cebula - 11518 przepisów (strona:239/768)

ZUPA CZOSNKOWA/KREM Z CZOSNKU – 2,80 zł 311

idealna na zimniejsze, deszczowe wieczory, które zdarzają się nawet w tak upalne lato. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu   PRZYGOTOWANIE 1.CEBULA + CZOSNEK (5 min): > cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka na roztopione masło, podsmażamy 2 min na średnim ogniu i dorzucamy rozgniecione ząbki czosnku. Jeżeli chcemy, aby zupa była ostrzejsza, zostawiamy jeden ząbek(...)koniec aby dodał zupie większej wyrazistości. Podsmażamy razem ok. 1 min uważając, aby nie przypalić czosnku (jeśli to zrobicie, zupa będzie gorzka)! 2.ZIEMNIAKI (5 min): w czasie gdy cebula z czosnkiem się smażą, ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Dorzucamy do garnka i smażymy całość przez 2 min. 3.BULION (15 min): > do garnka dolewamy bulion (jeżeli

Nerds Kitchen
PIECZONA SZYNKA WIEPRZOWA – 4,6 zł 415

obsmażamy szynkę na patelni z każdej strony na bardzo mocnym ogniu aż do lekkiego zrumienienia (każda strona to ok. 2 min intensywnego smażenia), pamiętamy również o bokach szynki. 4. CEBULA + WODA (1 min): Do odłożonej marynaty dokładamy cebulę pokrojoną w piórka i 4 łyżki wody, mieszamy całość, a następnie wkładamy do tego obsmażoną szynkę i ponownie pokrywamy ją marynatą

Nerds Kitchen
LASAGNE ZE SZPINAKIEM, KURCZAKIEM I SEROWYM BESZAMELEM – 4,80 zł 658

Wrzucamy do miski i dodajemy przyprawę – garam masala (indyjska, ostra mieszanka) lub zwykłe curry oraz lekko solimy lub podlewamy sosem sojowym. Mieszamy i odstawiamy do lodówki. 2. CEBULA + CZOSNEK + SZPINAK (10 min): cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i szklimy na łyżce masła ok. 3 min. Następnie dorzucamy rozgniecione ząbki czosnku i smażymy razem jeszcze 1 min. Dorzucamy szpinak

Nerds Kitchen
Żeberka z marynaty musztardowo-miodowej 189

żeberka..z marynaty z dodatkiem miodu i ostrej musztardy.ja do tej marynaty wykorzystałam musztardę rosyjską Develey .. 1 kg  żeberek 2 łyżki   musztardy rosyjskiej Develey 2 łyżki miodu cebula  marchewka 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1/2 łyżeczki pieprzu sól do smaku Żeberka pokroić na porcje Przygotować marynatę.Musztardę, miód i przyprawy dokładnie wymieszać.Do marynaty(...)noc.Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć żeberka na dużym ogniu, aż do zarumienienia z obu stron. Przełożyć do rondla, dolać wodę, tak prawie do zakrycia żeberek.Dodać pokrojoną marchewkę, cebulę i wszystko razem dusić na wolnym ogniu do miękkości żeberek

Moje domowe kucharzenie
Tagliatelle z kurczakiem i mascarpone w sosie pomidorowym 347

unieruchomioną nogę, więc pomaga mi w sprzątaniu) :) Zapraszam do gotowania! Składniki (dla 4 osób): makaron tagliatelle (lub inny ulubiony makaron) 2 piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę * 1 cebula, drobno posiekana 1 puszka pomidorów w zalewie 125 g serka mascarpone 2 łyżki oleju słonecznikowego 1 ząbek czosnku, drobno posiekany kilka listków świeżej bazylii 1 łyżeczka octu balsamico 2 łyżeczki cukru(...)trzcinowego szczypta soli, pieprzu 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego oregano 1. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę. Smażymy do zeszklenia. Dodajemy kurczaka, czosnek, tymianek, pieprz i oregano. Smażymy 5-6 minut. Pod koniec doprawiamy solą. 2. Pomidory wlewamy wraz z zalewą na patelnię, rozgniatamy trochę widelcem, dodajemy kilka posiekanych listków bazylii (kilka zostawiamy na później), cukier

My Culinary Art
Kiełbasa pieczona w miodowym piwie 197

kolacje. Kiełbaski smakują podobnie do tych z grilla, które co chwilę ktoś polewa piwem :) Polecam! Składniki: 2 kiełbasy (w miarę suche) 1 piwo miodowe 1 łyżka miodu 1 cebula 1/2 słoiczka musztardy sarepskiej 1. Kiełbasę przecinamy w kratkę, tak jak te na grilla i układamy w żaroodpornym naczyniu. Cebulę kroimy w piórka i posypujemy nią kiełbasę. 2. Do miski wlewamy

My Culinary Art
Tartaletki z kurczakiem pod pierzynką z ciasta francuskiego 299

minut pieczenia Składniki: 4 ziemniaki 1 łyżka śmietany 30% 1 łyżka masła 300 gram grzybów ( my użyłyśmy pieczarek, ale równie dobrze można użyć np.borowików) 1 pierś z kurczaka ½ cebuli Bulion drobiowy Sos sojowy Sól, pieprz Opakowanie ciasto francuskiego Opakowanie sera z niebieską pleśnią Najpierw obieramy ziemniaki, wstawiamy do garnka z osoloną wodą i gotujemy. Cebule obieramy i kroimy

Kolizje Smaków
Grzanki 146

weekend proponujemypyszne grzanki na ciepło.  Czaas przygotowania: 10 minut + 15 minut pieczenia Ilość porcji: 2 Składniki: 4 kromki chleba tostowego masło ziołowe papryka parówka z indyka kabanos cebula żołty ser szczypiorek Chleb smarujemy masłem ziołowym. Na to ukłdamy pokrojoną w plasterki parówkę lub kabanosa. Następnie układamy pokrojoną cebulę lub paprykę według uznania. Posypujemy z wierzchu żółtym serem. Możemy również

Kolizje Smaków
Naleśniki ze szpinakiem i grzybami według Julii Child 201

łyżki mąki 2 szklanki gorącego mleka Sól, świeżo mielony biały pieprz, szczypta gałki muszkatołowej Farsz 2 opakowania szpinaku Ząbek czosnku 300g świeżych grzybów np. pieczarek lub podgrzybków Masło Cebula Sól, pieprz 250g startego żółtego sera Przygotowanie beszamelu : Na patelni roztapiamy masło i dodajemy mąkę mieszając intensywnie. Smażymy około 2 minuty na średnim ogniu. Czekamy do lekkiego spienienia powstałej masy. Zdejmujemy(...)dodatkiem oliwy. Czekamy aż masło przestanie się pienić i   wsypujemy grzyby. Smażymy kilka minut. Grzyby początkowo powinny wchłonąć masło, a kiedy się przyrumienią „oddać”. Dodajemy połowe łyżki siekanej cebuli, sól i pieprz, smażymy chwilkę i zestawiamy z ognia.  Naczynie do zapiekanek smarujemy niewielką ilością beszamelu i posypujemy dwoma łyżkami żółtego sera. Mieszamy szpinak i grzyby oraz ½ szklanki sosu

Kolizje Smaków
Tarta szpinakowa 138

przepis na najlepszą tartę szpinakową prezentuje poniżej. (Dla szwagierki wielki buziak za przepis :*) Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego Opakowanie mrożonego szpinaku liściastego 100g fety 140g suszonych pomidorów w oleju Jajko Cebula Czosnek Sól, pieprz Na patelni podsmażamy cebule pokrojoną w talarki. Po chwili dorzucamy drobno posiekany czosnek. Kiedy cebulka się nieco zarumieni wrzucamy szpinak. Suszone pomidory kroimy w paski, a fetę

Kolizje Smaków
Pizza kebab 312

szklanka mąki sól łyżka oliwy Sos pomidorowy: Łyżka koncentratu pomidorowego Łyżka  wody 2 łyżki ketchupu Oregano, bazylia Farsz: Podwójna pierś z kurczaka Pomidor Ogórek Papryka Kapusta pekińska Cebula  Oliwa Przyprawa  kebab Śmietanowy , Koperkowy lub Czosnkowy sos do polania pizzy Przygotowanie ciasta:  Drożdże rozpuszczam w szklance ciepłej wody. Uważamy by nie była za gorąca bo to zabije(...)minut w lodówce. W między czasie myjemy ogórka, paprykę, pomidora i sałatę. Następnie pomidora, paprykę i ogórka kroimy w kostkę. Odrywamy liście z sałaty pekińskiej i również drobno kroimy. Cebule obieramy i kroimy w paseczki. Jeśli ktoś nie przepada za jej smakiem może ją pominąć. Wyrośnięte ciasto wałkujemy w określony kształt. Następnie smarujemy pomidorowym sosem. Umieszczamy pizzę na około

Kolizje Smaków
Ślimak szpinakowy w cieście serowym 265

Składniki: Ciasto: 250g mąki pszennej 250g margaryny 250g ricotty Farsz: Opakowanie mrożonego szpinaku liściastego 100g fety 140g suszonych pomidorów w oleju Jajko Cebula Czosnek Sól, pieprz Margarynę posiekać nożem i wyłożyć na podsypany mąką blat. Następnie dodać mąkę wraz z serem. Wyrobić ciasto. Zawinąć z folię spożywcza i umieścić    w lodówce na jakieś 20 minut. W między czasie(...)przygotować farsz. Cebule obieramy i kroimy w kosteczkę, a następnie podsmażamy na patelni. Po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i dorzucamy rozmrożony szpinak. Całość chwilkę dusimy na patelni. Suszone pomidory kroimy w paski i dorzucamy do szpinaku. Fetę rozdrabniamy i dorzucamy do farszu, całość mieszamy. Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Wyłączamy gaz i wrzucamy jajko, delikatnie mieszamy. Wyjmujemy ciasto

Kolizje Smaków
Makaron z sosem meksykańskim 247

Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 500g mięsa mielonego Puszka czerwonej fasoli Puszka pomidorów w całości 200g zielonej fasolki szparagowej (np. mrożonej) 50g żółtego sera 3 czerwone cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju Makaron Przyprawy: przyprawa meksykańska, sól Nastawiamy wodę i gotujemy dowolny makaron w osolonej wodzie. Fasolkę szparagową również gotujemy. Cebule obieramy i kroimy w piórka

Kolizje Smaków
Sałatka jarzynowa zawijana w szynce 250

sałatkę, która zawsze gości u nas: Ilość porcji: Duża miska/ 8 porcji Składniki: 5 jajek 4 ogórki kiszone 3 marchewki 3 małe ziemniaki 2 jabłka 1 pietruszka (korzeń) 1 cebula Puszka groszku konserwowego Kawałek selera 5-6 łyżek majonezu 1 łyżka musztardy Sól, pieprz Do przybrania: duże plastry wędliny, szczypiorek Warzywa: ziemniaki, marchewki, seler i pietruszkę gotujemy nie obierając(...)wodzie. Jajka również gotujemy na twardo. Do dużej miski wsypujemy odsączony groszek. Cebulę obieramy i kroimy bardzo drobno, dorzucamy do miski. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, podobnie ogórki kiszone. Ugotowane warzywa oraz jajka obieramy i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy. Dodajemy majonez, musztardę oraz sól i świeżo mielony pieprz. Sprawdzamy smak i ewentualnie dokładamy

Kolizje Smaków
Śledź pod pierzynką ze śmietany 189

kupić składniki i brać się do gotowania :) Ilość porcji: 2 Czas przygotowania 10 minut + czas na moczenie śledzia Składniki: Ok. 100g śledzia a’la matjas 1 ogórek kiszony 1 cebula ½ jabłka 6 łyżek śmietany 1 łyżka majonezu Śledzia umieszczamy na 2h w wodzie, a później na 2h w mleku. Można umieścić go w mleku na całą noc. Ogórek, cebule

Kolizje Smaków