kubeczek jogurtu 125 g 3 kubeczki ( od jogurtu ) mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 2 kubeczki cukru 1 kubeczek oleju roślinnego aromat waniliowy 100 g czekolady szczypta soli cukier puder SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Jako miarki użyć kubeczek od jogurtu ( 125 g ) Wbić do miski 3 jajka dodać cukier i zmiksować mikserem lub ręcznie. Następnie dodać resztę składników: aromat(...)zapachowy, jogurt, mąkę, proszek do pieczenia, olej, szczyptę soli i dokładnie wymieszać. Rozdrobnić na drobne kawałeczki czekoladę , dodać do ciasta i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Piec około 35 minut ( sprawdzić środek patyczkiem ) w nagrzanym do 170 ° C piekarniku. Posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO
zielonacukinkaSkładniki: 150 ml śmietanki 36% 50 g miodu 400 g gorzkiej czekolady 50 g masła kakao do obtoczenia łyżeczka Brandy Przygotowanie: Śmietankę podgrzać z miodem (lekko do ok 40st). Zdjąć z ognia, dodać pokruszoną czekoladę, mieszać do jej rozpuszczenia. Na końcu dodać masło i Brandy schłodzić w lodówce. Formować kuleczki i obtoczyć w kakao.... Smacznego Przepis pochodzi z Kotlet
Gaździnka warzyłyżka cukru 1/2 szklanki wiśni z syropu Poncz do nasączenia biszkoptów: 400 ml wrzątku 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 6-7 łyżek proszku cappuccino Dodatkowo: paczka okrągłych biszkoptów tarta gorzka czekolada Sposób wykonania: 1. Robimy biszkopt: białka ubijamy na sztywno, partiami dodajemy cukier, a potem żółtka. Następnie dodajemy mąki z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Ciasto wykładamy na blaszkę (36x24cm) i pieczemy(...)krem wykładamy okrągłe biszkopty namoczone w ponczu i resztę kremu z wiśniami. Całość przykrywamy biszkoptem, lekko go nasączamy i wykładamy cienko krem bez wiśni. Całość posypujemy tartą gorzką czekoladą. 5. Ciasto schładzamy w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. Smacznego
Kuchnia domowa Anikształtem jajek. Możecie również wykorzystać foremki z zajączkami czy też kwiatami. Każda się sprawdzi. Jeśli jednak nie dysponujecie taką, deser możecie podać w pucharkach, z tą różnicą że czekoladę dodacie na przykład jako warstwę na środku lub wymieszaną z całą masą (czekoladę drobno siekamy). Podoba Wam się taka forma wielkanocnego sernika? :-) Oczywiście sernik jest w wersji dla dorosłych, ponieważ zawiera
Pora coś zjeśćnazwać coś co jest sztywne, a nie jest galaretką? Nie jest polewą, bo jest sztywne? Więc taką sobie nazwę wymyśliłam i taką też pozostawię :) DODATKOWO: około 8 kosteczek mlecznej czekolady kilka malin (u mnie były rozmrażane) kilka listków świeżej mięty Serniczki bez alkoholu udekorowałam czekoladą startą na tarce o drobnych oczkach. Na każdym ułożyłam po malince i listku mięty
Blondynka GotujeOwsianka. Czy tu jest potrzebny jakiś komentarz? Czego użyłem? -płatki owsiane -miód -czekolada gorzka starta -jogurt naturalny -truskawki -ciastko pełnoziarniste Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem, czekamy do momentu, aż zaabsorbują wodę i zmiękną. Łączymy je z łyżeczką miodu. Ciasteczko kruszymy, posypujemy płatki. Z wierzchu ścieramy kawałek gorzkiej czekolady. Jogurt miksujemy z truskawką. Podajemy wg uznania
BaRepasjajka utrzeć. Pozostałe składniki dodać do masy. Na koniec wmieszać mąkę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C około 50 minut. Babka pierwsza - waniliowa z polewa z białej czekolady. Babka druga - waniliowo-kakaowa z lukrem cytrynowym. Polewa: Tabliczkę białej czekolady rozpuścić z łyżeczką masła w kąpieli wodnej. Babkę polewąc od razu. Lukier: Cukier puder wymieszać z 2 łyżkami soku
Humanistka w kuchniwaniliowego 0,5 kg twarogu 100 ml śmietanki 30% 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Dodatkowo: 250 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny orzechy laskowe kakao starta czekolada tortownica 24 cm Składniki tj. jajka i twaróg muszą mieć pokojową temperaturę. Przygotowujemy I masę serową: Twaróg łączymy z cukrem i budyniem (miksujemy około 1 minuty). Następnie dodajemy kolejno jajka(...)wody rozpuszczamy żelatynę i studzimy. Ubijamy śmietankę i pod koniec dodajemy do niej cukier puder i żelatynę. Śmietankę nakładamy na sernik, układamy orzechy, posypujemy kakao lub cynamonem i wiórkami czekolady
VioletoweKucharzeniegorące lato. Składniki: 1 kg sera mielonego w kubełku cukier puder do smaku 2 galaretki truskawkowe truskawki (ja użyłam 300 g) 200 herbatników 1/2 kostki masła 1/2 tabliczki białej czekolady Na samym początku przygotować galaretki - rozpuścić je w 3 szklankach wrzącej wody. Za pomocą blendera zmiksować herbatniki. Następnie do zmielonych herbatników dodać rozpuszczone masło i czekoladę (najlepiej rozpuścić
Ugotowaćciasta z owocami, to na samym wierzchu można ułożyć plasterki brzoskwiń. Składniki: 500 g mleka skondensowanego niesłodzonego 3 galaretki, np. agrestowa, brzoskwiniowa i niebieska (wieloowocowa) kilka kostek białej czekolady Każdą galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody i ostudzić. Mleko skondensowane mocno schłodzić. Schłodzone mleko ubić za pomocą miksera (zwiększy swoją objętość około 2-3 razy). Ubite(...)przygotowałam 4 desery w pucharkach i ciasto w tortownicy o średnicy 20 cm. Przygotowane ciasto na zimno włożyć do lodówki na kilka godzin. Gdy masa stężeje posypać startą białą czekoladą, ozdobić miętą i ewentualnie kolorowymi kulkami. Pomysł na przepis: magda-kucharzy.pl
Ugotowaćtego mocno czekoladowe :)) Nic więcej chyba nie muszę dodawać ... Składniki: (na 12 sztuk) suche 1 i 3/4 szklanki mąki ps zennej 1/2 szklanki cukru 100g czekolady deserowej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki kakao kropelki czekoladowe (u mnie 80g) mokre 1 jajko 1 szklanka mleka 1/3 szklanki oleju Wykonanie: W misce łączymy(...)sobą: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, startą na tarce na oczkach czekoladę oraz cukier. Wszystko dokładnie mieszamy. Jajko mieszamy z mlekiem i olejem. Następnie łączymy składniki mokre i suche. Blaszkę do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy do nich po dwie łyżki ciasta. Wierzch muffinek posypujemy kropelkami czekoladowymi. Pieczemy w 190st. przez ok 20 minut
Walijskie PichcenieBabeczki upiekłam z czekoladowymi dropsami i skórką pomarańczową - to akurat wpadło mi w ręce :) Gniazdka, które widzicie na zdjęciach zrobiłam z masy cukrowej , bardzo dobrze spisałaby się tutaj też czekolada plastyczna , którą można zrobić samemu w domu. Składniki: 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 0,5 szklanki oleju 1 szklanka(...)mleka 1 jajko +skórka pomarańczowa i dropsy czekoladowe Składniki na krem z twarożku Składniki na domową masę cukrową lub czekoladę plastyczną Suche składniki mieszamy razem w misce. Jajko, olej oraz mleko dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy skórkę pomarańczową i czekoladowe dropsy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 200 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli
Ciastkozercywszystko można znaleźć rozwiązanie ! Czy w dwadzieścia minut można przygotować pyszny deser? Oj Można ! Przekonaj się sam :) Potrzebujesz opakowanie ciasta francuskiego 3 gruszki 1 jajko 2 kostki czekolady pół cukru wanilinowy Ciasto kroimy na 6 części. posypujemy cukrem wanilinowym. Układamy pokrojone w paski gruszki. Brzegi ciasta smarujemy jajkiem i wkładamy do piekarnika na 20 minut, temp(...)już cały przepis. Po wyjęciu możemy posypać, jeszcze gorące gruszki, kawałkami gorzkiej czekolady. Pięknie się rozpuszczą :) SMACZNEGO
Mój Smak na Życiemasła 250 g margaryny mlecznej 1 opakowanie (50g) żelatyny 1 opakowanie (460g) masy krówkowej o smaku tradycyjnym 1 szklanka mleka 2 opakowania herbatników np. Szkolnych Do dekoracji: 100 g czekolady mlecznej 3 łyżki mleka Żelatynę zalać niewielką ilością przegotowanej, zimnej wody. Wymieszać, odstawić na kilka minut. Gdy żelatyna napęcznieje zalać ją gorącym mlekiem, rozpuścić, wystudzić. Masło i margarynę utrzeć(...)posypać połamanymi herbatnikami. Pozostałą część masy zmiksować z masą krówkową, wyłożyć na herbatniki. Wyrównać powierzchnię, włożyć na kilka godzin do lodówki. Gdy masa serowa dobrze stężeje udekorować sernik rozpuszczoną czekoladą
Praktyczna plpomada kakaowa 170 g masła 1,5 szklanki cukru 4 jajka 6 łyżek kakao 220 ml śmietany 18% krem 500 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru do dekoracji czekolada gorzka Wykonanie: Ciasto Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić dołek i wbić dwa żółtka, dodać cukier i rozdrobnione zimne masło. Szybko zagnieść ciasto,owinąć w folię i wstawić do lodówki(...)piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 50 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno wraz z cukrem pudrem i wyłożyć na zimne ciasto. Posypać startą czekoladą. Schłodzić w lodówce. Źródło przepisu: gazetka Ciasta i torty z kolekcji dobrej kuchni. z moimi małymi zmianami
O kuchni z uczuciem