cebula - 11518 przepisów (strona:219/768)

PIZZERINKI Z PATELNI. 155

wieczór. PIZZERINKI Z PATELNI. / od Mamy; /  dla 2 - 3 osób 13 - 15 łyżek mąki pszennej 2 jajka 3/4 szklanki mleka (lub wody) 300g pieczarek 1 por 1 cebula 1 papryka czerwona 300g wędliny 150g żółtego sera 10 czarnych oliwek  przyprawa do pizzy po sycylijsku Kamis  olej do smażenia Pieczarki kroję w plasterki, cebulę i pora w półtalarki(...)Szklę cebulę z porem, dodaję pieczarki i smażę, aż zmniejszą swoją objętość o połowę. Paprykę pozbawiam gniazd nasiennych, kroję w kostkę, jak i wędlinę. Ser ścieram na tarce. Oliwki kroję w plasterki. Mąkę mieszam z warzywami, wędliną, serem. Wsypuję przyprawę Kamis Jajka roztrzepuję, wlewam do pozostałych składników. Na końcu dodaję letnie mleko / wodę i wyrabiam ciasto nieco gęstsze niż naleśnikowe

W kuchni Karmel-itki
PAELLA MARINARA. 160

morza (np. blanszowanych i mrożonych) 10 małży w muszlach 10 krewetek w pancerzach z głową 10 dużych obranych krewetek Black Tiger po 1/2 zielonej i czerwonej papryki 1 duża cebula 2-3 duże pomidory 2 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku starte na tarce o małych oczkach 1 łyżeczka słodkiej mielonej apryki 1 łyżeczka wędzonej papryki 2 łyżki koncentratu pomidorowego(...)owoce rozmrażam. Muszle małży czyszczę szorstką gąbką, odrywam bisiory (wypustki ciała małży). Z krewetek w pancerzach i Black Tiger usuwam ciemne jelita ciągnące się wzdłuż tułowia żyjątka. Papryki i cebulę kroję w niewielką kostkę. Pomidory sparzam, obieram ze skóry i kroję również w kostkę. Rozgrzewam oliwę na patelni, dodaję cebulę, paprykę, przesmażam. Wrzucam czosnek i smażę 15 sekund, na samym

W kuchni Karmel-itki
ŚLEDZIKI NA DWA SPOSOBY. 368

zalewą śledziki. Zostawiam szczelnie zamknięte w lodówce minimum dwie doby. ******** ŚLEDZIKI PO WIEJSKU Z PAPRYKĄ. / autorski;/ 1 duży słoik 500g solonych śledzi 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki czerwonej 2 cebule 2 pęczki koperku 2 szklanki oleju 2 szklanki wody 1/2 szklanki octu 2 ziarenka pieprzu 1 liść laurowy 2 ziela angielskie Śledzie moczę przez noc, aby pozbyć się nadmiaru soli(...)Następnie kroję je w małe kawałki. Paprykę żółta i czerwoną kroję w małe kawałki, usuwając gniazda nasienne. Cebulę kroję w plasterki. W słoiku układam cebulę, śledzie i paprykę naprzemiennie. Wkładam liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Olej, ocet, wodę zagotowuję i studzę, po czym zalewam śledzie. Zostawiam szczelnie zamknięte na minimum dwie doby. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
KAPUSTA Z GRZYBAMI. 163

bycia razem. KAPUSTA Z GRZYBAMI. /wg mojej Mamy;/ 1,2 kg kapusty kwaszonej 500g pieczarek 100g suszonych grzybów leśnych 2 łyżki margaryny 2 łyżki smalcu 2 duże białe cebule 5 ziarenek pieprzu, 2 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego Cebulę siekam w półtalarki. Szklę ją na maśle. Pieczarki kroję w plasterki. Dodaję do cebuli i smażę, dopóki nie zmniejszy się

W kuchni Karmel-itki
PAKIECIKI ZE SZPINAKIEM, PIECZARKAMI I SEREM FETA. 137

jest sobie obcy, nikt nikomu wrogiem.   PAKIECIKI ZE SZPINAKIEM, PIECZARKAMI I SEREM FETA. /własny;/ 12 sztuk opakowanie ciasta francuskiego 250 g mrożonego szpinaku 200 g pieczarek 1 cebula 12 plastrów szynki drobiowej opakowanie (300g) sera typu feta jajko Cebulę siekam, szklę na maśle. Pieczarki oczyszczam, kroję w plasterki, przesmażam wraz z cebulą. Doprawiam pieprzem. Nie solę - będzie feta

W kuchni Karmel-itki
RISOTTO Z SZAFRANEM NA CYDRZE. 149

SZAFRANEM NA CYDRZE . /własny;/ na 3-4 porcje 1- 1,5 litra bulionu 2 szklanki ryżu do risotto 500 ml cydru dobrej jakości (2 szklanki/puszka) 1 biała cebula olej roślinny nitki szafranu (np. Kamis ) Ryż płuczę. Cebulę obieram i drobno siekam. Szklę ją na rozgrzanym oleju. Wrzucam do cebuli ryż, podsmażam aż też się zeszkli (nie będzie taki biały

W kuchni Karmel-itki
PULPECIKI W OCCIE MOJEJ MAMY. 153

starczy sił! PULPECIKI W OCCIE MOJEJ MAMY. /od Mamy;/ na ok. 2 słoiki o objętości 1 litra 1,2 kg mięsa mielonego z przyprawami (lub kiełbasowego) 4 średnie białe cebule proporcje zalewy: szklanka octu 2,5 szklanki wody liść laurowy 3 ziela angielskie 5 ziaren pieprzu czarnego 5 łyżek cukru 1-2 łyżki soli Z mięsa mielonego, bez żadnych dodatkowych(...)składników, toczę malutkie kuleczki. Cebulę kroję w cienkie piórka. Z pozostałych składników gotuję zalewę. Kiedy zacznie bulgotać, wrzucam  cebulę i pulpeciki. Gotuję do momentu, aż wypłyną, zmienią kolor na szary i w środku, po sprawdzeniu, będą już dostatecznie ugotowane. Po wystudzeniu przelewam do słoika i zakręcam. Nie zagotowuję. Tak przygotowane pulpeciki można trzymać w lodówce maksymalnie dwa tygodnie. Można

W kuchni Karmel-itki
KURCZAK NA OSTRO Z PIECZARKAMI. 276

potrzebną do dalszego główkowania energię. Czas na obiad. KURCZAK NA OSTRO Z PIECZARKAMI. /własny;/ na 4 porcje 4 pojedyncze piersi z kurczaka 500g pieczarek 4 - 5 dużych cebul 2 czerwone papryki sól, pieprz, ognista mieszanka przypraw Kamis Piersi kurczaka oczyszczam, płuczę i osuszam. Jeśli są zbyt duże jak na jedną osobę, można podzielić na mniejsze. Posypuję go solą, pieprzem(...)mieszanką przypraw. Zostawiam na 15 minut. Cebulę obieram i kroję w piórka. Pieczarki kroję w plasterki. Przesmażam je na patelni tak, aby pozbyć się wody. Paprykę pozbawiam gniazd nasiennych i kroję w paski. Naczynie żaroodporne smaruję tłuszczem. Na dno wrzucam cebulę, na nią pieczarki. Układam kurczaka, posypuję papryką. Całość jeszcze raz posypuję obficie przyprawą ognistą i wstawiam do nagrzanego piekarnika

W kuchni Karmel-itki
GULASZ WIEPRZOWY. 214

razu zapominasz o tym, co dzieje się za oknem. GULASZ WIEPRZOWY. /własny; współpraca z Winiary;/ 500g mięsa wieprzowego (może być gulaszowe) słoik ogórków kiszonych (ok.8-9 sztuk) 2 duże cebule czerwone opakowanie Winiary Pomysł na...Gulasz mały słoiczek koncentratu pomidorowego mała papryczka chili Cebulę obieram i drobno siekam, szklę w garnku na niewielkiej ilości oleju. Papryczkę chili kroję w małe(...)talarki, usunąwszy wcześniej nasionka. Mięso, jeśli jest w kawałku, kroję w kostkę, wrzucam do cebuli i przesmażam. Ogórki kroję w drobną kostkę. Wrzucam do mięsa, kiedy jest ładnie zrumienione.  Proszek z opakowania mieszam z 500ml zimnej wody, dobrze rozrabiam.  Wlewam do garnka wtedy, kiedy wszystkie składniki zdążyły się usmażyć i wydzielił się z nich sok. Dokładnie mieszam, zagotowuję

W kuchni Karmel-itki
KOTLETY MIELONE W WAFLU. 346

WAFLU. / źródło: http://ulubioneprzepisy.wordpress.com/2013/08/12/kotlety-mielone-w-waflu/ / 600g kiełbasowego mięsa mielonego  (przez uprzejmość wuja rzeźnika; może być rzecz jasna inne) 2 jajka bułka tarta sól, pieprz mielony, majeranek 1 cebula 2 ząbki czosnku  3-4 wafle andruty ponadto do obtoczenia: 4-6 jajek kilka łyżek mleka bułka tarta Mięso mieszam z jajkami, przyprawami. Dodaję również posiekaną cebulę oraz czosnek przeciśnięty(...)przez praskę (uprzednio obieram czosnek i cebulę). Wyrabiam z bułką tartą masę jak na typowe mielone. Tak przygotowane mięso wykładam na wafel, przykrywam drugim, przygniatam i zostawiam na chwilę, aby nieco wafle zmiękły. Następnie kroję na kwadraty (mogą być owszem inne kształty - np. trójkąty czy romby).  Roztrzepuję jajka z odrobiną mleka. Panieruję mięso w waflu, najpierw mocząc w jajku

W kuchni Karmel-itki
GOLONKA W KAPUŚCIE Z POWIDŁAMI I WINEM. 210

czeka. W końcu jednak znalazło odpowiednie zastosowanie. GOLONKA W KAPUŚCIE Z POWIDŁAMI I WINEM. /własny, autorski;/ 4 porcje 4 golonki wieprzowe słoik kapusty kwaszonej 2 duże białe cebule 1/2 szklanki powideł 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki suszonego majeranku 1 kostka rosołowa mięsna (do smaku) Golonki płuczę, oczyszczam, jeśli są niedokładnie oczyszczone. Cebulę siekam drobno i przesmażam(...)patelni, wrzucając kapustę ze słoika, kiedy cebula będzie już zeszklona. Smażę przez chwilę. Do woreczka / rękawa do pieczenia wkładam połowę kapusty, połowę powideł, umieszczam golonki, wsypuję majeranek, dodaję rozkruszoną kostkę mięsną i zakrywam resztą powideł oraz kapusty. Wlewam do całości wino. Woreczek/rękaw zamykam szczelnie (wiążę lub za pomocą specjalnego klipsa) i wkładam do piekarnika. Piekę przez 1,5 godziny

W kuchni Karmel-itki
ZUPA ZE ŚWIEŻYCH OGÓRKÓW. 196

się w równych rządkach. Uf, już po porządkach! Wiosna może przyjść. ZUPA ZE ŚWIEŻYCH OGÓRKÓW. /inspiracja: ZUPA ; / na 4-6 porcji 5 długich szklarniowych ogórków zielonych 1 duża biała cebula około 3/4 litra bulionu warzywnego 300 g serka ziołowego (np. Almette) 2 łyżki oleju  pęczek koperku ewentualnie sól, pieprz Ogórki myję, kroję w plasterki.  Cebulę obieram, drobno siekam(...)szklę na podanej ilości oleju.  Do podsmażonej cebuli dodaję ogórki, zalewam je bulionem, ale tylko tyle, aby ogórki niecałkowicie były przykryte płynem. Gotuję do miękkości ogórków. W tym czasie siekam koperek. Do ugotowanych ogórków w bulionie dodaję serek i wszystko razem miksuję na krem, dodając posiekany koperek. Podaję skropioną olejem lnianym i posypaną prażoną cebulką. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
KREM Z MARCHWI Z POMARAŃCZĄ I GAŁKĄ MUSZKATOŁOWĄ. 166

melancholijności - bardzo optymistyczną, słoneczną zupę krem.    KREM Z MARCHWI Z POMARAŃCZĄ I GAŁKĄ MUSZKATOŁOWĄ . /przepis własny; współpraca z Winiary;/ ok. 1 kg świeżej marchewki 1 duża cebula 2 łyżki oleju rzepakowego 1 litr wody 2 kostki bulionu warzywnego Winiary 1 dojrzała pomarańcza 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej (lub mniej, zależy od upodobania) sos sojowy do smaku pieprz kolorowy świeżo(...)mielony do smaku do podania: kilka kropel oleju lnianego kolorowy pieprz natka pietruszki Cebulę obieram, siekam i szklę na rozgrzanym w rondelku oleju. Marchewki obieram, kroję w kostkę (szybciej się ugotuje, łatwiej się blenduje), wrzucam do cebuli, chwilę podsmażam, po czym zalewam wodą do wysokości warzyw (około litr wody). Wrzucam pokruszone kostki bulionowe,  po czym gotuję aż do miękkości

W kuchni Karmel-itki
KREM Z PIETRUSZKI. 189

krem z pietruszki powstał na drodze inspiracji innymi przepisami ze wspomnianego wyżej zeszytu. KREM Z PIETRUSZKI. /własny od podstaw;/ 4-6 porcji 1 kg pietruszki (bulwy) 3 duże cebule 1 litr bulionu warzywnego (może być z kostki) 3 łyżki oleju z pestek winogron pieprz biały szczypta gałki muszkatołowej ew. sos sojowy do smaku Cebulę obieram, siekam i szklę(...)rozgrzanym oleju w garnku. Pietruszkę obieram i kroję w plasterki. Wrzucam do cebuli, zalewam bulionem i gotuję do miękkości warzyw.  Następie całą zawartość garnka dokładnie miksuję przy pomocy blendera na krem. Doprawiam gałką muszkatołową i pieprzem. Podaję z kilkoma kroplami oleju lnianego i listkiem bazylii. SMACZNEGO!   Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
PENNE ALLA VODKA. 136

zawarte w pomidorach związki zapachowe zostają przez nią wyciągnięte do sosu i wzmocnione. Naprawdę, ciekawy smak. PENNE ALLA VODKA / inspiracja: W Krainie Smaku ./ dla 2-4 osób 1 duża cebula 2-3 łyżki oleju z pestek winogron 1/3 szklanki wódki puszka pomidorów bez skórki 2 ząbki czosnku 125 ml kremówki pół pęczka posiekanej bazylii sól, pieprz kolorowy 400g makaronu penne(...)Makaron gotuję według receptury na opakowaniu. Następnie  odcedzam i odstawiam w ciepłe miejsce, by zbytnie nie wystygł. W czasie gotowania makaronu przygotowuję sos.  Obieram, siekam i szklę cebulę na oleju. Dolewam wódkę i czekam, aż alkohol odparuje, ciągle mieszając. Czosnek obieram i dorbno siekam, dodaję do cebuli z wódką. W kolejnym etapie dolewam zawartość  puszki pomidorów

W kuchni Karmel-itki