem i znów wyłożyć krem. Przykryć ostatnim blatem, nasączyć herbatą. 4. Pozostałym kremem udekorować tort. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Przed podaniem posypać tartą gorzką czekoladą i wyłożyć kandyzowane czereśnie. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Pucharek lodowy z owocami 181

Deser w sam raz dla ochłody. Wystarczą ulubione lody, trochę owoców i gotowe! Składniki: 1-2 gałki ulubionych lodów (u mnie miętowe z czekoladą) 1 morela 1 brzoskwinia 2 łyżki borówek amerykańskich Sposób przygotowania: 1. Owoce myjemy, brzoskwinie dodatkowo obieramy ze skórki. 2. Na dno pucharka wkładamy pokrojone w kostkę morele. Dajemy lody, dodajemy cząstki brzoskwiń i borówkami. 3. Deser(...)możemy polać ulubionym sosem lub oprószyć tatrą czekoladą. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Galaretka z owocami i bitą śmietaną 186

dzieciństwa. Jak byliśmy mali, mama zawsze robiła taką galaretkę na przyjęcia urodzinowe :) Składniki: 2 opakowania dowolnej galaretki 3 szklanki wrzątku dowolne owoce 2 śnieżki 2 niepełne szklanki mleka tarta czekolada Sposób wykonania: 1. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzątku, wystudzić. Przelać do 4 pucharków, dodać owoce wedle uznania. Odstawić do całkowitego stężenia. 2. Śnieżki ubić z zimnym mlekiem, wyłożyć(...)galaretki, posypać owocami i tartą czekoladą. 3. Podawać schłodzone. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Tort czekoladowy z wiśniami 260

serka mascarpone 250-300 ml śmietanki 30% 200-250 g kremu typu nutella 1/2 szklanki wiśni (z syropu lub nalewki ) Dodatkowo: syrop z wiśni ze słoika wiśnie tarta gorzka czekolada galaretka z czarnej porzeczki 1 galaretka wiśniowa zrobiona wg przepisu na opakowaniu (odrobinę zmniejszamy ilość wody) Sposób wykonania: 1.Robimy biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, potem kolejno żółtka, mąki(...)Pozostawionym kremem bez wiśni smarujemy cały tort. Wokół układamy wiśnie z zalewy, a w środku rozkładamy stężoną i pokrojoną w kosteczkę galaretkę wiśniową. Krawędzie tortu posypujemy tartą gorzką czekoladą. Tort schładzamy, najlepiej zostawiamy do na noc w lodówce. Smacznego!!! P.S. Tort przygotowałam na 30-tą rocznicę ślubu moich rodziców

Kuchnia domowa Ani
Ciasteczka „Snickers”, czyli ciastka owsiane karmelowo – orzechowe 306

mąki 3 łyżki miękkiego masła 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych 50 g orzechów ziemnych solonych 50 g orzechów laskowych 4 łyżki masy krówkowej 4 łyżki masła orzechowego 50 g czekolady 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 jajko Przygotowanie: Płatki owsiane mielimy na mączkę. Nie muszą być idealnie zmielone, jednak większość powinna być rozdrobniona. Orzechy również mielimy(...)malakserze do momentu aż będą rozdrobnione (mogą pozostać większe kawałki) Czekoladę siekamy na bardzo drobne kawałeczki. Wszystkie suche składniki mieszamy w misce. Do miski dodajemy masę krówkową, jajko, masło, masło orzechowe.  Zagniatamy dokładnie masę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni.   Z masy formujemy ciasteczka i układamy na blaszce. Najlepiej nieco zmoczyć dłonie, gdyż

Mania Gotowania
Cytrusowe ciasto świąteczne 194

najważniejsze smaczny! Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 pomarańcze (ciasto może być tylko z pomarańczy) 1 duży grejpfrut ( nadaje lekkiej goryczy) 50 g gorzkiej czekolady 200 g serka mascarpone 100 g płatków migdałowych 50 g cukru trzcinowego Przygotowanie: Pomarańcze sparzmy i ścieramy skórkę. Cytrusy obieramy i kroimy w krążki o grubości 0,5 cm. Serem mascarpone(...)koniec dodajemy 50 g płatków migdałowych. Ciasto rozkładamy, boki ciasta zawijamy. Na środek ciasta rozkładamy masę serową i układamy na niej cytrusy. Wszystko posypujemy pozostałymi płatkami migdałowymi i posiekaną czekoladą. Pieczemy w rozgrzewamy piekarniku na 190 C przez 20-30 minut, aż brzegi się zarumienią.   Słodkich Świąt

Niezły Młynek
Różany podwieczorek, czyli babka piaskowa z konfiturą różaną 169

cukru 4 jajka (rozmiar L) lub 5 mniejszych  2-3 łyżki mleka szczypta soli konfitura różana (200-250 g) opcjonalnie: cukier puder lub biała czekolada  Przygotowanie: Na początku łączymy tzw. składniki płynne . Miękkie masło ucieramy z cukrem na gładką masę mikserem. Dodajemy żółtka i mleko, mieszamy. Następnie, stopniowo wsypujemy przesianą przez sito mąkę. W drugim naczyniu(...)nią drugą połowę. Na pewno część konfitury będzie próbowała nam uciec, ale nie należy się tym przejmować i ewentualnie pomóc sobie nożem. Ciasto dekorujemy, np. cukrem pudrem lub białą czekoladą w zależności od poziomu słodkości jaki lubimy :) Ciasto kroimy dopiero po podaniu , zaraz przed nałożeniem na talerz, żeby nam się nie rozleciało. Pysznie smakuje z herbatą, do której dodamy łyżeczkę

Zakręcony Widelec
Muffinki, które zawsze wychodzą 211

szklanki) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 250 g maślanki (1 szklanka) 110 g cukru (1/2 szklanki) 1 opakowanie cukru wanilinowego 75 ml oleju (6 łyżek) + ulubione owoce, czekolada, orzechy... Przygotowanie: Do miski wrzucamy jajka i wsypujemy cukier oraz cukier wanilinowy. Używając miksera mieszamy. Następnie dodajemy maślankę oraz olej i ponownie mieszamy. Stopniowo dosypujemy przesianą przez sito mąkę(...)środka). Babeczki przekładamy do silikonowych lub papierowych foremek i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (termoobieg) na 20-25 minut. Po ostudzeniu możemy posypać cukrem pudrem, polać rozpuszczoną czekoladą lub przyozdobić kremem maślanym

Zakręcony Widelec