cebula - 11518 przepisów (strona:221/768)

Zapiekanka z mięsem mielonym 235

skórki  * 3 jajka  * 150 ml bulionu mięsnego z kostki  * 150 g sera żółtego  * 2 ząbki czosnku  * 1 łyżka posiekanej natki pietruszki  * 1 cebula  *  słodka mielona papryka  * 1-2 liście laurowe  * sól , pieprz  * 2-3 łyżki oliwy  * olej do smażenia + 1 łyżka do posmarowania naczynia Ziemniaki obrac , umyc , pokroic(...)plasterki.Obsmażyc na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Jajka ugotowac na twardo w osolonej wodzie a następnie obrac i pokroic w plasterki. Cebule i czosnek starannie obrac, po czym drobno pokroic i podsmazyc na oliwie.Kiedy cebula sie zeszkli , dodac mięso mielone.Całosc lekko podsmażyc , mieszając. Nastepnie dołozyc osączone z zalewy pomidory oraz liście laurowe. Doprawic solą, pieprzem

Słodkości i nie tylko
Naleśniki z farszem 124

wodę gazowaną i solimy cały czas mieszając. Odstawiamy na ok. 15 minut. Pózniej smażymy na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Składniki na farsz: 2 kg kapusty 1/2 kg pieczarek 2 cebule pieprz, sól , olej Kapustę obgotowac ok. 30 minut. Pieczarki dokładnie umyc i pokroic w plasterki. Cebulę umyc, obrac i również pokroic według swojego gustu ( i tak wszystkie te składniki pózniej(...)miksujemy ). Pieczarki i cebule poddusic na małym ogniu ok. 30 minut. Nastepnie połączyc obgotowaną wcześniej kapustę z uduszonymi pieczarkami i cebulką. Mielimy to wszystko. Dodajemy sól i pieprz do smaku i ugniatamy ręką aby w miare możliwości połączyc ze sobą cały farsz. Gdy farsz będzie gotowy , bierzemy sie za smażenie naleśników. Na naleśnik kładziemy kolejno farsz , ale nie za dużo

Słodkości i nie tylko
Cannelloni z mięsem mielonym i szpinakiem 241

dziecięcych lat z czasów przedszkola. Ale dobrze doprawiony jest naprawde pyszny. Składniki: makaron cannelloni ok. 20 szt op.szpinaku mrożonego 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego 3 ząbki czosnku średnia cebula ok. 20 dag sera żółtego sera (plastry albo kostka ) przyprawy:oregano, bazylia , sól , pieprz łyżka masła łyżka oleju jajko Sos beszamelowy; 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 2 łyżki koncentratu(...)pomidorowego 1 szkl. mleka 3/4 szkl. wody Przygotowanie farszu Czosnek i cebulę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej , dodajemy masło i wrzucamy czosnek, który lekko szklimy. Pózniej  wsypujemy na patelnię posiekaną cebulę. Do tego dokładamy szpinak i całośc podgrzewamy do momentu odparowania wody.   Na oddzielnej patelni podsmażamy mięso az zrobi sie "białe" . Przekładamy mięso do farszu szpinakowo-cebulowego

Słodkości i nie tylko
Bałkańska musaka 179

danie , bakłażany sprawiały ,że smak był niezwykle delikatny , można rzec " rozpływało się w ustach" Musaka w sam raz na niedzielny obiad dla 6 osób. Składniki: - 1 duża cebula - oliwa - świeże oregano ( ja użyłam suche z torebeczki) - 500 g mielonego wieprzowo-wołowego ( użyłam samo wieprzowe) - 3 pomidory świeże (użyłam z puszki) - 2 łyżki przecieru pomidorowego  - 2 ząbki czosnku - sól(...)mielony - 2 małe bakłażany - 5 większych ziemniaków - 2 łyżki masła - 2 łyżki maki pszennej - 300 ml mleka - 2 jajka - 180 g jogurtu naturalnego - 100 g tartego sera żółtego 1. Cebulę siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, szklimy cebulę. Dodajemy mięso mielone, podsmażamy. 2. Pomidory wyjmujemy z puszki . Dodajemy do mięsa razem z przecierem pomidorowym, zmiażdżonym czosnkiem , oregano i pieprzem. Dusimy

Słodkości i nie tylko
Muszle nadziewane mięsem mielonym 144

dzisiaj niezwykła uczta :) Pyszne sycące danie . Ręka do góry kto lubi takie jedzonka ? :) Składniki: dla 4 osób 500 g mięsa mielonego wieprzowego cebula marchew 2 ząbki czosnku opakowanie makaronu Lumaconi 500 g ( muszelki) ser żółty wędzony ok. 200 g słoik pomidorów suszonych w zalewie opakowanie pomidorków koktajlowych 2 łyżki  koncentratu sól , pieprz, bazylia , oregano olej Sposób przygotowania Czosnek , cebulę(...)drobno siekamy. Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzewamy olej , wrzucamy czosnek, delikatnie go szklimy. Następnie dokłądamy cebulę i marchew.Całośc podsmażamy ok. 5 minut ciągle mieszając.Po tym czasie dokłądamy mięso i podsmażamy aż mięso zrobi się "białe". Pomidorki odlewamy z zalewy i drobno kroimy i wrzucamy do farszu. Doprawiamy koncentratem i przyprawami do smaku. Dusimy

Słodkości i nie tylko
Shoarma afrykańska 191

pieprzu kajeńskiego można swobodnie zjeśc bez łzawienia oczu i szczypania w gardle ;) Z podanych składników wychodzą 4-5 porcji 1 kg filetów z piersi z kurczaka 2 średnie cebule 5 łyżeczek oliwy z oliwek łyżeczka pieprzu kajeńskiego łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki sproszkowanego imbiru ( można użyc świeżego startego ) 2 łyżeczki czarnego pieprzu 2 łyżki kolendry łyżka sproszkowanej papryki 2 utarte ząbki(...)czosnku Wszystkie przyprawy umieszczamy w miseczce , dodajemy oliwęz oliwek , całośc mieszamy. Mięso kroimy w paski , nacieramy marynatą , przykrywamy i odstawiamy na minimum  2 godz. do lodówki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Mięso wyjmujemy z lodówki , obsmażamy na 1-2 łyżkach oliwy ze wszystkich stron. Pod koniec smażenia dodajemy do mięsa cebulę i smażymy do jej zarumienienia. Tak przygotowany

Słodkości i nie tylko
Schab z czosnkiem i ziołami na pomidorach 146

gościł u nas i zastąpi nie mile widziane w naszym domu wędliny :) /źródło : "Przyjaciółka"/ Składniki: ok. 1,2 kg schabu bez kości 4 ząbki czosnku duży pęczek świeżej bazylii cebula łyżka masła czerstwa kajzerka suszone pomidory w zalewie 2 łyżki oleju 4 pomidory sól i pieprz   Sposób wykonania: Schab należy natrzec 2 posiekanymi ząbkami czosnku, solą i pieprzem(...)przygotowany wkładamy do lodówki na 4 - 8 godz. do lodówki. Bazylię płuczemy , dokładnie osuszamy i obrywamy listki. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę , szklimy na maśle. Pozostałe ząbki czosnku obieramy , siekamy. Miksujemy z bazylią , suszonymi pomidorami i pokruszonym miękiszem bułki. Mieszamy z cebulą , doprawiamy do smaku. Schab nacinamy wzdłuż na górze w 3 miejscach. Nacięcia wypełniamy farszem. Mięso obwiązujemy bawełniamym sznurkiem

Słodkości i nie tylko
Zurek wielkanocny 141

kielbasy bialej  6 jajek  pol cebuli majeranek  zakwas do barszczu bialego  warzywko lisc laurowy  pieprz w ziarenkach  ziele angielskie Kielbase zalewamy woda i stawiamy na ogniu  Jak sie zagotuje dodajemy lyzke warzywaka, 3 liscie laurowe, pieprz i ziele angielskie i przez chwile gotujemy  Na patelni podsmarzamy pokrojona cebule  Do wywaru dolewamy(...)zakwas i wsypujemy lyzke majeranku  Przez chwile gotujemy i na sam koniec dodajemy podsmarzona cebule  Na talerzu dajemy pokrojone jajko i zalewamy zurkiem  Smacznego

Klaudynkowa kuchnia
Smarzone mieso wolowe w pomidorach 152

500g miesa wolowego  3 cebule puszka pomidorow  1 zabek czosnku  sol papryka sypka  Mieso musi byc pokrojone w kostke Przyprawiamy mieso sola i papryka Odstawiamy mieso do lodowki na ok 1 godzine Po godzine czasu kroimy cebule w piorka i na rozgrzanej patelni podsarzamy  Dorzucamy do cebuli mieso i wyciskamy zabek czosnku  Wszystko razem

Klaudynkowa kuchnia
Tarta cukiniowa 136

tego warzywa, dzisiaj tarta cukiniowa. Składniki: Ciasto: - 1,5 szklanki mąki - 1/2 kostki margaryny - szczypta soli i pieprzu - szczypta proszku do pieczenia - odrobina ziół prowansalskich Nadzienie: - średnia cukinia - średnia cebula - 2 ząbki czosnku - puszka krojonych pomidorów - 1 jajko i białko - olej - 2 łyżki śmietany kwaśnej - 25 dkg sera żółtego - przyprawy: bazylia, oregano,słodka mielona papryka, sól, pieprz Przygotowanie: Z przygotowanych(...)składników zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Cukinię (nie musimy obierać), cebulę i czosnek kroimy w kostkę. Cebulę szklimy na oleju,dodajemy czosnek i podsmażamy. Dokładamy cukinię, du simy i doprawiamy do smaku. Na drugiej patelni gotujemy pomidory z zalewą aż zgęstnieją. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano i bazylią. Formę do tarty (bądź małą

Zainspirowana w kuchni
Pasztet z cukinii 135

tarce o grubych oczkach obranej cukinii ( ja zużyłam 2 średniej wielkości) - 20 dkg sera żółtego - 4 jajka - 1/2 szklanki oleju - 1 i 1/2 szklanki bułki tartej - 3 cebule średnie - przprawy: sól, pieprz, wegeta, odbrobina gałki muszkatałowej, pół łyżeczki ziół prowansalskich, bazyli, tymianku i paryki ostrej, łyżeczka papryki słodkiej. Przygotowanie: Cukinię odrobinę solimy i po chwili odciskamy. Cebule krolimy(...)kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Do miski przekładamy cukinię, podsmażoną cebulę, starty na grubych oczkach ser żółty, bułkę tartą i przyprawy. Przygotowane składniki polewamy olejem i roztrzepanymi jajkami. Wszystko mieszamy na zwartą masę i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze

Zainspirowana w kuchni
Czulent 117

Bardzo smaczne i ciekawe danie kuchni żydowskiej. Składniki: - 400 g kaszy pęczak - 500 g mięsa wieprzowego - 1 główka czosnku - 1 duża cebula - 1 puszka czerwonej fasoli - 2 jajka - 1 łyżka czerwonej papryki w proszku - sól i pieprz Przygotowanie: Kaszę pęczak moczymy przez kilka godzin, najlepiej całą noc. Cebulę kroimy w pióra i lekko podsmażamy. Mięso kroimy w grubą kostkę(...)również lekko podsmażamy. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i wykładamy warstwowo na dnie mięso, potem cebulę i fasolę. Posypujemy papryką, solą i pieprzem, wkładamy dwie połówki nieobranego czosnku i na to wykładamy pęczak. Na koniec na wierzchu potrawy układamy 2 surowe jajka. Całość zalewamy do połowy wodą i przykrywamy. Cały sekret smaku wydobywamy piekąc potrawę przez około 4 godziny w temperaturze

Zainspirowana w kuchni
Wariacja pomidorowa 165

tego co było w lodówce, zakupu wymagało jedynie ciasto francuskie i po raz kolejny okazało się, że eksperymenty z resztek są bardzo udane :) Składniki: - 1 opakowanie ciasta francuskiego - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 2 pomidory - 1 czerwona papryka - 1/2 łyżeczki bazylii - 1/2 łyżeczki oregano - połowę sera białego typu włoskiego Przygotowanie: Cebule, czosnek, paprykę oraz pomidory kroimy w drobną(...)kostkę. Cebulę z czosnkiem podsmażamy, jak się zeszkli dodajemy do niej pomidory i gotujemy na małym ogniu aż się masa zredukuje. Pod koniec gotowania doprawiamy bazylią i oregano. Ciasto francuskie kroimy w kwadraty, na każdy kwadrat nakładamy wcześniej przygotowaną masę a na jej wierzch kawałki białego sera oraz papryki. Pieczemy w 180 C przez 25 minut a następnie ozdabiamy

Zainspirowana w kuchni
Kotlety rybne 249

chorobą Alzheimera, wzrostem cholesterolu. W ciągu 30 minut Wasz obiad będzie gotowy:) Zaczynamy Składniki około 500 gr ryby- ja dałam łososia I dorsza 1 jajko pół papryki pół  cebuli 2 łyżki bułki tartej + 3 łyżki do obtoczenia sól, pieprz, cebula koperek Rybę myjemy, usuwamy pozostałe ości. Osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy na mniejsze kawałki. Do ryby dodajemy jajko I miksujemy(...)blenderem (lub przepuszczamy rybę przez maszynkę I dopiero potem dodajemy jajko). Dodajemy pieprz, sól, paprykę po około 1/4 łyżeczki. Mieszamy. Do ryby dodajemy bułkę tartą, pokrojoną w drobną kostkę cebulę I paprykę. Mieszamy. Formujemy kotlety I obtaczamy w bułce tartej. Ja kotlety piekłam na grilownicy około 6-8 min- możemy smażyć też na patelni. Gotowe :) Kotlety podajemy z ulubionymi dodatkami

Smaki Edyty
Szaszłyki ziemniaczane 817

zapraszam Was na szaszłyki z ziemniakami :). Rewelacyjne w smaku I proste w wykonaniu. Pamiętajmy by grill był dobrze rozpalony. :) Zaczynamy: Składniki: 4 piersi z kurczaka ok 1kg ziemniaków 3 cebule przyprawy: sól, paprika, suszony czosnek folia , patyczki to szaszłyków Wykonanie: Myjemy piersi, kroimy w kostkę. Doprawiamy ulubionymi przyprawami. Ziemniaki obieramy I kroimy w grube talarki. To samo z cebulą. Pokrojone(...)ziemniaki solimy, paprykujemy I dodajemy suchy czosnek. Na patyk nabijamy ziemniaki, mięso I cebulę. Zwijamy w folii jak cukierka. Kładziemy na rozgrzanego - gorącego grilla- pieczemy z dwóch stron po ok 15 min. Szaszłyk gotowe :) Smacznego

Smaki Edyty