cebula - 11518 przepisów (strona:249/768)

Dorsz w sosie śmietanowo-cebulowym 153

Składniki: 2 polędwice z dorsza (ok. 250 g) 3 średnie cebule 300 ml śmietany sól i pieprz olej, łyżka masła Przygotowanie: Cebulę zeszklić na oleju z masłem, zalać śmietaną i … Czytaj dalej Dorsz w sosie śmietanowo-cebulowym

czarrna od kuchni
SOCZYSTE KOTLETY MIELONE (keto, LCHF, optymalne, paleo, bez glutenu) 1222

ogniu, wciągną dużo tłuszczu i staną się „ciężkie”. Również skład jest bardzo prosty i tradycyjny bez bułek, panierek itp. Wystarczy sól i pieprz. Ewentualnie zeszklona na tłuszczu cebula lub wyciśnięty czosnek. Składniki (ilość kotletów zależy od ich wielkości – u mnie wychodzi 7-8 kotletów): 1 kg mięsa mielonego (u mnie: 375g łopatki, 130 g szynki, 420g karczku(...)podgardla) 300 ml zimnej wody 4 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku Smalec do smażenia Mięso mielone wyrobić z zimną wodą, wyciśniętym czosnkiem lub zeszkloną 1 cebulą pokrojoną w drobną kostkę. Dodać sól i pierz do smaku i bardzo dobrze wyrobić aby mięso było pulchne i napowietrzone. Mokrymi dłońmi formować odpowiedniej wielkości kotlety. Tłuszcz dobrze rozgrzać na patelni. Kotlety

Ola la LCHF
WARZYWNA MOJEJ MAMY 134

drobno  nie kroi składników na sałatkę jak Moja Mama. Pyszna. Zapraszam.  SKŁADNIKI: 4 jajka 3 marchewki 2 pietruszki 2 ziemniaki 1 seler 1 puszka groszku konserwowego 1 cebula 2 Jabłka 3 ogórki kiszone sól i pieprz 5 łyżek majonezu PRZYGOTOWANIE: Jabłka obieram i kroję drobno. Jajka gotuję, obieram i kroję drobno. Cebulę obieram i również kroję w drobną

Gotowanie Patki
Brukselki z boczkiem i makaronem orkiszowym 144

Brukselki z boczkiem i makaronem Składniki: 500 g świeżych brukselek kilka plasterków boczku 2 cebule 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek  sól papryka mielona Brukselkę i makaron ugotowałam w lekko osolonej wodzie (oczywiście osobno ;)). Na patelni podsmażyłam pokrojoną cebulę, czosnek i boczek. Dodałam sól, paprykę i ugotowaną brukselkę. Do tego makaron i smacznego

nietadieta
Buraczki słodko-kwaśne do obiadu 224

przed obraniem i gotowaniem ZALEWA: 1 i 1/2 szkl. wody 1/2 szkl. octu 10% od WSP "SPOŁEM" KIELCE 1 szkl. cukru 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej do przetworów 1 cebula - średnia 1 ząbek czosnku 4 ziarna pieprzu 4 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe 4 ziarenka gorczycy Buraki opłukać pod bieżącą wodą. Włożyć do dużego garnka do wrzątku - warzywa krócej(...)Zetrzeć na tarce o dużych oczkach - leniwiec kuchenny, taki jak ja, może posłużyć się elektryczną szatkownicą - nie wyobrażam sobie tu tarcia całych 3 kg ręcznie!!! W międzyczasie przygotować zalewę. Cebulę i czosnek obrać z łupin i przekroić na połówki. Zagotować w mniejszym garnku wszystkie składniki na zalewę. Zmniejszyć ogień i pogotować chwilę przez ok 5 minut. Odstawić do przestygnięcia. Zalewać

Grunt to przepis!
Placki z bobu z listkami szpinaku 140

Składniki 440 g bobu 2 ziemniaki kilka czarnych oliwek czerwona cebula szpinak w listkach  2 ząbki czosnku sól, pieprz, tymianek bułka tarta  jajko Przygotowanie Ugotowane w mundurkach (bez soli) ziemniaki przecisnąć przez praskę do zmiksowanego bobu. Dodać drobno posiekaną cebulę z oliwkami i posiekany szpinak. Wbić jajko. Doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Wcisnąć przeciśnięty przez praskę

Gaździnka warzy
Wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami 477

ciepłej wody 1 szczypta cukru 1/3 łyżeczka soli 2 łyżki kefiru 3 łyżki oleju 1 żółtko farsz: około słoik 500 ml kapusty kiszonej 1 szklanka suszonych grzybów 1 cebula olej sól, pieprz do smaku dodatkowo: jajko  mak Przygotowanie : ciasto: przygotowujemy rozczyn: do garnuszka przelewamy wodę, dodajemy cukier oraz wkruszamy drożdże, dodajemy 3 łyżki mąki - mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy(...)Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce by wyrosło. Farsz: w osobnych garnkach gotujemy do miękkości kapustę i grzyby. Odcedzamy i kroimy dość drobno. Cebule obieramy, kroimy w kosteczkę, podsmażamy na oleju, dodajemy kapustę i grzyby, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, przesmażamy razem przez około 3-4 minuty mieszając. Ciasto wałkujemy na podłużny placek, przekrawa

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Fit burger wołowy 146

Spróbujcie Zobaczcie też: Burgery wieprzowo-wołowe Przepis na fit burgera wołowego Drukuj przepis Porcji: 1 Czas gotowania: 20 minut Składniki 100-150 g mielonej wołowiny plaster pomidora kilka plasterków cebuli roszponka lub dowolna sałata/szpinak bułka owsiana sól i pieprz Przepis 1 Doprawiamy wołowinę i formujemy kotlet. 2 Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni bez tłuszczu z obu stron, aż mięso(...)się zrumieni - po kilka minut z każdej strony. 3 Bułeczkę podgrzewamy w piekarniku lub na drugiej, suchej patelni. 4 Nakładamy na spód bułki roszponkę, kotleta, pomidora i cebulę. Przykrywamy drugą połówką bułki. Porady Opcjonalnie, do smaku można dodać łyżeczkę musztardy do środka bułki - na kotlet/roszponkę. Artykuł Fit burger wołowy pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl

Kuchnia Bazylii
Fit burger wołowy 146

Spróbujcie Zobaczcie też: Burgery wieprzowo-wołowe Przepis na fit burgera wołowego Drukuj przepis Porcji: 1 Czas gotowania: 20 minut Składniki 100-150 g mielonej wołowiny plaster pomidora kilka plasterków cebuli roszponka lub dowolna sałata/szpinak bułka owsiana sól i pieprz Przepis 1 Doprawiamy wołowinę i formujemy kotlet. 2 Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni bez tłuszczu z obu stron, aż mięso(...)się zrumieni - po kilka minut z każdej strony. 3 Bułeczkę podgrzewamy w piekarniku lub na drugiej, suchej patelni. 4 Nakładamy na spód bułki roszponkę, kotleta, pomidora i cebulę. Przykrywamy drugą połówką bułki. Porady Opcjonalnie, do smaku można dodać łyżeczkę musztardy do środka bułki - na kotlet/roszponkę. Artykuł Fit burger wołowy pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl

Kuchnia Bazylii
Sałatka śledziowa 2903

prezentującej na talerzu. A jeśli mielibyście ochot ę na inn ą wersję sałatki ze śledziami zajrzyjcie tutaj. SAŁATKA ŚLEDZIOWA  Składniki: 3 ogórki kiszone 4 śledzie matiasy marynowane 1 cebula czerwona 1 jabłko sos: 2 łyżki majonezu 1 łyżka śmietany sok z 1 plastra cytryny sól pieprz po 1 łyżce wymieszanego startego jabłka i ogórka Przygotowanie: sos:  wszystkie składniki(...)mieszamy razem w misce , dodając po 1 łyżce startego i odciśniętego z soków ogórka kiszonego i jabłka Na talerzu układamy posiekaną czerwoną cebulę, sos, ogórki kiszone starte na tarce o grubych oczkach i odciśnięte z soku oraz pokrojone śledzie marynowane

Bon appetit mon amie
Sałatka śledziowa z burakami, ziemniakami i jajkiem 428

musi być przyrządzony właśnie w taki a nie inny sposób? Drukuj Sałatka śledziowa z burakami, ziemniakami i jajkiem window.ajaxurl="http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 4-5 filetów śledziowych - matjasy 1 cebula biała lub czerwona 2 średnie buraki 2 średnie ziemniaki 2 jajka Sos 3 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu sól, pieprz Natka do podania Sposób przygotowania Śledzie namoczyć w mleku(...)kilka godzin lub na całą noc. Buraki ugotować w całości. Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać. Jajka ugotować na twardo. Warzywa i jajka kroimy w kostkę. Śledzie kroimy w paseczki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Składniki mieszamy i polewamy sosem. 4.5.2.15 http://mieszamwgarnku.pl/chleby/salatka-sledziowa-burakami-ziemniakami-jajkiem/ MieszamWGarnku   Artykuł Sałatka śledziowa z burakami, ziemniakami i jajkiem pochodzi z serwisu Przepisy na dania

Mieszam w Garnku
Pierogi z suszonymi grzybami 136

moim domu.Zajada się nimi cała rodzina. ciasto:  2 szklanki maki pszennej 3/4 szklanki wrzącej wody 3 łyżki oliwy 1/3 łyżeczki soli farsz: dwie garście suszonych  podgrzybków 2 cebule sól, pieprz pozostałe: 10 dkg kurek mrożonych masło klarowane Podgrzybki namaczam w zimnej wodzie na noc. Na drugi dzień przekładam z tą samą wodą do garnka i gotuję godzinę(...)miękkości grzybów. Odcedzam z wody i drobno kroję nożem. Cebule tez drobno kroję,przesmażam na maśle, dodaję grzyby, chwile razem przesmażam, doprawiam solą, pieprzem. Mąkę przesiewam do miski, dodaję sól, wlewam wodę i całość mieszam widelcem. Odstawiam aż ciasto ostygnie. Wyrabiam rękoma, dolewam oliwę i dalej wyrabiam. Ciasto ma być elastyczne. Rozwałkowuje je na stolnicy podsypanej mąką. Kroję na kwadraty

wesoła kuchnia
KREM BURACZKOWY 138

pyszny domowy barszczyk czerwony podany w formie zupy krem       SKŁADNIKI 1 marchew, 4 buraki, 2 liście laurowe , 2 ziela angielskie, sól, pieprz, odrobina cukru, jarzynka, ¼ cebuli, olej do smażenia 1 łyżka octu, majeranek , śmietana WYKONANIE Buraki obieramy cienko, kroimy w kostkę, zalewamy wodą, dodajemy marchew startą na tarce oraz ziele, liść i jarzynkę, gotujemy do miękkości buraków(...)Wyjmujemy liście laurowy i ziele angielskie, dodajemy cukier, ocet i resztę przypraw, chwilę gotujemy. Przekładamy do blendera, miksujemy na gładki krem. Cebulę kroimy w piórka, smażymy na oleju. Na środku zupy kładziemy łyżkę śmietany, polewamy podsmażoną cebulką, podajemy z chlebem lub ziemniakami

słodki bratek
KARKÓWKA W KISZONEJ KAPUŚCIE Z PIECZARKAMI 381

mięciutkie - wprost rozpływa się w ustach.Sprawdza się zarówno na niedzielny jak i świąteczny obiad.Serdecznie polecam. Składniki:   800 g karkówki 800 g kiszonej kapusty 300 g pieczarek 2 duże cebule 4-5 ząbków czosnku 5 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1-2 łyżki przyprawy do bigosu sól,pieprz,przyprawa do karkówki Kiszoną kapustę odcisnąć,posiekać(...)duże kawałki,każdy z nich oprószyć solą,pieprzem oraz przyprawą do karkówki( można parę godzin wcześniej). Na patelni rozgrzać smalec,podsmażyć mięsko z każdej strony,aż do zrumienienia.Obrać cebulę i czosnek.Cebulę pokroić w półkrążki,czosnek w plasterki,dodać do mięsa.Obrane,oczyszczone pieczarki pokroić w plasterki,również dodać do mięsa - wymieszać,pod koniec dodać koncentrat pomidorowy,sól,pieprz

Niespełnione zdolności kulinarne
Zupa grzybowa nie tylko na wigilję 145

jest naprawdę pyszna, a do tego ten grzybowy aromat w kuchni podczas gotowania, dla mnie bajka :). Składniki: 200 g suszonych borowików i podgrzybków   1 / 2 pęczka włoszczyzny 1 cebula olej makaron ślimaczki lub łazanki od Lubella   przyprawy Galeo: liście laurowe, ziele angielski, tymianek, pieprz czarny mielony, sól Grzyby moczymy, najlepiej przez całą noc. Następnie cedzimy, kroimy w paski(...)moeczniu liście laurowe, ziele angielskie i włoszczyznę.  Gotujemy przez ok 75 minut. W połowie gotowania wyjmujemy włoszczyznę i kroimy w kostkę. Do zupy dodajemy posiekaną i podsmażoną cebulę. Po koniec gotowania doprawiamy solą i pieprzem (jeśli ktoś chce może dolać też odrobinę wiśniówki). Na talerzu układamy makaron i pokrojoną włoszczyznę, a całość zalewamy gorącą zupą. Smacznego

Cynamonowe szczęście