cebula - 11518 przepisów (strona:260/768)

Jajka zapiekane po wiejsku 174

smaczny obiadek. Idealnym dodatkiem do zapiekanki jest surówka z kapusty pekińskiej Składniki: 10 średnich ziemniaków ziemniaków 250 g wędzonego boczku 4 jajka 4 łyżki śmietany 1 łyżka oleju 1 cebula 2 łyżki posiekanego koperku 100 g startego żółtego sera sól pieprz Ziemniaki ugotować, odcedzić i ubić ze śmietaną na puree. Boczek pokroić w kostkę i zrumienić na oleju., a następnie(...)dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę i zeszklić. Całość dodać do ziemniaczanego puree i wymieszać dokładnie.Przełożyć do naczynia żaroodpornego i wyrównać po czym zrobić 4 dołki i w każdy wbić jajko. Jajka posolić , popieprzyć. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać nim ziemniaki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do momentu aż jajka się zetną

O kuchni z uczuciem
Placki ziemniaczane (wersja podstawowa) 116

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com     4-5 ziemniaków 1 cebula 1 jajko 1 łyżka mąki majeranek sól, pieprz olej   Ziemniaki zetrzeć na drobnych oczkach tarki (lub maszynką). Dodać jajko, łyżkę mąki pszennej, posiekaną cebulę, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Smażyć z obu stron na rumiano

Di gotuje
Grillowany filet z jarmużem 184

Marynata z dodatkiem papryki wędzonej, która nadaje ciekawy aromat. Można zwiększyć jej ilość, jeśli mięso grillujemy na patelni. Mięso podałam z pomidorowym jarmużem. 2 podwójne filety z kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku 100g jarmużu 500g pomidorów 500ml buliony drobiowego zalać wszystko sól pieprz czarny świeżo mielony MARYNATA: 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki octu jabłkowego 1 łyżeczka miodu(...)rozetrzeć. Każdego fileta pociąć w plastry o grubości ok 1cm i przełożyć do marynaty. Wymieszać, tak aby każdy kawałek był oblepiony marynatą. Odstawić na co najmniej 3 godziny. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni razem z roztartym czosnkiem. Dodać drobno posiekany jarmuż i chwilę podsmażyć. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokrojone dodać do jarmużu. Wszystko zalać bulionem

https:KKuchniaMniam
śledzie a la tatar 131

śledź a la tatar składniki  1 cebula 2 łyżki oleju 2 łyżki maggi 3 ogórki konserwowe 3 papryki konserwowe 5-6 filetów śledziowych matiasów sok z ćwiartki cytryny garść oliwek zielonych i czarnych pieprz sposób przygotowania Śledziowe filety odsączamy z zalewy, kroimy w kostkę, wkładamy  do misy. Do śledzi dodajemy pokrojone w kostkę :  cebulę, ogórki konserwowe, oraz

Miód i pieprz
Zupa gulaszowa 352

warzyw. Zupka idealna na jesienny czy zimowy obiad. Można ją doprawić ulubionymi przyprawami. składniki: 700 g mięsa wieprzowego, łopatka lub szynka 2,5 l wody 2 czerwone papryki 2 cebule 5 średnich obranych ziemniaków 250 g pieczarek 3 listki laurowe 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki ostra papryka do smaku 3 łyżki koncentratu pomidorowego olej(...)smażenia Do garnka wlać wodę i zagotować. Mięso pokroić w niedużą kostkę. Następnie mięso przyrumienić na rozgrzanej patelni z olejem. Potem przełożyć do garnka z gotującą wodą. Cebule obrać i pokroić w pół plastry i również wrzucić do garnka. Dodać listki laurowe i odrobinę soli, gotować aż mięsko będzie prawie miękkie. W międzyczasie paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić

Monia miesza i gotuje
Sałatka jarzynowa 200

zabraknąć na świątecznym stole. Dzisiaj zaprezentujemy sałatkę warzywną Mamy Agnieszki. 1 h 10 Składniki: 8 dużych ziemniaków 6 jajek 5 marchewek 5 ogórków kiszonych 2 pietruszki 1/2 selera 1 cebula kukurydza/groszek sól, pieprz majonez 1 łyżka musztardy sarepska Wykonanie: Warzywa, tj. ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, a następnie gotujemy. Czas gotowania jest różny, więc osobno gotujemy ziemniaki i resztę(...)warzyw. Jajka na twardo gotują się ok. 10 min. W międzyczasie kroimy drobno (w kostkę) cebulę i ogórki kiszone, obrane ze skórki. Tradycją w domu stało się przygotowywanie dwóch wersji, jednej z groszkiem i jednej z kukurydzą, tak by wszystkim dogodzić. Gdy warzywa ostygną, kroimy je w kostkę. Drobno, na tyle na ile pozwalają nam na to własne predyspozycje. Jest

Ania i Marcin gotują
Lekcja 1: Pierogi ruskie. Przedmiot: Wstęp do ciastodynamiki stosowanej. 140

mąki pszennej 2 szczypty soli 1 łyżka oleju rzepakowego 3/4 szklanki gorącej wody b)farsz około 6-7 średnich ziemniaków kostka twarogu posiekana i zeszklona na odrobinie oleju średnia cebula cząber c) naczynia garnek i patelnia praska lub widelec stolnica/blat szklanka butelka lub wałek Wykonanie: a) ciasto 1. Weź miskę/stolnicę/dużą deskę. Przesiej mąkę i dodaj sól(...)jesli masz wątpliwości po prostu spróbuj czy ciasto się ugotowało) 5.Wyławiaj łyżką cedzakową i jedz póki ciepłe z ulubionymi dodatkami Ocena: Bardzo dobrze. Dwa plus. Podawaj z zeszkloną cebulą lub słodką śmietaną(tu 18%) z koperkiem(ułatwia trawienie) bądź szczypiorkiem. Nie no. Smakowało! =) P.S. Przepraszam za zdjęcie. Robione późnym wieczorem pierogi kolacyjne - do rana nie ostały się by zobić

Fiolka w kuchni
Iście polski obiad 167

Polski pyszny obiad nie obejdzie się bez polskiego piwa, prawda? Smażona kapusta i biała kiełbasa z ziemniaczanym puree Składniki: na 4 porcje Smażona kapusta 400 g kiszonej kapusty 1 cebula sól i czarny pieprz do smaku Ziemniaczane puree 1 kg ziemniaków 150 g wędzonego boczku 2 łyżki masła 100 ml mleka 1 łyżka posiekanego szczypiorku 3 łyżki utartego chrzanu Dodatkowo(...)puree z dodatkiem masła i mleka. Pokrój boczek w małą kostkę i usmaż. Odsącz na kawałku papierowego ręcznika. Posiekaj szczypiorek i utrzyj chrzan. Dodaj do ziemniaków i wymieszaj. Pokrój cebulę w piórka i usmaż na oleju, lekko zrumień. Dodaj lekko opłukaną i pokrojoną kiszoną kapustę. Dopraw solą i pieprzem. Smaż przez 15 minut. Na talerzu ułóż porcję usmażonej kiełbasy łyżkę

codojedzenia
Sałatka z białej kapusty do słoików. Kapusta z papryką na zimę 165

obiadu:) Z tych proporcji wychodzi około 13 słoików o objętości średnio 500ml.   Składniki: 3 kg białej kapusty 1,5 kg czerwonej papryki 1 kg marchewki 1 kg cebuli duży pęczek natki pietruszki 1 szklanka oleju 4 łyżki soli kilka ziaren ziela angielskiego 2-3 listki laurowe kilka ziaren pieprzu czarnego Zalewa 1,5 szklanki wody 1 szklanka octu(...)szklanka cukru Kapustę poszatkować, cebulę pokroić w piórka, marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Paprykę pokroić w cienkie paski. Natkę pietruszki posiekać. Kapustę posolić i ściskać w dłoniach aż puści sporo soku. Dodać resztę warzyw, natkę pietruszki, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. Wlać olej i wymieszać. Wodę zagotować z octem i cukrem. Ostudzić. Wlać do sałatki

Maślane ciasteczko
Idealnie kremowy sos grzybowo orzechowy z kaszą orkiszową 118

włosów, skóry i paznokci) żelazo, wapń, cynk duże ilości białka, obniża poziom złego cholesterolu, pobudza przemianę materii i daje na długo uczucie sytości.  Składniki :  500g pieczarek 2 cebule 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki uprażonych orzechów laskowych 1/4 szklanka śmietany (może być roślinna) lub jogurtu greckeigo sól, pieprz, przyprawy do smaku kasza orkiszowa (ja używam melvit )  Przygotowanie(...)patelce podsmażyć, cebulę, czosnek oraz pieczarki, dusić aż z pieczarek wyparuje woda, dodać przyprawy, sól, pieprz, oraz przekrojone na pól orzechy (wcześniej uprażone na suchej patelce lub w piekarniku), zdjąć patelkę z gazu i dodać śmietanę/jogurt, podawać z kaszą

zdrowa vege kuchnia
Zupa buraczkowa z tortellini 141

Pięknie wyglądająca i zarazem smaczna zupa Składniki: • 4-5 buraczków ugotowanych • 2 marchewki • 1 pietruszka • biała część pora • 1 cebula • ząbek czosnku duży • 2-3 łyżki octu • 1/2 łyżeczki cukru • 1 szklanka śmietany • 1 opakowanie tortellini z pomidorami i mozzarellą • kilka łyżek oliwy • 2 l rosołu • sól • pieprz • domową przyprawę uniwersalną Sposób przygotowania: 1. • Cebulę i por pokroić w paski

W królestwie smaków Beaty
Sałatka z buraczków 184

Sałatka do obiadu Składniki • 5 ugotowanych buraczków • 1 cebula • sok z 1/2 cytryny • 3 łyżki oleju • sól • pieprz • cukier Sposób przygotowania 1. Ugotowane buraczki zetrzeć na grubej tarce Cebulę pokroić w drobną kostkę  Dodać do buraczków dodać sok z cytryny doprawić solą pieprzem  dodać szczyptę cukru i olej wszystko razem wymieszać

W królestwie smaków Beaty
Pierogi z kaszą jaglaną, twarogiem i oscypkiem 145

soli 2/3 szklanki bardzo ciepłej wody Nadzienie: 1,5 szklanki kaszy jaglanej 300 g półtłustego twarogu 150 g oscypka lub rolady ustrzyckiej lub innego wędzonego żółtego sera 2 średnie cebule sól i pieprz do smaku 1/4 łyżeczki kminku (niekoniecznie) masło klarowane lub olej do smażenia Kaszę dobrze opłukać na gęstym sicie i przelać wrzątkiem. W garnku zagotować(...)szklanki osolonej wody i dodać kaszę. Gotować na bardzo małym ogniu pod przykryciem 20 minut (kasza musi wchłonąć całą wodę i być miękka). Ostudzić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na maśle lub oleju. Ostudzić. Twaróg rozdrobnić widelcem. Ser zetrzeć na grubej tarce. Dodać ostudzoną kaszę jaglaną i cebulkę. Wymieszać i dobrze doprawić do smaku solą i pieprzem

Czerwień i błękit
Zupa grzybowa z gorgonzolą 134

jesienną zupę niż zupa grzybowa. Aromat lasu połączony z kremową gorgonzolą to coś, na co warto skusić się tej jesieni. Polecam gorąco!  Składniki: 500 g leśnych grzybów 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 ziemniaki 1 litr bulionu warzywnego 200 g gorgonzoli natka pietruszki 1/2 łyżki klarowanego masła sól pieprz Przygotowanie: Grzyby starannie czyścimy. Czosnek i cebulę siekamy i szklimy

Smakowity Blog Kulinarny
Pierogi z leśnymi grzybami +krótki film instruktażowy 150

Składniki na farsz: 350 g świeżych leśnych grzybów 1 łyżka oleju 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku pęczek natki pietruszki sól, świeżo mielony pieprz Składniki na ciasto: 1 pełna szklanka mąki 1/2 łyżki oleju szczypta soli ok. 1/2 szklanki ciepłej wody CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Zaczynamy od przygotowania farszu: grzyby kroimy w drobną kostkę, cebulę, czosnek

My Culinary Art

Proponowane wyszukiwania