cebula - 11518 przepisów (strona:233/768)

Wieprzowy gulasz z boczniakami i chlebem razowym (348 kcal) 190

ulubionymi boczniakami, zagęszczony chlebem razowym, z lekką nutą musztardy. Można podawać z makaronem, pieczywem ziemniakami czy kluskami śląskimi albo kopytkami. Składniki (2 porcje) : 200 g karkówki kromka chleba razowego cebula średnia marchew 2 łyżeczki musztardy (dałam rosyjską) 100 g boczniaków czosnek niedźwiedzi, cząber, papryka ostra, pieprz kolorowy, sól Przygotowanie Karkówkę myjemy, kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Następnie przekładamy(...)garnka i zalewamy wodą, tak aby była całkowicie zakryta. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę. Dusimy pod przykryciem, aż karkówka zmięknie, w razie potrzeby podlewamy wodą. Chleb razowy i marchewkę kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa. Boczniaki kroimy w paski i podsmażamy na maśle. Kiedy marchewka zmięknie dodajemy przyprawy, musztardę i boczniaki. Dusimy jeszcze

e-PrzepisyKulinarne
Sałatka z mozzarellą i winegret 210

śniadanie, do obiadu czy też na lekką kolację. Szybka, prosta i do tego jaka pyszna :) Potrzebujemy: mieszankę sałat z sałatą lodową lub samą sałatę lodową 15 pomidorków koktajlowych 1 cebule 10 małych kuleczek mozzarelli  sos winegret -  przepis  klik Sałatę myjemy, osuszamy i wkładamy do dużej miski. Dodajemy pomidorki pokrojone na pół. Następnie mozzarella pokrojona na 4 :) Cebula

Kolejny blog o gotowaniu
Sałatka z fetą i papryką 131

możemy wykorzystać do obiadu ale także na pyszny początek dnia lub na koniec :) Potrzebujemy: mix sałat z sałatą rzymską lub zwykłą sałatę lodową 3 pomidory 1 czerwona papryka 1 cebula 150-200g sera feta sos winegret - przepis klik Zaczynamy :) Sałatę myjemy, osuszamy i wkładamy do dużej miski. Pomidory kroimy na średniej wielkości kostkę. Paprykę na średnie paseczki. Cebule kroimy

Kolejny blog o gotowaniu
Sałatka z kaszy jęczmiennej 163

tuńczykiem i kaszą gryczaną lub sałatkę z kaszą i dynią . Sałatka z kaszy jęczmiennej Składniki: woreczek kaszy jęczmiennej 2 garście świeżego szpinaku puszka ciecierzycy około 400g połowa czerwonej cebuli 8 pomidorków koktajlowych około 150g serka pleśniowego szczypiorek sól, pieprz 1. Kaszę ugotować do miękkości, przelać zimną wodą i odcedzić. 2. Szpinak, pomidorki i szczypiorek opłukać. Pomidorki pokroić na połówki. Szczypiorek(...)posiekać. 3. Ciecierzycę odsączyć. Cebulę obrać i pokroić. Ser rozdrobnić. 4. Wszystkie składniki wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Można polać ulubionym olejem smakowym. Smacznego Post Sałatka z kaszy jęczmiennej pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Pasta z bakłażana i pomidorów 117

pasta z bakłażana i pomidorów będzie Wam smakować Pasta z bakłażana i pomidorów Składniki: 3 fioletowe bakłażany (u mnie zwykłe) 2-3 pomidory 2-3 szalotki (lub 1 cebula) natka pietruszki (1 pęczek) 3 ząbki czosnku oliwa ocet balsamiczny (najlepiej zredukowany ‘krem’) sól, pieprz do smaku opcjonalnie : papryczka chilli (lub papryka) w proszku otarta skórka z cytryny zrumienione na suchej(...)Opłukane bakłażany przeciąć wzdłuż, zawinąć w folię i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 50-60 minut aż zrobią się bardzo miękkie. Przestudzić. 2. Szalotki lub cebulę obrać i drobno posiekać. Pomidory obrać ze skórki i drobno posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć i drobno posiekać. 3. Szalotki/cebul

UgotujmyTo.pl
Zupa fasolowa 183

typu :grochowa lub fasolowa..ale mąż lubi i od czasu do czasu takie gotuję.. 25 dkg fasoli białej  2 marchewki 1 pietruszka  ziemniaki kawałek boczku wędzonego cebula majeranek sól, pieprz listek, ziele Fasolę zalać zimną wodą, moczyć ok. 12 godzin. Ugotować do miękkości w tej samej wodzie. Dodać wody, dodać pokrojoną marchewkę i pietruszkę i pokrojoną(...)kostkę i zrumienioną cebulę .Dodać boczek wędzony oraz obrane i  pokrojone w kostkę ziemniaki .Gotować do miękkości. Doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem

Moje domowe kucharzenie
Sałatka śródziemnomorska 1864

lodówce i zobaczcie sami jaka mi wyszła świetna sałatka śródziemnomorska w dodatku bez soli i bez majonezu. Składniki : 150 g makaronu penne 50 g oliwek zielonych 1 nieduża czerwona cebula pół czerwonej papryki  garść rukoli 100 g pomidorków koktajlowych 4 suszone pomidory z zalewy łyżeczka siekanego koperku płaska łyżeczka ziół prowansalskich 2 łyżki oliwy z oliwek pieprz do smaku(...)Przygotowanie : Makaron gotuję al'dente i każdą rurkę dzielę ukośnie na 3 na tzw. krótkie penne. Oliwki przecinam na pół, cebulę w ćwierć plastry, paprykę w kostkę, pomidorki koktajlowe na ćwiartki a suszone w kostkę. Wszystko mieszam dodając oliwę z oliwek, zioła prowansalskie, koperek i doprawiłem odrobiną pieprzu. Pomysł z przygotowaniem tej sałatki dzień wcześniej okazał się bardzo trafny

Mechanik w kuchni
Szybka pizza - gorgonzola, szałwia i kilka zdań o europejskich znakach jakości 133

wymaga trochę więcej czasu, mam wrażenie, że tracę cały dzień. Dziś więc fast food. Mała pizza, której sekret tkwi w dobrej jakości produktach: gorgonzola, oliwa z oliwek. Oliwki i cebulę prawie na pewno zawsze macie pod ręką. No i jeszcze świeża szałwia. Świetna roślina, która jako jedyna przetrwała przeprowadzkę i moją niekonsekwencję w podlewaniu ziół ;) O europejskich znakach jakości(...)coś na kształt małej czarnej w szafie. A teraz pizza :)Składnikiciasto150g mąki pszennej70ml wody5g świeżych drożdży5g soli1 łyżka oliwy z oliwekdodatkioliwa z oliweklistki z gałązki świeżej szałwiipół czerwonej cebuli pokrojonej w plasterki1 duża szalotka pokrojona w talarkiok. 7 łyżeczek łagodnej gorgonzoli (wg. uznania)5 oliwekkilka płatków parmezanuSposób przegotowaniaCiasto zagniatamy i zostawiamy w misce, pod przykryciem na 1 godzinę

W kuchni wieczorem
KURCZAK Z WARZYWAMI – PO HISZPAŃSKU 301

SKŁADNIKI:( 2 porcje )* pierś z kurczaka – 2 szt* marchew – 2 szt* czarne oliwki – ok.50 g* pomidory ( koktajlowe lub zwykłe ) – 150 g* kukurydza – 50 g* cebula – 1 szt* czosnek – 2 ząbki* bulion warzywny – 150 m* oliwa z oliwek – 4 łyżki* makaron* sól, pieprz – do smakuSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Oczyszczone, lekko ubite i osolone(...)dwóch stron piersi z kurczaka smażymy kilka minut na oliwie, zdejmujemy.Na tę samą patelnię dodajemy drobno posiekaną cebulę oraz czosnek,przesmażamy, a następnie dodajemy pokrojoną w plastry marchew i smażymy razem jeszcze kilka minut.Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy usmażonymi warzywami, dodajemy oliwki, kukurydzę oraz przekrojone pomidory.Podlewamy bulionem, oprószamy pieprzem i wstawiamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok.20

Ostra na Słodko
Surówka z papryki 198

ulubioną, a już do tego gatunku, u mnie, pretenduje surówka z papryki. Bardzo skromna w dodatkach, ale bardzo bogata w smaku.   Składniki: - 2 jędrne czerwone papryki-1 nieduża cebula- mały kawałek młodego pora- 1-2 łyżki soku z cytryny- sól morska- olej sezamowy Papryki myjemy, przekrajamy na połowy, pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy przy użyciu szatkownicy na cienkie paski(...)Obraną i umytą cebulę również cienko szatkujemy. Por drobno kroimy, lekko solimy i wygniatamy. Dodajemy do papryki, doprawiamy do smaku solą morską, skrapiamy sokiem z cytryny i olejem sezamowym. Mieszamy za pomocą widelców i podajemy.Papryka, moim zdaniem, należy do najciekawszych warzyw.  Bogactwo gatunków, barw, kształtów i smaków stawia ją na szczycie tej piramidy. Możemy ją jeść na surowo, pieczoną, gotowaną

mojewypiekiinietylko
Śledzie po kaszubsku 546

smaczny i zdrowy. Podobno mieszkańcy tego regionu potrafią przyrządzić z niego ponad sto potraw. Prezentuję więc tradycyjne danie regionalne prosto z Kaszub w postaci śledzi w sosie pomidorowym z cebulą. Bajecznie pyszne, proste w przygotowaniu, są bardzo lubiane i popularne nie tylko na Kaszubach, ale w całej Polsce. Ten przysmak w słodko-kwaśnej marynacie można przechowywać w lodówce(...)oleju2 łyżki cukru4 łyżki octu10 ziarenek ziela angielskiego2 liście laurowesólpieprzPrzygotowanie:Filety śledziowe moczymy w mleku przez około godzinę, następnie płuczemy w wodzie, odsączamy na sitku. Kroimy w kawałki.Cebulę obieramy, kroimy w plastry i podsmażamy na oleju. Dodajemy przecier pomidorowy, cukier, ocet, liście laurowe, ziele angielskie, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy kilka minut i studzimy. W słoiku układamy warstwami kawałki

Smakowity Blog Kulinarny
Tatar śledziowy 179

moczenia ich w wodzie. W przypadku kiedy będą silnie słone to możemy włożyć je do wody na 2-3 godz. Następnie je odsączamy i kroimy w kostkę. Ogórka oraz cebule kroimy w kosteczkę. Całość mieszamy, dodajemy posiekany koperek, skrapiamy oliwą i doprawiamy pieprzem. Możemy dodać kilka kropli octu z białego wina. Gotowy tatar podajemy np. z pieczywem

Kolizje Smaków
Sałatka z pomysłem i winem 237

bieżącą wodą, przekładam do garnka i zalewam szklanką osolonej wody (1:2). Gotuję ok 20 minut na małym ogniu i również kiedy jest al'dente cedzę przelewając zimną wodą.Cebulę drobno szatkuję i podsmażam na maśle, pieczarki oczyszczam i zależnie od wielkości kroję je na pół, na "4" lub najmniejsze zostawiam w całości. Do smażącej się cebuli wlewam wino, mieszam

Mechanik w kuchni
Śledzie po kaszubsku 212

garnuszku i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Przestudzamy, a następnie wkładamy śledzie. Całość umieszczamy w lodówce na całą noc.Na patelni rozgrzewamy nieco oleju. Cebule kroimy w piórka i wrzucamy na patelnie. Smażymy na złoty kolor. Następnie dodajemy cukier oraz przyprawy, rodzynki i koncentrat pomidorowy. Gotujemy około 2-3 minuty, aż sos się nieco zredukuje. Filety

Kolizje Smaków
Risotto ze szparagami, miętą i cytryną 194

jest i pyszne, i w pięknych, wiosennych kolorach.Na podstawie przepisu Jamie'go Oliver'askładniki ( 8 porcji)na bazę1 l bulionu drobiowego lub warzywnego2 łyżki oliwy z oliwek1 duża cebula, obrana i drobno posiekana4-5 łodyg  selera naciowego, przycięte, obrane  i drobno posiekane600 g ryżu do risotto250 ml wermutu lub białego wytrawnego winaNa risotto2 pęczki szparagów, zdrewniałe końce(...)Pokroić łodygi szparagów na małe krążki, zostawiając całe główki. Następnie zacząć szykować bazę  do risotto.Etap 1: Doprowadzić bulion do wrzenia. Oliwę wlać do innego dużego garnka, dodać cebulę i seler i smażyć delikatnie przez około 15 minut, aż warzywa będą miękkie, ale nie nabiorą koloru. Dodać ryż (będzie skwierczeć) i zwiększyć ogień. Cały czas mieszać, żeby ryż

Stare Gary