komosą ryżową , tym razem przygotowałam grzybową, która jest mało pracochłonna, a bardzo aromatyczna, więc polecam. Składniki: 2/3 szklanki ziaren białej quinoy 2 szklanki suszonych borowików 1 marchew 1 cebula 1,5 litra bulionu warzywnego 2 łyżki klarowanego masła natka pietruszki czarny pieprz sól Wykonanie: Grzyby dzień wcześniej zalewamy wodą i zostawiamy na noc, żeby się moczyły. Cebulę kroimy
Quinoa Raz!się na świątecznym stole. Nie na darmo gotuję przez cały tydzień. Potem aż do Nowego Roku świętuję! Klopsiki z jelenia Składniki: 1,5 kg mięsa mielonego z jelenia 2 cebule 300 ml śmietanki, 36% tłuszczu 3 żółtka po 1 łyżce świeżego rozmarynu i tymianku 5 goździków 5 nasion ziela angielskiego 3 nasiona jałowca 2 ziemniaki sól do smaku 1 łyżeczka(...)czarnego pieprzu ½ łyżeczki białego pieprzu 100 g masła do smażenia Ugotuj ziemniaki w mundurkach. Ostudź, obierz i przepuść przez maszynkę do mielenia. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na łyżce masła. Goździki, nasiona angielskiego ziela i jałowca zgnieć w moździerzu. Wyjmij mięso i śmietanę z lodówki na godzinę przed przyrządzeniem. Drobno pokrój rozmaryn i tymianek. Wymieszaj wszystkie składniki
codojedzeniamożna (a nawet trzeba!) zrobić go kilka dni wcześniej więc w Święta mamy o tyle pracy mniej:) Składniki: 500 g filetów śledziowych a'la matias 4 łyżki oleju 3 cebule 1/2 szklanki rodzynek 1 łyżka octu 60 g ketchupu pikantnego 60 g koncentratu pomidorowego liście laurowe ziele angielskie gorczyca szczypta chilli Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie wymieniając(...)razy aż nie będą bardzo słone. Odcedzić, pokroić w niewielkie kawałki. Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na oleju, dodać ocet, koncentrat, ketchup, rodzynki, ziele, chilli, liście i gorczycę. Wymieszać i ostudzić. Do zimnej marynaty włożyć śledzie. Odstawić do lodówki na minimum
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSkładniki: 300 g wędzonych żeberek 200 g wędzonego boczku 700 g kiszonej kapusty 3 listki laurowe 8 ziarenek pieprzu 6 ziarenek ziela angielskiego 1 duża cebula 3 ziemniaki ewent. marchew łyżeczka suszonego majeranku sól i pieprz Wykonanie: 1. Żeberka umyć, pokroić na porcje, zalać zimną wodą. Dodać listki laurowe, ziele angielskie i pieprz. Gotować pod przykryciem(...)garnka ( wraz z sokiem ), zalać zimną wodą do przykrycia i ugotować do miękkości. 3. Boczek pokroić w drobne paski i podsmażyć na oleju. Pod koniec smażenia dodać drobno pokrojoną cebulę i lekko podsmażyć. 4. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę i dodać do wywaru z żeberek. Ugotować do miękkości. 5. Dodajemy kiszoną kapustę oraz majeranek i gotujemy do połączenia smaków
Atlas Smakówkukurydziane. Ta wersja jest też szybsza, używam koncentratu bulionu, który nie jest tak syfny jak kostka rosołowa, a skraca przygotowanie dania do 20 minut. Składniki na 6 porcji duża cebula 2 małe cukinie pokrojone na kawałki 2 ziemniaki ziemniak pokrojony na małe kawałki marchewka pokrojona na małe kawałki gałązka selera naciowego pokrojona na kawałki 2 ząbki czosnku koncentrat bulionu drobiowego(...)pieprzu, słodkiej papryki, wędzonej papryki, czubrycy lub oregano sok wyciśnięty z połówki cytryny pół opakowania passaty pomidorowej 2 puszki kukurydzy śmietana do podania – opcjonalnie Jak przygotować zupę kukurydzianą? Cebulę kroimy w piórka i smażymy w garnku z odrobiną oleju. Dodajemy umyte i pokrojone cukinie, ziemniaki, marchewkę, selera, przyprawy i pokrojony czosnek. Zalewamy bulionem i wrzątkiem, tak żeby warzywa były
Ugotowane pozamiatanepostaci uwielbiam. Dziś przedstawiam bardzo prosty i szybki do zrobienia. Składniki: -300 g twarogu -1/2 ogórka szklarniowego -1/3 białej rzodkwi -1/2 czerwonej papryki -1/2 cebuli - 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego -sól, pieprz do smaku Twaróg dokładnie rozcieramy, tak aby było jak najmniej grudek lub miksujemy blenderem. Dodajemy pokrojonego w drobną kostkę ogórka, paprykę, cebulę
Kulinarne przemysleniaŚwiąteczna wersja śledzi to oczywiście śledzie z grzybami :) Aromat leśnych grzybów i smak śledzi jest po prostu rewelacyjny! Składniki: 1 kg płatów śledziowych w oleju ½ kg białej cebuli 5 dag suszonych grzybów 1 korniszon ½ szklanki koncentratu pomidorowego kilka wędzonych szprotek pieprz i cukier do smaku Wykonanie: Grzyby namoczyć i ugotować w tej samej wodzie, odsączyć i zmiksować z korniszonem, szprotkami(...)cebulą. Przyprawić do smaku, wymieszać z koncentratem pomidorowym. Po czym dodać do śledzi, wymieszać i ułożyć ciasno w słoikach. Wstawić do lodówki na jeden dzień i możemy podawać na stół Wigilijny
Tradycyjna Kuchniaaromatyczne danie. Podany z uszkami lub krokietem doskonale sprawdzi się w wigilijny wieczór. składniki na 5 porcji 1 kg buraków włoszczyzna ( marchew, pietruszka, kawałek pora, selera i cebula ) 3 ząbki czosnku garść suszonych grzybów garść suszonych śliwek 2 kwaśne jabłka 4- 5 liści laurowych kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu sok z jednej cytryny sól przepis(...)Pokrojoną w duże kawałki marchew, pietruszkę, kawałek pora, selera, cebulę oraz jabłka ze skórką wkładamy razem ze śliwkami, grzybami, czosnkiem, liśćmi laurowymi, zielem angielskim i pieprzem do garnka. Całość zalewamy dwoma litrami wody i gotujemy około 40 minut na małym ogniu. Obrane buraki kroimy w plastry i dodajemy do gotującego się wywaru, wlewamy sok z cytryny i wszystko gotujemy jeszcze
Smakowite Daniaszklanki wody gazowanej 2 szklanki mleka 5 jajek L 1/4 szklanki oleju szczypta soli 5 łyżek cukru (tylko do naleśników na słodko) Farsz: 2 kg pieczarek 3 duże cebule 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu sól do smaku olej Dodatkowo: 2-3 jajka bułka tarta 1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, miksujemy(...)dokładnego połączenia składników. Patelnię z nieprzywierającym dnem bardzo mocno rozgrzewamy, za pomocą chochelki wlewamy na nią ciasto. Smażymy z dwóch stron. 2. Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na patelni. Dodajemy pieczarki starte na dużych oczkach tarki. Doprawiamy papryką, pieprzem i solą. Dusimy do odparowania wody, pieczarki powinny być suche. 3. Farsz nakładamy na środek naleśnika. Składamy najpierw boki a później górę
Szefowa kuchnijakiś czas? I stało się. Zjeść i zasnąć :D bo to trza przetrawić ;) Składniki 500 g ziemniaków 2 łyżki śmietany 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 cebula 2 łyżki oleju 250 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka oregano 100 g kabanosów wieprzowych 4 pieczarki 2 ząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 50 g sera(...)pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ziemniaki gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości, odcedzamy, dodajemy śmietanę i gałkę muszkatołową. Tłuczemy na gładko. Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy mięso mielone, pokrojony w 5 mm kawałki kabanos, posiekane pieczarki. Po 5 min dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła, koncentrat pomidorowy, smażymy jeszcze chwilę. Dokładnie
R'n'G Kitchenrozmrożone wrzucamy na chwilę na wrzątek. Składniki: Ciasto: 300 g mąki poznańskiej ( typ 500 ) szczypta soli około 100 ml ciepłej wody Farsz: 100 g grzybów leśnych suszonych 1 cebula 5 niedużych pieczarek sól, pieprz olej/masło do smażenia Wykonanie: Suszone grzyby zalać zimną wodą i odstawić na 2-3 godziny. Po tym czasie odlać wodę i wlać świeżą(...)przykryła grzyby. Grzyby gotować około 30 minut. Odcedzić i pozostawić na sicie do ostygnięcia. Ostygnięte grzyby leśne pokroić w bardzo drobną kosteczkę. W podobną kosteczkę pokroić cebulę i pieczarki. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Zeszkli cebulkę, następnie dodać grzyby i pieczarki. Całość smażyć kilka minut. Farsz doprawić do smaku solą i pieprzem. Pozostawić do ostygnięcia. Mąkę wymieszać ze szczyptą soli. Mąkę
kolorowotorcikowoZupa z dyni i batata z wyciskarki 1,5 kg dyni hokaido 0,5 kg batata 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 litr bulionu z indyka 3 cm korzenia imbiru olej do smażenia sól pieprz pestki dyni płatki migdałów 18% kwaśna gęsta śmietana bulion 1 porcja rosołowa mięsa z indyka (600g) 1 pęczek włoszczyzny (por, seler, pietruszka, marchew) sól, pieprz(...)skóry. Z dyni usunąć pestki za pomocą dużej łyżki. Pokroić na kawałki z uwzględnieniem otworu wlotowego wyciskarki. Warzywa przecisnąć, a uzyskany sok przelać do bulionu. Miąższu nie wyrzucać. Cebulę, czosnek i imbir podsmażyć na oleju. Dołożyć wyciśnięty miąższ i smażyć przez ok. 5 minut. 3. Zupa z dyni i batata. Do garnka z bulionem i wyciśniętym sokiem dodać podsmażone warzywa
Pij soki wyciskanemnie tych pysznych pierożków. W ięc dziś zapraszam na przepis na uszka z kapustą i grzybami. Składniki: farsz 250 g kiszonej kapusty 100 g suszonych grzybów 1 cebula 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego masło/olej sól, pieprz ciasto tu Wykonanie: Grzyby namoczyć w zimnej wodzie, następnie ugotować do miękkości w wodzie której się moczyły. Ostudzić(...)pokroić w drobną kostkę. Do garnka wkładamy kapustę, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, wlać wywar z grzybów, dolać wody. Gotujemy do miękkości, odcedzić, przestudzić i pokroić na drobne kawałki. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na masełku, dodać kapustę, grzyby. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto cienko rozwałkować, wykrawać małe krążki, nakładać farsz, zlepić, połączyć ze sobą dwa rogi
magiczna kuchnia KasiSkładniki 150 g makaronu penne - pełne ziarno puszka tuńczyka w oleju garść listków szpinaku sól, pieprz szczypta oregano łyżeczka octu jabłkowego cebula kilka suszonych pomidorów Przygotowanie Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Cebulę obrać, pokroić w małą kostkę i podsmażyć na łyżce oleju kokosowego. Dodać tuńczyka, przyprawy i rozdrobnione suszone pomidory. Na końcu wmieszać ugotowany makaron i posypać listkami
Gaździnka warzy