czekolada - 27946 przepisów (strona:1036/1864)

Ciasto cytrynowo - rumowe z lukrem 159

masła 80 ml rumu 200 g cukru pudru polewa: sok z 1 cytryny 200 g cukru pudru ok. 80 ml gorącej wody i trochę czekolady do dekoracji świeża mięta do dekoracji. Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem i 150 ml gorącej wody. Masę żółtkową wymieszać z mąką tortową przesianą(...)morelowym i odstawić do lodówki do stężenia. Lukier:Z cukru pudru, z soku z cytryny i wody gorącej zrobić lukier energicznie mieszając. Wylać na ciasto. Udekorować tartą czekoladą, cytryną albo miętą. cytrynowo - rumowe ciacho z lukrem

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasto marchewkowe z orzechami 208

łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki cukru 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki sody szczypta soli pół szklanki orzechów włoskich pół szklanki rodzynek składniki na polewę: 2 łyżeczki cukru gorzka czekolada łyżka masła 2 łyżki mleka Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać przesianą mąkę, oraz olej cały czas miksując. Na końcu dodać(...)marchewkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, orzechy i rodzynki. Piec w 200 stopniach C. około 55 minut. W kąpieli wodnej roztopić czekoladę, dodać masło, mleko oraz cukier. Gotową polewę wylać na schłodzone wcześniej ciasto. Można Ciasto udekorować malutkimi, ugotowanymi marchewkami albo wiórkami. ciasto marchwiowe

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasto mandarynkowe 155

szklanki mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka olejku o aromacie wanilii albo  śmietankowego 1 czubata łyżka kakao około 10 mandarynek 1 tabliczka gorzkiej czekolady łyżka  mleka mleka lu śmietanki  mięta do dekoracji  Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier, olejek waniliowy i ubijamy mikserem na puszysta masę. dodajemy stopniowo przesianą mąkę, oraz mleko(...)Układamy obrane mandarynki (można obtoczyć w mące by nie opadły na dno ciasta)(można dodać z puszki).  Ciasto pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej z dodatkiem odrobiny mleka albo śmietanki, następnie wylewamy na schłodzone ciasto. Dekorujemy wg uznania.   ciasto po upieczeniu

Bon Appetit Małgorzaty
Piersi z kaczki w sosie czekoladowo-wiśniowym z prażuchami tymiankowo-szałwiowymi 221

gałązki rozmarynu 4 liście laurowe 4 ziela angielskie 2 kulki jałowca olej do smażenia Składniki na sos: 150 ml porto (lub innego słodkiego czerwonego wina) 6 kostek gorzkiej czekolady (dobrego gatunku) 2 łyżki miodu naturalnego 2 łyżki masła 2 gwiazdki anyżu 1 pałka cynamonu 1/4 skórka pomarańczy 2 szczypty chili 1 łyżka octu balsamicznego 2 garści wiśni (lub żurawina albo(...)patelnię wlewamy wino, dodajemy cynamon, skórkę pomarańczy, gwiazdki anyżowe oraz wiśnie albo żurawinę oraz sos balsamiczny. Gdy połowę wina odparuje dodajemy miód i masło. Później dodajemy kostki czekolady i czekamy aż się rozpuści (ciągle mieszając). Wszystko mieszamy. Na koniec dodajemy szczyptę chili. Sos gotowy. Po upieczeniu kaczki możemy do sosu dodać wytopiony tłuszcz i wymieszać z sosem. Prażoki - kluseczki ziemniaczane

Bon Appetit Małgorzaty
Walentynkowy deser z mascarpone 244

waniliowy 25 dag śmietany kremówki 3 łyżki czerwonego dżemu / marmolady Ponadto: słoiczek dżemu u mnie wiśniowy słoiczek ulubionego dżemu (u mnie wiśniowy) opakowanie biszkopcików kilka kostek czekolady cukierki cukiernicze do dekoracji mozna dodac żelki oraz ciasteczka wiórki kokosowe do dekoracji 100 ml esencji z kawy 6 łyżek likieru czekoladowego albo kawowego Krem:Serek utrzeć z mlekiem, cukrem(...)masą serową. Później ostrożnie wymieszać z dżemem.  Na dnie pucharków układamy po parę biszkopcików i nasączamy je kawą oraz likierem. Na nasączone biszkopciki układamy krem. Dekorujemy wiórkami czekoladowymi (czekoladę trzemy na tarce), cukiereczkami, wiórkami kokosowymi oraz dżemem. deser z mascarpone

Bon Appetit Małgorzaty
Tort tiramisu na moje urodziny :) 405

łyzki cukru pudru 8 łyżek mleka 1 cukier waniliowy 25 dag śmietany kremówki 100 ml naparu kawy 100 ml likieru kawowego albo czekoladowego  10 dag posiekanej czekolady 2 łyżki kakao do posypania wierzchu tortu. Biszkopt: białka ubić ze szczyptą soli mikserem, żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia albo sodą i zaczekać(...)pudrem.  Śmietankę kremówkę ubić  na sztywno i połączyć z masą serową. Namoczoną żelatynę rozpuścić, podgrzewając ją na małym ogniu. Wymieszać z kremem. Do tężejącego kremu dodać posiekaną czekoladę.  Tort: Wystudzony biszkopt przekroić na 2 placki. Skropić je naparem z połowy kawy wymieszanym z połową likieru.  Na spodnim placku rozsmarować 2/3 krem. Przykryć drugim plackiem

Bon Appetit Małgorzaty
Kawowy krem sułtański 205

kawy rozpuszczalnej 4 łyżki rodzynek 100 ml rumu albo amaretto - do nasączenia rodzynek i biszkopcików 100 ml likieru kawowego lub czekoladowego  czekoladki do dekoracji albo tarta gorzka czekolada  Wykonanie: Rodzynki zalewam odrobiną rumu i odstawiam na pół godziny. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno, później dodaję kakao oraz esencję z kawy i delikatnie mieszam(...)dodajemy pokruszone bezy oraz namoczone rumem rodzynki. I mieszamy już drewnianą łyżką. Na dnie pucharka układam pokruszone biszkopty, zalewam odrobiną rumu albo amaretto i dodaję krem. Na wierzch dekoruję czekoladą oraz polewam likierem kawowym  kadr z filmu "Dziewczyny do wzięcia" reż.  Janusza Kondratiuka  i krem sułtański :) kawowy krem sułtański

Bon Appetit Małgorzaty
Waniliowy Crème brûlée (z franc. "przypalony krem") 140

włączoną opcją grillowania).  Deser podajemy od razu po karmelizowaniu cukru. Robi wrażenie prawda? :) karmelizujemy cukier palnikiem Następnym razem zrobię wersję z rabarbarem, może z malinami oraz z białą czekoladą a potem z ciemną czekoladą

Bon Appetit Małgorzaty
Blok czekoladowy z suszoną żurawiną 220

Blok czekoladowy, inaczej nazywany "salcesonem", ponoć to hit z czasów PRL-u. Zapewne dlatego, że otrzymywano mleko w proszku dla dzieci, a o zwykłą tabliczkę czekolady było ciężko uświadczyć. A, że człowiek lubi czekoladę, to wyczarował takie cudo...:) Czekoladowy "Salceson" przyjmuję formę okrągłą i jest robiony w plastikowej butelce. Mój blok to po prostu blok, prostokątny :) cudownie

Bon Appetit Małgorzaty
Torcik bananowo - truskawkowy z kremem cappuccino i nutellą. Cholera jakie to dobre! 395

pieczenia szczypta soli  2 łyżki Nutelli Krem: 100 g masła 3 łyżki cappuccino 200 g serka mascarpone, 2 łyżki cukru pudru  polewa: 1 tabliczka gorzkiej czekolady dobrej jakości 2 łyżki śmietanki kremówki albo zwykłego mleka 1 łyżka masła Dodatkowo: 3 banany kilka truskawek sok z połowy cytryny Ciasto: Mokre składniki łączymy ze sobą w misce(...)suchego patyczka. Krem: Mikserem ucieramy miękkie masło z serkiem, po chwili dodajemy cukier puder oraz cappuccino. Krem przed posmarowaniem schłodzić na 20 minut do lodówki. Polewa: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietanki oraz masła, dokładnie mieszamy. (Pamiętajmy, że salaterka nie może dotykać wrzątku). Torcik: Na cieście układamy banany przekrojone wzdłuż, skrapiamy je cytryną, następnie smarujemy krem

Bon Appetit Małgorzaty
Ciastka musli z jagodami goji i orzechami macadamia 174

mogłam samodzielnie skomponować swoją mieszankę. Wybór był przeogromny bo aż 60 składników! W końcu zdecydowałam się na: crunchy naturalne, płatki owsiane, ekologiczne jagody goji, orzechy macadamia, orzechy belgijskie, gorzką czekoladę, przenicę w miodzie, jądra pestek moreli, żurawinę, czekoladowe perełki. Wszystko zapakowane w pięknej i praktycznej tubie. Zachęcam do stworzenia własnej mieszanki śniadaniowej. Ja postanowiłam zrobić z nich ciasteczka :) Składniki(...)łyżek   sezamu 4 łyżki płatków owsianych 1 łyżka pestek słonecznika mieszanka  musli (w tym orzechy macadamia, goja, czekolada, morele) 1 - 2 łyżki wody około 3 łyżek naturalnego miodu Wszystkie składniki wrzucamy do miseczki, zalewamy odrobiną wody i mieszamy. Następnie dodajemy miód i ponownie mieszamy, aż składniki się zwiążą. Nakładamy po łyżce na papier do pieczenia. Pieczemy (a raczej

Bon Appetit Małgorzaty
Czekoladowo-bananowe muffiny z jagodami goji i orzechami macadamia 172

roślinne). 5 karotenoidów, w tym beta-karoten i zeaksantynę, luteinę, likopen i beta-kryptoksantynę, ksantofil wiele pigmentów fenolowych" -   źródło Składniki: 2 szklanki przesianej mąki tortowej 1 tabliczka gorzkiej czekolady ok. pół szklanki suszonych jagód goji 1/3 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1/2 szklanki oleju pół szklanki posiekanych orzechów macadamia (opcjonalnie inne) 1 szklanka mleka 1 jajko 2 dojrzałe banany(...)blendera: mleko, rozgniecione banany, olej, jajko. Suche składniki mieszamy ze sobą w osobnej misce: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, cukier waniliowy, sól, posiekane orzechy, jagody oraz posiekaną czekoladę. Następnie zawartość obu misek łączymy ze sobą dokładnie mieszając łyżką. Ciasto wlewamy do foremek do 2/3 ich wysokości i pieczemy około 25 minut w 180 stopniach C do suchego patyczka

Bon Appetit Małgorzaty
Nie taki stary piernik z niego ... 196

szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 5 dag orzechów włoskich 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczy 5 dag suszonej żurawiny polewa: 1 tabliczka gorzkiej czekolady 2 łyżki śmietanki kremówki 2 łyżki masła do dekoracji: kilka suszonych moreli kilka orzechów włoskich kilka migdałów skórka pomarańczy  1 garść żurawiny W rondlu podgrzewamy masło, miód, przyprawę(...)przekładamy do niej ciasto. Pieczemy około 1 h w 170 stopniach C. Ciasto po upieczeniu studzimy, przekrawamy i smarujemy powidłami. Dekorujemy polewą. Polewa: w kąpieli wodnej rozpuszczamy połamaną czekoladę, ze śmietanką, masłem. Gotową polewą dekorujemy piernik. I póki jeszcze polewa nie zastygła dowolnie dekorujemy bakaliami. Piernik zachowuje świeżość przez cały tydzień.  piernik czekoladowy

Bon Appetit Małgorzaty
Tiramisu z whisky i z karmelizowanymi orzechami 233

letargu i podążać w krainę fantazji! Erotyzm oznacza brak monotonii w kuchni. Wprowadzaj afrodyzjaki do codziennego menu. Do najpopularniejszych należą: ostrygi, kawior, chili, wanilia, figi, truskawki, seler, szparagi, kawa, czekolada, gałka muszkatołowa, cynamon i imbir, które pobudzają krążenie krwi. . Bawcie się jedzeniem, róbcie bałagan, śmiejcie się i eksperymentujcie z przepisami. Nie zwracajcie uwagi na sąsiadów ;)  Dziś deser, który wszyscy(...)uwielbiają. Kawa i czekolada rozpalą Wasze zmysły :)   Składniki: 250 ml zaparzonej i wystudzonej kawy espresso 200 ml whisky 200 g podłużnych biszkopcików (języczki) 2 jajka 75 g cukru 500 g serka mascarpone 2 łyżeczki kakao 2 łyżeczki cappuccino w proszku 1 puszka karmelizowanych orzechów (ja mam z Lidla)  Zaparzone i ostudzone espresso mieszamy z whisky

Bon Appetit Małgorzaty
Pomarańczowy deser z mascarpone i chałwą 209

braku zimy   Składniki: 250 g serca mascarpone 1 pomarańcza 100 g chałwy (np. waniliowej albo sezamowej) 250 g śmietanki 30 % opcjonalnie cukier puder wg uznania 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady kilka listków mięty do dekoracji Ubijamy na sztywno śmietanę, dodajemy pokruszoną chałwę oraz skórkę i sok z połowy pomarańczy. Nadal przez chwilę miksujemy.  Dodajemy serek mascarpone i mieszamy. Jeśli(...)deser jest dla nas za mało słodki dodajemy odrobinę cukru pudru. Dekorujemy tartą czekoladą. Dekorujemy listkami mięty, plasterkami pomarańczy.  Przed podaniem chłodzimy min. 30 min w lodówce

Bon Appetit Małgorzaty