Osobiście nie przepadam za makiem i ciastami z jego udziałem. Nie jadłam też nigdy rogali świętomarcińskich. Mimo, że zrobiło się o nich ostatnio głośno i widziałam je w sprzedaży w kilku miejscach, z racji ich wysokiej ceny i tego, że wiedziałam, że zawierają mak, nie skusiłam się nigdy na kupno. Jednak postanowiłam, że fajnie będzie je przyrządzić samodzielnie i w trochę innej formie. Oto efekty naszej pracy. Składniki na 16-18 szt. ciasto francuskie 375 g 80 g daktyli suszonych 4 łyżki maku garść migdałó...
Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.
Czytaj dalej...Jest to popularna potrawa szczególnie na Pomorzu i Kaszubach, co nie znaczy, że gości ona na stołach w całej Polsce.
Czytaj dalej...Początki naszej przyjaźni sięgają pierwszego roku studiów. Jednak ostatecznie wylądowałyśmy na innych uczelniach, ale mimo to nasze drogi się nie rozeszły. Mamy wiele wspólnych zainteresowań, ale naszą główną pasją jest eksperymentowanie w kuchni. Każda z nas ma jednak przypisaną rolę, przy prowadzeniu tego bloga. Jedna z nas zajmuje się stroną techniczną, wizualną i redaktorską, a druga jest umysłem logistycznym i twórczym. Spotykamy się raz w tygodniu, aby przyrządzić pyszności dla Was. Jednak zdarzają się sytuacje, kiedy gotujemy w pojedynkę. Mamy nadzieję, że bez względu na to czy gotujemy razem, czy osobno, to i tak zadowolimy Wasze podniebienia.