cebula - 11518 przepisów (strona:260/768)

Ryba po grecku 127

zachciało ...teraz. Prosta w przygotowaniu, istnieje jej wiele wariantów. Oto przepis na pyszną, nasza rybkę 8 kostek ryby mrożonej ryba po grecku 1/2 selera 4 marchewki 1 pietruszka 2 cebule koncentrat pomidorowy 1/2 łyżki soli kilka liści laurowych olej do smażenia 1/4 łyżeczki pieprzu cukier do smaku sos pomidorowy sambal  FOLWARK Warzywa (pietruszkę, seler) należy zetrzeć na tarce, marchewkę(...)pokroić w talarki,cebulę pokroić w piórka i dusić pod przykryciem około 30 minut. Kostki ryby należy posolić i odczekać, aż się rozmrozi. Następnie rozmrożoną rybę obtoczyć w jajku i bułce tartej i usmażyć. Do uduszonych warzyw dodać koncentrat pomidorowy wymieszany z sosem pomidorowym sambal, liście laurowe, sól, pieprz, cukier i dalej gotować na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie

Z Kuchni Do Kuchni
Polędwiczki wieprzowe w sosie z suszonych pomidorów 126

polędwiczek wieprzowych  3 pełne łyżki suszonych pomidorów w oliwie 2-3 łyżki oliwy w której macerowały się pomidory olej rzepakowy 5-6 świeżych pomidorów koktajlowych  1 średnia cebula 2 ząbki czosnku słodka śmietanka 12-18 %, ok 200-250 ml 3/4 szklanki wody świeża natka pietruszki sól pieprz Dodatkowo: 20 dag kaszy jęczmiennej  1. Na dużej patelni rozgrzewamy(...)oliwę i olej, przesmażamy drobno pokrojoną cebule i czosnek. Gdy się zeszkli dodajemy umyte i osuszone polędwiczki, oprószamy je solą i pieprzem podczas odwracania na patelni. Gdy polędwica nabierze lekko złotawego koloru dodajemy suszone i świeże pomidory, część natki pietruszki, zalewamy wodą oraz śmietanką. 2. Na małym ogniu pod przykryciem dusimy mięso przez ok 15-20 minut

Apetyczna babeczka
Kruchy placek ze szpinakiem i fetą - Turecki Börek 129

SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta Yufka (lub Filo). 350 g odmrożonego szpinaku w całych liściach a jeszcze lepiej świeży szpinak (ze 3 pełne garści) 100-150 g sera feta 2 cebule posiekane 2 ząbki czosnku posiekane 2 jajka 200 ml mleka 80 ml oliwy z oliwek (można zastąpić olejem rzepakowym) sól i pieprz do smaku Wykonanie: 2-3 łyżki oliwy(...)olej rozgrzać na dużej patelni i zeszklić na niej cebulę z czosnkiem. Dorzucić szpinak, wymieszać i podsmażać przez chwilę. Można bez problemu wrzucić też zamrożony szpinak w kostkach i podsmażać do czasu odparowania wody. Najlepiej jednak wybraż świeży szpinak. Musi być go odpowiednio duzo, bo szpinak pod wpływem temperatury bardzo zmniejsza swoją objetosc. Doprawić pieprzem. Zdjąć patelnię z ognia

Sztuka gotowania w/g Samiry
Polędwiczka z dzika duszona w winie i grzybach 153

tego kopytka, buraczki zasmażane , winko i  wykwintny  obiad lub kolacja jak znalazł.  Składniki:  ok 500 g polędwiczki z dzika 200 ml wina czerwonego 1 cebula  garść suszonych grzybów 3 łyżki miodu pieprz czarny grubo mielony ,pieprz zielony marynowany, sól, suszone owoce jałowca, łyżeczka suszonego lubczyku, kilka ziaren kolendry, szczypta cząbru  sok z połówki cytryny(...)godzin Następnie na  patelni rozgrzewamy tłuszcz i z obu stron podsmażamy polędwiczkę aż się zarumieni, dodajemy pokrojoną w krążki cebule i gdy już wszystko się zarumieni dodajemy pozostałą zalewę i grzyby. Wszystko smażymy pod przykryciem na małym ogniu ok 20 minut, następnie zdejmujemy przykrywkę

Niezły Młynek
Zupa ze świeżych grzybów (z makaronem) 112

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com   mięso na wywar (u mnie drób) 250-300g świeżych grzybów makaron (wg gustu) 1-2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 1 łyżeczka masła kostka bulionowa grzybowa (opcjonalnie) 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego świeży koperek natka pietruszki śmietana (wg gustu) sól, pieprz   Ugotować wywar mięsny z dodatkiem listków laurowych, ziela(...)angielskiego i opcjonalnie z kostką bulionową. Dodać oczyszczone, umyte i pokrojone (w paski) grzyby oraz warzywa (marchew, pietruszkę i selera). Cebulę zeszklić na maśle i dodać do gotującej się zupy. Gotować do miękkości. Dodać śmietanę i posypać posiekanym koperkiem oraz natką pietruszki. Doprawić do smaku. Makaron można dodać 10 minut przed koniec gotowania się zupy lub ugotować oddzielnie (w osolonej

Di gotuje
bułeczki z leśnymi grzybami 141

ciasto. Po wyrobieniu pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. składniki na nadzienie: 500 g grzybów leśnych np. borowików 100 g sera żółtego, może być wędzony 1 cebula 1 jajko 1 łyżeczka tymianku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz tłuszcz do smażenia wykonanie: Grzyby oczyszczamy, myjemy i drobno kroimy. Cebule obieramy, kroimy e kostkę i podsmażamy

Domowy Smak Jedzenia
Jajka zapiekane po wiejsku 171

smaczny obiadek. Idealnym dodatkiem do zapiekanki jest surówka z kapusty pekińskiej Składniki: 10 średnich ziemniaków ziemniaków 250 g wędzonego boczku 4 jajka 4 łyżki śmietany 1 łyżka oleju 1 cebula 2 łyżki posiekanego koperku 100 g startego żółtego sera sól pieprz Ziemniaki ugotować, odcedzić i ubić ze śmietaną na puree. Boczek pokroić w kostkę i zrumienić na oleju., a następnie(...)dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę i zeszklić. Całość dodać do ziemniaczanego puree i wymieszać dokładnie.Przełożyć do naczynia żaroodpornego i wyrównać po czym zrobić 4 dołki i w każdy wbić jajko. Jajka posolić , popieprzyć. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać nim ziemniaki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do momentu aż jajka się zetną

O kuchni z uczuciem
Placki ziemniaczane (wersja podstawowa) 112

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com     4-5 ziemniaków 1 cebula 1 jajko 1 łyżka mąki majeranek sól, pieprz olej   Ziemniaki zetrzeć na drobnych oczkach tarki (lub maszynką). Dodać jajko, łyżkę mąki pszennej, posiekaną cebulę, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Smażyć z obu stron na rumiano

Di gotuje
Grillowany filet z jarmużem 168

Marynata z dodatkiem papryki wędzonej, która nadaje ciekawy aromat. Można zwiększyć jej ilość, jeśli mięso grillujemy na patelni. Mięso podałam z pomidorowym jarmużem. 2 podwójne filety z kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku 100g jarmużu 500g pomidorów 500ml buliony drobiowego zalać wszystko sól pieprz czarny świeżo mielony MARYNATA: 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki octu jabłkowego 1 łyżeczka miodu(...)rozetrzeć. Każdego fileta pociąć w plastry o grubości ok 1cm i przełożyć do marynaty. Wymieszać, tak aby każdy kawałek był oblepiony marynatą. Odstawić na co najmniej 3 godziny. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni razem z roztartym czosnkiem. Dodać drobno posiekany jarmuż i chwilę podsmażyć. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokrojone dodać do jarmużu. Wszystko zalać bulionem

https:KKuchniaMniam
śledzie a la tatar 128

śledź a la tatar składniki  1 cebula 2 łyżki oleju 2 łyżki maggi 3 ogórki konserwowe 3 papryki konserwowe 5-6 filetów śledziowych matiasów sok z ćwiartki cytryny garść oliwek zielonych i czarnych pieprz sposób przygotowania Śledziowe filety odsączamy z zalewy, kroimy w kostkę, wkładamy  do misy. Do śledzi dodajemy pokrojone w kostkę :  cebulę, ogórki konserwowe, oraz

Miód i pieprz
Zupa gulaszowa 347

warzyw. Zupka idealna na jesienny czy zimowy obiad. Można ją doprawić ulubionymi przyprawami. składniki: 700 g mięsa wieprzowego, łopatka lub szynka 2,5 l wody 2 czerwone papryki 2 cebule 5 średnich obranych ziemniaków 250 g pieczarek 3 listki laurowe 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki ostra papryka do smaku 3 łyżki koncentratu pomidorowego olej(...)smażenia Do garnka wlać wodę i zagotować. Mięso pokroić w niedużą kostkę. Następnie mięso przyrumienić na rozgrzanej patelni z olejem. Potem przełożyć do garnka z gotującą wodą. Cebule obrać i pokroić w pół plastry i również wrzucić do garnka. Dodać listki laurowe i odrobinę soli, gotować aż mięsko będzie prawie miękkie. W międzyczasie paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić

Monia miesza i gotuje
Sałatka jarzynowa 191

zabraknąć na świątecznym stole. Dzisiaj zaprezentujemy sałatkę warzywną Mamy Agnieszki. 1 h 10 Składniki: 8 dużych ziemniaków 6 jajek 5 marchewek 5 ogórków kiszonych 2 pietruszki 1/2 selera 1 cebula kukurydza/groszek sól, pieprz majonez 1 łyżka musztardy sarepska Wykonanie: Warzywa, tj. ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, a następnie gotujemy. Czas gotowania jest różny, więc osobno gotujemy ziemniaki i resztę(...)warzyw. Jajka na twardo gotują się ok. 10 min. W międzyczasie kroimy drobno (w kostkę) cebulę i ogórki kiszone, obrane ze skórki. Tradycją w domu stało się przygotowywanie dwóch wersji, jednej z groszkiem i jednej z kukurydzą, tak by wszystkim dogodzić. Gdy warzywa ostygną, kroimy je w kostkę. Drobno, na tyle na ile pozwalają nam na to własne predyspozycje. Jest

Ania i Marcin gotują
Lekcja 1: Pierogi ruskie. Przedmiot: Wstęp do ciastodynamiki stosowanej. 133

mąki pszennej 2 szczypty soli 1 łyżka oleju rzepakowego 3/4 szklanki gorącej wody b)farsz około 6-7 średnich ziemniaków kostka twarogu posiekana i zeszklona na odrobinie oleju średnia cebula cząber c) naczynia garnek i patelnia praska lub widelec stolnica/blat szklanka butelka lub wałek Wykonanie: a) ciasto 1. Weź miskę/stolnicę/dużą deskę. Przesiej mąkę i dodaj sól(...)jesli masz wątpliwości po prostu spróbuj czy ciasto się ugotowało) 5.Wyławiaj łyżką cedzakową i jedz póki ciepłe z ulubionymi dodatkami Ocena: Bardzo dobrze. Dwa plus. Podawaj z zeszkloną cebulą lub słodką śmietaną(tu 18%) z koperkiem(ułatwia trawienie) bądź szczypiorkiem. Nie no. Smakowało! =) P.S. Przepraszam za zdjęcie. Robione późnym wieczorem pierogi kolacyjne - do rana nie ostały się by zobić

Fiolka w kuchni
Iście polski obiad 157

Polski pyszny obiad nie obejdzie się bez polskiego piwa, prawda? Smażona kapusta i biała kiełbasa z ziemniaczanym puree Składniki: na 4 porcje Smażona kapusta 400 g kiszonej kapusty 1 cebula sól i czarny pieprz do smaku Ziemniaczane puree 1 kg ziemniaków 150 g wędzonego boczku 2 łyżki masła 100 ml mleka 1 łyżka posiekanego szczypiorku 3 łyżki utartego chrzanu Dodatkowo(...)puree z dodatkiem masła i mleka. Pokrój boczek w małą kostkę i usmaż. Odsącz na kawałku papierowego ręcznika. Posiekaj szczypiorek i utrzyj chrzan. Dodaj do ziemniaków i wymieszaj. Pokrój cebulę w piórka i usmaż na oleju, lekko zrumień. Dodaj lekko opłukaną i pokrojoną kiszoną kapustę. Dopraw solą i pieprzem. Smaż przez 15 minut. Na talerzu ułóż porcję usmażonej kiełbasy łyżkę

codojedzenia
Sałatka z białej kapusty do słoików. Kapusta z papryką na zimę 159

obiadu:) Z tych proporcji wychodzi około 13 słoików o objętości średnio 500ml.   Składniki: 3 kg białej kapusty 1,5 kg czerwonej papryki 1 kg marchewki 1 kg cebuli duży pęczek natki pietruszki 1 szklanka oleju 4 łyżki soli kilka ziaren ziela angielskiego 2-3 listki laurowe kilka ziaren pieprzu czarnego Zalewa 1,5 szklanki wody 1 szklanka octu(...)szklanka cukru Kapustę poszatkować, cebulę pokroić w piórka, marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Paprykę pokroić w cienkie paski. Natkę pietruszki posiekać. Kapustę posolić i ściskać w dłoniach aż puści sporo soku. Dodać resztę warzyw, natkę pietruszki, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. Wlać olej i wymieszać. Wodę zagotować z octem i cukrem. Ostudzić. Wlać do sałatki

Maślane ciasteczko