cebula - 11518 przepisów (strona:219/768)

PULPECIKI W OCCIE MOJEJ MAMY. 158

starczy sił! PULPECIKI W OCCIE MOJEJ MAMY. /od Mamy;/ na ok. 2 słoiki o objętości 1 litra 1,2 kg mięsa mielonego z przyprawami (lub kiełbasowego) 4 średnie białe cebule proporcje zalewy: szklanka octu 2,5 szklanki wody liść laurowy 3 ziela angielskie 5 ziaren pieprzu czarnego 5 łyżek cukru 1-2 łyżki soli Z mięsa mielonego, bez żadnych dodatkowych(...)składników, toczę malutkie kuleczki. Cebulę kroję w cienkie piórka. Z pozostałych składników gotuję zalewę. Kiedy zacznie bulgotać, wrzucam  cebulę i pulpeciki. Gotuję do momentu, aż wypłyną, zmienią kolor na szary i w środku, po sprawdzeniu, będą już dostatecznie ugotowane. Po wystudzeniu przelewam do słoika i zakręcam. Nie zagotowuję. Tak przygotowane pulpeciki można trzymać w lodówce maksymalnie dwa tygodnie. Można

W kuchni Karmel-itki
KURCZAK NA OSTRO Z PIECZARKAMI. 281

potrzebną do dalszego główkowania energię. Czas na obiad. KURCZAK NA OSTRO Z PIECZARKAMI. /własny;/ na 4 porcje 4 pojedyncze piersi z kurczaka 500g pieczarek 4 - 5 dużych cebul 2 czerwone papryki sól, pieprz, ognista mieszanka przypraw Kamis Piersi kurczaka oczyszczam, płuczę i osuszam. Jeśli są zbyt duże jak na jedną osobę, można podzielić na mniejsze. Posypuję go solą, pieprzem(...)mieszanką przypraw. Zostawiam na 15 minut. Cebulę obieram i kroję w piórka. Pieczarki kroję w plasterki. Przesmażam je na patelni tak, aby pozbyć się wody. Paprykę pozbawiam gniazd nasiennych i kroję w paski. Naczynie żaroodporne smaruję tłuszczem. Na dno wrzucam cebulę, na nią pieczarki. Układam kurczaka, posypuję papryką. Całość jeszcze raz posypuję obficie przyprawą ognistą i wstawiam do nagrzanego piekarnika

W kuchni Karmel-itki
GULASZ WIEPRZOWY. 220

razu zapominasz o tym, co dzieje się za oknem. GULASZ WIEPRZOWY. /własny; współpraca z Winiary;/ 500g mięsa wieprzowego (może być gulaszowe) słoik ogórków kiszonych (ok.8-9 sztuk) 2 duże cebule czerwone opakowanie Winiary Pomysł na...Gulasz mały słoiczek koncentratu pomidorowego mała papryczka chili Cebulę obieram i drobno siekam, szklę w garnku na niewielkiej ilości oleju. Papryczkę chili kroję w małe(...)talarki, usunąwszy wcześniej nasionka. Mięso, jeśli jest w kawałku, kroję w kostkę, wrzucam do cebuli i przesmażam. Ogórki kroję w drobną kostkę. Wrzucam do mięsa, kiedy jest ładnie zrumienione.  Proszek z opakowania mieszam z 500ml zimnej wody, dobrze rozrabiam.  Wlewam do garnka wtedy, kiedy wszystkie składniki zdążyły się usmażyć i wydzielił się z nich sok. Dokładnie mieszam, zagotowuję

W kuchni Karmel-itki
KOTLETY MIELONE W WAFLU. 352

WAFLU. / źródło: http://ulubioneprzepisy.wordpress.com/2013/08/12/kotlety-mielone-w-waflu/ / 600g kiełbasowego mięsa mielonego  (przez uprzejmość wuja rzeźnika; może być rzecz jasna inne) 2 jajka bułka tarta sól, pieprz mielony, majeranek 1 cebula 2 ząbki czosnku  3-4 wafle andruty ponadto do obtoczenia: 4-6 jajek kilka łyżek mleka bułka tarta Mięso mieszam z jajkami, przyprawami. Dodaję również posiekaną cebulę oraz czosnek przeciśnięty(...)przez praskę (uprzednio obieram czosnek i cebulę). Wyrabiam z bułką tartą masę jak na typowe mielone. Tak przygotowane mięso wykładam na wafel, przykrywam drugim, przygniatam i zostawiam na chwilę, aby nieco wafle zmiękły. Następnie kroję na kwadraty (mogą być owszem inne kształty - np. trójkąty czy romby).  Roztrzepuję jajka z odrobiną mleka. Panieruję mięso w waflu, najpierw mocząc w jajku

W kuchni Karmel-itki
GOLONKA W KAPUŚCIE Z POWIDŁAMI I WINEM. 213

czeka. W końcu jednak znalazło odpowiednie zastosowanie. GOLONKA W KAPUŚCIE Z POWIDŁAMI I WINEM. /własny, autorski;/ 4 porcje 4 golonki wieprzowe słoik kapusty kwaszonej 2 duże białe cebule 1/2 szklanki powideł 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki suszonego majeranku 1 kostka rosołowa mięsna (do smaku) Golonki płuczę, oczyszczam, jeśli są niedokładnie oczyszczone. Cebulę siekam drobno i przesmażam(...)patelni, wrzucając kapustę ze słoika, kiedy cebula będzie już zeszklona. Smażę przez chwilę. Do woreczka / rękawa do pieczenia wkładam połowę kapusty, połowę powideł, umieszczam golonki, wsypuję majeranek, dodaję rozkruszoną kostkę mięsną i zakrywam resztą powideł oraz kapusty. Wlewam do całości wino. Woreczek/rękaw zamykam szczelnie (wiążę lub za pomocą specjalnego klipsa) i wkładam do piekarnika. Piekę przez 1,5 godziny

W kuchni Karmel-itki
ZUPA ZE ŚWIEŻYCH OGÓRKÓW. 198

się w równych rządkach. Uf, już po porządkach! Wiosna może przyjść. ZUPA ZE ŚWIEŻYCH OGÓRKÓW. /inspiracja: ZUPA ; / na 4-6 porcji 5 długich szklarniowych ogórków zielonych 1 duża biała cebula około 3/4 litra bulionu warzywnego 300 g serka ziołowego (np. Almette) 2 łyżki oleju  pęczek koperku ewentualnie sól, pieprz Ogórki myję, kroję w plasterki.  Cebulę obieram, drobno siekam(...)szklę na podanej ilości oleju.  Do podsmażonej cebuli dodaję ogórki, zalewam je bulionem, ale tylko tyle, aby ogórki niecałkowicie były przykryte płynem. Gotuję do miękkości ogórków. W tym czasie siekam koperek. Do ugotowanych ogórków w bulionie dodaję serek i wszystko razem miksuję na krem, dodając posiekany koperek. Podaję skropioną olejem lnianym i posypaną prażoną cebulką. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
KREM Z MARCHWI Z POMARAŃCZĄ I GAŁKĄ MUSZKATOŁOWĄ. 172

melancholijności - bardzo optymistyczną, słoneczną zupę krem.    KREM Z MARCHWI Z POMARAŃCZĄ I GAŁKĄ MUSZKATOŁOWĄ . /przepis własny; współpraca z Winiary;/ ok. 1 kg świeżej marchewki 1 duża cebula 2 łyżki oleju rzepakowego 1 litr wody 2 kostki bulionu warzywnego Winiary 1 dojrzała pomarańcza 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej (lub mniej, zależy od upodobania) sos sojowy do smaku pieprz kolorowy świeżo(...)mielony do smaku do podania: kilka kropel oleju lnianego kolorowy pieprz natka pietruszki Cebulę obieram, siekam i szklę na rozgrzanym w rondelku oleju. Marchewki obieram, kroję w kostkę (szybciej się ugotuje, łatwiej się blenduje), wrzucam do cebuli, chwilę podsmażam, po czym zalewam wodą do wysokości warzyw (około litr wody). Wrzucam pokruszone kostki bulionowe,  po czym gotuję aż do miękkości

W kuchni Karmel-itki
KREM Z PIETRUSZKI. 194

krem z pietruszki powstał na drodze inspiracji innymi przepisami ze wspomnianego wyżej zeszytu. KREM Z PIETRUSZKI. /własny od podstaw;/ 4-6 porcji 1 kg pietruszki (bulwy) 3 duże cebule 1 litr bulionu warzywnego (może być z kostki) 3 łyżki oleju z pestek winogron pieprz biały szczypta gałki muszkatołowej ew. sos sojowy do smaku Cebulę obieram, siekam i szklę(...)rozgrzanym oleju w garnku. Pietruszkę obieram i kroję w plasterki. Wrzucam do cebuli, zalewam bulionem i gotuję do miękkości warzyw.  Następie całą zawartość garnka dokładnie miksuję przy pomocy blendera na krem. Doprawiam gałką muszkatołową i pieprzem. Podaję z kilkoma kroplami oleju lnianego i listkiem bazylii. SMACZNEGO!   Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
PENNE ALLA VODKA. 141

zawarte w pomidorach związki zapachowe zostają przez nią wyciągnięte do sosu i wzmocnione. Naprawdę, ciekawy smak. PENNE ALLA VODKA / inspiracja: W Krainie Smaku ./ dla 2-4 osób 1 duża cebula 2-3 łyżki oleju z pestek winogron 1/3 szklanki wódki puszka pomidorów bez skórki 2 ząbki czosnku 125 ml kremówki pół pęczka posiekanej bazylii sól, pieprz kolorowy 400g makaronu penne(...)Makaron gotuję według receptury na opakowaniu. Następnie  odcedzam i odstawiam w ciepłe miejsce, by zbytnie nie wystygł. W czasie gotowania makaronu przygotowuję sos.  Obieram, siekam i szklę cebulę na oleju. Dolewam wódkę i czekam, aż alkohol odparuje, ciągle mieszając. Czosnek obieram i dorbno siekam, dodaję do cebuli z wódką. W kolejnym etapie dolewam zawartość  puszki pomidorów

W kuchni Karmel-itki
WARZYWNY PASZTET Z SOCZEWICY. 185

bazę. I tak, jak to u mnie bywa, zrobiłam zupełnie inaczej. WARZYWNY PASZTET Z SOCZEWICY. /inspiracja: Matka_Wariatka ;/ na keksówkę lub mniejszą tortownicę  250g zielonej soczewicy 2 białe cebule 1/2 brokuła 300g groszku zielonego (u mnie mrożony) 2 marchewki 2 pietruszki 3 ząbki czosnku 1 jajko 2 łyżki oliwy z oliwek 1 posiekany pęczek koperku suszony tymianek sproszkowana papryka(...)chili sproszkowana słodka papryka pieprz ziołowy pieprz czarny sól morska Soczewicę zalewam zimną wodą i zostawiam na godzinę. Obieram i kroję w piórka cebulę, czosnek przeciskam  przez praskę  i razem przesmażam na patelni. Następnie zagotowuję (dolewam wody, jeśli to konieczne) soczewicę wraz z cebulą i czosnkiem, z dodatkiem soli.  Po 20-25 minutach wrzucam obrane i pokrojone

W kuchni Karmel-itki
Szaszłyki z kurczakiem i warzywami w ajvarze 343

szaszłyków) : 1 podwójna pierś z kurczaka 2 małe cukinie 3 papryki (mogą być kolorowe) ok. 20 sztuk małych pieczarek (lub 10 dużych) 10 szalotek (lub 2 białe lub czerwone cebule) 10 pomidorków koktajlowych Marynata: 3 łyżki ajvaru 2 duże, wyciśnięte ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oliwy z oliwek 3/4 łyżki miodu 1/2 łyżeczki rozgniecionych ziaren kolendry(...)Cukiniom odkrawamy końce i każdą dzielimy na ok. 15 plastrów. Pieczarkom odrywamy ogonki i wyrzucamy je, a główki obieramy. Jeśli są duże kroimy na pół. Szalotki obieramy (jeśli używamy cebuli to dodatkowo kroimy je tak, aby uzyskać łącznie ok. 10 kawałków). Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i dzielimy każdą sztukę na ok. 10 kawałków. Pomidorki myjemy. Wszystkie warzywa wrzucamy

Poezja smaku
Zupa krem z pomidorów 173

Poniżej podaję przepis. ZUPA KREM Z POMIDORÓW (składniki na 3 duże porcje) - 1 duża marchew - 2 listki laurowe - 4 ziarna ziela angielskiego - 1 kostka rosołowa (drobiowo-warzywna) - 1 duża cebula - 2 ząbki czosnku - łyżka oliwy do smażenia - puszka pomidorów bez skórki - sól, pieprz - łyżka cukru - bazylia Do podania: łyżka jogurtu naturalnego (na porcję), grzanki, słonecznik prażony Marchewkę obrać, pokroić(...)mniejsze części, włożyć do garnka, dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz sól, zalać 1 litrem wody, zagotować. W międzyczasie pokroić cebulę w piórka i podsmażyć na oliwię z dodatkiem soli, pod koniec smażenia dodać wyciśnięty przez praskę czosnek (trzeba pamiętać, żeby nie smażyć czosnku zbyt długo bo zrobi się gorzki). Gdy woda w garnku zacznie się gotować dodać kostkę rosołową

Zgrabne Gotowanie
Tagliatelle w sosie śmietanowo-szpinakowym z łososiem wędzonym 206

porcje) - 250 gram makaronu tagliatelle - 150 gram świeżego szpinaku (chociaż polecam więcej, makaron powinien być cały zielony ;) ) - 150 gram łososia wędzonego - 200 gram śmietany 12% - 1 spora cebula - 3 ząbki czosnku - sól, pieprz, gałka muszkatołowa - oliwa z oliwek do smażenia - 50 gram sera z niebieską pleśnią (opcjonalnie) Makaron ugotować. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie z oliwek z odrobiną(...)soli. Pod koniec smażenia dodać 1 wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Szpinak umyć, wysuszyć, posiekać i dodać do cebuli. Jeżeli sezon na szpinak się skończył, można użyć mrożonego. Smażyć przez około 8 min, aż szpinak straci swoją objętość. Doprawić solą, pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej. Dodać pozostałe 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę lub posiekane). Następnie na patelnie dodać pokrojonego łososia

Zgrabne Gotowanie
Bakłażan faszerowany kurczakiem 165

bakłażan. I był to bardzo dobry wybór!  BAKŁAŻAN FASZEROWANY KURCZAKIEM Składniki - 1 bakłażan - 350 gram piersi z kurczaka - 2/3 woreczka brązowego ryżu - pół czerwonej papryki - 1 średnia cebula - 1 papryczka chili - 1 ząbek czosnku - 200 gram przecieru pomidorowego - sól, pieprz, papryka słodka, przyprawa do mięs, zioła prowansalskie - oliwa z oliwek do smażenia - tarty ser mozzarella (opcjonalnie) - 4 plasterki pomidora(...)dokładnie wysuszyć (szczególnie miąższ, który będziemy dodawać do farszu).  W międzyczasie należy przygotować farsz. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kurczaka zmielić lub bardzo dorbno pokroić, cebulę oraz papykę pokroić w kostkę, czosnek i chili posiekać. Na oliwie z oliwek zeszklić cebulę po czym dodać paprykę czerwoną, chili oraz czosnek. Smażyć jeszcze przez około 2 min i dodać

Zgrabne Gotowanie

Proponowane wyszukiwania