cebula - 11518 przepisów (strona:210/768)

Testowanie produktów Podravki 152

ponad 28 lat. To oryginalna i uniwersalna przyprawa do potraw, której nie dodaje się chyba tylko do lodów. Skład: sól kuchenna, suszone warzywa 15,5 % (marchew, pasternak, ziemniaki, cebula, seler, natka pietruszki), wzmacniacze smaku (glutaminian sodu, inozynlan disodowy), cukier, przyprawy, skrobia kukurydziana, barwnik (ryboflawina).  Vegeta Natur W Smak do sałatek – zawiera wyłącznie naturalne, starannie wyselekcjonowane składniki – zioła, suszone(...)warzywa oraz świeże przyprawy. Mieszanka nie zawiera sztucznych dodatków, wzmacniaczy smaku ani szkodliwych konserwantów. Skład: sól kuchenna, cebula, czosnek, cukier, bazylia, marchew, koperek, pasternak, pieprz czarny, imbir, papryka, natka pietruszki, kozieradka. Vegeta Natur W Smak do kefiru i twarożku - nic tak dobrze nie urozmaici świątecznego śniadania, jak świeży twarożek z ogórkiem lub rzodkiewką i szczypiorkiem. Połączony z naturalnym jogurtem jest

Pasja Smaku
Risotto z pieczarkami i suszonymi grzybami 143

najbardziej lubię te z grzybami: kurkami, pieczarkami... Mam też wielką ochotę na takie z dodatkiem świeżych borowików. Pyszne i kremowe.  Składniki: 200 g ryżu arborio 3 pieczarki cebula kilka plasterków suszonych grzybów (podgrzybki, borowiki, kozaki) 3 łyżki masła 10 dag żółtego sera  kostka Bulion pieczarkowy z maślaną nutą Domowa Kuchnia WINIARY Wykonanie: Grzyby zalać wodą i odstawić(...)będą miękkie, przepłukać je dwukrotnie i pokroić w kostkę. Pieczarki obrać, pokroić w kawałki. Cebulę pokroić w kostkę. Na łyżce masła podsmażyć cebulę, pieczarki i grzyby. Następnie dodać ryż. Smażyć jeszcze przez chwilę. Kostkę bulionową rozpuścić w dużym kubku gorącej wody (najlepiej 500 ml). Do ryżu dodawać niewielką ilość bulionu, czekać aż się wchłonie i dolewać kolejną porcję bulionu. Czynność

Pasja Smaku
Rozmarynowy kurczak z warzywami 165

posłużyły mi za szybki pomysł na obiad.  Przepis z opakowania z moimi zmianami Składniki: 4 ćwiartki kurczaka Kulinarne Inspiracje Kamis - Rozmarynowy kurczak z warzywami 1 łyżeczka soli 2 cebule marchewka 300 g zielonej fasolki szparagowej 6 średnich ziemniaków 1 łyżka miodu dodatkowo: szczypta chilli, rozmaryn, pieprz Wykonanie: Ćwiartki podzielić na porcje, natrzeć solą i odstawić.  Ziemniaki pokroić(...)kostkę, dodać łyżkę oleju, rozmaryn i wymieszać. Cebule pokroić w piórka, fasolkę na kawałki ok 3 cm, marchewki obrać i pokroić w grube plastry.  Kurczaka obsmażyć ze wszystkich stron na oleju. Przełożyć do miski, dodać paprykę, 1/2 porcji czosnku, tymianek, chilli i wymieszać.  Na tłuszczu ze smażenia mięsa rozpuścić miód, dodać cebulę, marchew i fasolkę. Podsmażać około

Pasja Smaku
Sałatka z makaronem z zupki chińskiej i brokułami 28381

Przepis przyniesiony z pracy. Szybka i prosta w przygotowaniu sałatka. U mnie pojawiła się na niedzielnym grillu. Składniki: brokuł 2 zupki chińskie puszka czerwonej fasoli średnia cebula 2 ząbki czosnku koperek sól, pieprz majonez Wykonanie: Brokuły podzielić na różyczki i ugotować na parze. Ostudzić i podzielić na jeszcze mniejsze kawałeczki.  Cebulę drobno posiekać, można też sparzyć ją wrzątkiem dzięki(...)czemu będzie mniej ostra. Makaron z zupki chińskiej i część przypraw zalać wrzątkiem i przykryć pokrywką. Poczekać aż makaron napęcznieje i przełożyć go do miski. Dodać brokuły, cebulę, czerwoną fasolę, drobno pokrojony czosnek i posiekany koperek. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz wymieszać z majonezem. Podawać schłodzoną. insertCookd("1f58543b439bed584844f218806f319f

Pasja Smaku
Cukinia faszerowana i zapiekana z mozzarellą 176

roku niestety z racji pogody nie obrodziła zbyt mocno, ale i tak było to wystarczające bym mogła się nią nacieszyć.  Składniki: 2 cukinie 250 g mielonego mięsa mała cebula woreczek ugotowanego ryżu parboiled łyżka koncentratu pomidorowego 1 duży pomidor sól, pieprz szczypta chili kulka sera mozzarella Wykonanie: Cukinie przeciąć wzdłuż, wydrążyć miąższ i odłożyć, bo nie będzie już potrzebny(...)Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, dodać mięso mielone i smażyć do czasu, gdy mięso straci surowy kolor. Cebulę i mięso doprawić do smaku, dodać pokrojonego w kostkę pomidora i ugotowany ryż. Składniki z patelni "zabarwić" koncentratem pomidorowym i zaostrzyć smak przez dodanie chili.  "Łódeczki" z cukinii nafaszerować masą mięsno-ryżową. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym z centymetrową warstwą

Pasja Smaku
Dyniowa zupa-krem z imbirem 165

innymi lubelskimi blogerkami kulinarnymi. W akcji oprócz mnie biorą udział: Karolina , Dorota , Marta , Ania , Gosia , Małgosia , Agnieszka , Marta i Agnieszka . Składniki: 1 kg dyni 1 litr bulionu warzywnego 1 cebula łyżka startego imbiru 1 marchewka 1 ząbek czosnku sól, pieprz Wykonanie: Dynie obrać, usunąć włókna i pestki, pokroić w dużą kostkę. Cebulę i marchewkę obrać, pokroić w kostkę. W garnku(...)rozgrzać olej, wrzucić na niego cebulę i marchewkę, chwilę podsmażać, a następnie dodać dynię, imbir i drobno posiekany czosnek. Wymieszać i smażyć przez kilka minut. Warzywa zalać bulionem i gotować do miękkości dyni. Następnie zmiksować na gładki krem i doprawić do smaku. Zupę można podawać z kleksem śmietany, grzankami lub groszkiem ptysiowym.     insertCookd("fa2e0b964d72f386d4adfbcc745b0883

Pasja Smaku
Uszka z grzybami do wigilijnego barszczu 191

naprawdę dużo. W tym roku ulepiłam ich ok 500.  Składniki: Ciasto: 1/2 kg mąki sól woda Farsz: 1/2 kg pieczarek 2 garście suszonych grzybów (podgrzybki, koźlaki, borowiki) 4 cebule sól, pieprz bułka tarta (gdyby farsz był zbyt rzadki) Wykonanie: Pieczarki pokroić w plasterki, a cebulę w kostkę i podsmażyć. Suszone grzyby namoczyć, a następnie gotować przez ok. 1 godz(...)Pieczarki, cebulę i odciśnięte z nadmiaru wody grzyby przepuścić przez maszynkę. Farsz doprawić do smaku solą i pieprzem. W razie potrzeby dodać bułkę tartą.  Na stolnicy przesiać mąkę, dodać szczyptę soli i dolewając wodę, wyrabiać ręką ciasto. Gdy będzie gotowe warto przykryć je na kilka minut miską, by "odpoczęło". Z ciasta odcinak kawałki i cienko je rozwałkowywać. Za pomocą

Pasja Smaku
Śledzie po kaszubsku 367

font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Składniki: 0,5 kg śledzi 3-4 cebule 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego olej rzepakowy Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę, poddusić na oleju, dodać koncentrat pomidorowy. Śledzie pokroić na porcje. Ułożyć na półmisku, na wierzch wyłożyć wystudzoną cebulę

Pasja Smaku
Pasztet z soczewicy 131

mięsa będą przerażeni, bo nie ma w nim go ani grama. Źródło: "Moje Smaki Życia", nr 12/2013, s. 104.    Składniki: 200 g zielonej soczewicy 2 marchewki 1 cebula 3 jajka 2 łyżki oleju sól, pieprz curry Wykonanie: Soczewicę ugotować do miękkości. Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej(...)przesmażyć na nim cebulę i marchew przez ok. 10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz curry. Odsączoną soczewicę dodać do warzyw, wbić jajka i wymieszać. Masę warzywną przełożyć do formy wysypanej bułką tartą. Piec w piekarniku przez 45 min. w temperaturze 190 st.C. Rada: Masę warzywną można także przepuścić przez maszynkę i dopiero wtedy dodać jajka. Chociaż

Pasja Smaku
Kęski drobiowe w szynce szwarcwaldzkiej 116

miałam ochoty na zwykłe kotlety, a także nie miałam czasu na zabawę w faszerowane i zapiekane filety.  Składniki: 1 pierś z kurczaka opakowanie szynki szwarcwaldzkiej w plastrach 1 cebula 1/2 czerwonej papryki sól, pieprz zioła prowansalskie chili Wykonanie: Pierś z kurczaka oczyścić, podzielić na 8 części. Każdą z nich doprawić solą, pieprzem, ziołami i chili i zawinąć w plaster(...)szynki.  Cebulę pokroić w piórka, a paprykę w paski. Mięso ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i posypać cebulą i papryką.  Piec w piekarniku przez ok. 25 min. w temp. 180 st.C

Pasja Smaku
Lub Burger - opinia 181

potrzebowały właśnie takich "poprawiaczy smaku"? Prędzej spodziewałabym się dodatkowych porcji sosów barbecue czy aioli, a nie, zapomniałam, przecież taki dodatek kosztuje 5 zł. Lubburger (wołowina, sałata rzymska, marmolada z cebuli, bekon, ser kozi, sos aioli) Najpierw otrzymaliśmy piwa, a po ok. 10-15 minutach nasze zamówione burgery. Podane były na drewnianych deseczkach, a frytki w emaliowanych kubkach. Od razu zauważyłam(...)swoim burgerze nie wyczułam sosu aioli, ale poza tym było całkiem nieźle. Wołowina choć wysmażona, była świeża, a dodatki naprawdę dobre jakościowo. Na uwagę zasługuje zwłaszcza marmolada z cebuli i dodatek koziego sera. Mąż natomiast miał nadzieję, ze burger będzie ostrzejszy, a wołowina mniej wysmażona, miał także zastrzeżenia do rozpadającej się bułki i braku sztućców. Ale podobnie jak ja zauważył

Pasja Smaku
Hiszpańska tortilla z chorizo 148

czekać i w końcu postanowiłam przygotować hiszpańską tortillę. W sam raz na obiad, bo dzięki ziemniakom jest naprawdę sycącym daniem. Zapraszam! Składniki: 6 dużych ugotowanych ziemniaków 2 średnie czerwone cebule kilkanaście zielonych oliwek 1/2 żółtej papryki 6 jajek 300 ml śmietany 20 dag żółtego sera 100 g chorizo pęczek szczypiorku sól, pieprz Wykonanie: Ziemniaki pokroić w talarki, cebulę w piórka(...)oliwki w plasterki. Ser zetrzeć na tarce, a szczypiorek drobno pokroić.  Na patelni bez tłuszczu podsmażyć chorizo, a następnie zdjąć i odłożyć do miski. Na powstałym tłuszczu podsmażyć cebulę oraz paprykę i przełożyć do chorizo.  Do warzyw i chorizo dodać oliwki, szczypiorek, ziemniaki i ser - wymieszać. Śmietanę wymieszać z jajkami i doprawić do smaku. Wlać do miski

Pasja Smaku
Pierogi z łososiem i suszonymi pomidorami 134

komponuje się z suszonymi pomidorami i oliwą.  Składniki: Ciasto: 2 czubate szklanki mąki 3 żółtka 3/4 szklanki ciepłej wody sól Farsz: 40 dag łososia wędzonego na ciepło 1 cebula kilka suszonych pomidorów ząbek czosnku łyżka oleju biały pieprz gałka muszkatałowa Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto. Posiekać cebulę i poddusić na oleju. Rozdrobnić łososia, dodać pokrojone drobno pomidory, cebulę

Pasja Smaku
Biała kiełbasa pieczona w piwie 206

zbyt wiele wielkanocnych potraw. Tym razem Mama zajęła się większością dań i upieczeniem dwóch babek. Za to dziś przedstawiam Wam przepis na pieczoną białą kiełbasę w piwie z dodatkiem cebuli i suszonych śliwek. Przygotowuje się ją szybko, wstawia do piekarnika, a w tym czasie można posiedzieć z rodzinką przy stole.  Składniki: 500 g białej kiełbasy 500 ml jasnego piwa(...)cebule 1 opakowanie suszonych śliwek 2 ząbki czosnku majeranek tymianek sól, pieprz Wykonanie: Każdą kiełbaskę podzielić na pół. Posypać majerankiem, tymiankiem, solą, pieprzem i wymieszać z rozgniecionymi ząbkami czosnku.  Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, ułożyć w nim kiełbasę, posypać suszonymi śliwkami. Zalać piwem i na koniec poukładać cebulę pokrojoną w plastry. Przykryć i piec w temp. 180 st.C przez

Pasja Smaku
Penne z małżami w sosie pomidorowym 161

głowie mamy gotowy przepis. Tak było właśnie z tym makaronem. Na półce miałam jeszcze słoiczek z małżami od Lidla z Włoskiego Tygodnia. jeszcze tylko kilka oliwek, puszka pomidorów, cebula i zioła. Było pysznie. Składniki: opakowanie makaronu penne kilka czarnych oliwek 1 średnia cebula 1 puszka pomidorów oregano, bazylia sól, pieprz Wykonanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.  Cebulę

Pasja Smaku