moich krytyków domowych! I dobra nawet dla wegetarian! ZIELONA ZUPA Z SELERA NACIOWEGO. /przepis własny autorski w 100 % 2 selery naciowe 1,5 litra bulionu warzywnego 1 por 2 cebule 4 duże ziemniaki 1 -2 pęczek koperku curry 1-2 łyżki oleju/masła Selera myję i kroję w małe kawałki. Por cały kroję w półtalarki, jak i również cebulę(...)Szklę cebulę i por na 1 -2 łyżce oleju/masła. Wrzucam seler i chwilkę razem podsmażam. Następnie zalewam bulionem i zagotowuję. W między czasie obieram ziemniaki i kroję w małą kostkę. Wrzucam do bulionu. Całość gotuję aż do miękkości ziemniaków. W międzyczasie doprawiam curry i dodaję posiekany koperek (ułatwieniem jest koperek mrożony lub susz z kopru). Osobiście nie zabielam
W kuchni Karmel-itkiPIKANTNY KAPUŚNIAK Z CHORIZO. /autorska zmiana;/ 0,5 kg kiszonej kapusty 3-4 kiełbasy chorizo 1,5 litra zimnej wody 2 marchewki 1 pietruszka 4 ziemniaki połowa selera 1 cebula 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 2 łyżki majeranku Warzywa obieramy i kroimy: ziemniaki w kostkę, pietruszkę, marchew i seler w plasterki, obraną cebulę siekamy drobno. Cebulę szklę
W kuchni Karmel-itkikurczakiem. KURCZAK Z GROSZKIEM W POMIDOROWYM SOSIE. /autorski;/ dla 2-4 osób 2 podwójne piersi z kurczaka (lub 4 pojedyncze) bez skóry 300 g świeżego zielonego groszku 1 cebula puszka pomidorów bez skóry 3/4 szklanki śmietanki 12% sól, pieprz, estragon Piersi z kurczaka delikatnie solę, pieprzę. Smażę na złoty kolor z obu stron. Zdejmuję z patelni. Cebulę obiera(...)samej patelni na odrobinie tłuszczu. Kiedy się zeszkli, dodaję groszek i chwilę razem smażę. Pomidory miksuję wraz z zalewą na jednolitą masę, wlewam na patelnię do groszku i cebuli. Zagotowuję, duszę razem około 2 minut. Doprawiam solą i pieprzem. Następnie bardzo delikatnie wlewam śmietankę, mieszam, zagrzewam. Wkładam do sosu kurczaka, podgotowuję razem około 5 minut. Podaję z kaszą lub ryżem
W kuchni Karmel-itkipotrafiłam się oprzeć. Sezon kurkowy bez kurek w śmietanie? Nie ma mowy! KURKI W ŚMIETANIE. / znany;/ dla 1-2 osób 300g kurek 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 duża cebula sól, pieprz olej z pestek winogron 1/3 paczki makaronu pełnoziarnistego Cebulę obieram i siekam drobno. Szklę na rozgrzanym oleju. Kurki płuczę pod bieżącą wodą, wrzucam do cebuli. Kiedy wydzieli się woda
W kuchni Karmel-itkimniej jadano mięsa czy ryby. Jedną z najbardziej popularnych potraw w Poznaniu i okolicach są właśnie PYRY Z GZIKIEM , czyli ziemniaki gotowane w mundurkach, podawane z gzikiem - twarogiem z cebulą, śmietaną i szczypiorkiem. Według mnie, najlepszy obiad na świecie! Prócz tego, popularnością odznaczały się także: zupa ŚLEPE RYBY (czy też RZADKIE PYRKI ), a więc zupa z ziemniaków, bądź też PLYNDZE(...)www.poznan.pl/kuchnia_wielkopolska/ . PYRY Z GZIKIEM. /tradycyjna kuchnia wielkopolska;/ dla 2-3 osób pół kilograma małych młodych ziemniaków kostka białego sera szklanka kwaśnej śmietany (najlepiej 18%) pęczek szczypiorku duża cebula sól, pieprz, Ziemniaki gotuję w mundurkach do miękkości, odcedzam. Cebulę kroję w drobną kostkę, szczypiorek siekam, mieszam wszystko z serem, śmietaną. Doprawiam solą i pieprzem. Podaję z ciepłymi ziemniakami, które każdy
W kuchni Karmel-itkinudno i mdło. KREM Z DYNI Z JABŁKIEM. na 4-6 porcji 1 kg obranej dyni 3-4 kwaskowate jabłka 3-4 szklanki bulionu warzywnego 2 marchewki 2 duże cebule 2 ząbki czosnku olej z pestek dyni sól, pieprz, lubczyk Cebulę, czosnek obieram i siekam (nie musi być dokładnie). Podsmażam na dwóch łyżkach oleju z pestek dyni(...)momentu, aż się zeszkli. Dynię, obrane jabłka i marchew kroję na mniejsze części, dodaję do podsmażanej cebuli z czosnkiem, zalewam bulionem do poziomu warzyw i gotuję całość, aż do miękkości. W trakcie gotowania dodaję łyżkę lubczyku. Kiedy warzywa są już miękkie, zdejmuję z palnika, miksuję na gładki, gęsty krem za pomocą blendera. Doprawiam solą i pieprzem. Podaję
W kuchni Karmel-itkiźródło : CODZIENNE GOTOWANIE ; / na 4 - 5 porcji 6 czerwonych papryk 4 dojrzałe pomidory 2 czerwone papryczki chili 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka cukru 500ml bulionu warzywnego 1 cebula 1 - 2 ząbki czosnku szklanka śmietanki 12% Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni. Papryki i papryczki chili przekrawam na pół, pozbawiam gniazd nasiennych. Układam je na blasze wyłożonej papierem(...)pieczenia, skórką do góry. Pomidory dzielę na pół i również kładę przekrojoną częścią do góry. Polewam oliwą, posypuję solą i pieprzem. Piekę niecałą godzinę. Drobno posiekaną cebulę i czosnek szklę na odrobinie oliwy. Upieczone warzywa wyjmuję z piekarnika i zostawiam, aby przestygły, a następnie ściągam z nich skórkę (powinna łatwo odchodzić) i wrzucam do cebuli i czosnku
W kuchni Karmel-itkicoś muszę. KURCZAK CZOSNKOWY Z ZIEMNIACZKAMI. /autorski;/ 4 udka kurczaka 4 ząbki czosnku sok z 1 cytryny sól, pieprz, olej do smażenia 1 - 2 kg ziemniaków 3 średniej wielkości cebule pęczek koperku Ziemniaki obieram, kroję na grubsze nico plasterki i gotuję przez 10 minut w osolonym wrzątku. Wyciągam z wody, zostawiam w cieple. Kurczaka płuczę, suszę. Ząbki czosnku rozcieram(...)mielony pieprz i mieszam. Taką mieszanką nacieram każde udko i zostawiam na kwadrans. Następnie obsmażam na złoto z obu stron. Zdejmuję z patelni usmażone mięso, odkładam do ciepłego. Cebulę kroję w cienkie półtalarki. Koperek drobno siekam. Pokrojoną cebulę szklę na patelni z odrobiną tłuszczu, dodaję ziemniaki i smażę razem, aż ziemniaki zaczną się złocić. Dodaję mięso usmażone wcześniej, posypuję
W kuchni Karmel-itkikońcu doznam olśnienia, co zrobić na obiad. GULASZ MEKSYKAŃSKI . /autorski;/ 2-3 porcje puszka czerwonej fasoli puszka zielonego groszku puszka marchewki 300g dobrej kiełbasy (ewentualnie parówki) 3 duże cebule 200g koncentratu pomidorowego 2 czerwone papryki 1 papryczka chili Cebulę drobno siekam, szklę na 2 łyżkach oleju rzepakowego. Kiełbasę kroję w kostkę (parówki w plasterki) i wrzucam do cebuli
W kuchni Karmel-itkiwieczór. PIZZERINKI Z PATELNI. / od Mamy; / dla 2 - 3 osób 13 - 15 łyżek mąki pszennej 2 jajka 3/4 szklanki mleka (lub wody) 300g pieczarek 1 por 1 cebula 1 papryka czerwona 300g wędliny 150g żółtego sera 10 czarnych oliwek przyprawa do pizzy po sycylijsku Kamis olej do smażenia Pieczarki kroję w plasterki, cebulę i pora w półtalarki(...)Szklę cebulę z porem, dodaję pieczarki i smażę, aż zmniejszą swoją objętość o połowę. Paprykę pozbawiam gniazd nasiennych, kroję w kostkę, jak i wędlinę. Ser ścieram na tarce. Oliwki kroję w plasterki. Mąkę mieszam z warzywami, wędliną, serem. Wsypuję przyprawę Kamis Jajka roztrzepuję, wlewam do pozostałych składników. Na końcu dodaję letnie mleko / wodę i wyrabiam ciasto nieco gęstsze niż naleśnikowe
W kuchni Karmel-itkimorza (np. blanszowanych i mrożonych) 10 małży w muszlach 10 krewetek w pancerzach z głową 10 dużych obranych krewetek Black Tiger po 1/2 zielonej i czerwonej papryki 1 duża cebula 2-3 duże pomidory 2 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku starte na tarce o małych oczkach 1 łyżeczka słodkiej mielonej apryki 1 łyżeczka wędzonej papryki 2 łyżki koncentratu pomidorowego(...)owoce rozmrażam. Muszle małży czyszczę szorstką gąbką, odrywam bisiory (wypustki ciała małży). Z krewetek w pancerzach i Black Tiger usuwam ciemne jelita ciągnące się wzdłuż tułowia żyjątka. Papryki i cebulę kroję w niewielką kostkę. Pomidory sparzam, obieram ze skóry i kroję również w kostkę. Rozgrzewam oliwę na patelni, dodaję cebulę, paprykę, przesmażam. Wrzucam czosnek i smażę 15 sekund, na samym
W kuchni Karmel-itkizalewą śledziki. Zostawiam szczelnie zamknięte w lodówce minimum dwie doby. ******** ŚLEDZIKI PO WIEJSKU Z PAPRYKĄ. / autorski;/ 1 duży słoik 500g solonych śledzi 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki czerwonej 2 cebule 2 pęczki koperku 2 szklanki oleju 2 szklanki wody 1/2 szklanki octu 2 ziarenka pieprzu 1 liść laurowy 2 ziela angielskie Śledzie moczę przez noc, aby pozbyć się nadmiaru soli(...)Następnie kroję je w małe kawałki. Paprykę żółta i czerwoną kroję w małe kawałki, usuwając gniazda nasienne. Cebulę kroję w plasterki. W słoiku układam cebulę, śledzie i paprykę naprzemiennie. Wkładam liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Olej, ocet, wodę zagotowuję i studzę, po czym zalewam śledzie. Zostawiam szczelnie zamknięte na minimum dwie doby. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkibycia razem. KAPUSTA Z GRZYBAMI. /wg mojej Mamy;/ 1,2 kg kapusty kwaszonej 500g pieczarek 100g suszonych grzybów leśnych 2 łyżki margaryny 2 łyżki smalcu 2 duże białe cebule 5 ziarenek pieprzu, 2 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego Cebulę siekam w półtalarki. Szklę ją na maśle. Pieczarki kroję w plasterki. Dodaję do cebuli i smażę, dopóki nie zmniejszy się
W kuchni Karmel-itkijest sobie obcy, nikt nikomu wrogiem. PAKIECIKI ZE SZPINAKIEM, PIECZARKAMI I SEREM FETA. /własny;/ 12 sztuk opakowanie ciasta francuskiego 250 g mrożonego szpinaku 200 g pieczarek 1 cebula 12 plastrów szynki drobiowej opakowanie (300g) sera typu feta jajko Cebulę siekam, szklę na maśle. Pieczarki oczyszczam, kroję w plasterki, przesmażam wraz z cebulą. Doprawiam pieprzem. Nie solę - będzie feta
W kuchni Karmel-itkiSZAFRANEM NA CYDRZE . /własny;/ na 3-4 porcje 1- 1,5 litra bulionu 2 szklanki ryżu do risotto 500 ml cydru dobrej jakości (2 szklanki/puszka) 1 biała cebula olej roślinny nitki szafranu (np. Kamis ) Ryż płuczę. Cebulę obieram i drobno siekam. Szklę ją na rozgrzanym oleju. Wrzucam do cebuli ryż, podsmażam aż też się zeszkli (nie będzie taki biały
W kuchni Karmel-itki