Zupa z pieczonymi burakami i kapustą (6-8 porcji) Składniki: 450 g buraków ćwikłowych, wyszorowanych 3 łyżki oleju roślinnego 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 duża cebula, pokrojona w kostkę 2 marchewki, obrane i pokrojone w kostkę 2 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę 8 szklanek bulionu warzywnego lub drobiowego 1×400 g puszka krojonych(...)piekarnika i piecz do miękkości, przez około godzinę. Po wyjęciu odstaw do lekkiego przestygnięcia. W międzyczasie, w dużym rondlu rozgrzej na średnim ogniu masło, dodaj czosnek, cebulę, marchewkę i ziemniaki i smaż do lekkiego zarumienienia, przez około 15 minut. Dodaj bulion, doprowadź do wrzenia i dodaj krojone pomidory z puszki. Obierz ze skórki buraki, pokrój w kostkę i dodaj
karmelowyśledzie zaraz po tych w sosie musztardowym . składniki: 700 g filetów śledziowych solonych 400 g śmietany 18% lu 12 % (1 duży kubek) 2 łyżki tartego chrzanu 1 duża czerwona cebula 2 garście suszonej żurawiny, u mnie Helio świeżo zmielony czarny pieprz Filety śledziowe wymoczyć wcześniej aby pozbyć się słonego smaku. Cebulę pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski. Dodać
Monia miesza i gotujeżytniego - 1 filet z kurczaka - 10-12 pomidorków papryczkowych lub koktajlowych - 2-4 ząbki czosnku - 5 łyżek oliwy z oliwek - 100 ml przecieru z pomidorów - 1 cukinia mała - 1/3 cebuli białej - garść rukoli - listki świeżej bazylii - starty parmezan około 4 łyżki - sól, mieszanka ziół włoskich Jak przygotować makaron po włosku? Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na dużej patelni(...)rozgrzej oliwę, dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka, cebulę, czosnek i podsmażaj aż kurczak się usmaży. Dodaj pokrojoną w drobną kostkę cukinię i przyprawy, przykryj pokrywką i duś około 5 minut tak aby cukinia zmiękła. Dodajemy pomidorki i przesmażamy całość przez 3-4 minuty, aby pomidorki pękły i uwolniły sok, dodajemy przecier pomidorowy, przykrywamy pokrywką i całość gotujemy około
SMYKWKUCHNIkapustą i grzybami. Składniki: Farsz: 1 kg kiszonej kapusty (u mnie już z marchewką) 40 g suszonych grzybów (u mnie borowiki i podgrzybki) 8 małych pieczarek 2 czerwone cebule 2 liście laurowe (u mnie Skworcu ) 4 ziela angielskie (u mnie Skworcu ) większa szczypta majeranku (u mnie Skworcu ) sól i czarny mielony pieprz do smaku (u mnie Skworcu ) około 2 łyżek(...)ziele i liście (na tym etapie już można ją drobno posiekać, ja to robię później). W głębokiej patelni (ja to robię w garnku) podsmażamy na oleju posiekaną drobno cebulę. Następnie dodajemy do niej posiekane grzyby i posiekane (wcześniej obrane) pieczarki. Całość doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Do podsmażonych składników dodajemy naszą kapustę. Mieszamy, dusimy kilka minut pod przykryciem, próbujemy
Słodkie okruszkirodzice jak żyli to je robili,i zawsze pierogi były doskonałe.Dzis odkurzyłam ich smak i zapach by móc je z przyjemnością spalaszować.Zapraszam. 1.5KG.KISZONEJ KAPUSTY 4 CEBULE 10DAG.GRZYBKÓW SUSZONYCH-DZIEŃ WCZEŚNIEJ NAMOCZONE I UGOTOWANE DO MIĘKKOŚCI PIEPRZ SÓL VEGETA LIŚĆ LAUROWY 5KULEK ZIELA ANG. 5KULEK JAŁOWCA MASŁO DO SMAŻENIA FARSZU Ulubione ciasto na pierogi `~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ KAPUSTĘ KROIMY(...)GOTUJEMY DO MIĘKKOŚCI 1 GODZ.DŁUŻEJ NIE ,BO POTEM KAPUSTA JEST ZA CIĘŻKA NA WĄTROBĘ I TRACI WITAMINY.ODCEDZAMY .ROZGRZEWAMY NA PATELNI 5 DAG.MASŁA I WRZUCAMY NA NIĄ POSIEKANĄ CEBULĘ ,DUSIMY CHWILĘ I DODAJEMY POKROJONĄ I UGOTOWANĄ KAPUSTĘ,GRZYBKI,I SMAŻYMY NA ZŁOTY KOLOR.STUDZIMY.WSZYSTKO RAZEM MIELIMY.PRZYPRAWIAMY I NADZIEWAMY PIEROGI.ŻYCZĘ SMACZNEGO
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiSkładniki: jajka 10 sztuk, ogórek zielony 1/2 sztuki, papryka czerwona 1 sztuka, cebula 1 mała, koperek 1/2 pęczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, sól czosnkowa 3/4 łyżeczki, jogurt naturalny 180 ml jajka ugotowane na twardo obrać i przez kratkę-przeciskarkę jajka rozdrobnić do miski dodać pokrojone drobno w kosteczkę: cebulę, paprykę, ogórek zielony, posiekany koperek i wymieszać wsypać pieprz świeżo
W Mojej Kuchni Lubiępierogi): 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki wrzącej wody 1 czubata łyżeczka masła 1/4 łyżeczki soli farsz: grzyby suszone (u mnie około 100g: podgrzybków, prawdziwków i kozaków) 1/2 cebuli sól mielony czarny pieprz dodatki: mąka do podsypywania podczas wałkowania olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Grzyby zalewamy wodą i moczymy przez całą noc. Gotujemy je w tej samej wodzie(...)dodatkiem soli na małym ogniu przez około 20-30 minut. Odsączamy i przestudzone rozdrabniamy w robocie kuchennym lub w maszynce do mielenia. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy do miękkości na oleju rzepakowym. Dodajemy do grzybów, przyprawiamy wszystko do smaku. Do miski dodajemy wszystkie składniki na ciasto, na samym końcu wlewamy wodę. Mieszamy widelcem, a jak nieco ostygnie zagniatamy
Kuchnia co dniamakaronu - świderki, fale, krótkie wstążki lub łazanki 500 g kapusty kwaszonej (może być z marchewką) garść suszonych borowików lub podgrzybków 50 g śliwek kalifornijskich lub suszonych 1 mała cebula 2 łyżki masła 2 łyżki mąki sól, pieprz, łyżeczka kminku cukier do smaku (gdyby kapusta była za słona) Kapustę przepłukać, zalać dużą ilością wody (1,5 l), dodać kminek, pokruszone(...)kawałki grzyby i nieco soli. Gotować aż kapusta będzie miękka, a wody około 2/3 szklanki, wtedy dodać pokrojone na kawałki śliwki. W tym czasie posiekać cebulę i poddusić ją na maśle. Dodać mąkę i chwilę smażyć. Wlać 2/3 szklanki zimnej wody i rozprowadzić mąkę. Wlać do gotującej się kapusty. Gotować jeszcze jakiś czas, by zredukować połowę płynu, mieszając od czasu
Czerwień i błękitkapustą i kurkami mogą być fajną propozycją na świąteczny obiad. Są pyszne i zapewniam że każdemu będą smakować. 1 pierś z kurczaka duża 30 dkg kapusty kiszonej 1 cebula 20 dkg kurek mrożonych sól, pieprz 2 liście laurowe 2 ziela angielskie masło klarowane Kapustę przekładam do garnka, dolewam 1/2 litra wody, dodaję liście laurowe, ziele angielskie i gotuję(...)miękkości kapusty. Odcedzam wodę. Cebule obieram i drobno kroję. Przesmażam na maśle i dodaję do kapusty. Jak przestygnie kroję w miarę drobno.Kurki wcześniej odmrażam przekładam na patelnię, i dosłownie chwilę przesmażam doprawiam solą, pieprzem. Pierś z kurczaka kroję na pól , wyjdą dwie rolady i rozbijam.Doprawiam solą, pieprzem, układam kapustę, na nią kurki i zwijam w roladę. Związuję nitką. Smażę
wesoła kuchniabłyskawiczne danie - w czasie gotowania makaronu przygotujesz cały sos :) Składniki na 3 porcje: ok. 300 g makaronu tagliatelle - fale nr 45 25 dag boczku - wędzonego parzonego 1 średnia cebula ok. 200 ml śmietanki 18% 3 serki topione kremowe (300g) 2 łyżki startego parmezanu zioła prowansalskie - 1 płaska łyżeczka ostra papryka - wg uznania 1 łyżka posiekanej pietruszki 2 łyżki oleju(...)smażenia Przygotowanie: Makaron ugotuj al'dente wg przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewaj olej a w tym czasie pokrój boczek i cebulę - całość przesmaż. Następnie wlej śmietankę (150 ml) i dodaj serki - mieszaj i podgrzewaj na małym ogniu do momentu rozpuszczenia serków - jeżeli sos będzie za gęsty dolej jeszcze śmietanki. Całość dopraw ziołami i papryką, dodaj parmezan - zamieszaj. Ugotowany makaron
Alutka-Gotujeowijać w bawełnę, po prostu zostawiam Wam przepis na sałatkę. Może na Sylwestrową prywatkę albo świąteczny stół? Składniki; 40 dag ziemniaków 1 czerwona papryka pół puszki kukurydzy 1 czerwona cebula 2 ogórki kiszone sos; 3 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku łyżka musztardy 1 łyżeczka miodu sok z połowy cytryny sól, pieprz do smaku szczypiorek Przygotowanie; Ziemniaku(...)ugotować w mundurkach, następnie obrać i pokroić w kostkę. Paprykę i ogórka także kroimy w kostę. Kukurydzę odsączamy. Cebule kroimy w piórka. Wszystkie składniki delikatnie ze sobą mieszamy. Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy z pozostałymi składnikami sosu. Dokładnie mieszamy i polewamy sałatkę. Posypujemy szczypiorkiem. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.dań jest risotto, które u nas było robione ze zwykłego ryżu, ugotowanego osobno. Takie dania, to istny wehikuł czasu. Składniki 100 g ryżu 250 g mięsa mielonego 1 cebula 2 łyżki oleju 1/2 zielonej papryki 1/2 czerwonej papryki 1 mała puszka kukurydzy 5 pieczarek 1 łyżka sosu ostrygowego (opcjonalnie) szczypiorek sól, pieprz Przygotowanie Normal(...)false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ryż gotujemy na sypko, odcedzamy. Na oliwie szklimy posiekaną cebulę, dodajemy mięso i podsmażamy. Przy pomocy drewnianej łyżki rozdrabniamy je. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę, papryki, osączoną z zalewy kukurydzę, pokrojone na małe kawałki pieczarki i chwilę razem smażymy, co jakiś czas mieszamy. Pod koniec smażenia dodajemy sos, dokładnie mieszamy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem
R'n'G KitchenSkładniki: 1/2 główki białej kapusty 1 marchewka 1 średnia cebula 4 czubate łyżki gęstego majonezu 4 łyżki mleka 2 łyżki cukru pudru 1 i 1/2 łyżki octu z białego wina sok z 1/2 cytryny płaska łyżka ostrego chrzanu (ze słoiczka) płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu Sposób przygotowania: Z kapusty wyciąć głąby i bardzo cienko poszatkować. Marchewkę zetrzeć(...)tarce o drobnych oczkach, cebulę drobno posiekać, dodać do kapusty, wymieszać. Z pozostałych składników utrzeć gładki, jednolity sos, dodać do sałatki, dokładnie wymieszać. Sałatkę odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Podawać zimną
Przepisy kulinarne babci Antoninykapusty białej 50 dkg wieprzowiny z kością (łopatki) lub 45 dkg wieprzowiny bez kości (okrawków) 40 dkg kiełbasy 6 dkg tłuszczu 5 dkg boczku wędzonego 1duża cebula 2 łyżeczki czubate mąki 5 łyżek płaskich koncentratu pomidorowego 1 płaska łyżka soli 2 łyżeczki czubate cukru 1,5 ząbka czosnku 2 łyżeczki płaskie papryki mielonej pieprz do smaku 1 łyżka(...)ugotować. Kapustę białą pokroić w gruby makaron, ugotować z dodatkiem wody, soli i cukru. Obie kapusty połączyć. Z łopatki wyjąć kości, mięso obsmażyć na części tłuszczu, dodać drobno pokrojoną cebulę, podlać wodą, udusić, miękkie pokroić w kostkę. Boczek i kiełbasę umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać koncentrat pomidorowy, przyprawy i mąkę, zasmażyć. Do kapusty dodać gorącą zasmażkę i uduszone
Przepisy kulinarne babci Antoninysmakują wyśmienicie dzięki przesmażonym w całości pieczarkom, to jeszcze ładnie wyglądają w przekroju. 250 g mięsa mielonego ( z łopatki wieprzowej) 1 jajko 2 łyżki bułki tartej + do panierowania 1 cebula Sól Pieprz 7 pieczarek Olej do smażenia Pieczarki oczyszczamy i w całości przesmażamy na rozgrzanej patelni (muszą się zrumienić i zmięknąć). Najlepiej wybrać te niewielkie. Cebulę kroimy w kosteczkę
VioletoweKucharzenie