cebula - 11518 przepisów (strona:267/768)

Zapiekanka z kaszą kuskus i baklażanem 301

zapiekanka z warzywami, mięsem i kaszą kuskus. Świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i zimno. Zapiekanka z kaszą kuskus i bakłażanem Składniki: 1 niewielki bakłażan starta na tarce marchewka cebula 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki posiekanego koperku 3/4 szklanki kaszy kuskus 20 dag karkówki pół szklanki śmietany kulka sera mozzarella słodka papryka, sól, pieprz Do dzieła!!! Bakłażana przekrawamy(...)pół i kroimy w plasterki, posypujemy solą i ostawiamy na sicie na ok 15 minut. Na rozgrzanej patelni dusimy drobno pokrojoną cebulę i czosnek po chwili dodajemy marchewkę i umytego bakłażana. Wszystkie warzywa dusimy aż będą miękkie. Karkówkę kroimy w drobną kostkę, posypujemy słodką papryką i wrzucamy na niewielką ilość rozgrzany olej - chwilę smażymy na bardzo dużym ogniu. Posypujemy solą

sierotka maRysia w kuchni
Tarta z grzybami leśnymi 149

ugotowałam zupę krem i 2 tarty Tarta z grzybami leśnymi Składniki: 3-4 dorodne grzybki (podgrzybki, prawdziwki, kozaki) 2 jajka łyżeczka mąki szklanka śmietany tymianek łyżka masła mała cebula ząbek czosnku Ciasto: 250 g mąki 125 g zimnego masła 3 łyżki zimnej wody 1/2 łyżeczki soli Do dzieła!!! Składniki ciasta zagnieść w gładką kulkę i włożyć do lodówki na minimum(...)minut - ja zawsze jeszcze miękkim ciastem wykładam sobie formę i dopiero wtedy schładzam. Cebulę drobno kroimy i dusimy na patelni dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone w plastry grzyby - dusimy aż składniki zmiękną. Tartę wkładamy do nagrzanego piekarnika - temperatura ok 200 stopni - na ok 10 minut - aż ciasto się ze złoci. Na podpieczony spód wykładamy farsz. Mieszamy śmietanę, mąkę

sierotka maRysia w kuchni
Gulasz segedyński Roberta Makłowicza 153

zamrozić aby móc w zapracowane dni delektować się tym przysmakiem.   Gulasz segedyński Roberta Makłowicza Składniki: 800 g łopatki wieprzowej pokrojonej w 3 cm kostkę 3 łyżki smalcu 4 cebule pokrojone w piórka 1 łyżeczka mielonego kminku 4 zmiażdżone ząbki czosnku 2 łyżki mąki tortowej 400 g KISZONEJ kapusty odciśniętej i pokrojonej 2 łyżki słodkiej papryki 2 łyżki ostrej papryki(...)liście laurowe 1 litr rosołu wołowego sól, pieprz 200 ml śmietanki 30% 2-3 łyżki kwaśnej śmietany Do dzieła!!! Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulę i smażymy aż zmięknie i troszkę się ze złoci. Posypujemy kminkiem i wrzucamy mięso. Smażymy aż kawałki łopatki zetną się z zewnątrz - często mieszamy. Dodajemy czosnek, solimy i oprószamy mąką. Mieszając smażymy minutę. Dosypujemy obie papryki

sierotka maRysia w kuchni
Spaghetti sycylijskie 195

Niby nic nowego a jednak smakuje inaczej i pysznie. Polecam szczególnie tym którzy nie lubią tortów na słodko Spaghetti sycylijskie Składniki: 2 bakłażany 350 g mielonej wołowiny 1 posiekana cebula 2 zmiażdżone ząbki czosnku 2 łyżki pasty pomidorowej (koncentrat) 400 g posiekanych pomidorów (można dać pomidory z puszki lub passate) 1 łyżeczka sosu Worcester 1 łyżeczka świeżego majeranku lub oregano(...)patelni. Osuszamy z nadmiaru oliwy na papierowym ręczniku. Tortownicę o średnicy 20 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia i ponownie smarujemy masłem. W rondelku dusimy czosnek z cebulą. Dodajemy wołowinę i smażymy aż całość się zetnie. Dodajemy koncentrat pomidorowy, pomidory, sos Worcester, zioła, sól i pieprz. Dusimy na małym ogniu przez 10 minut. Dodajemy oliwki i paprykę. Smażymy

sierotka maRysia w kuchni
Makaron z sosem z pieczonej papryki i łososia 167

myślę, że będziecie bardzo mile zaskoczeni tym smakiem. Makaron z sosem z pieczonej papryki i łososia Składniki: opakowanie makaronu penne (u mnie farfalle) 2 duże czerwone papryki mała cebula ząbek czosnku świeża bazylia 100 g wędzonego łososia w kawałkach (mogą być skrawki) małe opakowanie śmietanki 30% sól, pieprz, słodka papryka Do dzieła!!! Paprykę przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne(...)czarna i pojawią się pęcherze. Upieczoną paprykę wkładamy do foliowego woreczka, mocno go zawiązujemy i odkładamy na 10 minut. Obieramy paprykę. W rondelku rozgrzewamy oliwę i smażymy drobno pokrojoną cebulę z czosnkiem. Dodajemy rozgniecioną widelcem (lub zmiksowaną na pastę) paprykę i łososia. Całość chwilę dusimy. Dodajemy śmietankę. Przyprawiamy solą, pieprzem i słodka papryką. Na koniec dodajemy bazylię. Makaron gotujemy

sierotka maRysia w kuchni
Sos paprykowo-czosnkowy do słoików 160

pracy jest niewiele a smak wspaniały. Idealna propozycja do zimowych dań aby przynajmniej delikatnie przypomnieć sobie smaki lata Sos paprykowo-czosnkowy do słoików Składniki: 3 kg papryki 1 cebula 3-4 główki czosnku (zależy jak lubimy można dodać mniej albo więcej) 2 słoiczki koncentratu pomidorowego (słoiczek 200g) 2 szklanki cukru (ja dodałam 1 i 1/2) 1 szklanka octu ziele angielskie(...)pieprz ostra papryka do smaku (można dodać suszoną lub przemielić przez maszynkę świeżą) Do dzieła!!! Paprykę oczyszczamy z pestek i ogonka i mielimy przez maszynkę razem z czosnkiem i cebulą. Powstałą masę gotujemy ok 20 minut po czym dodajemy resztę składników i gotujemy jeszcze 20 minut. Bardzo gorące przelewamy do słoików, zakręcamy odstawiamy do góry dnem i owijamy ręcznikiem

sierotka maRysia w kuchni
Serbskie szaszłyki z suszoną śliwką i pastą z bakłażana – Lubelski Kociołek X śliwki 186

Jedz i smakuj Joanna - Sekrety małe i duże Karolina - Sto kolorów kuchni Edyta - Pasja smaku Julianna - Obiad gotowy! Serbskie szaszłyki z suszoną śliwką Składniki: 1/2 kg mielonej wołowiny 1 cebula 2 papryki ok 15 plasterków boczku 15 suszonych śliwek papryka słodka 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 2 ząbki czosnku sól, pieprz 1 jajko Do dzieła!!! Wołowinę mieszamy z drobno pokrojoną cebulą

sierotka maRysia w kuchni
Jajecznica z chorizo 119

czosnku 5 jajek sól, pieprz Przygotowanie :  Chorizo pokroić na plasterki i wrzucić na rozgrzaną patelnię. Poczekać aż zacznie wytapiać się z niego tłuszcz, zmniejszyć ogień. Dodać drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Wymieszać i smażyć aż cebula się zeszkli, a chorizo będzie przypieczone. Wbić jajka, doprawić solą i pieprzem, delikatnie wymieszać i poczekać aż się lekko zetną, wymieszać ponownie

Codzienne Gotowanie
Naleśniki z parówkami i pieczarkami 174

Normal 0 21 Naleśniki: · mąka pszenna 3 szkl · mleko 1,5 szkl · woda gazowana 1,5 szkl · jajka 3 szt · sól Parówki- 8 szt Cebula – 3 szt Pieczarki –30 dag Olej- 30 dag Pieprz Sól    Normal 0 21 Wszystkie składniki ciasta miksujemy do uzyskania gładkiej masy, jesli jest zbyt gęsta dolewamy wody. Odstawiamy na 10 minut. Cebule

Camilla w kuchni
Krokiety z warzywami 102

lekkie i  aromatyczne  danie fit - krokiety z warzywami.  Bez panierki i z minimalną ilością oliwy do podsmażenia warzyw. Zdrowo i kolorowo :) Składniki farszu:  2 cebule 1 ząbek czosnku kawałek pora (około 5 cm) 4 łyżki oliwy 2 marchewki 1 mała cukinia 250 g pieczarek sól do smaku pieprz 1 czubata łyżeczka tymianku 1 czubata łyżeczka suszonej(...)Składniki ciasta (na 6 dużych naleśników): 1 jajko 200 g mąki 2 łyżki oleju odrobina soli pieprz 1 łyżeczka suszonej pietruszki 150 ml mleka 90 ml wody Wykonanie farszu: Cebulę, czosnek i pora drobno kroimy, wrzucamy na patelnię, lekko solimy i podsmażamy 5 minut na oliwie. Dodajemy pokrojoną w krótkie słupki marchewkę i całość podsmażamy do momentu aż marchewka będzie

Smak mojego domu
Krem z dyni 106

Składniki: około 1,5 -2 kg dyni 1 cebula - sól i pieprz -do smaku 3 łyżki śmietany - orzechy - szczypiorek - 100 g kiełbasy tartym serem - 2-2, 5 szkl.mleka kokosowego dodatkowo ziarno kolendry,uprażone na 2-3 łyżkach oleju... Wykonanie Dynie obrać ,usunąć pestki i pokroić w kostkę . W rondlu podsmażyć cebulę w odrobiną masła i dodać dynię. Wlać trochę wody

w mojej kuchni
Naleśniki z grzybami 207

/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com   Placki: 1,5 szklanki mąki 1 szklanka wody gazowanej 3/4 szklanki mleka 2-3 jajka szczypta soli 2 łyżki oliwy Farsz: 500g grzybów 1 duża cebula sól, pieprz Dodatkowo: 2 łyżki masła Usmażyć placki naleśnikowe. Jajka ubić, dodać wodę, mleko, sól i wszystko razem wymieszać (najlepiej mikserem). Następnie wsypać mąkę. Po ponownym rozmieszaniu wlać oliwę(...)delikatnie rozprowadzić ją łyżką (placki nie będą przywierały do patelni). W międzyczasie przygotować farsz. Ugotowane grzyby (w lekko osolonej wodzie) zmielić maszynką do mięsa, dodać podsmażoną cebulę i doprawić solą wraz z pieprzem. Każdy z naleśników posmarować farszem, złożyć (złożyć dwa brzegi do środka a następnie dość luźno pozwijać w rulony) i obsmażyć na maśle

Di gotuje
Kurczak z ciecierzycą, szpinakiem i pomidorami 144

Dzisiaj mamy dla Was propozycję pysznego i rozgrzewającego gulaszu z kurczaka, ciecierzycy, szpinaku i pomidorów. Składniki: - 1 pierś z kurczaka (ok.270 g) - 500 g pomidorów - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 1 puszka ciecierzycy (400 g) - 3 kostki mrożonego szpinaku w liściach (110 g) - sól, pieprz - 1 łyżeczka przyprawy garam masala - 1 łyżka masła Składniki na 2 porcje. Najpierw w rondelku(...)rozpuszczamy masło i wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę. Jak cebulka nam się zeszkli dodajemy zmiażdżony czosnek. Pierś z kurczaka czyścimy, kroimy w kostkę i smażymy na cebulce. Dodajemy przyprawy. Pomidory obieramy ze skóry i kroimy w kosteczkę i wrzucamy do kurczaka. Dusimy aż pomidory zmiękną. Następnie dodajemy szpinak. Jak szpinak zmięknie dodajemy odsączoną ciecierzycę z puszki i jeszcze chwilkę dusimy

Kuchenne Wariacje
kruche ciasto z grzybami 147

przez ok. 15 min. do zrumienienia. składniki na nadzienie: 400 g grzybów (w moim przypadku są to maślaki) 100 g żółtego sera 100 g żółtego sera wędzonego 1 cebula 1 jajko 200 g kwaśnej śmietany 2 – 3 ząbki czosnku sól, pieprz wykonanie: Grzyby oczyszczamy, obieramy i koimy w paski. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i przekładamy na rozgrzaną

Domowy Smak Jedzenia
Gulasz ze schabu i kiełbasy 1145

obiad. Najlepszą reklamą tego gulaszu jest mój Mąż, który na poczekaniu zjadł 3/4 całego garnka ;) Gulasz ze schabu i kiełbasy – Składniki: 400g schabu 500g kiełbasy, np. podwawelskiej 3 cebule 3 marchewki (ok. 180g) pieprz, sól, papryka słodka do smaku ok. 700ml bulionu (ewentualnie można podczas gotowania dolać trochę wody, gdyby nadmiar wyparował) 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego(...)tłuszcz do smażenia (np. olej rzepakowy) 5 średnich ogórków kiszonych (ok. 280g) Gulasz ze schabu i kiełbasy – Wykonanie: Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Kiełbasę pokroić w półksiężyce. Schab również pokroić w kostkę i doprawić solą, pieprzem i papryką słodką (wymieszać, by schab dokładnie był otoczony w przyprawach). Na patelni rozgrzać tłuszcz, zarumienić cebulkę, a następnie dorzucić kiełbasę. Niestety większość

Kulinarne Przeboje

Proponowane wyszukiwania