cebula - 11518 przepisów (strona:258/768)

Roladki z indyka z rukolą 234

zdrowa. Jak również zapraszam nakolejną dawkę zdjęć.  Składniki: 5 sznycli z piesi indyka otarta skórka z ok połowy cytryny 2 garście rukoli Fit&Easy 1 surowe jajko ¼ cebuli sól , pieprz do smaku   1 opakowanie sałaty sałaty Party Fit&Easy salsa verde na bazie pietruszki/ulubiony sos/winegret Wykonanie: 4 sznycle rozbijamy cienko przez folię. Doprawiamy delikatnie solą(...)pieprzem. Pozostały kawałek mięsa kroimy w kostkę, wkładamy do blendera. Dodajemy pokrojoną cebulę, rukolę , skórkę z cytryny i wbijamy jajko. Całość blendujemy na dość gładką masę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na rozbite kawałki mięsa układamy przygotowany farsz i dokładnie zwijamy roladki.  Możemy dla pewności owinąć je białym bawełnianym sznurkiem/spiąć wykałaczkami. Gotowe roladki  układamy

Malinowe Pocałunki
Surówka z czerwonej kapusty 141

Wykorzystywana do surówek może być również gotowana, duszona i kiszona. Oczywiście najwięcej walorów zdrowotnych zachowuje podana w formie surówki. Surówka z czerwonej kapusty. Składniki: - mała główka czerwonej kapusty - 1 cebula - 1 jabłko - 2-3 ząbki czosnku - sok z ½ cytryny - różowa sól himalajska - olej z awokado - nektar z agawy Kapustę bardzo cienko szatkujemy na szatkownicy. Lekko oprószamy solą himalajską i wygniatamy(...)Odstawiamy na ok. 10 minut, aby zmiękła. Odlewamy nadmiar soku, skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny. Do kapusty trzemy na tarce jarzynowej jabłko ze skórką – mieszamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, sparzamy na sitku wrzątkiem, następnie hartujemy zimną wodą, odsączamy i dodajemy do kapusty. Czosnek kroimy w drobną kostkę (nie przeciskamy przez praskę) i również dodajemy do kapusty – mieszamy. Surówkę skrapiamy

mojewypiekiinietylko
Schab z kalafiorem w pomidorowym sosie z curry 189

Proponujemy schab w ciekawej oprawie - z kalafiorem, w sosie curry z surówką z kiszonych ogórków z jabłkiem.     Składniki: -ok. 0,8 kg schabu bez kości -kalafior -cebula -500 ml przecieru pomidorowego -sól, pieprz, curry -czosnek niedźwiedzi -kilka łyżek oleju -łyżka masła -surówka z kiszonych ogórków z jabłkiem Schab myjemy, osuszamy i nacinamy z jednej strony, pozostawiając z drugiej(...)części kalafior gotujemy w osolonej wodzie  (można dodać susz warzywny ) przez ok. 5-7 minut. Na patelni z niewielką ilością oleju szklimy  pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodajemy odcedzony kalafior i masło i delikatnie obsmażamy. Dolewamy przecier pomidorowy. Przyprawiamy do smaku pieprzem, solą i curry i zagotowujemy. Schab upieczony. Zawartość patelni wlewamy do naczynia ze schabem. Wstawiamy

Maminek kulinarny
Barszcz czerwony - zabielany 217

Składniki: 0,5 kg żeberek 4 szt. marchewki 3 szt pietruszki 1 mały seler 5 szt. buraków 1 cebula 5 szt. średnich ziemniaków 10 ziarenek ziela angielskiego około 20 ziarenek pieprzu czarnego 3 listki laurowe 5 łyżek octu śliwkowego 3 łyżki octu z białych winogron 200 g śmietany 18% 1 łyżka mąki pszennej sól  Sposób wykonania: Mięso dokładnie płuczemy(...)wierzchu wywaru). Następnie zmniejszamy ogień i doprawiamy wywar zielem, pieprzem, listkami i solą.  W międzyczasie obieramy i myjemy włoszczyznę (marchew, pietruszki i seler). Dodajemy w całości razem z cebulą do gotującego się wywaru mięsnego. Buraki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce na dużych oczkach.  Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Gdy mięso i włoszczyzna są ugotowane odławiamy

Qchnia po prostu
ZUPA GOŁĄBKOWA 198

dwóch wersjach:  z kaszą gryczaną i w nowej odsłonie . Składniki: - 500g mielonego mięsa (u mnie z łopatki) - 400g kapusty włoskiej - 100g ryżu (u mnie basmati) - 1 duża cebula - 2 łyżki oleju kokosowego lub oliwy - 0,5l bulionu - sól i pieprz do smaku - 600ml domowej passaty (lub ok400-500ml gotowej) - 1 łyżka koncentratu pomidorowego - ketchup do smaku (nie jest(...)konieczny) W garnku rozgrzać olej kokosowy, dodać obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić ją. Następnie dorzucić mielone mięso i podsmażyć. Po kilku minutach wlewamy bulion, dolewamy także trochę wody, wsypujemy ryż i gotujemy ok.5 minut. Następnie dodajemy pokrojoną kapustę i gotujemy jeszcze ok.5 minut. Dodajemy passatę, przecier pomidorowy i ketchup (gdy dajemy). Doprawiamy także solą i świeżo mielonym pieprzem

Smaczne Zdrowe
filet z pstrąga w galarecie 134

pstrąg w galarecie Delikatny filet z pstrąga, otulony aromatyczną galaretą, to dietetyczna alternatywa dla wszelkiego rodzaju mięsnych galaret. składniki  2 pstrągi ( około 800-900 g) 1 cebula 1 marchew kawałek korzenia selera 2 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka  domowego   maggi 0,6 l wody 2 łyżki żelatyny sok z połowy cytryny sól, pieprz(...)pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i odkładamy na godzinę w chłodne miejsce. Do garnka wkładamy rybie kręgosłupy i części  pozostałe z filetowania, obraną  i przekrojoną na pół cebulę, kawałek selera, połowę marchewki, liście laurowe, oraz ziele angielskie. Całość zalewamy zimną wodą, lekko solimy i pieprzymy, dodajemy domowe maggi i  gotujemy na niewielkim ogniu, przez 15-20 minut

Miód i pieprz
Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą . 695

prostu palce lizać. Jako dodatek do placków użyłam przepysznego Sosu kebab gyros i Sosu madziarów firmy Folwark .Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : około 6 dużych ziemniaków 1 duża cebula 2 małe marchewki 1 szklanka posiekanej Kiszonej kapusty z Ogródka Dziadunia  3 jajka 2,3 łyżki mąki  domowa vegeta, pieprz do smaku 1 łyżeczka ziół prowansalskich Jako dodatek do placków(...)madziarów  Sos kebab gyros Wykonanie : Ziemniaki , cebulę , marchew obrać , umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej o małych oczkach .Kapustę drobno posiekać. Do masy ziemniaczanej dodać roztrzepane jajka , mąkę , vegetę, zioła prowansalskie  i pieprz do smaku.Wszystko dobrze wymieszać. Smażyć na rozgrzanej oliwie na złoty kolor z obydwu stron . Podawać z sosami. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Pagliaccetti z pulpecikami w sosie madziarów 149

konkretnych smakach. Ostrość sosu połączyliśmy z lekkim makaronem i treściwymi pulpecikami, w których przemyciliśmy trochę warzyw. Składniki 300 g makaronu pagliaccetti 250 g łopatki wieprzowej 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 marchewka 1 mały seler 1 jajko 3/4 szklanki otrębów pszennych 250 ml bulionu warzywnego 300 ml sosu madziarów 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 pęczek natki pietruszki sól, pieprz Przygotowanie(...)Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy. Mięso mielimy z czosnkiem, marchewką, selerem, cebulą i otrębami pszennymi. Następnie wbijamy jajko, całą masę dokładnie wyrabiamy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Z tak przygotowanej mieszanki mięsno warzywnej formujemy pulpeciki, wielkości orzecha włoskiego. Bulion mieszamy z sosem, zagotowujemy, zmniejszamy płomień i wrzucamy uprzednio przygotowane pulpety. Gotujemy

R'n'G Kitchen
Hiszpańska tortilla z chorizo 165

rodzajem kiełbasy, lub salami. Gdy plasterki chorizo zaczęły robić się przyrumienione i delikatnie chrupiące dodałem je do ziemniaków. Na patelni na kolejnej łyżce oliwy podsmażyłem pokrojoną w drobną kostkę cebulę szalotkę. Smażyłem ją, aby zeszkliła się i dodałem ją do miski z ziemniakami i chorizo. Istotnym jest, aby oliwę ze smażenia wszystkich składników również przelewać do miski. Cztery jajka(...)zmielonego pieprzu, szczyptę gałki muszkatołowej, pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki oraz łyżeczkę suszonego cząbru. Całość wymieszałem. Na patelni rozgrzałem 2 łyżki oliwy. Na rozgrzaną oliwę wyłożyłem ziemniaki wymieszane z cebulą i chorizo, a następnie za pomocą łyżki rozłożyłem równomiernie po patelni. Następnie wylałem równomiernie na patelnię masę jajeczną. Smażyłem na małym ogniu pod przykryciem do czasu ścięcia się masy jajecznej

Wyprawy kulinarne
Szybkie curry z łososiem / Easy salmon curry 119

wszystkim zabieganym amatorom ryb. Polecam! Scroll down for recipe in English Szybkie curry z łososiem (4 porcje) Składniki: 2 łyżki oliwy z oliwek i innego oleju roślinnego 1 duża cebula, posiekana w drobną kostkę 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki chilli cayenne 400 g puszka krojonych pomidorów 5 liści curry(...)skóry pokrojonego w 3 cm kostkę sól i pieprz liście kolendry do podania opcjonalnie makaron ryżowy do podania Przygotowanie: W średniej patelni rozgrzej na średnim ogniu oliwę, włóż cebulę i smaż, mieszając od czasu do czasu, przez 5 minut, do zeszklenia. Dodaj mieloną kolendrę, kmin i kurkumę i smaż mieszając przez kolejne 2 minuty. Następnie wmieszaj cayenne, pomidory, liście curry

karmelowy
Cytrynowy mintaj duszony w pomidorach z bazylią 153

panierce postawcie dziś na zdrową, lekką i dietetyczną wersję :) * pomidory- 700 g (krojone w kartoniku/puszce) * polędwica z mintaja- 6 szt. * wino białe- 50 ml  * ketchup- 3 łyżki * cebula- 1 mała * czosnek- 1 ząbek * olej/oliwa- 1 łyżeczka  * cytryna- 1 szt. (skórka i sok) * suszona bazylia, papryka słodka- po 1 łyżeczce, * sól, pieprz- do smaku Polędwicę z mintaja zamarynować(...)wyciśniętym soku z całej cytryny, startej skórce, soli oraz pieprzu. Na rozgrzanym oleju zeszklić drobno poszatkowaną cebulę, kiedy będzie miękka dodać sprasowany czosnek i chwilę podsmażyć, a następnie wlać wino i zagotować. Przełożyć pomidory, doprawić suszoną bazylią, słodką papryką, solą oraz pieprzem, dodać ketchup, wymieszać i gotować- na małym ogniu bez przykrycia- przez około 5-7 minut, aż pomidory lekko

Kraina Miodem Płynąca
KASZA Z AROMATYCZNYM ŁOSOSIEM, GROSZKIEM, GRANATEM I KOLENDRĄ 184

zdrowe, pyszne, błyskawiczne do zrobienia i zachwyca kolorami - czego chcieć więcej?! :) SKŁADNIKI (na około 3 porcje): 100 g kaszy jęczmiennej (wiejskiej) 1 łyżka oliwy z oliwek 1 mała czerwona cebula 2-3 cm papryczki chili 450 ml wody (lub bulionu warzywnego) 1/2 - 3/4 łyżeczki soli (do smaku) 100 g mrożonego groszku zielonego 10 cm selera naciowego 300 g filetu(...)Przełóż je do miski, dodaj sos sojowy, starty imbir i czosnek, wymieszaj i odstaw na bok. Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij na niej pokrojoną w piórka cebulę i poszatkowaną drobniutko papryczkę chili. Wsyp kaszę i podsmaż ją przez około 1 minutę , mieszając często.  Wlej 450 ml wody lub bulionu, dosyp sól oraz pieprz do smaku, zamieszaj i przykryj

Słodko-Słony Świat Ilony
Nowa odsłona kurczaka - pikantne garam masala 142

wtedy uwalnia się cały wachlarz smaków! Przejdźmy do dzisiejszej wariacji :) Składniki: /na 4 porcje 5 pomidorów 2 papryki 2 filety z piersi z kurczaka (ja dałam 3 mniejsze) 1 cebula Jogurt naturalny Niewielki korzeń imbiru (ok. 2 cm) Przyprawy:  przyprawa naturalna do kurczaka pikantna curry kumin (kmin rzymski) kurkuma kolendra (mielona) liść laurowy papryka słodka papryka ostra garam masala(...)Czas na paprykę! Dla chętnych - również proponuję ją obrać (ja stosuję zwykłą obieraczkę do ziemniaków - DA SIĘ). Po usunięciu pestek i tzw. "środka" papryki kroimy wzdłuż na paski.  Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Myślę, że czas na gotowanie :) Do nagrzanej patelni (garnka) dodajemy olej - polecam olej kokosowy, jest zdrowy i pyszny (prócz kulinariów ma milion innych zastosowań

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Domowe duszonki 146

też w wodzie, więc wszystko zachowuje swoje składniki odżywcze. I przypomina... wiosnę, lato i słońce! :) Składniki: /na 5-6 porcji 0,5 kg marchewki 1 kg ziemniaków 5 dużych cebul 3 pojedyncze filety z kurczaka 100 ml oliwy z oliwek przyprawy: sól himalajska, pieprz, majeranek, "domowa wegeta", papryka słodka, kurkuma Składniki przygotowane? Zatem - do dzieła! Po pierwsze: opłukanego i osuszonego(...)słodką papryką. Odstawiamy do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników. Po drugie: warzywa! Obraną marchewkę kroimy w talarki. Obrane ziemniaki kroimy w kostkę (ok. 2-3 cm). A obraną cebulę - siekamy. Całość mieszamy, najwygodniej po prostu ręką. W osobnym pojemniku mieszamy oliwę oraz przyprawy: sól, pieprz, majeranek (2 łyżki). Tak przygotowaną marynatą zalewamy warzywa. Mieszamy kurczaka z warzywami i wszystko

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Bogracz gulasz 208

bograczem gulaszem, ale takie nazewnictwo przyjęło się w moim domu, więc niech tak zostanie ;) Poniższe składniki wykorzystuję na przygotowanie 4 litrów (!) tej przepysznej zupy dwa-w-jednym. Składniki: 2 cebule ok. 10 średniej wielkości ziemniaków 3 pojedyncze piersi z kurczaka 6 pomidorów 3 papryki 5-6 ząbków czosnku 1 puszka czerwonej fasoli 250 ml śmietanki do zup  przyprawy: sól(...)pomidorów i papryki. Warzywa obieramy - wskazówki jak to zrobić znajdziecie tutaj , a następnie blendujemy je z 5-6 ząbkami czosnku. Teraz nasz mus musi poczekać, a my przechodzimy dalej :) Cebulę siekamy i szklimy na łyżce oleju kokosowego z dodatkiem łyżeczki ksylitolu. Dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka i dusimy przez 10 minut. Po tym czasie całość zalewamy musem pomidorowo - paprykowym

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!