moim blogu. Podoba się nowy look? Macie jakieś propozycje, co jeszcze udoskonalić? Składniki na 2 kokilki o średnicy 11 cm: 3-4 kromki chleba pokrojone w kostkę 1 średnia cebula pokrojona w kostkę 4 plasterki sera żółtego (starte lub pokrojone) 4 plasterki szynki lub innej wędliny np. kabanosy 2 jajka 1/3 szklanki mleka Ulubione przyprawy: u mnie 1 łyżeczka przyprawy(...)włoskiej i szczypta chili sól, pieprz 1 łyżka oleju ½ czerwonej papryki pokrojonej w kostkę Przygotowanie: Na patelni rozgrzać olej, po czym podsmażyć na nim cebulę, szynkę i paprykę. W tym czasie przygotować masę jajeczną: jajka dobrze wymieszać z mlekiem i przyprawami oraz wysmarować kokilki masłem. Do każdej kokilki włożyć kolejno: chleb (zapełnić mniej więcej połowę naczynka), podsmażoną cebulę, szynkę
Fabryka pomysłówSkładniki: brokuły 1 szt. 10 szt. pieczarek puszka kukurydzy cebula 3czubate łyżki majonezu 3 czubate łyżki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku czosnek granulowany pieprz ziołowy, sól łyżeczka cukru Wykonanie: Brokuły gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru. Cukier sprawi, że brokuły będą miały piękny zielony kolor. Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w kostkę i smażymy(...)odrobinie oleju. Sos: mieszamy ze sobą jogurt i majonez, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawiamy solą pieprzem i czosnkiem granulowanym. Składniki układamy warstwowo: Brokuły, pieczarki z cebulą, kukurydza, sos i tak aż do wyczerpania składników. Odstawiamy na godzinkę do lodówki do "przegryzienia
Czerwona Porzeczkabulionu z 1,5 kostki rosołowej 150g śmietany 18% lub 22% 50-100g sera żółtego (starty na tarce o małych oczkach) 5 średnich pieczarek 1/2 cebuli łyżka masła 1 żółtko 1 łyżka sosu sojowego 20 dag boczku wędzonego pieprz ziołowy, papryka słodka, sos sojowy Wykonanie: Cebulę kroimy na drobną kostkę, na patelni(...)woku rozpuszczamy łyżkę masła i smażymy cebulę aż się zeszkli. Następnie dodajemy ryż i chwilę smażymy. Dodajemy szklankę bulionu i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem aż się wchłonie, powtarzamy aż ryż stanie się miękki(ok. 20-25 min). Ryż mieszamy od czasu do czasu, żeby nie przywarł. W międzyczasie kroimy paprykę w paski, pieczarki w talarki, brokuła w różyczki
Czerwona PorzeczkaSkładniki: 0,5 szklanki kaszy kuskus 3-4 szt średnich ogórków kiszonych 1 papryka czerwona pół puszki kukurydzy 1 cebula 2 łyżki ketchupu lub przecieru pomidorowego połówka piersi z kurczaka przyprawa kebab-gyros bazylia oregano pieprz ziołowy sos sojowy curry Wykonanie: Kaszę kuskus zalewamy wrzącą wodą około 5cm powyżej poziomu kaszy, odstawiamy. Po 5 minutach kasza powinna "wypić wodę(...)Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, obtaczamy w przyprawie kebab-gyros i smażymy na rumiany kolor. Zdejmujemy z patelni. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy. W tym czasie kroimy paprykę w paseczki, ogórka w większą kostkę i dorzucamy do cebuli. Dodajemy też kukurydzę, dusimy wszystko razem. Następnie dodajemy ketchup, doprawiamy pieprzem i solą. Do warzyw dorzucamy usmażonego wcześniej
Czerwona Porzeczkaschabu olej vegeta 10 dag mozzarelli 400g przecieru pomidorowego 4 pomidory bazylia, oregano, tymianek, sól i pieprz Farsz z pieczarkami 10 dag pieczarek 5 dag mozzarelli pół pęczka pietruszki cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz, oregano łyżka masła Farsz z papryką: jedna mała papryka 10 dag mozzarelli bazylia Wykonanie: 1. Farsz pieczarkowy : Pieczarki i cebulę kroimy w drobną kostkę(...)ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Topimy masło i podsmażamy przez chwilę cebulę, następnie dodajemy pieczarki i smażymy na wolnym ogniu przez kilka minut. Przekładamy do miseczki, dodajemy pokrojoną drobno pietruszkę, przyprawy i pokrojoną lub startą mozzarellę 2. Farsz paprykowy : Paprykę kroimy w drobną kostkę, dodajemy bazylię i startą lub pokrojoną mozzarellę 3. Przygotowanie sosu: Pomidory zalewamy wrzącą wodą i obieramy
Czerwona Porzeczkaformę o średnicy 25cm: Ciasto: 200g mąki pszennej 100g zimnego masła płaska łyżeczka soli żółtko 3 łyżki zimnej wody Farsz: połówka piersi z kurczaka 1 czerwona papryka 1 cebula 10 sztuk pieczarek 3 ząbki czosnku tymianek przyprawa do kurczaka sól, pieprz 15g masła olej do smażenia Sos: 120ml śmietany 18% 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 jajko oregano tymianek(...)ciasto nam nie "wstało" i przykrywamy papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 12 minut. Farsz: Na patelni rozpuszczamy masło z odrobiną oleju. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i smażymy aż się wszystko zarumieni. Kurczaka kroimy w kostkę i obtaczamy w przyprawie do kurczaka. Dodajemy do cebuli i czosnku, smażymy. Pieczarki
Czerwona Porzeczkazwane onion ring są ciekawą przekąską czy zamiennikiem frytek. Są bardzo łatwe w przygotowaniu i nie zajmują dużo czasu. Zachęcam Was do ich wypróbowania. Składniki: 3 duże cebule, 2 jajka, Pol Szklanki maki, Pół szklanki bułki tartej 4 łyżki mleka Sól, pieprz Olej do smażenia Przygotowanie: Cebulę obieramy i kroimy w krążki o grubości około(...)rozdzielamy każdy krążek osobno. W miseczce roztrzepujemy jajka i dodajemy do nich mleko oraz przyprawiamy je solą i pieprzem . Przygotowaną cebulę moczymy wpierw w jajku zaś obtaczamy w mące, ponownie w jajku i tartej bułce . Przygotowane krążki smażymy w frytkownicy w temperaturze 170' C przez 5 minut, gotowe obsypujemy solą . PS. Wasze komentarze
cookplkokilki i długo nie czekały, żeby je wykorzystać :) W sobotę mieliśmy śniadanie mistrzów.... dużo nie będę się rozpisywać, po prostu sami spróbujcie :) Składniki: (na dwie porcje): 4 jajka, 1 cebula, 15 dag chudego boczku, 1/2 pęczku szczypioru, 1 pomidor, masło do wysmarowania kokilek, odrobina sera żółtego (ja dałam cheddara), sól , pieprz. Cebulę i boczek podsmażamy na patelni na odrobinie oliwy(...)Kokilki smarujemy masłem, wbijamy jajka, posypujemy podsmażonym boczkiem z cebulą. Następnie dodajemy pomidora pokrojonego w kostkę, szczypiorek oraz posypujemy tartym serem. Zapiekamy w piecu w temp. 180 ° C przez ok. 15-20 minut, w zależności jakie jajka chcemy mieć
Delicious Titbitsjest po prostu pyszny :) Składniki: 550 g mąki chlebowej (typ 650), 2 dag drożdży, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, 1 1/4 szklanka ciepłej wody, ale nie gorącej, 2 cebule, 4 łyżki oliwy z oliwek, 10-15 czarnych oliwek, Cebulę kroimy kosteczkę i przesmażamy na oliwie, pod koniec dodajemy drobno pokrojone oliwki i jeszcze chwilę smażymy. Odstawiamy do ostygnięcia(...)miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier, drożdże i wodę. Krótko wyrabiamy, następnie dodajemy przestudzoną cebulę z oliwkami i wyrabiamy przez 10 minut. Następnie odkładamy ciasto do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie krótko wyrabiamy, formujemy wałek i przekładamy ciasto do foremki o wymiarach 30 cm x 12 cm. Przykrywamy ręczniczkiem do ponownego
Delicious Titbitsdanie. Staraliśmy się trzymać oryginalnego przepisu, a jedyną fanaberią są brunatne pieczarki o bardziej intensywnym smaku i wyrazistym zapachu niż białe. Składniki: 1 kg wołowiny miękkiej, 0,5 kg cebuli, 0,5 kg pieczarek brunatnych, 1,5 l bulionu, 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 4 łyżki kwaśnej śmietany, sól, pieprz, mąka do obtoczenia mięsa, olej do obsmażenia, Wołowinę kroimy w paski(...)oprószamy mąką. Mięso partiami smażymy na rumiano. Na ten sam tłuszcz wrzucamy cebulę i chwilę smażymy. Pieczarki kroimy w talarki i przesmażamy. Mięso i cebulę wraz z pieczarki przekładamy do głębszego garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy aż mięso będzie miękkie, po czym dodajemy koncentratu pomidorowego. Na koniec dodajemy śmietanę i gotujemy jeszcze przez 2 minuty
Delicious Titbitszaraz po maminym czerwonym barszczu z pierogami na Wigilię). Odżywcza, zawiera dużo witamin dzięki gotowaniu brokuła na parze. Składniki: brokuł (500g) 2 duże ząbki czosnku/ 3 średnie 1 średnia cebula 2 kostki rosołowe 2-3 łyżki śmietany 18% kilka kropli oliwy z oliwek Extra virgin sól, pieprz Brokuł dzielimy na różyczki, odcinamy nadmiar łodygi i liście. dokładnie namaczamy(...)lekko osolonej wodzie aby pozbyć się wszelkich zanieczyszczeń i gotujemy na parze do miękkości (ok.15-20 min). Czosnek i cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i wsypujemy do garnka ( min. 1,5 litrowego) dodajemy kilka kropli oliwy z oliwek i podsmażamy. Lekko opruszamy solą i pieprzem w celu ładnego zrumienienia warzyw. Po delikatnym zbrązowieniu cebuli zalewamy całość letnią wodą
Pudełko rozmaitościSkładniki: 3/4 opakowania makaronu penne brokuł słoiczek suszonych pomidorów 300 g szynki w kawałku cebula łyżka mąki łyżka masła szklanka mleka serek topiony tzw. "kiełbaska" 3 łyżeczki musztardy francuskiej 2 ząbki czosnku pieprz ziołowy czosnek granulowany 300g sera żółtego w kawałku- zetrzeć na tarce o grubych oczkach Wykonanie: Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Brokuły również gotujemy(...)zmieścił się tam cały brokuł, następnie gdy woda się gotuje, wkładam całego brokuła na 5 minut (ciągle gotując), wyjmuję i odsączam. Dopiero jak wystygnie, kroję na mniejsze różyczki. Cebulę kroimy na piórka i podsmażamy na odrobinie masła lub oleju. Szynkę kroimy w grubszą kostkę i dorzucamy do cebuli. Smażymy, aż się zarumieni. Suszone pomidory kroimy w paski. Następnie przygotowujemy
Czerwona Porzeczkazupka fasolowa z dodatkiem wędzonego boczku i majeranku. składniki: 2,5 l bulionu 400 g białej drobnej fasoli 300 g chudego wędzonego boczku 6-7 ziemniaków 2 marchewki 2 cebule sól morska Kamis 3 ziarenka ziela angielskiego Kamis 3 listki laurowe Kamis 2 łyżki majeranku Kamis Fasolę namoczyć na noc w zimnej wodzie. Bulion zagotować. Boczek pokroić w drobną kostkę(...)Cebule obrać i pokroić w półplastry. Ziemniaki obrać i pokroić w dużą kostkę. Marchewki obrać i pokroić w drobną kostkę. Gdy bulion się zagotuje dodać fasolę, boczek, cebulę i przyprawy (ze solą uważać bo boczek jest słonawy). Wszystko gotować aż groch bedzie prawie miękki wtedy dodać ziemniaki i marchewkę. Gotować aż warzywa będą miękkie
Monia miesza i gotujestałe zagości w moim jadłospisie ;). Polecam podawać z brązowym ryżem lub kaszą jaglaną dzięki czemu nie dodamy sobie kalorii. Składniki: 2 piersi kurczaka ok. 400 g pieczarek 1 średnia cebula 200 ml śmietany 30% sól, pieprz, papryka 50 ml wody natka pietruszki oliwa do smażenia Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w średnią kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Pieczarki(...)myjemy i kroimy w plasterki. Na rozgrzanej patelni podsmażamy na oliwie posoloną cebulę, aż się zeszkli i wrzucamy do rondelka. Następnie podsmażamy doprawionym pieprzem oraz papryką kurczaka na złoty kolor i dorzucamy do cebuli.Pieczarki przesmażam przez 4-5 minut tylko żeby lekko zmiękły i dokładamy do kurczaka i cebuli.Doprawiamy solą i pieprzem. Dolewamy ok 50 ml wody i śmietanę. Całość
Pudełko rozmaitości