Piernik klasyczny

Piernik klasyczny

Piernik klasyczny

Składniki: 2-3 jajka  1 szkl. cukru 2-3 szkl. mąki 0,5 słoiczka dżemu 1 szklanka mleka 0,5 kostki masła 1 łyżka przyprawy do piernika lub własnej roboty: 50 g kory cynamonu 20 g suszonego imbiru (pominęłam, bo nie miałam) 15 g goździków całych 12 g wyłuskanych ziaren kardamonu 9 g gałki muszkatołowej  ( 2 całe kulki)   10 g ziela angielskiego 5 g czarnego pieprzu (może być kolorowy) 3 g ziarenek anyżu wyłuskanych z gwiazdek 2 laski wanilii  składniki ucieramy lub ścieramy na tarce:) Przygotowani... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Luźna Kuchnia

Warto przeczytać

Kiedy upiec pierniczki? Najlepszy czas na pieczenie.

Na każdy piernik jest inna pora. Jedne miękną bardzo szybko, a inne potrzebuje trochę czasu, aby rozpływały się w ustach.

Czytaj dalej...

Co zrobić, by pierniczki szybciej zmiękły?

Piernik ma to do siebie, że potrzebuje czasu, aby dojrzeć. Na szczęście są sposoby na przyśpieszenie tego procesu.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.