jajka - 1 szklanka kremowego jogurtu greckiego - 2 szklanki mąki pszennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka płaska sody oczyszczonej - 1/2 szklanki kakao * polewa: - 100 ml mleka - 100g czekolady (min. 70% kakao) - 1 łyżka cukru - 1 łyżka masła Mąkę, kakao, sodę i proszek przesiać do miski. Masło z cukrem utrzeć do białości. Wbijać jajka, jedno po drugim, cały czas ucierając(...)150C przez 45-60 minut, do tzw. "suchego patyczka". Po upieczeniu, babkę lekko przestudzić w formie, następnie wyjąć z formy i wystudzić całkowicie na kratce. W międzyczasie przygotować polewę. Czekoladę połamać na małe kawałki. Zalać wrzącym mlekiem, dodać cukier i masło. Wymieszać do uzyskania błyszczącej i gładkiej polewy. Oblać ciasto. Smacznego! * przepis pochodzi z bloga 'maameemoomoo
CookYourselfmleka - 300g herbatników (jeśli użyjecie blaszki o podobnych wymiarach do mojej, więcej herbatników jest potrzebne jeśli blaszka będzie większa) - 4 łyżeczki kakao - 8-10 łyżek cukru * polewa: - 100g gorzkiej czekolady - 100ml mleka - 1 łyżka cukru W dużym garnku rozpuścić, na małym ogniu, masło. W misce zmiksować żółtka z cukrem na puszystą masę. Dodać ser. Masę serową dodać do rozpuszczonego(...)bokach). Wylać połowę masy, zakryć drugą warstwą herbatników. Do pozostałej masy dodać kakao i wymieszać. Wyłożyć na herbatniki. Przykryć ostatnią porcją herbatników. Odstawić do wystudzenia. W międzyczasie przygotować polewę. Czekoladę połamać na małe kawałki. Zalać wrzącym mlekiem, dodać cukier i masło. Wymieszać do uzyskania błyszczącej i gładkiej polewy. Oblać ciasto. Wstawić do lodówki na noc. Smacznego! Źródło: blog 'Domi
CookYourselfok.100g cukru pudru - 1 jajko - 3/4 szklanki mąki pszennej - 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli * masa: - 125g mascarpone - 125g śmietany kremówki 30% (np.Łaciata) mocno schłodzonej - truskawki - gorzka czekolada Ze składników na ciasto (50-60g cukru pudru) ugnieść szybko kruche ciasto i umieścić je na 20 minut w lodówce, do schłodzenia. Foremki na tarteletki wysmarować masłem. Ciasto podzielić(...)lodówce do czasu podania tartaletek. Truskawki umyć odszypułkować i przekroić na połówki lub pokroić na plasterki. Przed podaniem, na spody wyłożyć bitą śmietanę i truskawki i zetrzeć gorzką czekoladę na wierzch. Gotowe tarteletki przechowywać w lodówce. Z biegiem czasu ciasto, pod wpływem bitej śmietany, stanie się miękkie i wilgotne. Smacznego
CookYourselfSiostrzenicy :) Powiem tylko tak, że oderwać się od ciasta nie chciała ;) 'najprostsze brownie' Składniki: - 5 jajek - 1 szklanka maki - 1,5-2 szklanki cukru - 400g gorzkiej czekolady - 200g masla Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Przestudzić. Dodać jajka, mąkę i cukier. Dokładnie wymieszać. Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku
CookYourselfmleka - 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej - 1,5 łyżki mąki pszennej - 1/3 szklanki cukru pudru - 200g masła - laska wanilii - rodzynki - 2 łyżki kakao * polewa: - 200g gorzkiej czekolady - 1-2 łyżki cukru - 2 łyżki masła - 200ml mleka Ciasto: Masło rozpuścić, dodać mleko i cukier. Zagotować. Gotować do rozpuszczenia się cukru. Ostudzić. Do miski przesiać mąkę, proszek i kakao. Dodać jajko(...)Wystudzone ciasto przeciąć na 3 cienkie blaty i przełożyć je kremem. Wierzch polać polewą. Polewa: Mleko zagrzać, dodać cukier i rozpuścić w nim masło. Zdjąć z ognia. Wrzucić połamaną czekoladę. Porządnie wymieszać, do uzyskania błyszczącej polewy. Lekko przestudzić. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Smacznego
CookYourselfjajek, więc dla alergików idealne. Polecam! 'łatwe owsiane ciasteczka bez jajek' Składniki (na ok.9szt): - 2 dojrzałe banany - 1 szklanka płatków owsianych - 2 łyżki kakao - dowolne dodatki (posiekane orzechy, rodzynki, czekolada, jagody goji itp) Banana obrać i rozgnieść widelcem. Dodać płatki owsiane, kakao i dodatki (u mnie jagody i posiekana biała czekolada). Dokładnie wymieszać. Na blachę wyłożyć papier do pieczenia. Następnie
CookYourselfmigdałów lub innych orzechów - 100 g miękkiego masła - 0,5 łyżeczki soli - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 4 łyżki mleka - 3 łyżki miodu - 0,5 łyżeczki cynamonu - 30 gorzkiej czekolady - cukier Płatki owsiane z migdałami zmiksować w blenderze (nie na mąkę). Dodać pozostałe składniki (bez cukru), posiekaną czekoladę i wyrobić ciasto. Ciasto nie powinno kleić się bardzo do rąk
CookYourselfprzed świętami. Likier ten wyśmienicie nadaje się na prezent gwiazdkowy. 'najlepszy likier czekoladowy' składniki (na ok.0,5l likieru) - 350 ml niesłodzonego mleka skondensowanego - 100 ml wódki - 200 g gorzkiej czekolady (lub 170g gorzkiej i 30g mlecznej/karmelowej) - 40 g cukru (7-8 łyżeczek, tutaj moje miarki ) Mleko umieścić w garnuszku i podgrzać razem z cukrem. Do gorącego mleka dodać czekoladę
CookYourselfmiękkiego masła 180 g cukru pudru (1,5 szklanki) 50 g szklanki cukru 1 jajko 3/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1/4 łyżeczki ekstraktu cytrynowego 5 łyżek kakao Dekoracja: posiekana deserowa czekolada pokrojony w drobną kosteczkę marcepan Potrzebne będą: 2 duże miski wałek foremki do wykrawania bądź szklanka papier do pieczenia Przygotowanie: 1. W pierwszej misce połączyć ze sobą mąkę, sól, sodę(...)włożyć do lodówki na 30-45 minut 7. Po tym czasie ciasto wyjąć na stolice, obficie podsypać mąką i rozwałkować na grubość 2-3 mm. 8. Wykrawać ciasteczka, 9. czekoladę posiekać na małe kawałki, a marcepan pokroić w małą kosteczkę. Układać kawałki na ciasteczkach i delikatnie wetknąć je w środek przed pieczeniem. Piec: 6-9 minut w temperaturze 190 stopni
KreatywnePinymożecie włożyć co tylko chcecie :) Składniki: 1 szklanka mąki pszennej, 1/4 szklanki cukru, 2 żółtka, 75 g masła, po 1 łyżeczce nutelli do koszyczka, bakalie, kolorowe jajeczka, odrobina gorzkiej czekolady, białko do pozmarowania. Przygotowanie: W misce zagniatamy składniki na kruche ciasto: miękkie masło, mąkę, żółtka i cukier. Zagniatamy tak długo, aż składniki połączą nam się w jedną kulkę. Następnie ciasto(...)foremkami w temperaturze 180 stopni ok. 20 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu, koszyczki wypełniamy nutellą i bakaliami (u mnie: migdały blanszowane, orzechy laskowe, żurawina, płatki migdałowe i kolorowe pisanki). Czekoladę rozpuszczamy i maczamy w niej końce rączek i przyklejamy je do koszyczków
Aga w kuchniszklanki mleka 70g zmielonych blenderem orzechów nerkowca (można pominąć lub zastąpić innymi orzechami) Góra: 300ml śmietanki 30% 1 łyżka cukru pudru 100g wafelków orzechowych bez polewy 30g mlecznej czekolady 1. Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia, boki natłuszczamy. 2. Białka ubijamy na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodajemy kolejno: cukier i żółtka. Przerywamy ubijanie, wsypujemy proszek do pieczenia, kakao(...)orzechy. Składniki łączymy za pomocą miksera. Gotową masą przekładamy biszkopt. 4. Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem. Smarujemy nią górę ciasta, posypujemy pokruszonymi drobno wafelkami i startą na tarce czekoladą
Szefowa kuchniSkładniki: 150 gram masła 150 gram cukru 150 gram mąki 150 gram malin 50 gram białej czekolady 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki mleka 1 opakowanie cukru waniliowego 2 jajka Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Formę do 12 babeczek wykładamy papilotkami. Masło ucieramy na puch. Następnie dodajemy cukier oraz cukier waniliowy i ucieramy(...)gładki krem. Jajka dodajemy pojedynczo dalej ucierając. Na końcu dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, maliny, mleko oraz wlewamy roztopioną czekoladę. Wszystko dokładnie mieszamy. Foremki wykładamy do 2/3 wysokości. Formę wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15 minut. Smacznego
KuukBuukmiekkiego masła 1/2 szklanki cukru 1 budyń waniliowy skórka otarta z dwóch cytryn sok wyciśnięty z jednej cytryny polewa kajmakowa 200 g masy kajmakowej Helio 50 g gorzkiej czekolady oraz skórka cytrynowa Helio do posypania Wszystkie składniki na kruche ciasto przełożyć do miski i zagnieść. Gotowe ciasto uformować w kulę zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Potem(...)pianę z białek i delikatnie wymieszać. Masę serową wyłożyć na podpieczone ciasto. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 50 minut. Sernik zostawić do wystudzenia w uchylonym piekarniku. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać masę kajmakową i dokładnie wymieszać aby składniki się połączyły. Gotową polewą posmarować wystudzony sernik. Na wierzchu posypać kandyzowaną skórką cytrynową
Monia miesza i gotujecukinii, 1 szklanka mąki, 2 jajka, 1/2 łyżeczki ekstraktu śmietankowego (może być waniliowy), 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1/4 łyżeczki soli, 4 łyżki kakao, 5 łyżek brązowego cukru, Gorzka czekolada lub drobinki czekoladowe, Jak przygotować? Cukinie musimy zetrzeć na drobne kawałki. Zmiksować jajka z ekstraktem oraz cukrem. W osobnej misce dokładnie łączymy resztę składników - mąkę, kakao, sól, sodę. Cukinie wyciskamy(...)składników mąki i pozwalamy, aż składniki całkowicie się połączą. Miksturę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki - ja użyłam takiej o wymiarach 20x20. Na górze układamy kawałki lub drobinki czekolady. Pieczemy w 180 stopniach przez około 30-35min. Miłego Dnia
Chocolate Stop Temptingziarenka z 1 laski wanilii 125 g masła 4 łyżki maki pszennej 5 łyżek mąki ziemniaczanej 4 jajka 600 ml śmietany kremówki 36% + 1 łyżka cukru pudru gorzka czekolada starta na tarce p drobnych oczkach do oprószenia Wykonanie: Formę o wymiarach 20x30 cm wyłożyłam papierem do pieczenia, aby potem łatwo mi go było wyciągnąć z formy. Dni formy wyłożyłam(...)Blachę przykryłam folią spożywczą i wstawiłam na noc do lodówki. Następnego dnia ubiłam kremówkę z łyżką cukru pudru i wyłożyłam na te wszystkie warstwy w formie :) Wierzch posypałam gorzką czekoladą startą na tarce o drobnych oczkach. I teraz albo można kroić i jeść, albo wstawić do lodówki i czekać na gości :) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotuje